Ritmusváltásban

díszvacsora

Az eddigieknél is nagyobb sebességre kapcsol a Kolonics György Alapítvány, erről beszélt a szervezet csütörtök esti, díszvacsorával egybekötött rendhagyó kuratóriumi ülésén Csabai Edvin a Paksi Energiaházban. Az alapítvány elnöke bejelentette, hogy három új kezdeményezést is indítanak, köztük a Jövő Reménységei Programot, amelyben idén öt fiatal versenyző kap jelentős anyagi és szakmai támogatást.

A Paksi Energiaházban megtartott eseményen Csabai Edvin összefoglalta az alapítvány előző évi eredményeit és az idei évre vonatkozó tervekről is részletesen beszélt.

„Tavaly öt helyen sikerült bemutatnunk a Kolonics Györgynek emléket állító kiállítást, első külhoni helyszínként a felvidéki Somorjára, majd Sukoróra, Vásárosnaményra, ebbe a házba Paksra, valamint Pécsre vittük el a tárlatot – mondta a szervezet elnöke. – Megszerveztük a Kolonics Emlékfutást, a második Kolonics Kenus Tábort és a Magyar Postával való együttműködés keretében sikerült kiadnunk egy emlékívet is minden idők legsikeresebb magyar kenusáról.

Az idei tervekkel kapcsolatban Csabai Edvin ritmusváltásról beszélt, mert az alapítvány 2017-nen beindítja a Jövő Reménységei Programot, a „Mondd el, bajnok” Programot, valamint a Karrierkövető Programot is, amely a fiatal versenyzők életpályáját segít majd megtervezni.

„A Jövő Reménységei Program létrejötte tulajdonképpen az Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnökségi tagjának, Kárai Péternek köszönhető, aki Fülöp Miklós festőművész – Kolóról készített alkotásának kikiáltási árát szerette volna összegyűjteni, magánadakozásokból. Péter akciója kiválóan sikerült, néhány nap alatt 1.065.000 forint jött össze, amiből el tudtuk indítani a Jövő Reménységei Programot. Pályázatot hirdettünk, amelyre tizenöt sikeres utánpótlás-versenyző jelentkezett, a kuratóriumunk közülük választotta ki az öt idei győztest – folytatta Csabai Edvin.

A pályázatot női kajak kategóriában az esztergomi Csikós Zsóka, férfi kajakban a szarvasi Opavszky Márk, férfi kenuban pedig a Lágymányosi Spari versenyzője, Szőke Attila nyerte meg. A női kenusok között, rendhagyó módon, két győztest hirdettek, a szegedi Molnár Csenge és a bajai Bónyai Regina is átvehette az elismerést. A fiatalok tavaly elért eredményeit Hüttner Csaba szövetségi kapitány méltatta. A pályázat nyertesei a pénzdíj mellé szakmai segítséget is kapnak, a női kenusok mentora Vaskuti István, a női kajakosoké Storcz Botond, a férfi kenusok mentora Kozmann György, míg a férfi kajakosok segítője Angyal Zoltán lett.

„Ennek a programnak az aranyfedezete Kolonics György neve és személyisége – mondta az eseményen az olimpiai bajnok Vaskuti István. – Koló olyan ember volt, akiből sugárzott a szeretett, ez a szeretet pedig ma is él és talán általunk is tovább adódik. Tehát mentorként segítő szót, biztatást és ötleteket szeretnénk adni a pályázat nyerteseinek a következő egy évben.”

„Mondd el, bajnok” Programban is ismert sportolók vesznek részt. Elsősorban a fiatalok számára tart majd motivációs előadásokat Szász Emese párbajtőröző olimpiai bajnok, Hadfi Dániel cselgáncs Európa-bajnok, valamint Storcz Botond. Ők többek között az Erzsébet-táborok sportos tematikájú napjain és egyéb eseményeken akár több ezer gyereknek beszélnek majd arról, hogy mire tanít a küzdelem és miért fantasztikus dolog sportolni.

Az ünnepi eseményen Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke is méltatta a Kolonics György Alapítvány tevékenységét.

„A Kolonics Alapítvány, a legendás névadóhoz hasonlóan, sokszor csak csendben teszi a dolgát és így ér el fantasztikus eredményeket. Tevékenységük része lett a kajak-kenu sport mindennapjainak és szép lassan a teljes magyar sport mindennapjainak is a részei lesznek új programjaikkal. Számomra pedig külön öröm látni, hogy Csabai Edvin, Storcz Botond és Hüttner Csaba hármasa, akik decemberig ebben a felállásban a szövetség szakmai munkáját irányították, ismét együtt van. Most új szerepekben, de folytatják a közös munkát teljes egyetértésben. A kajak-kenu sportág egységét és összetartását ez az együttműködés is szimbolizálja” – mondta a szövetség elnöke.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók