Sárkányhajó évértékelő – 2017

A csapatok képviselői hétfőn este vehették át az összetett bajnoki kupákat és lezajlott a bajnoki sorozat, valamint a csapatok nemzetközi szereplésének értékelése is. Külön elismerésben részesültek a nyári szegedi Európa-bajnokság legjobb csapatai, valamint szó esett arról is, hogy 2017-ben csúcsot döntött a kiadott versenyengedélyek száma.

Hír

Évek óta hagyomány, hogy novemberben összegyűlnek és évértékelést tartanak a sárkányhajó csapatok vezetői és a szövetség képviselői. Az idei megbeszélésen minden nagyobb csapat képviseltette magát.

„A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy két éve bevezetett öt fordulóból álló bajnoki rendszer megfelelő, nem aprózza el annyira a csapatokat a szezon végére, mint a korábbi hét fordulós szisztéma. Szintén üdvözölték a csapatkapitányok az idén programba került 500 méteres versenyszámokat, mert az új táv meghozta a várt eredményt, a csapatok látványosan fejlődtek hazai és nemzetközi szinten is” – mondja Patyi Melinda, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) sárkányhajó szakágért felelős szakmai koordinátora.

Emellett az évértékelő résztvevői elemezték a magyar sárkányhajó csapatok nemzetközi eredményeit is. A hazai rendezésű Európa-bajnokságon sokkal több magyar hajó tudott rajthoz állni, mint a korábbi kontinens-, illetve világbajnokságokon. A klubcsapatok közül kiemelték a szegedi sárkányhajó csapat teljesítményét, akik a klubkategóriában kilenc érmet szereztek. A válogatottak eredményességét is méltatták, a csapat tagjainak, a Römi KKSK, a Sárkányanyák és az Oldlake sárkányhajósainak külön is gratuláltak.

„Szó esett a következő évi bajnoki kiírásról is. 2018-ban a legnagyobb újítás a 10-es hajóosztály megjelenése lesz. Ezt először az augusztusi bajnoki fordulóban próbáljuk majd ki, ahol a szabadságolások miatt a legtöbb csapatnak egyébként is nehéz kiállítania 20 fős hajót” – tette hozzá Patyi Melinda.

A jövő évi sárkányhajó vébét Atlantában, az Egyesült Államokban rendezi meg az ICF, így ez a verseny komoly költségeket jelent majd az amatőr sportembereknek, ennek ellenére négy-öt magyar egység érdeklődik a világbajnoki részvétel iránt. A szakág április elején edzőtábort tart majd, hogy összecsiszolja a különböző klubokból jelentkező versenyzőket, a legnépszerűbb versenyszámokban (senior mix 10-es, senior férfi 10-es és masters mix 10-es) pedig június elején válogató is lesz.

A 2017-es Sárkányhajó Bajnokság összetett eredményei (5 forduló alapján):

Rövidtáv:

  1. Römi KKSK
  2. Lapátolók SE
  3. Szegedi Sárkányhajó

Hosszú táv:

  1. Römi KKSK
  2. Szegedi Sárkányhajó
  3. Dunai Sárkányok

Összetett:

  1. Römi KKSK
  2. Szegedi Sárkányhajó
  3. Dunai Sárkányok

Avatás Csongrádon

Luca napján adták át a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület új hajóházát a csongrádi Sporttelepen. Az egyesület régi álma vált valóra, amelyet két ütemben, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Csongrád Városi Önkormányzat támogatásával építettek meg. Az avatáson részt vett Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, a térség országgyűlési képviselője, Farkas Sándor és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus is.

Hír

Az egyesület 2010-ben alakult 13 taggal, önerőből szereztek be mindent. Eredetileg sárkányhajó egyesületnek indultak, később azonban kajakosok és kenusok is jelentkeztek hozzájuk. A csongrádi önkormányzattól 2013-ban kapták meg a sporttelep egyik épületének emeletét, ahol öltözőket és közösségi teret alakítottak ki, ehhez nyújtott először segítséget az egyesületnek a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A következő évben további támogatást kaptak, ekkor készült el a mostani hajóház alapja, néhány oszloppal és tetővel, vagyis egy szín épült a hajóknak. Egy évvel később a villamos hálózatot fejlesztették, majd újabb mintegy 5 millió forintból tudták befejezni a hajóházat. Összesen mintegy 13 millió forintnyi beruházás zajlott a holtág partján – ismertette az ünnepség elején Kakuszi Gyöngyi, a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület elnöke.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke hangsúlyozta, mióta a kormány támogatja a 16 olimpiai sportágat, köztük a kajak-kenut, egymás után épülnek az ehhez hasonló hajóházak, egyre növekszik a kajak-kenus család, egyre többen választják ezt a sportágat. A gyerekek olyan közösségekben nőhetnek fel, ahol megtanulhatják, hogy a munka az egyetlen olyan dolog, ami előrébb visz. Aki keményen dolgozik a céljaiért, az eredményes lehet. A csongrádi gyerekeknek sok sikert kívánt az MKKSZ elnöke.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselő arról szólt, hogy olyan sportcentrum kezd kialakulni a Holt-Tisza partján, amelyet sok település megirigyelhetne, hiszen teniszpálya, műfüves focipálya, több egyesület hajóháza már megépült, de hamarosan kézilabda-csarnok épül a szomszédságban. A kajak-kenu nagyszerű sport, az egyik legeredményesebb sportág. Ezek a létesítmények arra szolgálnak, hogy a gyerekek fejlődjenek.

Bedő Tamás, Csongrád polgármestere szerint az egyesület már meghatározó Csongrád sportéletében. Merjünk nagyot álmodni – mondta a polgármester –, ha az adottságaink ilyen jók, gondolkozni kell a kajak-kenu sport csongrádi fejlesztésében. Ezért is adja az önkormányzat mindig a támogatást, önerőt a pályázatokhoz. A sportfejlesztések döntően nem a stadionépítésekről szólnak, hanem sok sportágnak a mostanihoz hasonló beruházásáról – emelte ki a polgármester.

A hajóháznak az egyesület a Szent Jupát nevet adta, az ünnepségen leplezték le a névtáblát is. Az épületet Topsi Bálint plébános szentelte fel.  Ezután Schmidt Gábor , az MKKSZ elnöke, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Bedő Tamás polgármester, Kakuszi Gyöngyi egyesületi elnök és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus vágta át a nemzeti színű szalagot. Az épületben helyet kapott a hajótároló, edzőterem kondigépekkel, valamint vizesblokk is. A hajóház falán fotómontázsok mutatták be az építkezés történetét.

A Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület versenyzői egyre több versenyen vesznek részt, az összesített bajnoki pontversenyben mintegy 170 egyesület közül a 68. helyen áll a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület, az országos középmezőnyben.   Két magyar bajnoki negyedik helyezettje is van az egyesületnek, illetve ötödik és hatodik helyezettjük is van. Vajda Attila  hírportálunknak elmondta:  elsősorban hitet kell adni az itt sportoló fiataloknak, hinni kell magunkban, hinni kell az álmainkban és dolgozni kell érte. A sportban csak úgy lehet nyerni, ha átlépjük saját határainkat. Bízni kell magunkban akkor is, ha szembe fúj a szél, ha az 1000 méter többnek tűnik, mint 1000 méter, hinni kell, hogy akkor is én lehetek az első – intette a gyerekeket az olimpiai bajnok kenus. Erőt és kitartást kívánt a csongrádi fiataloknak.

Évzárót tartott a RÖMI KKSK is

A hétvégi eseményen a klub sportolói megünnepelték a nemzetközi versenyeken szerzett érmeket és a magyar bajnoki szereplést is.

Hír

Kilenc Európa-bajnoki cím mellett tovább 14 érmet szereztek nemzeti csapatként a szegedi Eb-n a klub sárkányhajósai és az idei klubvilágbajnokságon is nyertek egy arany- és egy ezüstérmet. A RÖMI KKSK idén is simán győzött az ötfordulós magyar bajnokságon, miután rövidtávon, hosszútávon és így az összetettben is ez a klub szerepelt a legeredményesebben.

Az idei sikereket a szombati évzárón ünnepelték, ahol őzből készült pörkölt és idősebb Foltán Lászlónak köszönhetően májas lecsó volt a menü.

“Büszkék vagyunk rá, hogy 2006 óta minden olyan világversenyről, ahol rajthoz álltunk, tudtunk aranyérmet hazahozni. Töretlen akarattal készülünk a jövő évi atlantai világbajnokságra, annak ellenére, hogy ez a túra komoly anyagi kiadást jelent a sportolóinknak. Idén az utolsó akciónk a szokásos december 30-i Margitsziget-kör futás lesz, amit egy termálfürdőzéssel zárunk” – mondta Reményi “Römi” Péter, a klub névadó csapatkapitánya.