“Elkezdtem kajakozni és onnantól nem volt megállás”

Az ifjú sportcsillagainkat bemutató Héraklész-sorozatunk vendége ezúttal Gutyina Kinga volt.

Hogyan mutatnád be magadat a sportszerető közvéleménynek?

Három éves korom óta sportolok. Az úszással és a szertornával ismerkedtem meg legelőször. Tíz éves koromban elkezdtem kajakozni és onnantól nem volt megállás. Azóta kialakult bennem egy nagyon nagy sportszeretet. Sportiskolába jártam, tavaly végeztem a Csanádi Árpád Gimnáziumban, most pedig egy OKJ-s képzésen veszek részt, fitness-wellness aszisztens szakon. Később szeretnék személyi edző lenni és jelentkezni a TF-re. Mindenképpen a sport mellett maradok.

Legfrissebb sikeredet pár nappal ezelőtt érted el a IV. Kajak Ergométeres Bajnokságon, ahol ötszáz méteren harmadik lettél. Mennyire tükrözi hűen az erőviszonyokat az ergométeres verseny szerinted?

Igen, valamilyen szinten tükrözi, de nem ezen fog múlni, hogy nyáron ki hogyan megy. Valamit azért le lehet szűrni belőle. Ha másra nem, a lelkünknek jól esik, ha ott is jól megyünk.

Múlt hét szombattól ugorjunk vissza 2000. nyaráig. Mesélj a kezdetekről kérlek!

Vicces volt a kezdet. Tízéves korom körül némi súlytöbblet került rám. Apukám javaslatára kipróbáltam a kajakozást. Nyár vége volt, már csak egy  hetet tudtam tölteni a KSI nyári táborában. Szeptemberben újra lejöttem és folytattam az edzéseket. Gintl Andrea lett a nevelőedzőm, akivel azóta, közel tíz éve dolgozunk együtt. 

Mi miatt szerettél bele a kajakozásba?

Elkezdtek jönni a sikerek, ami tovább táplálta a lelkesedésemet. Emelett természetesen nagyon szeretem, hogy ez egy természetben űzhető sport, szabadságérzetet ad, hogy nem egy teremben kell edzenem. Nyáron csodálatos dolog evezni a jó levegőn, a napsütésben.



Az elmúlt két évben maratoni világbajnokság-induló voltál Tóth Dzseniferrel párosban, tavalyelőtt Győrben egy borulás után is oda tudtatok érni a negyedik helyre.  2007-ben ifjúsági világbajnokságot, előtte pedig serdülő Európa-bajnokságot nyertél. Van-e számodra legemlékezetesebb siker?

Természetesen az ifjúsági világbajnokság. Háromszor, négyszer tudtunk mindösszesen összeülni négyes edzésre a verseny előtt. A versenyen középfutamból jutottunk végül a döntőbe, amit nem bántunk, hiszen így tudtunk menni még egy pályát, ami hasznos volt számunkra. A döntő óriási élmény volt, tipikusan az a „tökéletes pálya”. 250-nél robbantottunk és magabiztosan nyertünk.

Mivel lennél elégedett, ha az idei évről kérdezlek?

Mindeképpen szeretnék kijutni az U23-as EB-re Poznanba. Így elsőévesként ebben a korosztályban most úgy vélem, ha bármilyen hajóegységben kvalifikálni tudnám magam, elégedett lennék. Szerintem most U23-ban elég kemény a mezőny.

Hosszú távú elképzelések a sportágon belül?

Szeretnék olimpiára kijutni természetesen. Szeretnék minél tovább kajakozni. Ameddig megy és ameddig szeretem, addig csinálni fogom.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók