Mégse

Sárkányhajó évértékelő – 2017

A csapatok képviselői hétfőn este vehették át az összetett bajnoki kupákat és lezajlott a bajnoki sorozat, valamint a csapatok nemzetközi szereplésének értékelése is. Külön elismerésben részesültek a nyári szegedi Európa-bajnokság legjobb csapatai, valamint szó esett arról is, hogy 2017-ben csúcsot döntött a kiadott versenyengedélyek száma.

Hír

Évek óta hagyomány, hogy novemberben összegyűlnek és évértékelést tartanak a sárkányhajó csapatok vezetői és a szövetség képviselői. Az idei megbeszélésen minden nagyobb csapat képviseltette magát.

„A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy két éve bevezetett öt fordulóból álló bajnoki rendszer megfelelő, nem aprózza el annyira a csapatokat a szezon végére, mint a korábbi hét fordulós szisztéma. Szintén üdvözölték a csapatkapitányok az idén programba került 500 méteres versenyszámokat, mert az új táv meghozta a várt eredményt, a csapatok látványosan fejlődtek hazai és nemzetközi szinten is” – mondja Patyi Melinda, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) sárkányhajó szakágért felelős szakmai koordinátora.

Emellett az évértékelő résztvevői elemezték a magyar sárkányhajó csapatok nemzetközi eredményeit is. A hazai rendezésű Európa-bajnokságon sokkal több magyar hajó tudott rajthoz állni, mint a korábbi kontinens-, illetve világbajnokságokon. A klubcsapatok közül kiemelték a szegedi sárkányhajó csapat teljesítményét, akik a klubkategóriában kilenc érmet szereztek. A válogatottak eredményességét is méltatták, a csapat tagjainak, a Römi KKSK, a Sárkányanyák és az Oldlake sárkányhajósainak külön is gratuláltak.

„Szó esett a következő évi bajnoki kiírásról is. 2018-ban a legnagyobb újítás a 10-es hajóosztály megjelenése lesz. Ezt először az augusztusi bajnoki fordulóban próbáljuk majd ki, ahol a szabadságolások miatt a legtöbb csapatnak egyébként is nehéz kiállítania 20 fős hajót” – tette hozzá Patyi Melinda.

A jövő évi sárkányhajó vébét Atlantában, az Egyesült Államokban rendezi meg az ICF, így ez a verseny komoly költségeket jelent majd az amatőr sportembereknek, ennek ellenére négy-öt magyar egység érdeklődik a világbajnoki részvétel iránt. A szakág április elején edzőtábort tart majd, hogy összecsiszolja a különböző klubokból jelentkező versenyzőket, a legnépszerűbb versenyszámokban (senior mix 10-es, senior férfi 10-es és masters mix 10-es) pedig június elején válogató is lesz.

A 2017-es Sárkányhajó Bajnokság összetett eredményei (5 forduló alapján):

Rövidtáv:

  1. Römi KKSK
  2. Lapátolók SE
  3. Szegedi Sárkányhajó

Hosszú táv:

  1. Römi KKSK
  2. Szegedi Sárkányhajó
  3. Dunai Sárkányok

Összetett:

  1. Römi KKSK
  2. Szegedi Sárkányhajó
  3. Dunai Sárkányok

Betonfalak között az olimpiai érmekért

Kiss Ádám szerint a Buenos Aires-i pálya egyszerűen alkalmatlan a versenyzésre, ennek ellenére dobogós helyekért küzdenének a magyar kajak-kenusok pénteken és szombaton a gyorsasági szakágban az ifjúsági olimpián.

Hír

Rendessy Eszter, Kiss Ádám, Pálla Balázs és Gönczöl Laura sem volt még ilyen távol Magyarországtól, de viszonylag gyorsan sikerült mindannyiuknak akklimatizálódni Argentínában.

–  Mennyire ment könnyen az átállás?
Rendessy Eszter: – Engem egyáltalán nem zavart meg az átállás, szerencsére végig jól viseltem.
Gönczöl Laura: – Én sem éreztem volna, hogy nehéz lenne átállni, amióta itt vagyunk, azóta jól érzem magam.
Kiss Ádám: – Az első három nap fokozatosan nehezedtek az edzések, én a negyedi napon voltam a legfáradtabb, akkor át is álltam, és azóta jól vagyok.
Pálla Balázs: – Az elején nehéz volt, de utána egyre jobban mentek az edzések.

– Milyen a versenyhelyszín?
Rendessy Eszter: – Két betonfal között kell evezni, és ez eléggé megnehezíti a dolgunkat, viszont az argentinok szerintem nagyon kedvesek.
Gönczöl Laura: – A pályával az a baj, hogy egyszerre nagyon sokan eveznek, és ezért nem igazán tud megnyugodni a víz, de ez versenyre talán jobb lesz.
Kiss Ádám: – Nem jó, mert betonfalak között evezünk, és azok visszaverik a hullámokat, így szinte soha nincs jó víz. Őszintén szólva,

szerintem ez a pálya versenyzésre alkalmatlan.

Az öltöző elég messze van a víztől, emiatt már kétszer meg is fáztam.
Pálla Balázs: – Egyetértek az előttem szólókkal, nem igazán jó a pálya a két betonfal miatt.

– Milyen eredménnyel lennél elégedett gyorsaságiban és szlalomban?
Rendessy Eszter: – Gyorsaságiban a víz minősége miatt szeretném, ha nem billegnék. Szlalomban pedig egy hibátlan pályát szeretnék, majd meglátjuk, ez mire lesz elég.
Gönczöl Laura: – Gyorsaságiban egy dobogós hellyel már nagyon elégedett lennék. Szlalomban pedig csak minél jobban szeretném teljesíteni a pályát.
Kiss Ádám: – Gyorsaságiban egy dobogós helyezéssel, mondjuk a legfelsővel. Szlalomban pedig nincsenek elvárásaim magam felé, minél jobban meg szeretném csinálni a pályát.
Pálla Balázs: – Mindkettőben egy top ötnek nagyon örülnék.

A verseny helyszíne finoman fogalmazva sem ideális

– Mi az eddigi legjobb élményed, mióta Buenos Airesben vagy?
Rendessy Eszter: – Amikor szurkolhattunk a többi magyarnak, mert nagyon jó hangulat volt, és remekül éreztük magunkat.
Gönczöl Laura: – Nincs legjobb élmény, de nagyon sok jó van. Örülök, hogy megismerkedhettünk más sportolókkal, és itt folyamatosan nagyon jó a hangulat.
Kiss Ádám: – A megnyitó tetszett eddig a legjobban.
Pálla Balázs: – Nagyon tetszett, hogy élőben láthattam különböző sportokat, mint például a súlyemelést vagy a vívást.

Pénteken és szombaton rendezik a gyorsasági versenyeket (pénteken a lány kajak és a fiú kenu kezd, majd szombaton a fiú kajak és a lány kenu következik). A szlalom hétfőn és kedden lesz. A versenyek eredményeit ide kattintva lehet nyomon követni, de a Facebook-oldalunkon mi is beszámolunk a magyarok szerepléséről.

Így élnek fiataljaink az olimpiai faluban

Buenos Aires északi kerületében, Villa Soldatiban vannak elszállásolva az ifjúsági olimpián megmérkőző sportolók, akiknek a biztonságára különösen figyelnek az olimpiai falu bejáratánál – írja a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja.

Hír

Az olimpiai faluban remek a hangulat, köszönhetően a hely kialakításának, valamint a különböző országokból érkező sportolók közvetlen kapcsolatának. A rendezvény kiváló lehetőség arra, hogy az ember megismerjen más sportolókat, barátságot kössön olyanokkal, akikkel máskülönben nem biztos, hogy lehetősége lett volna találkozni. A szálláshelyek már messziről árulkodnak arról, melyik nemzet sportolói pihennek odabent két edzés között; az erkélyekről nemzeti lobogók lógnak, ahogy az szokás a játékokon.

A falu bejáratánál a játékok hivatalos ajándéktárgyait lehet megvásárolni azoknak, akiknek a szép emlékek és az esetleges érmek nem lennének elég emlékeztetőek a Dél-Amerikában töltött hetekről. Az eladók egyébiránt egy igazi dél-amerikai különlegességgel, matéteával is megvendégelik a sportolókat.

Az olimpiai faluban kialakítottak egy nagy játékzónát is, ahol többek között focizhatnak és röplabdázhatnak is a fiatalok, már amikor nem edzenek. Egy hatalmas dartstábla is ki van ide állítva, de akinek csocsózni vagy pingpongozni támadna kedve, annak sem kell félnie. Ezek a játékok nem csak a kikapcsolódást szolgálják, és semmiképp sem a versengést hivatottak erősíteni, hanem az egy nyelvet nem beszélők közötti baráti viszony kialakítását.

A falu rendelkezik egészségügyi- és edzésközponttal, valamint arra is megtanítják a sportolókat, hogyan vegyenek fel és szerkesszenek videókat, hogy azokat feltöltve a közösségi médiára, az otthoniakat folyamatosan tájékoztathassák, mivel is telnek a napjaik az argentin fővárosban.

A magyar kajak-kenusokat Rendessy Eszter (kajak), Gönczöl Laura (kenu), Kiss Ádám (kajak) és Pálla Balázs (kenu) képviseli.

Október 10-ig napi két edzéssel készülnek a rajtra. A síkvízi versenyt, amelyben jóval nagyobb esélyünk van az éremszerzésre mind a négy szakágban, október 12-én és 13-án rendezik, míg a szlalomra október 15-én és 16-án kerül sor.

További helyszíni fotók Instagram-oldalunkon:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rendessy Eszter, Gönczöl Laura, Kiss Ádám és Pálla Balázs már napi két edzéssel készül Buenos Airesben az ifjúsági olimpiára. #you #olympics

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,