Mégse

Összejöhet a három kvóta a TIP-tábor résztvevőinek

Összetartó csapatként készül a szegedi ICF olimpiai kvalifikációs világbajnokságra a "TIP-család" Magyarországon. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) tehetségkutató és felzárkóztató programja négy éve működik, versenyzői pedig folyamatosan fejlődnek, idén többen közülük akár már olimpiai kvótát is szerezhetnek.

Hír

Tokióban rendezik az első olyan nyári olimpiát 2020-ban, amelynek műsorára már a női kenu is felkerül. Az ICF TIP-programja négy évvel ezelőtt elsősorban azért jött létre, hogy támogassa a nemzetközi női kenus mezőny fejlődését, de a programba azóta kerültek férfi kenusok, valamint kajakos versenyzők is. Az évi kétszer egy hónapos edzőtábort az MKKSZ szervezi és bonyolítja, a 27 ország 45 sportolójával kiváló magyar edzők foglalkoznak.

“Az utóbbi években az ICF és a magyar szövetség minden támogatást megadott azoknak a sportolóknak, akik rész vettek, illetve vesznek a TIP-ben – mondja Szabó András, a program magyar vezetője. – Különböző kultúrájú és vallású embereket kovácsol össze a közös munka, fantasztikus a csapatszellem, tulajdonképpen eljutottunk oda, hogy úgy működik a program, mint egy nagy család, a versenyzőink pedig rendkívül motiváltak, és egyre sikeresebbek. Női kenuban például az észak-koreai és a vietnami indulónk akár kvótát is szerezhet Szegeden, ha pedig ez összejön, az

történelmi pillanat lesz mindannyiunknak.”

A táborban nemcsak a hangulat jó, hanem a körülmények is minden igényt kielégítenek. Olyan szakemberek dolgoznak a versenyzőkkel, mint a kenus olimpiai bajnok Pulai Imre, a kilencszeres világbajnok Paksy Tímea, vagy az edzőként olimpiai aranyéremig jutó Tóth László, aki éppen a napokban kezdte el a munkát a férfi és női kajakosokkal. A tréner Magyarországon edzője volt a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriellának is, korábban pedig hosszú évekig dolgozott külföldön.

“Nagyon szeretek úgy edzősködni, hogy közben más kultúrákat is megismerhetek – meséli Tóth László. – Élvezem a közös munkát, a versenyzők tisztán lelkesednek azért, amit csinálunk, mindent szó nélkül elvégeznek, kérdeznek, örömmel tanulnak,

tényleg csak jókat tudok mondani a közegről.

A tábor is kiválóan szervezett, a programban résztvevők szinte új Nelo és Plastex hajókat kaptak a gyártóktól a vébére, jó körülmények között laknak, a vízfelület és az étkezés is rendben van.”

A csoportok évente kétszer egy hónapot töltenek együtt, idén a duisburgi Világkupa előtt edzőtáboroztak három hetet Magyarországon, majd együtt kiutaztak a versenyre, most pedig három hét budapesti edzőtábor után a szegedi világbajnokságon szerepelnek majd.

“A versenyeken olyanok vagyunk, mint egy nemzeti csapat – mondja a férfi kenusok vezetőedzője, Pulai Imre – Figyelünk rá, hogy a sportolók időben vízre szálljanak a futamok előtt, rajtszámot adunk nekik, segítünk beállítani a hajójukat, és technikai utasításokkal látjuk el őket.”

A programban külföldi edzők is részt vesznek, ők elsősorban tanulni jönnek Magyarországra. Pulai Imre szerint a versenyzők között is van olyan, aki később edzőként kamatoztatja a táborban megszerzett tudást.

“Most még versenyeznek 4-5 évet, de talán sosem kerülnek majd az olimpiai indulás közelébe. Viszont később lehetnek edzők, olyanok, aki toboroznak saját hazájukban, és

20-30 nehéz sorsú gyereknek változtatják meg az életét

a sport által. Ha ez összejön, már nem dolgoztunk hiába” – tette hozzá az olimpiai bajnok.

Lucz Dóra: Csak magamra koncentrálok

Lucz Dóra nem szeretne jósolni, de azt ígéri, hogy megpróbálja kihozni magából a maximumot a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

Hír

Nem volt egyszerű dolga az idén Lucz Dórának, hiszen csúcsformaközeli állapotba kellett hoznia magát az első válogatóra, majd a másodikra is. Ezután kiderült, hogy K1 200 méteren szétlövés dönt majd a világbajnoki indulásról közte és Csipes Tamara között. A szétlövés három héttel később tudták csak megrendezni, ott a szám korábbi Európa-bajnoka 0,29 másodperccel előzte meg az olimpiai és világbajnok ellenfelét, szűk két héttel később pedig már a világbajnokságon kell bizonyítania.

„Valóban nem volt egyszerű így a formábahozás – kezdte a 24 éves Lucz Dóra. – A második válogató és a szétlövés között például újra kellett egyet alapozni, de nagyon örülök annak, hogy sikerült megvernem Tamit. Kicsit furcsa, hogy egy héttel a világbajnokság előtt derült ki, hogy indulok Szegeden, de

a szétlövés miatt úgyis edzésben voltam,

szóval tudtam alkalmazkodni. Nem szeretek arról beszélni, hogy milyen formában vagyok, betegség és sérülés szerencsére nem hátráltatott, de a formám úgyis csak a versenyen derül majd ki.”

Arra a kérdésre, hogy abból lehet-e táplálkozni, hogy egy olimpiai és világbajnokot győzött le a vb-indulásért, Lucz Dóra így felelt: „Persze, hogy lehet, de én ilyenkor már csak magamra koncentrálok, és arra, hogy mindent kihozzak magamból. A célkitűzést illetően helyezésekről nem szeretnék beszéni. Ha kihozom magamból a legtöbbet, akkor elégedett leszek. Meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.”

A 2017-es szegedi Világkupán már versenyzett hasonló hangulatban, mint amilyen az idei vébén várható, így az nem fogja agyonnyomni. „Ahogy hallottam, most még komolyabb lesz a hangulat. Rám ez motiválóan hat, még akkor is, ha a futam előtt már csak magamra koncentrálok” – mondta Lucz Dóra, aki ebben a számban volt már U23-as világbajnok, majd felnőtt Európa-bajnok, reméljük, Szegeden ismét sikerül egy lépcsőfokot feljebb lépnie.

Ellenfelei lesznek bőven, elég, ha csak az új-zélandi Lisa Carringtont említjük, aki a legutóbbi két olimpián és világbajnokságon is megnyerte a K1 200-at, de ott lesz Szegeden az Európa Játékok idei győztese, a tavalyi vb ezüstérmese, a dán Emma Jörgensen vagy a lengyelek riói ezüstérmese, Marta Walczykiewicz is.

A magyar lányokat méltatja a külföldi sajtó is

Az olimpiai számokat tekintve a női kajakos csapathajóinkban mindig bízhatunk a világeseményeken, nem lesz ez másképp Szegeden sem, noha a négyes nem a legerősebb összeállításban áll rajthoz. Nézzük, milyen célokkal várhatjuk az 500 párost és négyest, és kik lehetnek a legnagyobb ellenfelek!

Hír

„A legerősebb női páros tagjai, Kozák Danuta és Kárász Anna nem szerepelnek a négyesben, de szerintem van ma hat-nyolc olyan női kajakos Magyarországon, aki bármikor bevethető egy ilyen szintű világversenyen, és képes a kvótaszerzésre” – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány, utalva arra, hogy stratégiai döntést kellett hozni annak érdekében, hogy mind a hat női kajakos kvótát megszerezzük a vébén.

Párosba tehát Kozák Danuta és Kárász Anna, négyesben pedig Medveczky Erika, Gazsó Dorka, Csipes Tamara és Bodonyi Dóra száll harcba a kvótákért, és nem titkoltan az aranyérmekért.

A Kozák, Kárász világbajnoki címvédő páros kiváló időket evezett az elmúlt két évben, nem hivatalos világcsúcsot is mentek, nem véletlen, hogy vb-beharangozó cikkében a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) is őket tartja a legnagyobb favoritnak.

„A portugáliai világbajnokságon az egyik legszorosabb versenyt hozta a K-2 500, ahol csupán 0,023 másodperccel nyertek a magyarok a Lisa Carrington, Caitlin Ryan új-zélandi egységet megelőzve.

Kárász és Kozák a jövő héten a varázslatos hazai közönség előtt védheti meg vb-címét,

várhatóan ismét az új-zélandiakkal lesznek ezért nagy csatában” – írja az ICF.

Külön kiemelik Kozák Danutát, a következőképpen fogalmaz a cikk: „Egy ötszörös olimpiai bajnok, 14 vb-címmel és 16 Eb-arannyal. A 32 éves klasszisnak a riói olimpia után babája született, majd a vébén három aranyéremmel tért vissza. Az ICF szerint egyszerű a képlet Szegeden: győzd le Kozákot, és tiéd az aranyérem!”

A cikk szerzője megemlíti, hogy a németek mindig veszélyesek, Jasmin Fritz és Steffi Kriegerstein bronzérmes volt a legutóbbi vébén, a szlovén Spela Ponomarenko Janic, Anja Osterman páros megnyerte az idén mindkét Világkupán a 200 métert, de mindig hangoztatták, hogy a világbajnokságon 500-on szeretnének nagyot dobni. A szlovénok abban bízhatnak, hogy Ponomarenko Janic szülésből visszatérve egyre jobb formába lendül. A tavalyi vb-negyedik Manon Hostens, Sarah Guyot francia páros évek óta együtt evez, és az idei duisburgi Világkupát meg is nyerte az 500 párost, ezzel bejelentkezve a szegedi dobogóra is.

Rajtuk kívül a belga és a lengyel párost is említi a cikk, de a minszki Európa Játékokon kiválóan szereplő fehérorosz női kajakosok is igen kemény ellenfélnek bizonyulhatnak majd.

Ami az 500 négyest illeti, két rutinosabb kajakos, Medveczky Erika (31 éves) és Csipes Tamara (29 éves) mellett két fiatalabb versenyző, Bodonyi Dóra (25 éves) és a mindössze 19 éves Gazsó Alida Dóra alkotja a vb-csapathajót. A beülési sorrendet nagyon sokat próbálgatták, végül az a Medveczky Erika lesz a vezérevezős, aki minden beülőben ült már négyes hajóban, csak az elsőben nem.

„Eredetileg Gazsó Dorka lett volna a vezérevezős. Az edzéseken érzésre jól is siklott alattunk a hajó, ám amikor pályákat mentünk, valahogy mégsem tudtuk azt kihozni magunkból, amit szerettünk volna, így a csere mellett döntöttünk, én kerültem előre – mondta Medveczky Erika a Honved.hu-n. – Mivel nem erre készültem, így van bennem extra izgalom, jól érzem magam elől, de azért ez másfajta feladat, mint amit eddig csináltam, így picit át kell állítanom magam fejben.

Eddig csak az előttem ülő tarkóját kellett néznem, és nyomnom kőkeményen,

most azért nagyobb a feladat és a felelősség is.”

Medveczky nem titkolja, hogy a csapathajó célja nem egyszerűen a kvótaszerzés, mindenképpen aranyérmet szeretnének ünnepelni a lányok a megújult Maty-éren.

„Az új-zélandiak, a fehéroroszok és a németek lesznek a fő riválisainak. Utóbbiak 2017-ben elég közel voltak hozzánk. Mivel egy év sincs a tokiói olimpia rajtjáig, így ezen a versenyen minden bizonnyal más lesz minden.”

Medveczky Erika versenyzett már Szegeden világbajnokságon, 2011-ben párosban bronzérmes lett, szerinte semmihez nem fogható egy ilyen hazai verseny hangulata. „A tavalyi szegedi Világkupán nem volt annyi szurkoló, mint a vébén, de az is fantasztikus élmény volt. Felemelő érzés, amikor beállsz az 500-as rajtba, és hallod a több ezer magyar szurkolót. Nekünk ez nem mindennapos, mint a világ legnagyobb klubcsapatainak labdarúgásban, melyek kéthetente játszanak telt ház előtt. Egy ismerősöm szokta mondani, hogy

Cristiano Ronaldónak is megremeg a lába egy fontos tizenegyesnél, csak ő tudja ezt kezelni.

Nekünk is ezt kell tennünk, és a saját javunkra fordítani ezt a fantasztikus közönséget.”