ORV, szörfdeszka és az igazi áldás – hazatért a vb-ről maratoni válogatottunk

Hazaérkezett maratoni válogatottunk a dél-afrikai világbajnokságról. A 12 arany-, 9 ezüst- és 2 bronzérmet szerző csapatot vastaps fogadta a Liszt Ferenc repülőtéren.

Hír

Az első világbajnoki aranyérmet Csikós Zsóka szolgáltatta a múlt heti pietermaritzburgi világbajnokságon, s akár szimbolikusnak is tekinthetjük, hogy az esztergomiak fiatalja volt az első, aki megjelent csomagjával a fotocellás ajtónál. Sápadtan, fáradtan (nem az utazástól, hanem valami fertőzéstől, amit a csapat több tagja is elkapott Dél-Afrikában) és sietve, hiszen hétvégén újabb helyszínen, újabb nagy versenyen lesz jelenése.

„Csak egy-két napom lesz itthon, mert hétvégén már Racicében az Olimpiai Reménységek Versenyén szerepelek, ahonnan szeretnék minél több éremmel hazajönni – mondta a fiatal Csikós Zsóka, aki szerint nem voltak éppen ideálisak a körülmények Dél-Afrikában, de az ifjúságiak egyéni versenyében megnyert aranyérem mindenért kárpótolta őt.

Egy kis „minipihenést” már kipipált a világbajnoki ezüstérmes Solti László és Boros Adrián is Dél-Afrikában, a fiúk a vasárnapi páros versenyt követően egy kis időt eltöltöttek az óceán parton.

„Hazafelé egy teljes szabadnapot kaptunk, amit sikerült eltöltenünk az óceán mellett, s mint kiderült egész jól szörfözünk, stabilan állunk a deszkán, így új hobbit találtunk magunknak – mesélte Solti László, aki a vasárnapi páros versenyről is beszélt. – Ez megnyert ezüst volt a részünkről, nem egy elveszített arany. Szerintem ez volt az eddigi legnehezebb versenyünk együtt, de ebből is tanulhattunk a legtöbbet. Bízom benne, hogy a következő esztendőben majd kamatoztatni tudjuk ezeket a tapasztalatokat, s 2015 után végre ismét összejön az az aranyérem.”

„Azt hiszem, mindkettőnk nevében mondhatom, hogy nagyon jó évet zártunk. Én személy szerint rengeteg versenyen indultam, nagyon sok rutint szereztem és egészen más arcomat mutattam a pályán, mint eddig. Korábban szerettem egy iramban végigmenni, most megtanultam gyors is lenni a végén, amivel képes vagyok meglepetést okozni a többiek számára” – tette hozzá Boros Adrián.

Meglepetést okozott Mihalik Sára is, aki az U23-asok között és a felnőtt korosztályban is nyerni tudott – utóbbiban Kiszli Vandával párosban állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára.

„Az egész hét sokkal nagyobb élményt adott, mint amire számítottam, felül múlta minden elképzelésemet Dél-Afrika és a verseny is – mondta Mihalik Sára. – Az egyes megadta az alaphangot, az volt az első világbajnoki címem, ami nagyon feldobott. Utána Vandával abszolút teher nélkül, magabiztosan, jó érzéssel tudtunk odaállni a párosra. Annyira jól ment az elejétől a végéig, hogy élmény volt megélni minden húzást, így versenyezni igazi áldás. Már a verseny előtt is hittünk benne, hittem magamban, hittem Vandában, de még most is nehéz felfogni, hogy tényleg győztünk. Ez egy tökéletes idény tökéletes befejezése volt.”

(A Dél-Afrikában duplázó Kövér Mártonnal külön interjút olvashatnak.)

Először rendez SUP-vébét az ICF

Az idén először a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) is rendez SUP-világbajnokságot közvetlenül a kajak-kenu világbajnokság után, ugyancsak Portugáliában.

SUP
Hír

Az ICF tavaly vette fel szakágai közé a deszkán evezést, és az idén az augusztus 22. és 26. között a portugáliai Montemor-o-Velhóban tartandó gyorsasági kajak-kenu világbajnokságot követően, augusztus 30. és szeptember 2. között a szintén portugáliai Esposendében rendezi meg a SUP-vébét.

Az MKKSZ részt kíván venni az ICF világbajnokságán, amelyre válogató verseny kerül majd kiírásra, ennek időpontjáról és helyszínéről rövidesen döntés születik, így biztosan lesz magyar csapat a portugáliai eseményen.

Hazánkban a Magyar Kajak-kenu Szövetség égisze alatt tavaly májusban a sárkányhajós évadnyitó versenyen mutatkozott be a sportág. Ez annyira jól sikerült, hogy a május végi szegedi gyorsasági kajak-kenu világkupán is helyett kapott az új szakág. Akkor 200 méteres versenytávon próbálhatták ki magukat az állva evezők a maty-éri pályán három kategóriában, nyolc-nyolc fős mezőnnyel. Az év eleji sikereken felbuzdulva a csepeli SUP kupát még két SUP kupa követte, június 10-én Sukorón és szeptember 2-án Nőtincsen. Átlagban 30 versenyző állt rajthoz női és férfi kategóriában.

Szabadidős tevékenységként túrákon, fesztiválokon pedig több százan űzik már hazánkban az egyébként egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportot.

Átadták a Jövő Reménységei program ösztöndíjait

A Kolonics György Alapítvány a tavalyi év lezárásaként gálavacsorát tartott, amelyen öt kiváló utánpótláskorú versenyző kapott fél éves ösztöndíjat. A kuratórium döntése értelmében a pályázat 2018-as díjazottja lett Opavszky Réka, Nagy Viktória, Kiss Ádám, Zombori Dominik és Horváth Benedek is.

Reménységek
Hír

A Kolonics György Alapítvány magánadományokból indította tavaly útjára a Jövő Reménységei programját. A fél éves ösztöndíjra összesen 34 pályázat érkezett, közülük választotta ki az alapítvány kuratóriuma az öt győztest:

  • Férfi kajak: Kiss Ádám (Váci Kajak-Kenu SE)
  • Férfi kenu: Zombori Dominik (NKM Szeged VE)
  • Női kajak: Nagy Viktória (Szekszárdi Kajak-Kenu Egyesület)
  • Női kenu: Opavszky Réka (Pacs-Pacs SE)
  • Különdíj: Horváth Benedek – kenu (Rácalmás SE)

A nyertes pályázok idén februártól kezdve fél éven keresztül havi negyvenezer forintos támogatásban részesülnek. A kuratórium a sportsikerek mellett figyelembe vette a nyertesek tanulmányi eredményeit is, és olyan versenyzőknek ítélet oda a díjakat, akiknek a sportágban a továbblépésükhöz anyagi segítségre van szükségük.

“Nagyon sokat segít a visszajelzés, az erkölcsi támogatás, vagyis jól esik, hogy engem választottak ki a legendás kenusról elnevezett alapítvány kurátorai – mondta a női kajakban győztes Nagy Viktória. – A támogatást leginkább a megfelelő táplálkozásra fogom fordítani, ami egy élsportolónál nem csekély összeg, idén a maraton mellett szeretnék jól szerepelni a gyorsasági szakágban is.”

A férfi kenusok között győztes Zombori Dominik 2017-ben ezüstérmes lett az ifi világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is, a szeptemberi racice-i ORV-n pedig minden számban győzött, amelyikben rajthoz állt, ezzel öt aranyérmet szerezve.

“Szeretném azokat az értékeket és szellemiséget továbbvinni, ami jellemző volt Kolóra. Valószínűleg ő volt a világ egyik legcéltudatosabb sportolója, aki soha nem adta fel” – mondta a szegediek kenusa, Zombori Dominik.

Az eseményen személyesen köszönte meg a Kolonics György Alapítvány egész éves munkáját, valamint emlékezett meg a kétszeres olimpiai bajnokról többek között Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes-államtitkára, Révész Máriusz kormánybiztos, Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, valamint Borbély Lénárd, Csepel polgármestere is. A kerület vezetője arról is beszélt, hogy idén nyáron a Kolonics Alapítvánnyal szoros együttműködésben szerveznek megemlékezést a kenus halálának 10. évfordulóján, miután Koló Csepelen lakott, sportolt és a városrész díszpolgára volt.