Mégse

Őszinte elismerések Portugáliában

Ismét lenyűgözte a világ kajak-kenu sportját a magyar utánpótlás. Ifjúsági és U23-as válogatottunk a hétvégi montemor-o-velhói világbajnokságon 10 aranyat, összességében 18 érmet nyert, amellyel csapatunk természetesen az éremtáblázat élén zárt. A fiatalok kiemelkedő szerepléséről Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedzővel beszélgettünk.

Hír

Hogy látta, vasárnap mennyire volt még őszinte a mosolya külföldi kollégáinak?

Őszintén gratuláltak, és mondhatom azt, csodájára járnak annak, ahogyan nálunk felépül a sportág – kezdte Hüttner Csaba. – Gyakran kérdezik tőlem, miként tudjuk így motiválni a versenyzőinket, hogyan tudjuk a sportágba csábítani és megtartani a gyerekeket egy olyan világban, amelyben a sport már mellékes, egészen más dolgok játszanak főszerepet a fiatalok életében.

És mit válaszol ezekre a kérdésekre?

Azt, hogy kivételes helyzetben vagyunk, hiszen rendkívül jól szervezett, felépített a sportág. A szakember gárda tökéletesen képzett, az ország különböző régióiban évek óta építik a tehetségeket. A sportág nem főváros központú, nagyon sok vidéki bázison zajlik minőségi munka, amely elsősorban annak köszönhető, hogy az állam kiemelten támogatja a kajak-kenu sportot, a szövetség pedig nagy figyelmet fordít a klubokra. Csak úgy lehet a sportágban megtartani a gyerekeket, úgy lehet eredményesen működő utánpótlásbázisokat létrehozni, hogy folyamatosan fejlesztünk. Akár infrastruktúráról, akár eszközparkról van szó, akár arról, hogy egy jól felszerelt konditerembe menjenek le a gyerekek. Emellett jó látni azt is, hogy a sportág megfogja a srácokat. Élvezik a szabadban töltött időt, a társaságot, azt a különleges miliőt, amelyet minden klubnál megtalálhatunk, és imádják a kihívásokat, a mindennapi versenyeket a pályán.

Ebben a korosztályban meglehet lelni a jövő Kovács Katalinját, Kammerer Zoltánját vagy Vajda Attiláját?

Több versenyzőben is látom ezt a lehetőséget, de tőlük függ elsősorban, hogy hová jutnak el. Jó látni, hogy az elmúlt idényhez képest többen is micsoda fejlődésen mentek keresztül. Az U23-as mezőnyben Bodonyi Dóra elindult azon a pályán, amelyet az elmúlt években Kárász Anna járt be, a mindössze húsz esztendős Bogár Gábor pedig nagy ígérete a férfi kajakszakágnak. Az idén végig sikerült kimagasló formában versenyeznie, jó fizikumú és fejben is az erős versenyzők közé tartozik. Horváth Bence és Szomolányi Máté K-2 200 méteren nyert aranyérme azt mutatja, hogy hosszú távon nem csak a Tótka, Molnár párossal számolhatunk, lehet rivalizálás ebben a számban. Lucz Dóra, ha nem rontja el a rajtját, akkor érmet szerezhetett volna, ahogyan a Viola, Fekete kenupáros is csak századokra maradt el a dobogótól, de érződik, hogy ígéretes jövő állhat előttük. És kiemelném még Takács Kincsőt, aki három év után kapaszkodott vissza a csúcsra. Megtalálta a technikáját, amelynek köszönhetően élvezi a kenuzást. Viszont egy negatívumot is meg kell említenem. Ez a világverseny is jól megmutatta, hogy a versenyzőknek el kell dönteni, hogy a felnőtt vagy az U23-as világversenyre készülnek, időzítik a formát. Jó példa erre a Noé Zsombor, Vas Péter kajakpáros esete, amely ha a válogatón és a világkupán mutatott formáját tudta volna hozni Portugáliában, akkor toronymagasan nyerte volna a számot. Pechjükre pont itt kerültek hullámvölgybe.

És mi a helyzet az ifjúságiakkal, akik toronymagasan a mezőny fölé nőttek?

Elsőként Kopasz Bálintot emelem ki, aki idejével az U23-as mezőnyben is dobogón tudott volna zárni, és aki minden körülmények között képes hideg fejjel, jól felépített taktikával versenyezni. Kuli István született tehetség, és még csak első éves ifi, ahogyan a párosban diadalmaskodó Béke Kornél, Mayer Keán kettős is. Homonnai Luca is nagy tettet hajtott végre, bár benne még mindig érzem a rizikó faktort. Fejben sokat kell még fejlődnie, meg kell tanulnia versenyezni ahhoz, hogy téthelyzetben is képes legyen száz százalékot nyújtani.

A maximumtól is több kell a kajakkirálynői címhez Szegeden

Egyike volt a nagy versenyeknek a 2018-as világbajnokságon, a 2019-es vébén azonban „a verseny” lesz – így harangozza be a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) a női K1 500-as olimpiai számot, amelyben Kozák Danuta és Lisa Carrington nagy csatáját várják.

Hír

Kozák és Carrington – a két legnagyobb név a jelenlegi női kajakban. Mindketten többszörös olimpiai bajnokok, Szegeden pedig összecsapnak egymással K1 500 méteren, amely a nőknél gyakorlatilag ugyanaz a „király szám”, mint a férfiaknál a K1 1000 méter.

A 2012-es londoni olimpia óta dominálja ezt a távot Kozák Danuta, míg a 200 méter Carrington territóriuma volt. Kozák ugyan néha kacérkodott a rövidebb távval, de nem igazán akart áttérni, míg az új-zélandi versenyző egyértelművé tette, hogy szeretné elkobozni a koronát a magyar kajakostól 500 méteren. A riói olimpia óta a tavalyi világbajnokság volt az első komolyabb nemzetközi versenye a szülésből visszatért Kozáknak, aki mindjárt meg is nyerte az 500 egyest, emlékeztetve mindenkit arra, hogy ki a szám királynője.

Az idén azonban kiderült, hogy ő sem verhetetlen. Igaz, hogy betegség hátráltatta, de az Európa Játékokon kikapott a hazai pályán versenyző Volha Khudzenkától, aki Carringtont is legyőzte már a 2017-es világbajnokságon – Kozák távollétében. A fehérorosz kajakos tavaly Kozák és Carrington mögött harmadik lett a vébén, ő lehet még az, aki beleszól az aranyérem sorsába Szegeden.

Ha jó napot fog ki, a mindössze 23 éves Emma Jörgensen is odaérhet a dobogóra, ahogy tette a riói olimpián is, ahol Kozák mögött ezüstérmes lett, míg az idén az Európa Játékokon bronzérmet szerzett, a 200 métert pedig megnyerte.

Szegeden lehet a trónfosztás a király számban

Nem mondhatjuk, hogy 2019 eddig Fernando Pimenta éve lenne. A K1 1000 méteren világbajnoki címvédő portugál versenyzőt az idén többször is legyőzték, például Kopasz Bálint is. Mi várható a férfiak király számában a szegedi vébén?

Hír

Talán mindenkinek megvan a kép, amikor egy jetskin állva ünnepli győzelmét Fernando Pimenta a hazai közönség előtt tavaly a portugáliai világbajnokságon a férfiak király száma, a K1 1000 méter döntője után. Pimenta előtte zsinórban háromszor lett Európa-bajnok, a világ tetejére tavaly állhatott fel először, ám tavaly ilyenkor nem fért ahhoz kétség, hogy ennek a számnak ő a legjobb versenyzője. Az idén azonban újabb fordulatot vett a történet, erről is ír világbajnoki beharangozójában a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF).

A 2019-es év jóval nehezebb Pimenta számára. Egyrészt a duisburgi Világkupán időtlen idők óta először lecsúszott a dobogóról, a negyedik helyen végzett, majd az Európa Játékokon sem tudott nyerni, ugyanis legyőzte őt mind 1000, mind 5000 méteren egy bizonyos Kopasz Bálint.

„A világbajnoki címért hatalmas harc lesz közte és a hazai közönség előtt versenyző Kopasz Bálint között. A magyar kajakos 2017-ben az ötödik lett a vébén, tavaly a harmadik, az idén már megnyerte az Európa Játékokat, a fejlődése teljesen egyértelműen látszik. Méltó kihívója lesz Pimentának” – írja az ICF.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány is bízik Kopaszban. „Azt gondolom, hogy a magyar férfi kajakosok az egyéni teljesítmények alapján jelen pillanatban a világ élvonalába tartoznak, ezt megmutatta például Kopasz Bálint is az idén az Európa Játékokon és a Világkupán is. Bálintnak ráadásul ez dupla hazai pálya lesz, hiszen Szegeden töltötte élete nagy részét, szóval sokat várunk tőle.”

„Előnnyel fogok itt indulni a vébén – erősítette meg a szövetségi kapitány szavait Kopasz Bálint.

Anyukám főztjeit fogom enni, amit dietetikus tervez meg,

és hazai versenyen egyébként is mindig jobban tudtam teljesíteni. Nagyon sokat fog számítani a szurkolók biztatása.”

Az ICF beharangozó cikkében megjegyzi, hogy beleszólhat a versengésbe a cseh Josef Dostal, aki a riói olimpián ezüstérmes volt, a legutóbbi két vébén egyaránt bronzérmet nyert ebben a számban, és világeseményen egyébként sem szokása lemaradni a dobogóról.

Az esélyesek között tartják még számon a veterán dán Rene Poulsent, a szlovák Peter Gellét, a spanyol Roi Rodriguezt és a francia Etienne Hubert-t, de nem lepődnénk meg, ha Kopasz, Pimenta és Dostal végezne az első háromban. Ezzel a sorrenddel mondjuk ki is egyeznénk.