Mégse

Magasabb sebességre kapcsol a Balaton-átevezés

Jelentős változtatások tehetik gördülékenyebbé és élvezhetőbbé az idén a Balaton-átevezést. A mezőny július 6-án Fonyódról indul, és evez át egy vitorlásokból összeállított vízi folyosón keresztül Badacsonyba, majd vissza.

Hír

A szabadidős regatta célja továbbra is az, hogy széles közönség számára kínáljon biztonságos lehetőséget egy igazán élményszámba menő sportteljesítményhez. Az élményfaktor fokozása érdekében, valamint, hogy a lebonyolítás még gördülékenyebb lehessen, néhány újítással is előrukkolnak majd a szervezők, akik az online nevezésre buzdítanak minden résztvevőt (részletek itt).

„Kedvezményesen lehet nevezni interneten keresztül, és a megújult rendszernek köszönhetően a helyszínen rövid időn belül át lehet venni a rajtszámokat – kezdte Berényi Péter szervezési igazgató. – Sőt, az idén lehetőség van az online nevezetteknek arra is, hogy az esemény előtt egy nappal, 12 és 18 óra között a helyszínen átvegyék a rajtszámokat.

Ehhez kapcsolódik egy hajódepo szolgáltatás is,

azaz ezzel párhuzamosan le lehet adni a hajót megőrzésre az átevezést megelőző nap, másnap pedig át lehet venni.”

Ide kapcsolódó fontos információ, hogy a szervezők nem tudnak hajót biztosítani a résztvevők számára, viszont bérlésre van lehetőség, a bérbeadó partnerek listája itt megtalálható.

Az idén még gördülékenyebb lesz a nevezés

A helyszín nehezebb megközelítése miatt is mindenképp javasoljuk az előzetes nevezést, továbbá – ahogy tavaly, úgy az idén is – vízen is meg lehet érkezni a helyszínre, de ugyanúgy át kell venni a rajtszámot a parton.

Tavaly az időjárás miatt sokat csúszott a Balaton-átúszás időpontja, így ugyanazon a napon rendezték meg a két eseményt. Sokan voltak, akik előbb átúszták, majd átevezték a Balatont. Az idén egy héttel korábban, június 29-én rendezik az átúszást, de ha az időjárás ismét közbeszól, akkor a szervezők fel vannak készülve arra, hogy mindkét eseményt lebonyolítsák ugyanazon a napon. Ráadásul az Ötpróba-sorozatba beleszámít mindkét rendezvény, így rövid időn belül több ponttal is gazdagodhatnak, akik mindkét versenyt teljesítik.

A Balaton-átevezésen bármilyen, kézzel hajtott vízijárművel el lehet indulni, győztest pedig hat kategóriában hirdetnek: kajak, kenu, sárkányhajó, SUP, egyéb és abszolút. Tavaly közel 800 egység, több mint 1500 résztvevő nevezett.

A rendezvényt megelőző napokban is érdemes lesz követni a Balatonatevezes.hu honlapot és a Facebook-eseményt, ahol folyamatosan jelentkezünk friss információkkal többek között az időjárásról, a közlekedésről és a parkolási lehetőségekről is.

Szekszárd szintet lépne

Éppen tíz éve, hogy a maratoni világ-, és Európa-bajnok Jámbor Attila feleségével, a szintén korábbi kajakos Inger Nikolettával létrehozta a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesületet. A klub azóta szép sikereket ért el, számos korosztályos maratoni világversenyen szereztek dobogós helyezést, a céljuk most az, hogy a következő években a gyorsasági szakágban, olimpiai számokban is előrébb lépjenek.

Hír

“Most fut ki az első csoportunk, akikkel tíz éve elkezdtünk a munkát – mondja a sportegyesület elnöke, Jámbor Attila. – Büszkén mondhatom, hogy közülük hárman-négyen jelenleg is komolyan kajakoznak az U23-as korosztályban, a legsikeresebb Nagy Viki, aki ifiben nyert maraton Eb-t, és világbajnoki aranyat is, tavaly pedig U23-as női K-1-ben negyedik lett a vb-n. Az első csapat után egyébként volt néhány év hézagunk, nem tudtunk akkor a legkisebbekre koncentrálni, hiszen új volt az egyesület is, így nálunk most az ifik kicsit hiányoznak a rendszerből, de nagyon erős kölyök és serdülő korosztályunk van.”

A tolnai megyeszékhelyen komoly hagyománya elsősorban a labdajátékoknak van, Szekszárdról korábban Tolnára kellett átjárnia azoknak, akik kajakozni akartak. Tíz év alatt azonban rengeteg elismerést zsebelt be a kis családi egyesület, amelyet már számon tartanak a városban.

“Idén biztos kiváltunk legalább 70 versenyengedélyt, a szabadidősökkel, és a legkisebbekkel együtt körülbelül 100 fős a létszám. Hogy itt tarthassunk, ahhoz kellett ez a tíz év, most már a kiemelt sportok közé tartozunk Szekszárdon. Akkor léphetünk szintet, ha megépül az új csónakházunk a Sión, a mostani telepünktől párszáz méterre. A pénz megvan hozzá, jelenleg a tervezés zajlik. Ha elkészül, akkor már nemcsak nyáron fogunk tudni a csónakháznál edzeni, így nem kell majd a városi termeket használni a téli alapozás alatt. Ráadásul az új központból vízitúrákat is szervezhetünk, ami plusz bevételi forrás lesz az egyesület számára. Arról nem beszélve, hogy a szabadidősport az eddiginél is több fiatal kedvét hozhatja meg a kajakozáshoz, kenuzáshoz, tehát számíthatunk létszámemelkedésre” – tette hozzá Jámbor Attila.

Az egykori világbajnok kajakos nemcsak a klub elnöke, hanem a vezetőedzője is. Tanítványai eddig inkább a maratoni számokban szerepeltek jól, de Jámbor Attila trénerként a gyorsasági szakágban is szeretne befutni.

“Egyértelműen cél, hogy a gyorsasági szakágban, olimpiai számokban is előrébb lépjünk. Van egy olyan mondás, hogy a kajakosoknál a legjobb továbbképzés a parton van, igyekszem is jó viszonyt ápolni nálam rutinosabb edzőkkel. Ők mindig bíztatnak, hogy nem csináljuk rosszul, jól állunk, a klubunk rendben van, és hogy legyek türelmes, jön majd a jó eredmény az olimpiai számokban is. Saját edzői gárdával, saját versenyzőket akarunk nevelni, és olyan hátteret biztosítani, hogy a legjobbakat is meg lehessen tartani itt Szekszárdon.”

Kész tervek Tokióig

Az Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnökségének felkérésére Hüttner Csaba, és Weisz Róbert szövetségi kapitányok már júniusra beterjesztik a tokiói olimpiáig, illetve paralimpiáig tartó felkészülési programokat és válogatási elveket. A szervezet mai online ülésén elfogadta a tavalyi évre vonatkozó szakmai és pénzügyi beszámolókat, az MKKSZ mérlegét, közhasznú jelentését, és a 2020-ra vonatkozó pénzügyi terveket is.

Hír

“Az ülés elején tájékoztattam az Elnökséget arról, hogy az elmúlt héten több mint 100 egyesülettel folytattunk online egyeztetést – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. – A megbeszélések alapján megállapítható, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések feloldása után a sportág újraindult. A tagszervezetek arról számoltak be, hogy a vízitelepekre 100 százalékban visszatértek a gyerekek, ráadásul megnőtt az érdeklődés a kajak-kenu iránt, mert

a sportágat járványügyi szempontból a szülők biztonságosnak látják.” 

Schmidt Gábor hozzátette: az Elnökség örömmel látta azt is, hogy a sportág ebben a rendkívül nehéz helyzetben is bizonyította rátermettségét és együttműködő képességét.

“Az élversenyzők, a klubvezetők, a szülők, a támogatók, szóval a teljes közösség együttműködött abban, hogy ezt az időszakot vesztségek nélkül vészelhessük át.”

Az Elnökség arról is döntést hozott, hogy 2020 júniusában, miután a nemzetközi szövetségek véglegesítik az idei versenynaptárakat, tárgyalja majd Hüttner Csaba felnőtt gyorsasági-, és Weisz Róbert para szövetségi kapitányok felkészülési programjait és válogatási elveit. Így már több mint egy évvel az olimpia előtt egyértelmű menetrend szerint készülhetnek a versenyzők és edzők Tokióra. 

Júliusban pedig a következő közgyűlés időpontját fogja kitűzi az Elnökség. A szervezet megerősítette korábbi döntését, hogy az MKKSZ őszi közgyűlésén, amelynek várható időpontja szeptember első hétvégéje, megtartja a négy évente esedékes tisztújítását is.