Óvatos duhaj lett

hetedik

Hetedik világbajnoki győzelmét ünnepelhette Kövér Márton a brandenburgi maraton világbajnokságon. Pedig a felkészülés alapján maga sem hitt benne, hogy ilyen sikerekkel zárulhat számára a viadal, amelyen duplázni tudott.

A 2016-os idény elején új Örökös bajnokot avathatott a sportág, az ötszörös világbajnok Kövér Márton neve is felkerült a szövetség székházában elhelyezett márványtáblára. Martinkó Gábor tanítványa az idén újabb két aranyéremmel gazdagította gyűjteményét, tette ezt annak ellenére, hogy az Európa-bajnokság nem úgy sikerült számára, ahogyan elképzelte, a világbajnoki felkészülés pedig még annyira sem…

– Tavaly a győri világbajnokság előtt pontosan megterveztük a felkészülést, hét hetünk volt rá, minden napra tudtuk, hogy mit fogunk csinálni. Idén ezt nem sikerült összehoznunk, párom Dóczé Ádám ugyanis a lábát törte, másik edzőpartnerem, Nagy Gergő pedig vállsérüléssel bajlódott, így sokszor egyedül kellett edzenem. Az intenzitás és a terjedelem megvolt, de azért így egészen más volt nekifutni a munkának. Mindezek ellenére azonban azt mondhatom: jó formában tudtam elutazni Brandenburgba, a verseny előtt még egyéni rekordot is eveztem a Dunán – magyarázta Kövér Márton, aki szerint nem ezek a nehézségek sarkallták jobb eredményre, jóval inkább az, hogy az Európa-bajnokságról nem sikerült aranyérmet hazahoznia.

– A kontinensviadalon egyéniben második lettem, párosban bronzérmet nyertünk Ádámmal, ami az én olvasatomban, nem a legjobb szereplés volt. Éppen ezért a világbajnokság előtt magamhoz mérten jobban odatettem magam, sokkal többet foglalkoztam a futószakaszokra való felkészüléssel – folytatta a kiváló kenus, aki aztán Brandenburgban egyesben és párosban is ismét világbajnok lett.

– Az egyes verseny élmény volt a javából. A kenus mezőnyhöz képest nagy bolyok voltak, de mindig meg tudtam csinálni, amit akartam, indítgattam és szépen le tudtam szakítani a többieket. A finisem pedig olyan volt, mint a győri világbajnokságon – emlékezett vissza a versenyző. – A párossal nehezebb dolgunk volt a hullámzás, a dobott vizek miatt, ráadásul a németek megforgattak bennünket, így rendesen kellett kapaszkodnunk, hogy fel tudjunk zárkózni. A versenyt két óra két perc alatt nyertük meg, ebből 51 percig egyedül mentünk, majdnem a verseny felében a felzárkózással voltunk elfoglalva, így számomra is hihetetlen, hogy végül nyerni tudtunk.

Kövér Márton tehát két aranyérmet tudott hazavinni családjának, kisfia áprilisban pontosan egy nappal a táblaavató ünnepsége előtt született. Hogy az új családtag mennyit változtatott az életén?

– Bár a feleségem nagyon igyekszik, az otthon eltöltött pihenő már nem annyira hatékony, mint korábban volt, de ez az élet rendje. Viszont azt megfigyeltem, hogy sokkal jobban odafigyelek magamra. A bringás edzéseknél korábban hetven kilométeres sebességgel jöttem le a szerpentinen, most óvatos duhaj vagyok, felesleges kockázatot nem vállalok – magyarázta Kövér Márton, aki elárulta egy valamit most felvállal: a jövő évben is biztosan Dóczé Ádámmal párosban fut neki majd az idénynek.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók