Ráckeve újra versennyel jelentkezett

Ráckeve

Több éves kihagyás után Ráckeve remek hangulatú, a gyönyörű időben a sportág szépségeit megcsillantó versennyel tért vissza a kajak-kenus vérkeringésbe, a szervezők a viadalt szándékuk szerint a jövőben minden szeptemberben megrendezik.

A ráckevei Kis-Duna-ágat senkinek sem kell bemutatni kajak-kenus berkekben, generációk egész sora nőtt fel ezen a környéken. A Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) segítségével erre az esztendőre sikerült megteremteni annak a feltételét, hogy az egyébként lapátos védjeggyel minősített vízitúra megállóhely, a Vadkacsa Strand alkalmas legyen népszerűsítő verseny megrendezésére is. Az MKKSZ többségi támogatásával felhúzott kiszolgáló épületet július közepén a Vízitúra Kupa itteni fordulója alkalmával avatták fel, szeptember 11-én, vasárnap aztán használatba vette a sportág apraja-nagyja.

A szervezők ezúttal elsődlegesen az utánpótlás futamokra összpontosítottak, annak az előzetes bizalomnak megfelelve, hogy a viadal bekerült a szövetség hivatalos versenynaptárába, de a kísérők, edzők, szabadidős és masters kajakosok, kenusok, valamint a sárkányhajósok igényeit is igyekeztek kielégíteni.

Az U9-estől az U16-os korosztállyal bezárólag kiírt 2000 méteres futamokon nyolc egyesület (BHSE, Rácalmás SE, KDSE, Dunavecse, Duna SZTK, a szigetszentmiklósi Best of Kajak-kenu, a dömsödi DKKSE és a házigazda Ráckeve SE) összesen 83 ifjú kajakosa indult el. Köztük  – a versenytársak bánatára… – a Honvéd U16-osai, akik „végigették az étlapot”, s a 2000 méter mellett 200 méteren és 15 km-es is arattak.

Ebből már kiolvasható, a kétezres számokat a kétszázasok követték – a férfiaknál három előfutammal és döntővel –, majd a sárkányhajósok következtek ugyanezen a távon öt hajóval. A napot a Kerekzátony–Angyali-sziget kerülés zárta. A hosszú távú versenyen összesen 65 egység állt rajthoz; a vízfelület ezt a létszámot is könnyedén magába szívta.

A futamok között és után mindenki kedvére pancsolhatott, fürdőzhetett a szeptember dacára már-már kánikulai melegben a strand kijelölt szakaszán – mint a sokszor visszasírt régi, szép időkben. A szervezők a jövőben is a helyi adottságoknak megfelelő, hasonló kiírású versenyt kívánnak rendezni, remélhetőleg még nagyobb érdeklődés mellett.

(A teljes eredménysor hamarosan elérhető lesz az MKKSZ honlapján.)

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók