Sárkányhajó évértékelő – 2017

A csapatok képviselői hétfőn este vehették át az összetett bajnoki kupákat és lezajlott a bajnoki sorozat, valamint a csapatok nemzetközi szereplésének értékelése is. Külön elismerésben részesültek a nyári szegedi Európa-bajnokság legjobb csapatai, valamint szó esett arról is, hogy 2017-ben csúcsot döntött a kiadott versenyengedélyek száma.

Évek óta hagyomány, hogy novemberben összegyűlnek és évértékelést tartanak a sárkányhajó csapatok vezetői és a szövetség képviselői. Az idei megbeszélésen minden nagyobb csapat képviseltette magát.

„A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy két éve bevezetett öt fordulóból álló bajnoki rendszer megfelelő, nem aprózza el annyira a csapatokat a szezon végére, mint a korábbi hét fordulós szisztéma. Szintén üdvözölték a csapatkapitányok az idén programba került 500 méteres versenyszámokat, mert az új táv meghozta a várt eredményt, a csapatok látványosan fejlődtek hazai és nemzetközi szinten is” – mondja Patyi Melinda, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) sárkányhajó szakágért felelős szakmai koordinátora.

Emellett az évértékelő résztvevői elemezték a magyar sárkányhajó csapatok nemzetközi eredményeit is. A hazai rendezésű Európa-bajnokságon sokkal több magyar hajó tudott rajthoz állni, mint a korábbi kontinens-, illetve világbajnokságokon. A klubcsapatok közül kiemelték a szegedi sárkányhajó csapat teljesítményét, akik a klubkategóriában kilenc érmet szereztek. A válogatottak eredményességét is méltatták, a csapat tagjainak, a Römi KKSK, a Sárkányanyák és az Oldlake sárkányhajósainak külön is gratuláltak.

„Szó esett a következő évi bajnoki kiírásról is. 2018-ban a legnagyobb újítás a 10-es hajóosztály megjelenése lesz. Ezt először az augusztusi bajnoki fordulóban próbáljuk majd ki, ahol a szabadságolások miatt a legtöbb csapatnak egyébként is nehéz kiállítania 20 fős hajót” – tette hozzá Patyi Melinda.

A jövő évi sárkányhajó vébét Atlantában, az Egyesült Államokban rendezi meg az ICF, így ez a verseny komoly költségeket jelent majd az amatőr sportembereknek, ennek ellenére négy-öt magyar egység érdeklődik a világbajnoki részvétel iránt. A szakág április elején edzőtábort tart majd, hogy összecsiszolja a különböző klubokból jelentkező versenyzőket, a legnépszerűbb versenyszámokban (senior mix 10-es, senior férfi 10-es és masters mix 10-es) pedig június elején válogató is lesz.

A 2017-es Sárkányhajó Bajnokság összetett eredményei (5 forduló alapján):

Rövidtáv:

  1. Römi KKSK
  2. Lapátolók SE
  3. Szegedi Sárkányhajó

Hosszú táv:

  1. Römi KKSK
  2. Szegedi Sárkányhajó
  3. Dunai Sárkányok

Összetett:

  1. Römi KKSK
  2. Szegedi Sárkányhajó
  3. Dunai Sárkányok

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók