Mégse

Régi idők sportja, ultramodern kivitelben

Mától vasárnapig a dél-afrikai Pietermaritzburgban rendezik meg a kajak-kenu maratoni világbajnokságot. Várhatóan nyomasztó magyar fölénnyel, ugyanakkor csekély érdeklődés közepette. Utóbbiért nagy kár. A maratoni szakág egyrészt látványos, másrészt – megkockáztatjuk – jobban megjeleníti a sportág szépségeit, lényegét, mint az olimpiacentrikus sík vízi műfaj. A Magyar Idők múltidéző, elemző cikkét olvashatjátok Novák Miklós tollából.

Hír

A magyar kajak-kenu első olimpiai aranyérmét Urányi János és Fábián László tízezer méteren szerezte 1956-ban Melbourne-ben. Négy év múlva, a római játékok műsorán már nem szerepelt a hosszútáv. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elfogadta a szervezők érvelését, miszerint a 3,5 kilométer hosszú – egyébként festői, vulkáni kúpban keletkezett – Albano-tó nem alkalmas ennek a megrendezésére. Ez az érvelés persze csak részben felelt meg a valóságnak. Akkoriban kétségtelenül úgy bonyolították le a tízezres futamokat, hogy a kajakosok, kenusok öt kilométert eveztek egy irányba, majd visszafordultak. Éppenséggel már 1960-ban is rájöhettek volna arra, sokkal érdekesebb úgy a küzdelem, ha a versenyzők kisebb kört teljesítenek többször is, de az olaszoknak a kajak-kenu igazából sohasem volt a szívük csücske.

Ennél is megmagyarázhatatlanabb, hogy a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség 1994-től miért vette le a világbajnokságok műsoráról a tízezer méteres számokat. Nem egyik évről a másikra, de idővel szerencsére felülbírálta a rossz döntést, 2010-től ötezer méteren osztanak érmeket; a körpályán zajló, hosszú távú elemeket felvonultató verseny roppant látványos, továbbá óriási a presztízse, a sportág nagyágyúi rendre rajthoz állnak.

Az első maratoni világbajnokságot 1988-ban rendezték, akkor még 42 km-t kellett lapátolni, a táv idővel rövidült, hajóegységtől függően 25–35 km-re. A hosszútáv-specialisták, akiknek még a tízezer méter is rövid, megtalálták a számításukat, s amióta futni is kell, végképp nehéz az átjárás sík vízről maratonira. Időről időre azért mindig akadnak próbálkozók, de ezek a kísérletek inkább azt mutatják, egy fenékkel két kajakot is nehéz megülni.

Csipes Ferenc például 1991-ben a sprinttől (akkor még 150 méter), az 500 és az 1000 méteren át 10 000 méterig valamennyi távon megnyerte az országos bajnokságot, s úgy volt vele, hogy teljes legyen az egyeduralma, begyűjti a maratoni ob-aranyat is. Tőle igazán nem állt távol ez a műfaj, köztudott, hogy edzésen felül, akár csak a maga örömére gyakran evezett „hosszút”. A maratonistákkal mégsem bírt, akik állítólag túljártak az eszén. Csipes egy idő után megszomjazott, s így szólt az élboly többi tagjához: „Iszunk?” „Igyunk!” – jött a válasz, s mindenki lapátolt tovább… Csipes kisvártatva ismét megszólalt: „Akkor iszunk?” „Rendben, igyál!” – felelték a többiek. Majd amikor Csipes lenyúlt a lába közé a kulacsért, hirtelen iramot váltottak, ledobták a vízről a nagy bajnokot, aki ezután már nem tudott visszazárkózni.

Idézhetnénk a serdülőként, ifistaként legalább heti rendszerességgel szigetet kerülő – de nem ám a Margitszigetet, hanem a Szentendreit! – Kammerer Zoltán esetét is. „1997-ben elindultam a válogatón. A rajt után az élen haladtam, az első fordulóból, máig nem értem, hogyan, mégis csak hetedikként jöttem ki. Visszaküzdöttem magam az élre, majd jött az első futószakasz, ami után hetedikként, leszakadva ültem vissza a kajakba. Kieveztem a stégre, elhatároztam, soha többé nem indulok maratonin” – elevenítette fel kérésükre az élményét. Vajda Attila viszonylag rendszeresen „maratonizott”, kétszer a világbajnokságra is kijutott, de a hetedik hely volt a legjobb eredménye. „Ha nyernék, szerinted kihagynám?” – Vereckei Ákos pályája csúcsán így kérdezett vissza, amikor azt firtattam, miért nem nevez be a maratonisták közé. Ám különösen a hölgyek között ma is általános, hogy fiatalon ezt a műfajt is űzik. Az év felfedezettje, Takács Tamara például az idén a kettesben a sprinttávon vb-aranyat nyert Hagymási Rékával lett bronzérmes a 2011-es világbajnokságon.

Idővel a többség a – ne szépítsük, a jobb anyagi lehetőségekkel kecsegtető – sík vízi, olimpiai számok felé fordul. A maratoni szakág báját részben éppen ez jelenti: nincs benne pénz, vagy legalábbis sokkal kevesebb. Így is kiváló sportembereket vonultat fel, mint korábban Csabai Edvint, az immár tizennyolcszoros világbajnok, negyvenévesen is aktív Csay Renátát, vagy éppen a kajakos Boros Adriánt. Utóbbi az idei válogatón úgy nyert, hogy az utolsó szakaszon a kajakját nekicsapta a kordonnak, s a hajó oldalán tenyérnyi lyuk tátongott. Ő mégsem esett kétségbe, a másik oldalára döntötte a hajót, úgy evezte le az utolsó ötszáz métert, s hajrázta le könnyedén a riválisát.
Régi idők sportja, modern kivitelben – ez a maratoni kajak-kenu.

Szétlövést ért a Kárász, Kozák páros űrideje

A hétvégi, második világbajnoki válogató egyik fénypontjának számító versenyében, női K-2 500 méteren a frissen összeült Kárász Anna, Kozák Danuta páros hatalmas fölénnyel nyert Szolnokon, így ebben a számban szétlövés dönt. Összefoglaló a vasárnapi történésekről.

Hír

A hétvége egyik legizgalmasabb versenyét és párosát a Kárász Anna, Kozák Danuta egység szolgáltatta, amely az első válogató győztesének, Medveczky Erikának és Csipes Tamarának méltó kihívója lett. Olyannyira méltó, hogy nagyon nagy fölénnyel, egészen fantasztikus, 1 perc 36,541 mp-es űridővel győzött Szolnokon.

„Nem gondoltam, hogy ilyen jó időt megyünk – kezdte Kozák Danuta. – Túl sokat nem edzettünk együtt, az indításokat lehetne még csiszolni, a lábmunkánk nem állt még össze. Van egy nagyon jó új-zélandi páros, de

a mienk fel tudná venni vele a versenyt a vébén.

Az egyes és a páros között nagyon rövid az idő, de még a vb-sorsolástól is sok függ, egyelőre nem tudom, hogy milyen számokban indulok Portugáliában.”

Az, hogy melyik páros indulhat majd a vébén, hétfőn 14 órakor derül ki, amikor szétlövést rendeznek közöttük Szolnokon.

Férfi kajak egyes 500-on az első válogató győztese, Kopasz Bálint nem indult el, és ki is jelentette, hogy az idén már nem versenyez ebben a számban, így pedig Nádas Bence két csapattársát, Tótka Sándort és Kuli Istvánt is megverve győzött, és harcolta ki várhatóan a vb-indulást.

„Éreztem, hogy jó formában vagyok, és nagyon élveztem a versenyzést. Jó volt, hogy a középfutamban nem kellett kihajtanom magam. Remélem, hogy én képviselhetem majd a magyar színeket a vébén, ahol csak ebben az egy számban indulnék, így mentálisan és fizikálisan is csak erre kellene koncentrálnom” – mondta Nádas Bence.

Egy másik olimpiai számban, női kenu 500 párosban szinte csak U23-as egységek voltak a mezőnyben a toronymagas esélyes Balla Virág, Takács Kincső kettősön kívül, így nem csoda, hogy az Európa-bajnok magyar egység a második válogatót is simán behúzta.

„Szerencsénk van, mert klubunkban férfi kenusokkal tudunk készülni, akik egyesben körülbelül olyan gyorsak, mint a párosunk, így megfelelően fel tudunk készülni a világbajnokságra. Az egyes új kihívás lesz a vébén, de a párost jobban várom, szeretnénk dobogósok lenni Portugáliában” – mondta Balla Virág, aki 200 párosban is nyert Takács Kincsővel a második válogatón.

A férfi kenusok 500 egyesében Kiss Balázzsal nagy csatát vívva a második válogatót is megnyerte Fekete Ádám, így elvileg ő indulhatna a vébén. A párosok 500-as versenyében azonban Hajdu Jonatánnal is győzött Szolnokon, és várhatóan 200-on és 500-on is ők képviselik a magyar színeket, egyesben pedig lemond az indulás jogáról Fekete Ádám (vélhetően Kiss Balázs javára).

„Az egyesre nem tudtam úgy ráhangolódni, mint az első válogatón, csak az volt a pozitívum, hogy megnyertem. Sokat beszélgettünk arról, hogy az egyest vagy a párost válasszam a vébén, mert ütköznek egymással a vb-programban, de inkább a párosra koncentrálunk. Mindkét távon fel szeretnék állni a dobogóra Portugáliában” – mondta Fekete Ádám. A második válogatót C-1 200-on Korisánszky Dávid nyerte, az elsőn Hajdu Jonatán győzött, aki azonban az említett két páros szám miatt várhatóan egyesben nem indul a vb-n, így ott elmarad a szétlövés.

A Hagymási Réka, Szabó Ágnes kajak páros megpróbálhatja megvédeni tavaly megszerzett világbajnoki címét, ugyanis a második válogatót is megnyerte 200 méteren, pedig olyan ellenfelei voltak, mint a Medveczky Erika, Csipes Tamara és a Douchev-Janics Natasa, Lucz Dóra kettős.

Balaska Márk és Birkás Balázs ugyancsak vb-címvédőként utazhat Portugáliába, ugyanis a második válogatón sem akadt legyőzőjük K-2 200-on. „Az elején még egy kicsit csiszolunk, és akkor teljes lesz a pálya. Nem tudom, hogy ez elég lesz-e a címvédésre, de ígérem, hogy ezen leszünk” – mondta Balaska Márk.

Társa, Birkás Balázs nem sokkal később Csizmadia Kolos ellen ismét rajthoz állt 200 egyesben, hiszen az első válogatót ő, a másodikat pedig Csizmadia nyerte, a szétlövésben azonban Birkás magabiztosan győzött, így ő képviseli hazánkat ebben a számban is a világbajnokságon.

A nap végén, az 5000 méteres döntőkben egy versenyszámot leszámítva mindenhol más eredmény született, mint az első válogatón, kenu egyesben Szegeden Kiss Tamás, Szolnokon Koleszár Zoltán nyert, kajak egyesben a férfiaknál előbb Varga Ádám, majd Noé Bálint győzött, míg a nőknél Takács Tamara korábbi sikere után vasárnap Bodonyi Dóra örülhetett. Itt később születik döntés arról, hogy ki kerül be a magyar válogatott keretébe, amelyet az érintett versenyzőkkel, edzőkkel és a szakmai bizottsággal egyeztetve várhatóan bő egy hét múlva hirdet ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány. Addig nem vehető hivatalosnak egyetlen versenyző világbajnoki indulása sem. Női kenuban nem történt meglepetés, Lakatos Zsanett az első válogatót követően a második válogatót is megnyerte, ezzel biztossá vált, hogy 5000 méteren ő képviseli a magyar színeket a világbajnokságon.

A világbajnokságot Portugáliában rendezik meg augusztus 22. és 26. között.

A Balaton közepén evezhettek a családok is

A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Fonyód közösen.

Hír

Az átevezésen Fonyód-Badacsony-Fonyód útvonalon kellett megtenni a 10 kilométeres távot bármilyen kézi hajtású vízi járművel – érkeztek is kajakokkal, kenukkal, SUP-okkal, tengeri kajakokkal és sárkányhajókkal is.

„A fonyódiak korábban már megrendezték ezt az átevezést, amelyet tavaly a szövetségünk is felkarolt, mert így szélesebb körben is fel tudjuk hívni a figyelmet a vízi sportok szépségére. 2017-ben a kedvezőtlen időjárás miatt augusztusban és szeptemberben is el kellett halasztani az eseményt” – mondta még az esemény előtt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

Ugyanazon a napon, gyönyörű szép időben rendezték meg a Balaton-átevezést és az időjárás miatt többször elhalasztott Balaton-átúszást, ezt kihasználva nagyon sokan mind a két módon átszelték hazánk legnagyobb tavát. Így tett Révész Máriusz kormánybiztos is, aki előbb átúszta a Balatont, majd negyedmagával átkenuzta.

De ott volt az indulók között – a teljesség igénye nélkül – Vaskuti István olimpiai bajnok kenus, Storcz Botond olimpiai bajnok kajakos, Csabai Edvin 17-szeres maratoni világbajnok kenus, Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó, Bácskai János, Ferencváros polgármestere és Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke is.

Az eseményre mintegy 250 hajót és 700 indulót vártak az előzetes nevezések alapján, ehelyett 671 hajó 1386 „versenyzője” vágott neki a Balatonnak, és szelte át a tavat biztonságban.

„Számunkra is meglepő, hogy milyen hatalmas volt az érdeklődés – kezdte Berényi Péter szervező. – Kimondottan egy családi rendezvénynek szántuk, amelyen egy kihívás keretében bárki megmérettethette magát, a Balaton közepén evezhetett, ezt azért nem teheti meg mindenki a hétköznapokban ilyen biztonságos körülmények között. Hat mentőmotoros, két segédmotoros, 11 vitorlás biztosította a versenyt a Balatonon, de a mentők is rendelkezésre álltak a parton.”

Minden célba érő kapott egy lángost a parton, és amellett, hogy a Balaton-átevezés egy családi, szabadidős esemény volt, különböző kategóriákban győztest is hirdettek.

Az abszolút bajnok a Bagó Bálint, id. Lacsik Péter, ifj. Lacsik Péter, Kaszás Kornél, Kiss Bence, Krenák Mihály, Lovass Márk, Porubszky Norbert, Szabó Péter alkotta Győri Nyolcas hajó lett, amely 34 perc 11 másodperc alatt teljesítette a 10 kilométeres távot.

Az abszolút győztes Győri Nyolcas öt tagja a délutáni eredményhirdetésen

Az eredményeket ide kattintva lehet böngészni. Köszönjük minden indulónak a türelmet, amíg vártak a regisztrációra, várunk vissza mindenkit jövőre is!