Mégse

Sárkányhajó évértékelő – 2017

A csapatok képviselői hétfőn este vehették át az összetett bajnoki kupákat és lezajlott a bajnoki sorozat, valamint a csapatok nemzetközi szereplésének értékelése is. Külön elismerésben részesültek a nyári szegedi Európa-bajnokság legjobb csapatai, valamint szó esett arról is, hogy 2017-ben csúcsot döntött a kiadott versenyengedélyek száma.

Hír

Évek óta hagyomány, hogy novemberben összegyűlnek és évértékelést tartanak a sárkányhajó csapatok vezetői és a szövetség képviselői. Az idei megbeszélésen minden nagyobb csapat képviseltette magát.

„A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy két éve bevezetett öt fordulóból álló bajnoki rendszer megfelelő, nem aprózza el annyira a csapatokat a szezon végére, mint a korábbi hét fordulós szisztéma. Szintén üdvözölték a csapatkapitányok az idén programba került 500 méteres versenyszámokat, mert az új táv meghozta a várt eredményt, a csapatok látványosan fejlődtek hazai és nemzetközi szinten is” – mondja Patyi Melinda, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) sárkányhajó szakágért felelős szakmai koordinátora.

Emellett az évértékelő résztvevői elemezték a magyar sárkányhajó csapatok nemzetközi eredményeit is. A hazai rendezésű Európa-bajnokságon sokkal több magyar hajó tudott rajthoz állni, mint a korábbi kontinens-, illetve világbajnokságokon. A klubcsapatok közül kiemelték a szegedi sárkányhajó csapat teljesítményét, akik a klubkategóriában kilenc érmet szereztek. A válogatottak eredményességét is méltatták, a csapat tagjainak, a Römi KKSK, a Sárkányanyák és az Oldlake sárkányhajósainak külön is gratuláltak.

„Szó esett a következő évi bajnoki kiírásról is. 2018-ban a legnagyobb újítás a 10-es hajóosztály megjelenése lesz. Ezt először az augusztusi bajnoki fordulóban próbáljuk majd ki, ahol a szabadságolások miatt a legtöbb csapatnak egyébként is nehéz kiállítania 20 fős hajót” – tette hozzá Patyi Melinda.

A jövő évi sárkányhajó vébét Atlantában, az Egyesült Államokban rendezi meg az ICF, így ez a verseny komoly költségeket jelent majd az amatőr sportembereknek, ennek ellenére négy-öt magyar egység érdeklődik a világbajnoki részvétel iránt. A szakág április elején edzőtábort tart majd, hogy összecsiszolja a különböző klubokból jelentkező versenyzőket, a legnépszerűbb versenyszámokban (senior mix 10-es, senior férfi 10-es és masters mix 10-es) pedig június elején válogató is lesz.

A 2017-es Sárkányhajó Bajnokság összetett eredményei (5 forduló alapján):

Rövidtáv:

  1. Römi KKSK
  2. Lapátolók SE
  3. Szegedi Sárkányhajó

Hosszú táv:

  1. Römi KKSK
  2. Szegedi Sárkányhajó
  3. Dunai Sárkányok

Összetett:

  1. Römi KKSK
  2. Szegedi Sárkányhajó
  3. Dunai Sárkányok

Magyar és fehérorosz dominancia 500-on

Az 500 méteres döntők során is a magyar csapat szerepelt a legjobban Szolnokon, az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokságon. A házigazdák 5 arany- és 3 ezüstéremmel zárták a vasárnap délelőttöt, míg a fehérorosz csapat egy aranyérmet, viszont 5 második helyezést és 1 bronzérmet is gyűjtött.

Hír

Férfi K-1 500 méteren a tegnapi hosszabb távhoz hasonlóna Steven McTavish kifogott a mezőnnyel. Ugyan a magyar Noé Zsombor kezdett jobban, féltávnál azonban az ausztrál versenyző utolérte és végül több mint két másodperccel nyert a magyar kajakos előtt, a harmadik pedig a németek egyik legjobbja, Felix Frank lett.

A férfi kenu egyeseknél a fehérorosz Krysko kezdett jól, de aztán jött a magyar Viola Viktor és mellette a brit Jonathan Johnson is. Végül a finisben a magyar versenyző ment a leggyorsabban és hajszállal megverte a fehéroroszt, a bronzérmet pedig Johnson szerezte meg.

Női kajak egyesben a német versenyző kezdett jól, de a cseh Katerina Slivanska is gyors volt az első kétszáz méteren. A magyar Szénási Zsófia azonban nem vesztette el hidegvérét, a saját taktikája szerinte evezett végig és a hajrát ő bírta a legjobban, így a mellette rajtoló Neumiarzhytskaya-val együtt felőrölte a mezőnyt. Zsófia hajszállal a fehérorosz előtt lett első, míg a német Koether végül bronzérmet szerzett.

A női kenusoknál C-1 500 méteren a magyar Kisbán Zsófia nyert elképesztő fölénnyel fehérorosz és ukrán riválisa előtt.

“Arra gondoltam, hogy elejét meghajtom, mert tudtam, hogy az ukrán lány maratonista, így biztos, hogy a végét bírni fogja.

Bejött a taktikám “

– mondta Kisbán Zsófia, aki a kenuzás mellett a Budapesti Műszaki Egyetem mérnök-informatika szakos hallgatója.

A párosok között is arattak a magyarok. Férfi K-2-ben győzött a Hérics Dávid, Gacsal Ákos duó, míg a nőknél szintén 500 párosban az U23-as világbajnok Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita egység nyert.

“Azért az U23-as világbajnoki győzelem egy kicsit nehezebb volt, itt úgy álltunk oda, hogy már előre éreztük, ez meglesz. Egyébként ugyanazzal a taktikával versenyeztünk, mint két hete, ha sikerül nyernünk itt 200 méteren is, akkor kiválóan zárjuk ezt a szezont” – mondta Malcsiner Eszter.

Női kenuban a fehérorosz Trukhanovich, Vikhruk páros nyert, itt második lett a magyar egység, vagyis Kisbán Zsófia és Sáling Laura, míg férfi kenuban a lengyel Aleksander Kitewski, Grzegorz Brynski duó volt a leggyorsabb.

A férfi kajaknégyesek olimpiai számában a Tobias-Pascal Schultz, Björn Barthel, Felix Frank, Felix Landes összeállítású egység nyerte a világbajnoki aranyérmet, mögöttük a magyarok lettek a másodikok, a bronzérmet pedig Fehéroroszorág szerezte meg.

C-4 500 méteren a Simon Hajek, Sebastian Maizner, Jakub Brezina, David Machácek alkotta négyes lett az első az ukránok és a fehérorosz négyes előtt.

“Rengeteg jó egység szerepelt a döntőben, csak az utolsó 50 méterünknek, a nagy hajrának köszönhetjük, hogy nyerni tudtunk.

Azt hittem, hogy elájulok a végén, annyira kihajtottam magam, így viszont most nagyon boldog vagyok.

Tetszik a pálya, bár féltem kicsit, hogy lötyögni fog a víz, de nem voltak hullámok” – mondta David Machácek, aki a Prágai Műszaki Egyetemen mérnöknek tanul.

Női négyesben Lengyelország (Dominika Wlodarczyk, Paulina Markiewicz, Klaudia Cyrulewska, Malgorzata ) szerzett világbajnoki aranyérmet a német hajó előtt, a harmadik helyért pedig nagyot csatáztak a fehéroroszok, a magyarok és a spanyol egység, bronzérmet végül Fehéroroszország viheti haza.

Délután a 200 méteres döntőkkel zárul az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokság Szolnokon.

Elhunyt Fábián László

Gyászoljuk első olimpiai bajnokunkat, a sportág egyik legnagyobb alakját. Öcsi bácsi Urányi János párjaként lett aranyérmes 1956-ban, nyert több világbajnoki és Európa-bajnoki címet is. Edzőként szintén a csúcsra ért, több olimpiai bajnok kajakos felkészülését segítette. Fábián Lászlót álmában érte a halál, 82 éves volt. Emlékét örökre megőrizzük!

gyász
Hír