Pezsgés az Európa-bajnokság jegyében

Alig több mint egy hónap van hátra és elindul a 2017-es sárkányhajós szezon. Az idény csúcspontja a július 6. és 9. között megrendezésre kerülő ECA Nemzetközi és Klub Sárkányhajó Európa-bajnokság lesz, amelyre gőzerővel készülnek a hazai csapatok.

Sárkányhajó
Hír

Újabb fontos idény előtt áll a sárkányhajó szakág, hiszen július 6. és 9. között a szegedi Maty-éren rendezi meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség az ECA Nemzetközi és Klub Sárkányhajó Európa-bajnokságot. A kontinensviadalon való indulás lehetősége rendesen megpezsdítette az amúgy is fejlődésben lévő szakágat, a csapatok gőzerővel készülnek a májusi válogatóra, és természetesen a hagyományos hazai versenysorozatokra: a magyar bajnoki futamokra, a Roadshowra és a Sulisárkány sorozatra.

„A terveink szerint az elmúlt évhez hasonló lesz az idény felépítése. Annyi a különbség, hogy az idén a Magyar Kajak-Kenu Szövetség regionális elképzeléseihez igazodva lesznek megmozgatva az iskolák, a cégek és a települések a Sulisárkány, illetve a Roadshow sorozatban” – mondta Patyi Melinda szakágvezető.

„A magyar bajnokság az elmúlt évhez hasonlóan öt fordulós lesz, ám idén újdonság, hogy a sárkányhajós versenyben szerezett bajnoki pontok is beleszámítanak majd az egyesületi pontrendszerbe, így szeretnénk még inkább érdekelté tenni az egyesületeket a sárkányhajózásra” – folytatta a szakember.

A szezon május elsején a hagyományos Vass István masters kenu és Römi évadnyitó maratonnal kezdődik, majd az első szolnoki magyar bajnoki futam lesz a válogató az Európa-bajnokságra.

„Az előzetes felmérések alapján rengeteg csapat szeretne mind nemzeti, mind klubszínekben megjelenni a kontinensviadalon, amelyre körülbelül 1200 versenyzőt várunk. Óriási az érdeklődés és szerintem júliusban fantasztikus hangulat fogadja a sárkányosokat a Maty-éren” – tette hozzá a szakágvezető.

Holnap Nagy Hideg-hegy!

A hagyományok szerint a szövetség szombaton ismét megrendezi a Nagy Hideg-hegy futást, amelyre több mint 1200 nevezés érkezett.

Hír

Szombaton az MKKSZ ismét megrendezi az őszi-téli felkészülést indító közös eseményét, a Nagy Hideg-hegy futást. A meredek terepen zajló közel 7.5 kilométeres futásra 46 tagszervezet több mint 1200 versenyzője adta le nevezését. Többek között rajthoz áll az olimpiai ezüstérmes Pauman Dániel, a világbajnok Vasbányai Henrik, Devecseriné Takács Kincső, Balla Virág és több U23-as és ifjúsági világbajnoki érmes is. Az eseményen más sportágak, így az evezés, az atlétika, a triatlon képviselői is tiszteletüket teszik majd.

A szervezők a célban teával és egy szelet csokival fogadják majd a futókat. A szövetség pedig a futáson résztvevő kajak-kenu szakosztályok között egy-egy darab kajakot és kenut sorsol ki.

Kihívás, kaland, Hongkong

Vasárnap ismét vízre száll Boros Adrián. Kiváló maratonistánk ezúttal a surfski, vagyis a tengeri kajak világbajnokságon rajtol Hongkongban.

Hír

Új kihívás, új kaland előtt Boros Adrián a tolnaiak maratoni világbajnok kajakosa. Barina József tanítványa vasárnap a hongkongi tengeri kajak világbajnokságon rajtol. Adrián már a helyszínen edz, szokja a körülményeket és a nagy hullámokat.

“A helyszín tökéletes, csak a hullámok változnak napról napra, vannak kisebb, nagyobb és óriási hullámok is, amellyekkel meg kell barátkoznom. Egész sokat gyakoroltam már, kezdek belerázódni, de azért a nagy eredményhez hiányzik úgy húsz évnyi rutin a tengeren. Itt a többség erre a szakágra specializálódott. Az egyik nap sikerült vízre szállnom Oscar Chalupskyval, ő a Nelo egyik embere, aki rengeteg hasznos tanácsot adott, de öt perc alatt nem lehet átültetni a gyakorlatba ezeket az infókat, érezni kell nagyon, hogy miként kell a hullámok között jól haladni. Ez a verseny tulajdonképpen a hullámlovaglásról szól, csakhogy a hullámok nem egy irányból jönnek, mint ahogy azt a Dunán megszoktuk, hanem mindenfelől. Na, ezeket a hullámokat kellene úgy összekötni, hogy a legjobb eredmény süljön ki belőle” – mondta Boros Adrián, aki elmondta: ez az a szakág, amelyben nem számít, hogy hány éves vagy. Akár hatvan évesen is te lehetsz az, aki a legjobban érzi ezt a műfajt.