Pezsgés az Európa-bajnokság jegyében

Alig több mint egy hónap van hátra és elindul a 2017-es sárkányhajós szezon. Az idény csúcspontja a július 6. és 9. között megrendezésre kerülő ECA Nemzetközi és Klub Sárkányhajó Európa-bajnokság lesz, amelyre gőzerővel készülnek a hazai csapatok.

Sárkányhajó
Hír

Újabb fontos idény előtt áll a sárkányhajó szakág, hiszen július 6. és 9. között a szegedi Maty-éren rendezi meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség az ECA Nemzetközi és Klub Sárkányhajó Európa-bajnokságot. A kontinensviadalon való indulás lehetősége rendesen megpezsdítette az amúgy is fejlődésben lévő szakágat, a csapatok gőzerővel készülnek a májusi válogatóra, és természetesen a hagyományos hazai versenysorozatokra: a magyar bajnoki futamokra, a Roadshowra és a Sulisárkány sorozatra.

„A terveink szerint az elmúlt évhez hasonló lesz az idény felépítése. Annyi a különbség, hogy az idén a Magyar Kajak-Kenu Szövetség regionális elképzeléseihez igazodva lesznek megmozgatva az iskolák, a cégek és a települések a Sulisárkány, illetve a Roadshow sorozatban” – mondta Patyi Melinda szakágvezető.

„A magyar bajnokság az elmúlt évhez hasonlóan öt fordulós lesz, ám idén újdonság, hogy a sárkányhajós versenyben szerezett bajnoki pontok is beleszámítanak majd az egyesületi pontrendszerbe, így szeretnénk még inkább érdekelté tenni az egyesületeket a sárkányhajózásra” – folytatta a szakember.

A szezon május elsején a hagyományos Vass István masters kenu és Römi évadnyitó maratonnal kezdődik, majd az első szolnoki magyar bajnoki futam lesz a válogató az Európa-bajnokságra.

„Az előzetes felmérések alapján rengeteg csapat szeretne mind nemzeti, mind klubszínekben megjelenni a kontinensviadalon, amelyre körülbelül 1200 versenyzőt várunk. Óriási az érdeklődés és szerintem júliusban fantasztikus hangulat fogadja a sárkányosokat a Maty-éren” – tette hozzá a szakágvezető.

A Buenos Aires-i YOG-ra Sukorón át vezet az út

Jövő hétvégén Sukorón kerül megrendezésre a Dunai István emlékverseny, amely a 2002-es 2003-as születésű versenyzők számára komoly erőpróba lesz. Ez a viadal jelenti ugyanis az első lépcsőfokot a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpiára.

Ifjúsági Olimpia
Hír

Fiataljaink élesíthetik magukat, a jövő hétvégi (szeptember 30-október 1.) sukorói Dunai István emlékversenyen legjobbjaink már a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpia felé tehetnek egy lépést. A kapitány meghívta a négy szakág legjobbjait, akik ezen a viadalon egy elő-kvalifikációs versenyen vesznek részt.

„Ahogyan az Ifjúsági Olimpián lenni szokott, úgynevezett nyolcas alakú pályán válogatóznak majd a versenyzők – mondta Dónusz Éva. – Erre a kvalifikációra a szakágak legjobbjait hívtuk meg, azokat a kajakosokat és kenusokat, akik az év legfontosabb versenyein kiemelkedően teljesítettek. A sukorói viadal eredményei alapján szakáganként négy embert jelölök ki, akik megkezdhetik a felkészülést az áprilisi barcelonai európai kvalifikációs versenyre.”

A barcelonai versenyen – akárcsak a YOG-on – szlalomban és az úgynevezett nyolcas pályán vetélkednek majd a versenyzők, a legügyesebbek a két szakágban szerzett összesített pontok alapján nyerhetnek kvótát a Buenos Aires-i eseményre.

„Legjobbjaink a tél folyamán a kvalifikációs verseny szlalom részére készülnek majd és természetesen a szokásos alapozó munkát is elvégzik. Tavasszal pedig a legjobb négyből kiválasztjuk azokat a versenyzőket, akiknek esélyük nyílik Barcelonában a kvótaszerzésre” – folytatta a kapitány.

Ez a válogató a 2002-es és a 2003-as korosztály legjobbjait érinti.

Idén is lehet jelentkezni a Szentkirályi tehetségprogramjára

A Szentkirályi Tehetségprogramot a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. tavaly azért indított útjára, hogy felkutassa és támogassa az ország fiatal sporttehetségeit. A Magyar Olimpiai Bizottság szakmai együttműködésével indított, négymillió forint összdíjazású programban idén a vizes sportok állnak fókuszban, így 14-18 év közötti kajak-kenusok, úszók és vitorlázók jelentkezését várják. A jelentkezési határidő 2017. október 31.

Pályázat
Hír

A támogatást elnyerő fiatal tehetségek kiválasztásában az idén Kovács Katalin kajakozó, Darnyi Tamás úszó és Majthényi Szabolcs vitorlázó segítenek majd.

A Szentkirályi, Magyarország díjnyertes ásványvize tavaly azzal a céllal indította útjára a Szentkirályi Tehetségprogramot, hogy segítse a fiatal magyar utánpótlás sportolók profi sportkarrierjének elindulását. Tavaly a kajak-kenu, a torna, a vívás és a vízilabda kapott szerepet a programban, idén pedig a kajak-kenusok mellett úszók és vitorlázók jelentkezhetnek, hogy elnyerjék a fejenként 1 millió forint értékű támogatást. A 14-18 éves fiatalok a nyereményt fejlődésükhöz szükséges, és a jobb eredmények eléréséhez nélkülözhetetlen kiadásokra fordíthatják, legyen az egy költséges sporteszköz, edzőtábor, vagy akár egy verseny nevezési díja.

A Tehetségprogramba a fiatalok 2017. augusztus 1. és október 31. között jelentkezhetnek a www.szentkiralyitehetsegek.hu weboldalon keresztül. A jelentkezők közül a három mentor – Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozónő, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó és Majthényi Szabolcs tizenegyszeres világbajnok vitorlázó – részvételével felálló kuratórium választ ki sportáganként egy-egy győztest. A fiatal sportolók mentorálásában ősszel a nagyközönség is szerepet vállalhat: további egymillió forintot ugyanis a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. közönségszavazás alapján oszt majd szét a három fiatal tehetség között.

Forrás: MOB