Parázs csaták után nagy buli

Május elsején ismét megrendezik a Vass István Masters Kajak-Kenu Emlékversenyt és Römi Évadnyitó Sárkányhajó Maratont a csepeli telepen. Változás az eddigiekhez képest, hogy ezúttal egyesben versenyeznek egymással a kajak-kenusok.

A kezdeményezés még a 2000-es évek elején indult Römi Majális néven, ahol masters kenusok térdeltek össze párosban a csepeli telepen, amelynek szíve-lelke Vass István volt. Az edzőként és később pótolhatatlan technikai vezetőként tevékenykedő Pista bácsi 2005-ben hunyt el, a nevét 2006 óta viseli a verseny, amely azóta jelentősen átalakult.

Vass István 2005-ben hunyt el

Az első versenyen ott volt többek között Csabai Edvin 17-szeres maraton világbajnok kenus is, aki Kerepesi Istvánnal párban rögtön győzni is tudott. Ekkor még az volt a szabály, hogy egy masters kenus mellé egy aktív versenyző térdelt be.

„Fantasztikus hangulatúak voltak mindig is ezek a versenyek – kezdte Csabai Edvin. – Olyan kiváló kenusok eveztek ott, mint Kolonics Gyuri, Kozmann Gyuri vagy Hüttner Csaba. Bár azóta jelentősen átalakult a lebonyolítás, de nagyon örülök neki, hogy minden évben meg tudjuk rendezni az emlékversenyt, amelyben fontos szerepe van Reményi Péternek. Pista bá ikonikus alakja volt nemcsak a csepeli telepnek, hanem a magyar kajak-kenu sportnak is, örülök, hogy a nevét viseli a rendezvény.”

A futamok után közös ebéd várja a versenyzőket (a kép a 2008-as emlékversenyen készült)

Hüttner Csaba négyszer állhatott világbajnokságon a dobogó tetején, a Vass István Emlékversenyt azonban még nem tudta megnyerni. „Persze ennek nem is ez a lényege, de az tény, hogy mindig parázs csaták voltak az indulók között, hiszen sportemberként mindig mindenki nyerni akart – emlékezett vissza a kajak-kenu válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya.

Utána mindig jó kis bulik voltak,

és arra is jó ez a rendezvény, hogy összehozza azokat, akik nem ugyanazon a területen tevékenykednek már. Én például volt csepeli párommal, Szuszkó Lacival indultam az elmúlt években, aki már nem a kajak-kenu sportban dolgozik, de a versenynek köszönhetően évről évre fel tudjuk eleveníteni a régi emlékeket. Nagyszerű dolog ez a verseny, jól visszaadja azt a hangulatot, amit még akkor éltünk ott át, amikor a csepeli telep szíve-lelke, Vass István még élt.”

A főszervező Reményi Péternek nevelőedzője volt a korábbi remek szakember, jelenleg pedig már a 14. Vass István Emlékversenyre készül. „Nagyon jó szívvel emlékszem vissza ezekre a rendezvényekre, mindig kiváló hangulatúak. Valami apróságot mindig változtatunk rajta, előbb csak kenusoknak szólt, aztán csatlakoztak a kajakosok is, öt éve pedig a sárkányhajósok is itt rendezik az évadnyitó versenyüket. Mióta ők csatlakoztak,

400-500 ember fordul meg aznap a telepen.

Délelőtt a masters kajak-kenusoké a vízfelület, délután pedig a sárkányhajósoké. Az idén annyi változás lesz, hogy most először nem párosban, hanem egyesben versenyeznek majd a kajakosok és a kenusok. Nagy szeretettel várunk mindenkit erre a kiváló hangulatú versenyre!”

A VERSENYKIÍRÁSRÓL

A masters kajak-kenu versenyen 500 méteren K-1 férfi kajak, K-1 női kajak és C-1 férfi kenuban hirdetnek győztest három korosztályban is: 40-49 év, 50-59 év és 60 felettiek között. Nevezési díj nincs, viszont hajóról és lapátról mindenkinek magának kell gondoskodnia. A technikai értekezlet 9.00 és 9.30 között lesz, a futamok 10.00-kor indulnak, az eredményhirdetésre várhatóan már délben sor kerül.

Délután rendezik az Évadnyitó Sárkányhajó Kupát, amelyen 22 fős csapatok mérkőznek meg mix kategóriában (kötelezően legalább nyolc női versenyzővel), kormányost minden csapatnak magának kell hoznia. A táv 4000 méter, a rajtot egy 1000 méteres egyenes, majd három 1000 méteres kör követi. A versenyen a nevezők számától függően előfutamok is lehetnek. Itt 12.30 és 13.30 között várható a technikai értekezlet, a futamok pedig 14.00-kor kezdődnek.

A nevezéseket a reka.balazs@mkksz.hu címre várjuk április 25-ig.

Minden további részlet a versenykiírásban olvasható, amely ide kattintva tölthető le.

Várunk mindenkit szeretettel, kedvcsinálónak pedig egy rövid videó a tavalyi emlékversenyről:

Vass István emlékverseny from Sárkányhajó MKKSZ on Vimeo.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók