Sárkányhajó évértékelő – 2017

A csapatok képviselői hétfőn este vehették át az összetett bajnoki kupákat és lezajlott a bajnoki sorozat, valamint a csapatok nemzetközi szereplésének értékelése is. Külön elismerésben részesültek a nyári szegedi Európa-bajnokság legjobb csapatai, valamint szó esett arról is, hogy 2017-ben csúcsot döntött a kiadott versenyengedélyek száma.

Hír

Évek óta hagyomány, hogy novemberben összegyűlnek és évértékelést tartanak a sárkányhajó csapatok vezetői és a szövetség képviselői. Az idei megbeszélésen minden nagyobb csapat képviseltette magát.

„A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy két éve bevezetett öt fordulóból álló bajnoki rendszer megfelelő, nem aprózza el annyira a csapatokat a szezon végére, mint a korábbi hét fordulós szisztéma. Szintén üdvözölték a csapatkapitányok az idén programba került 500 méteres versenyszámokat, mert az új táv meghozta a várt eredményt, a csapatok látványosan fejlődtek hazai és nemzetközi szinten is” – mondja Patyi Melinda, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) sárkányhajó szakágért felelős szakmai koordinátora.

Emellett az évértékelő résztvevői elemezték a magyar sárkányhajó csapatok nemzetközi eredményeit is. A hazai rendezésű Európa-bajnokságon sokkal több magyar hajó tudott rajthoz állni, mint a korábbi kontinens-, illetve világbajnokságokon. A klubcsapatok közül kiemelték a szegedi sárkányhajó csapat teljesítményét, akik a klubkategóriában kilenc érmet szereztek. A válogatottak eredményességét is méltatták, a csapat tagjainak, a Römi KKSK, a Sárkányanyák és az Oldlake sárkányhajósainak külön is gratuláltak.

„Szó esett a következő évi bajnoki kiírásról is. 2018-ban a legnagyobb újítás a 10-es hajóosztály megjelenése lesz. Ezt először az augusztusi bajnoki fordulóban próbáljuk majd ki, ahol a szabadságolások miatt a legtöbb csapatnak egyébként is nehéz kiállítania 20 fős hajót” – tette hozzá Patyi Melinda.

A jövő évi sárkányhajó vébét Atlantában, az Egyesült Államokban rendezi meg az ICF, így ez a verseny komoly költségeket jelent majd az amatőr sportembereknek, ennek ellenére négy-öt magyar egység érdeklődik a világbajnoki részvétel iránt. A szakág április elején edzőtábort tart majd, hogy összecsiszolja a különböző klubokból jelentkező versenyzőket, a legnépszerűbb versenyszámokban (senior mix 10-es, senior férfi 10-es és masters mix 10-es) pedig június elején válogató is lesz.

A 2017-es Sárkányhajó Bajnokság összetett eredményei (5 forduló alapján):

Rövidtáv:

  1. Römi KKSK
  2. Lapátolók SE
  3. Szegedi Sárkányhajó

Hosszú táv:

  1. Römi KKSK
  2. Szegedi Sárkányhajó
  3. Dunai Sárkányok

Összetett:

  1. Römi KKSK
  2. Szegedi Sárkányhajó
  3. Dunai Sárkányok

A fagy sem fogott ki a versenyzőkkel a Héraklész felmérőn

A hétvégén lezajlott a Héraklész fizikai erőfelmérő utolsó állomása, Győr és Paks után Tiszaújvárosban is a tavalyinál többen jelentek meg a helyszínen.

Hír

A három felmérőn összesen több mint 1800-an vettek részt, Győrben körülbelül 800, Pakson 600, a hétvégén Tiszaújvárosban pedig több mint 400 sportoló mérte fel, hogy milyen állapotban van a téli alapozási időszak végén akár a tavalyi önmagához, akár a többi versenyzőhöz képest.

„A hétvégén nagyon ködös, hideg, párás volt a reggel, a fagyott futópályára tervezett Cooper-teszt helyett betonon tudtak futni a sportcsarnok körül a versenyzők, de ezt leszámítva minden tökéletesen sikerült. A korábbi éveknél nagyobb létszám volt minden helyszínen, és a paraszakág képviselői is megjelentek a hétvégén” – nyilatkozta a paraválogatott szövetségi kapitánya, Weisz Róbert.

Doma Gergő szakmai igazgató elmondta, hogy a Héraklész fizikai felmérő a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egy kiemelt fontosságú eseménye, amely hagyományt hosszú távon kívánják továbbvinni.

„Mindamellett bizonyos gyakorlatokban tervezünk némi finomítást. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a sportágspecifikus képességek és készségek mérésére, az ízületi mozgékonyság megőrzésére és a törzsizmok megerősítésére. Ezzel kapcsolatban egy munkaanyag-tervezet már az asztalomon van, amelyeket különböző edzői egyeztetői fórumokon szeretnék végleges formába önteni. Köszönöm az edzőkollégák áldozatos munkáját, és hogy évről évre nagyobb számban és kiváló felkészültséggel érkeznek a Héraklész fizikai felmérőre” – mondta Doma Gergő.

Fotók Facebook-oldalunkon:

Magyar lányok az extrém kajakversenyen

Boros Adrián mellett két női kajakosunk, a maratoni világbajnok Kiszli Vanda és a maratoni U23-as vb-ezüstérmes Czéllai Zsófia is elindul a világ egyik legextrémebb kajakversenyén, a Dusi Marathonon. Előbbi akár az élbolyban is végezhet, utóbbi élvezni szeretné első Dusiját.

Hír

A hetek óta Dél-Afrikában készülő Boros Adriánnal már beszélgettünk a sokadik Dusijáról, magáról a veszélyes versenyről itt írtunk, most pedig a két magyar női induló mondja el, hogy mit vár a csütörtöktől szombatig tartó, összesen 120 kilométeres viadaltól, amelyen futni és kajakozni is kell a dél-afrikai dzsungelekben és a zúgós folyókon.

A második Dusijának nekivágó Kiszli Vanda női párosban indul a dél-afrikai Jenna Warddal, aki maratoni világbajnoki ezüstérmes és U23-as vb-bronzérmes, a Dusi egyik előversenyének számító Drak Challenge-et női egyéniben megnyerte az idén.

„Nagyon tehetséges, rendkívül jól látja ezeken a folyókon, hogy mikor merre, milyen sebességgel kell menni, teljes mértékben megbízom benne – kezdte Kiszli Vanda. – A 2015-ös győri maratoni világbajnokság után kerestek meg, hogy versenyezzek vele, akkor ismerkedtünk meg, és rögtön másfél hónapot együtt is edzettünk. Sok versenyen indultunk együtt, hogy felkészüljünk a Dusira, azóta pedig a tavalyi világbajnokság után is itt maradtam egy kétnapos versenyre, ahol párosban másodikak lettünk.”

A világbajnok magyar kajakos elárulta, hogy az idei Dusin szeretnének nyerni, mint mindenki más, a legjobb formájukat fogják nyújtani, és majd kiderül, hogy az mire lesz elég. „Vannak nálunk jobb futók és talán evezésben is van, aki ügyesebb, de bízunk benne, hogy minden rendben lesz velünk a három nap alatt és összesítve mi leszünk a leggyorsabb női páros. Ami a legfontosabb, hogy a hajóval ne legyen semmi probléma, hiszen előfordult már nem egyszer, hogy kettétört valaki hajója, és akkor futva kell folytatni a versenyt. Az evezéssel nem lesz gond, a futásunkra kell figyelni, hogy ott is a maximumot nyújtsuk!”

Kiszli Vanda szerint már az is nagy teljesítmény, ha valaki végigcsinálja ezt a három napot, szóval már akkor is elégedett lesz, ha sikerül végigmenniük. „Persze titkon azért komolyabb céljaink vannak…”

Vegyespárosban is lesz magyar induló, Czéllai Zsófia az ugyancsak dél-afrikai Brandon van der Walttal egy hajóban áll rajthoz. „Ő nagyon sok hasonló versenyen indult már, mivel itt él – kezdte az első Dusijára készülő magyar kajakos. – Nem versenyeztünk még együtt, de bizakodó vagyok, mert amikor először eveztünk együtt, már egyből jól ment a hajó, nem billegtünk és passzolt az evezésünk is.”

Less than 2 weeks to go…🛫#onthewateragain#soon#jantexpaddles#nelokayaks

Zsófi Czéllai (@czsofi) által megosztott bejegyzés,

Ennek megfelelően Czéllai Zsófiának és párjának szerényebbek a céljai az extrém viadalon. „Elsősorban az a célunk, hogy élvezzük a versenyt, ne szenvedés legyen az egész, mert akkor nagyon hosszú lesz ez a három nap. Arra kell a legjobban figyelnünk, hogy ne törjük össze a hajót, és ne veszítsünk súlyos perceket azzal, hogy beborulunk.”

Csütörtökön 42, pénteken 43, szombaton pedig 36 kilométert kell megtenniük a résztvevőknek kajakozva és futva Pietermaritzburg és Durban között. A Kajakkenusport.hu a helyszínről számol majd be a versenyről, és érdemes lesz nézni Instagram-oldalunkat is:

Holnap kezdődik a Dusi Marathon Dél-Afrikában. Boros Adrián mellett Kiszli Vanda és Czéllai Zsófia is elindul a világ egyik legveszélyesebb kajakversenyén. Nyilatkozatok és részletek a Kajakkenusport.hu-n! @kiszlivanda @czsofi #dusi #dusimarathon

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,