Potocny és egy budapesti pálya lehet a siker kulcsa

Nagy sikert könyvelhetett el a magyar szlalom szakág: a korábbi szlovák válogatott, az elmúlt években magyar színekben szereplő Marcel Potocny a 13. helyen zárt a markkleebergi szlalom Európa-bajnokság kajak egyes számában.

A pénteki remek kezdés után (a 12. helyen kvalifikált az elődöntőbe), jól sikerült a folytatás Marcel Potocny számára a markkleebergi szlalom Európa-bajnokságon, aki – többek között a londoni olimpiai bronzérmesét, a német Hannes Aignert megelőzve – összesítésben a 13. helyen zárt a versenyen.

Nagyon jó elődöntős futamom volt, amelyben akár a hatodik helyen is zárhattam volna, ha a huszadik kapunál nem követtem volna el egy pici hibát, így sajnos a tizennegyedik helyre kerültem. A döntő futam nem volt annyira jó, mint amilyennek reméltem, már az első kapunál voltak hibáim, ennek ellenére úgy gondolom, ez elég jó szezonkezdet számomra” – nyilatkozta a kajakkenusport.hu-nak a versenyző, aki már el is utazott Londonba, ahol a szeptemberi világbajnokság jegyében két hétig edzőtáborozik, majd részt vesz a prágai, krakkói és a liptószentmiklósi világkupaversenyen. A londoni világbajnokságig hátralévő időszakban pedig Kínában edz tovább.

Marcel Potocny sikerei új lendületet adhatnak a szakágnak Magyarországon is, egy budapesti szlalompálya megvalósulása esetén az ő tudására és tapasztalataira építkezve megkezdődhetne a felzárkózás a sportág másik olimpiai szakágában.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség hosszú ideje foglalkozik már azzal, hogy miként lehetne megindítani a másik olimpiai szakágban is a sportágfejlesztést hazánkban. Ennek egyik alapköve maga Marcel Potocny lehetne, aki az elmúlt években magyar színekben indult a világversenyeken, és aki nem mellesleg edzőként is tevékenykedik. Az ő felkarolásával olyan szakembert tudnánk bevonni a munkába, aki komoly hátteret jelentene a magyar szlalom szakágnak. Másrészt nagyon örülünk annak, hogy a 2024-es budapesti olimpiai pályázatra való felkészülés részeként felvetődött egy budapesti szlalompálya megépítésének a gondolata, úgy gondoljuk, ez óriási lépés lenne afelé, hogy ez a szakág is meghonosodjon hazánkban, és a versenyzők eredményesen tudjanak felkészülni, hiszen pálya nélkül a minőségi munka nem képzelhető el. Ráadásul egy ilyen pálya nem csak a versenysportot, hanem a szabadidős sportok képviselőit is jól szolgálná. Minden évben tízezrek járnak ki a környező országokba raftingozni, szlalomozni, vagyis igény lenne a budapesti pályára, amely megtérülő beruházás lehetne” mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára, aki hozzátette: az amúgy kiváló eredményeket szolgáltató rafting szakág (a múlt heti Európa-bajnokságon egy ezüst- és egy bronzérmet nyert női csapatunk) számára is nagy előrelépést jelentene az új pálya.

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók