Mégse

Rá öntötték a szingapúri pályázatot

A 2008 óta Szingapúrban edzősködő Babella Balázst 2014-ben az Év Edzőjének választották meg az ázsiai városállamban, ahol majd hatmillió ember él. A versenyzőként kétszeres világbajnok, ma már 40 éves szakember nyaranta rendszeresen csoportokat hoz magyarországi edzőtáborozásra. Karácsony táján pedig Vácon élő családtagjait látogatja meg feleségével, Annabellával. A szülői házban sikerült elérni és beszélgetni vele.

Edzősors
Hír

– Kilencévesen kezdtünk el kajakozni ikertestvéremmel, Tamással. Én is elsősorban azért jártam az edzésekre, mert ott voltak a barátaim is. Sok éven át Tamástól várták a jó eredményeket, én pedig „szélárnyékban”, mindenféle elvárás nélkül vittem elég sokra. Felnőttként Tamás ugyanis elhagyta a kajakozást, nekem viszont kezdettől fogva az volt a tervem, hogy előbb versenyzőként, majd edzőként megmaradjak a sportágban. Kezdőként Latrovszki László, majd Csernák Károly foglalkozott velem, tizennégy éves koromtól pedig édesapám, Babella László csoportjában készültem. Tizenkilenc évesen kerültem Csepelre, ahol akkor Sári Nándor volt a vezetőedző. 2003-ban Pécsre igazoltam, az edzőm pedig Séra Miklós lett.

– 2008-ban vonult vissza, milyen sikereket mondhat a magáénak?

– Kétszeres világbajnok és kétszeres Eb-győztes voltam, leginkább a 200 méteres táv feküdt nekem, ahol négyesek tagjaként voltam részvényes a győzelmekben. Magyar bajnoki címeim számát sem tudom, az érmeim közül is csak a legfontosabbak vannak kéznél, a többi a szertárban pihen. Igazából soha nem az érmekért versenyeztem. Leginkább azért hagytam abba, mert nem akartam megérni, hogy elég legyen az, ha a másiknak nem megy jól. Pécsett testnevelés szakon végeztem, ezzel a diplomával elkezdhettem az edzői munkát.

– Mikor kezdte el ezt az izgalmas pályát?

– Mivel én pécsi versenyzőként is Vácott edzettem, már 2006-ban elkezdtem besegíteni édesapám csoportjában. Kis létszámú, de igen erős volt ez a korosztály, akikből a Noé-fivérek (Milán, Bálint és Zsombor) még ma is itt lapátolnak. 2008-ban még kijutottam az Eb-re, ahol négyesben bronzérmesek lettünk.

– Miként került ki Szingapúrba?

– Olyan edzőt kértek a nemzetközi kajakberkekben mindmáig nagy tekintélynek számító Szántó Csabán keresztül, akinek megfelelő versenyzői múltja van, és azonnal tud edzőként is funkcionálni. Mondhatom, ezt a szerepet mintha rám írták volna. Örülök, hogy az ajánlatokból engem választottak – ez egy igazi nagy fejesugrás volt egy egészen más világba.

– Milyen viszonyokat talált?

– Nagyon gyenge alapokkal rendelkeztek versenyzőik, viszont

kifogástalan volt a hozzáállásuk.

A felnőttek és az ifik együtt lehettek vagy negyvenen, eltelt 2-3 év, amíg le tudtam szűkíteni a kereteket. Ott az Ázsiai Játékok jelentik a legfontosabb sporteseményt. A legutóbbi, 2018-as játékokon, Indonéziában több sportágban és többen indultak, mint a 2016-os olimpián. Az első sikert egyébként 2011-ben, a Délkelet Ázsiai Játékokon, 11 ország versenyzői között értük el. Nagy dolognak számított, hogy 2012-ben egy női kajakosunk 500 méteren kijutott Londonba, az olimpiára, ahol a középfutamba is bekerült.

– Az egyik nagy vágya az olimpiai kiküldetéssel teljesült. Melyek voltak a további célok?

– Szingapúrban a legnagyobb tett az Ázsiai Játékokra kijutni, s ott jól szerepelni. 2014-ban ez egy nagyobb csapat révén sikerült, amelynek minden tagja a saját számában bejutott a döntőbe, ahol két-két arany-, ezüst, illetve bronzérmet szereztek! 2018-ban pedig férfi K-1 200 méteren az első érem is megszületett, a nőknél pedig 0,07 másodperccel maradt le versenyzőnk a dobogóról.

– Mások egy-két év után feladták, Ön pedig már a második évtizedet kezdi.  

– Nagyon jól érzem magamat ott, és még néhány évet legalább maradni szeretnék azért, hogy amit elkezdtem, folytathassam és minél magasabb szintre juttassam a sportágat.

– Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy akár élete végéig Szingapúrban marad?

– Semmiféle konkrét tervem nincs. Bármit hozzon is az élet, bárhol éljek, nekem az a fontos, hogy mindig a feleségemmel együtt legyek és ott érezzük jól magunkat, ahol éppen vagyunk. Most is lenne három országból is ajánlatom, de nem érdekelnek, mert 2021 végéig Szingapúrhoz köt a szerződésem.

jochapress/Jocha Károly

Visszatalált önmagához Bodonyi András

Áprilisban volt egy törés a felkészülésében, de most visszatalált a saját technikájához Bodonyi András, aki a második válogatón egyértelműen győzni szeretne kenu egyes 1000 méteren.

Hír

A férfi kenusoknál csupán a két olimpiai számban, 1000 egyesben és párosban rendeznek válogatót, ez jó döntésnek bizonyult Hüttner Csaba szövetségi kapitány részéről, hiszen rengetegen indultak, és szoros versenyeket láthattak a nézők. Egyesben Kiss Tamás csupán 0,083 másodperccel győzte le Bodonyi Andrást, aki újfajta edzéssel készül a második válogatóra.

„Nagyjából elégedett vagyok az elvégzett munkával – kezdte az InfoRadio Víztükör című adásában Bodonyi. – Az első válogatóra nem sikerült jól felkészülnöm, nem is voltam elégedett sem a kenuzásommal, sem az eredménnyel.

Bár az első válogatót megelőző hetek sokkal sötétebb jövőt jósoltak,

mint amilyennel végül a 0,083 ezredes vereségemmel lett. Azóta kezd összeállni a mozgásom, technikailag sokat fejlődtem, mentálisan is próbálom összeszedni magam. Úgy érzem, jó állapotban vagyok a második válogató előtt.”

Változtatott a felkészülésén, főleg egyénileg készül, külön vezényli neki Vécsy Viktor az edzéseket, és elmondása szerint így sokkal jobban tud magára figyelni.

„Jobb a technikám, sokkal stabilabban mozgok most a kenuban, ezt egy jó iránynak tartom, amerre most elindultam. Áprilisban rossz mozgások rögzültek a technikámban, és ebből nehéz volt kimászni, de már csak a finomhangolás van hátra. Annyira nem új ez az egész, csak saját magamat, a saját mozgásomat kellett megtalálnom. Tavaly is a második válogatóra állt össze a technikám, amivel végül a szétlövést is sikerült megnyernem.”

Bodonyi András hozzátette: egyértelmű célja az, hogy kijusson a világbajnokságra 1000 egyesben. „Ez az egyetlen esélyem arra, hogy olimpiai kvótát szerezzek majd a szegedi vébén. Azt gondolom, hogy a magyar férfi kenus élmezőny nem változott tavalyhoz képest, ugyanúgy Kiss Tamással harcolok az első helyért, és

most is tizedmásodpercek fognak dönteni.

Mivel azonban csak 1000 egyesben és párosban rendeznek válogatót, így jóval többen indulnak el ebben a két számban. Az első válogatón még középfutamot is kellett menni, akkora volt a mezőny, tehát többet kell versenyezni. Viszont a dobogós helyekért szerintem ugyanazok fognak harcolni.”

A második válogatót június 18. és 20. között rendezik Szolnokon.

Gigászi csaták Szolnokon – tét a szegedi vébé

Keddtől csütörtökig rendezik Szolnokon a kajak-kenusok második válogatóját, amely a jövő heti Európa Játékokra és többségében az augusztusi, szegedi világbajnokságra is válogat. Vannak olyan számok, ahol már eldőlt vagy csak formalitás a verseny, de több számban is hatalmas harc várható, és tizedek dönthetnek a csapatba kerülésről. Előzetes.

Hír

Az egyik legfontosabb kérdésre már a válogató előtt választ kaptunk: ahogy az várható volt, nem lesz kihívója Tótka Sándornak, Birkás Balázsnak, Kuli Istvánnak és Nádas Bencének. Ők négyen uralták a négyes összeállítása szempontjából fontos 200 és 400 egyest, valamint 500 párost, és bár össze lehetett volna ülnie bármilyen négyesnek ellenük a második válogatón, de Hüvös Viktor fiai kihívó nélkül maradtak.

„Az biztos, hogy jövő héten az Európa Játékokon ez a négyes indul, de csak ott tudom megállapítani, hogy az európai mezőnyben milyen erőt képvisel ez az egység, így

a világbajnokságon való indulásuk még nem biztos”

– mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

Négyük közül nem is áll rajthoz a válogatón Kuli és Nádas, hiszen nekik a céljuk a négyesbe való bekerülés volt, ezt elérték, így rápihennek az Európa Játékokra, Tótka és Birkás azonban ott lesz, és összecsap 200 egyesben. Az első válogatót Birkás nyerte 0,061 másodperccel Tótka előtt.

A Kuli, Birkás, Tótka, Nádas négyes kihívó nélkül maradt

A király számban, 1000 egyesben Kopasz Bálint nagy fölénnyel nyert, itt csupán 11 induló várható, hiszen más számokra koncentrálnak a férfi kajakosok. Például az 1000 párosra, ahol alakultak új egységek, hogy harcba szálljanak az első válogatón győztes Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté duóval. Az első válogatón második Tóth Dávid, Kulifai Tamás kettős ismét ott lesz a mezőnyben, új páros viszont az Erdőssy Csaba, Bogár Gábor, a Kammerer Zoltán, Gál Péter István és a Noé Zsombor, Solti László egység is, de nem szabad megfeledkezni a Noé Bálint, Ilyés Róbert egységről sem.

A férfi kajak 1000 páros döntője az első válogatón:

A férfi kenusok ugyanezen számában is hasonló a helyzet, az első válogatót mindössze 0,183 másodperccel nyerte meg a Kiss Balázs, Dóri Bence páros 1000 méteren a Sáfrány Mátyás, Bakó Tamás egység előtt, de a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám kettősnek is csupán egy másodperc volt a hátránya a győztessel szemben. A Kiss, Dóri duó kihívói azonban változtattak a felállásokon: Sáfrány Mátyás Mike Róberttel, Bakó Tamás Korisánszky Dáviddal, Hajdu Jonatán pedig Fekete Ádámmal ül össze, míg az első válogató negyedik helyezettje, a Lelovics Dávid, Adolf Balázs kettős változatlan felállásban küzd meg a győzelemért.

A férfi kenu 1000 páros döntője az első válogatón:

„Ugyanúgy sok induló van, mint az első válogatón volt, azt gondolom, hogy

ennyi jó páros kevés országban van, mint most nálunk,

szóval egészen biztosan fantasztikus versenyeket láthatunk majd” – kommentálta Hüttner Csaba, aki szerint egyesben is nagy csata lesz. Ott az első válogatón Kiss Tamás 0,083 mp-el nyert Bodonyi András előtt, aki azóta fogadkozott, hogy sokat fejlődött a technikája, és vissza szeretne vágni a vereségért. Férfi kenuban csak ebben a két olimpiai számban rendeznek versenyt a második válogatón is.

Női kenuban a szövetségi kapitány szerint nem várható meglepetés, hiszen 500 párosban a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső egység kiemelkedik a mezőnyből, a másik olimpiai szám, a 200 egyes pedig ismét Lakatos Zsanett és Nagy Bianka csatáját hozhatja. Az első válogatón itt Lakatos nyert 0,1 másodperccel megelőzve Nagyot.

A Balla, Devecseriné párosnak nincs ellenfele itthon

A legerősebb szakágban, női kajakban az ötszörösolimpiai bajnok Kozák Danuta vélhetően ismét kiemelkedik majd a mezőnyből 500 egyesben, de nagy csata várható az első válogatón mögötte végzett Csipes Tamara, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra között. Sőt, az első válogatón a döntőben kevésbé jól szerepelt Kárász Anna és Gazsó Dorka is odaérhet a legjobbak közé, valamint nem szabad elfeledkezni a két olimpiai bajnokról, Szabó Gabrielláról és Fazekas-Zur Krisztináról.

Párosban az első válogatón győztes Kárász Anna, Kozák Danuta kettős és az ott másodikként végzett Csipes Tamara, Medveczky Erika duó csatája várható.

Várhatóan most sem lesz ellenfele Kozák Danutának

„Mint mindig, most is hatalmas harc várható a női kajakosoknál, hogy beverekedjék magukat a csapatba. Egyesben Dana mögött az első válogatón nagyon kevés volt a különbség a másodiktól az ötödik helyezettig, Kárász Anna és Gazsó Dorka pedig nem azt nyújtotta a döntőben, amit tud” – mondta Hüttner Csaba, aki beszélt arról is, hogy egyelőre nem biztos, hogy minden számban lesz szétlövés az Európa Játékok előtt, ha nem ugyanazok a hajók nyerik a két válogatót.

„Szétlövés biztos, hogy lesz, de nem biztos, hogy az Európa Játékok előtt.

Nagyon sűrű a program, hiszen a jövő héten már kezdődik Minszkben a verseny, és nem biztos, hogy igazságos lenne, ha a válogató után, mondjuk pénteken úgy rendeznénk szétlövést, hogy valaki többet versenyzett az előtte való három nap során. Egyeztetni fogunk az edzőkkel és a versenyzőkkel, és igyekszünk a legjobb döntést meghozni, de egyelőre erről korai beszélni” – nyilatkozta Hüttner Csaba.

A szövetségi kapitány várhatóan pénteken hirdeti ki az Európa Játékokra utazó keretet, amely tehát még nem feltétlenül fog minden számban egyezni a szegedi világbajnokságon induló csapattal.

A paraversenyzőknek ez lesz az első válogatójuk, hiszen az Európa-bajnokságon szerepeltek, amikor az épek első válogatóját rendezték. Itt a második válogatóra július közepén kerül sor.

A 16 éves Kiss Péter berobbant az Eb-n aratott győzelmével

„A legnagyobb verseny a férfiaknál várható KL1-ben, ahol megküzd egymással a tavalyi vb-ezüstérmes Suba Róbert, a tavalyi vb-negyedik Juhász Tamás és az idei Európa-bajnok Kiss Péter. Közülük csak kettő juthat ki a világbajnokságra – kezdte Weisz Róbert szövetségi kapitány. – Kiélezett verseny lehet még KL3-ban, ahol a szakma nagy öregje, Fábián István, valamint a két fiatal titán, Kiss Erik és Török Dávid harcol majd a vb-részvételért. Nagyon örülök annak, hogy minden számban lesz legalább két induló a válogatón, ez pedig a para szakág erősödését jelzi.”

A parások szerdán szállnak vízre Szolnokon.

A teljes versenyműsort megújult oldalunkon, ide kattintva nézhetik meg, ahol az eredményeket is nyomon lehet követni a következő napokban, de Facebook-oldalunkon is jelentkezünk Szolnokról a szokásos közvetítéssel, honlapunkon pedig a versenyzők véleményét is olvashatják majd.