ORV, szörfdeszka és az igazi áldás – hazatért a vb-ről maratoni válogatottunk

Hazaérkezett maratoni válogatottunk a dél-afrikai világbajnokságról. A 12 arany-, 9 ezüst- és 2 bronzérmet szerző csapatot vastaps fogadta a Liszt Ferenc repülőtéren.

Hír

Az első világbajnoki aranyérmet Csikós Zsóka szolgáltatta a múlt heti pietermaritzburgi világbajnokságon, s akár szimbolikusnak is tekinthetjük, hogy az esztergomiak fiatalja volt az első, aki megjelent csomagjával a fotocellás ajtónál. Sápadtan, fáradtan (nem az utazástól, hanem valami fertőzéstől, amit a csapat több tagja is elkapott Dél-Afrikában) és sietve, hiszen hétvégén újabb helyszínen, újabb nagy versenyen lesz jelenése.

„Csak egy-két napom lesz itthon, mert hétvégén már Racicében az Olimpiai Reménységek Versenyén szerepelek, ahonnan szeretnék minél több éremmel hazajönni – mondta a fiatal Csikós Zsóka, aki szerint nem voltak éppen ideálisak a körülmények Dél-Afrikában, de az ifjúságiak egyéni versenyében megnyert aranyérem mindenért kárpótolta őt.

Egy kis „minipihenést” már kipipált a világbajnoki ezüstérmes Solti László és Boros Adrián is Dél-Afrikában, a fiúk a vasárnapi páros versenyt követően egy kis időt eltöltöttek az óceán parton.

„Hazafelé egy teljes szabadnapot kaptunk, amit sikerült eltöltenünk az óceán mellett, s mint kiderült egész jól szörfözünk, stabilan állunk a deszkán, így új hobbit találtunk magunknak – mesélte Solti László, aki a vasárnapi páros versenyről is beszélt. – Ez megnyert ezüst volt a részünkről, nem egy elveszített arany. Szerintem ez volt az eddigi legnehezebb versenyünk együtt, de ebből is tanulhattunk a legtöbbet. Bízom benne, hogy a következő esztendőben majd kamatoztatni tudjuk ezeket a tapasztalatokat, s 2015 után végre ismét összejön az az aranyérem.”

„Azt hiszem, mindkettőnk nevében mondhatom, hogy nagyon jó évet zártunk. Én személy szerint rengeteg versenyen indultam, nagyon sok rutint szereztem és egészen más arcomat mutattam a pályán, mint eddig. Korábban szerettem egy iramban végigmenni, most megtanultam gyors is lenni a végén, amivel képes vagyok meglepetést okozni a többiek számára” – tette hozzá Boros Adrián.

Meglepetést okozott Mihalik Sára is, aki az U23-asok között és a felnőtt korosztályban is nyerni tudott – utóbbiban Kiszli Vandával párosban állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára.

„Az egész hét sokkal nagyobb élményt adott, mint amire számítottam, felül múlta minden elképzelésemet Dél-Afrika és a verseny is – mondta Mihalik Sára. – Az egyes megadta az alaphangot, az volt az első világbajnoki címem, ami nagyon feldobott. Utána Vandával abszolút teher nélkül, magabiztosan, jó érzéssel tudtunk odaállni a párosra. Annyira jól ment az elejétől a végéig, hogy élmény volt megélni minden húzást, így versenyezni igazi áldás. Már a verseny előtt is hittünk benne, hittem magamban, hittem Vandában, de még most is nehéz felfogni, hogy tényleg győztünk. Ez egy tökéletes idény tökéletes befejezése volt.”

(A Dél-Afrikában duplázó Kövér Mártonnal külön interjút olvashatnak.)

Mindent vitt a Römi

Lezárult a sárkányhajó bajnokság Sukorón, és mindent vitt a Römi KKSK. A csepeliek 200 és 2000 méteren, valamint összetettben is megnyerték a bajnoki aranyérmet.

Sárkány
Hír

A sárkányhajó magyar bajnokság ötödik, egyben záró fordulóját rendezték meg vasárnap. A program a 200 méterekkel indult, amelyben a Römi KKSK szerezte meg a győzelmet az ESMTK és a Szegedi Sárkányhajó SE előtt. Reményi Péter csapata 2000 méteren sem talált legyőzőre, az egység a Dunai Sárkányok Vác csapatát, valamint Szegedi Sárkányhajó SE-t utasította maga mögé. Ezzel 200 és 2000 méteren, valamint az összetett versenyben is a legjobb lett a Römi, amely az esztendő során 320 pontot gyűjtött, a szegediek a második, a Dunai Sárkányok Vác csapata a harmadik helyet szerezte meg.

„A bajnoki sorozat utolsó állomását rendeztük meg Sukorón, szerencsére az időjárás is a kegyeibe fogadta a versenyt, mert bár borús idő volt, nem esett az eső. A viadal előtt a szegedieknek még matematikai esélyük volt arra, hogy az összetett versenyben legyőzzék a Römi csapatát, de a 200 méteres verseny megnyerésével eldőlt minden, s később 2000 méteren is a legjobbnak bizonyultak Reményi Péterék” – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője, aki kiemelte az önkéntesek hétvégi munkáját, és köszönetet mondott Ladányi Szabolcsnak a szakágban végzett egész éves munkájáért.

Magyar bajnokság, 5. forduló, Sukoró

200 m: 1. Römi KKSK 49,82, 2. ESMTK 50,84, 3. Szegedi Sárkányhajó 50,96. 2000 m: 1. Römi KKSK 9:23,20, 2. Dunai Sárkányok Vác 9:38,08, 3. Szegedi Sárkányhajó Klub 9:43,70. Az összetett verseny végeredménye: 1. Römi KKSK 320 pont, 2. Szegedi Sárkányhajó SE 277, 3. Dunai Sárkányok Vác 260

Nagydíj. Nők. Senior 10-es 200 m: 1. Óbudai Sárkányok 1:03,68, 2. Körös Dragon SE 1:04,36, 3. ESMTK 1:04,48. Masters 10-es 200 m: 1. Dunai Sárkányok Vác 1:04,62, 2. Óbudai Sárkányok 1: 05,06, 3. A-HIDragon 1:05,30. Férfiak. Senior 10-es 200m: 1. Lapátolók 57,14, 2. Vadkörte 57,76, 3. Körös Dragon 58,36. Masters férfi 10-es 200 m: 1. Dunai Sárkányok Vác 54,68, 2. Körös Dragon SE 57,38, 3. Vadkörte 57,44

Bajnoki Tabella 5 Forduló Után 2017

A Buenos Aires-i YOG-ra Sukorón át vezet az út

Jövő hétvégén Sukorón kerül megrendezésre a Dunai István emlékverseny, amely a 2002-es 2003-as születésű versenyzők számára komoly erőpróba lesz. Ez a viadal jelenti ugyanis az első lépcsőfokot a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpiára.

Ifjúsági Olimpia
Hír

Fiataljaink élesíthetik magukat, a jövő hétvégi (szeptember 30-október 1.) sukorói Dunai István emlékversenyen legjobbjaink már a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpia felé tehetnek egy lépést. A kapitány meghívta a négy szakág legjobbjait, akik ezen a viadalon egy elő-kvalifikációs versenyen vesznek részt.

„Ahogyan az Ifjúsági Olimpián lenni szokott, úgynevezett nyolcas alakú pályán válogatóznak majd a versenyzők – mondta Dónusz Éva. – Erre a kvalifikációra a szakágak legjobbjait hívtuk meg, azokat a kajakosokat és kenusokat, akik az év legfontosabb versenyein kiemelkedően teljesítettek. A sukorói viadal eredményei alapján szakáganként négy embert jelölök ki, akik megkezdhetik a felkészülést az áprilisi barcelonai európai kvalifikációs versenyre.”

A barcelonai versenyen – akárcsak a YOG-on – szlalomban és az úgynevezett nyolcas pályán vetélkednek majd a versenyzők, a legügyesebbek a két szakágban szerzett összesített pontok alapján nyerhetnek kvótát a Buenos Aires-i eseményre.

„Legjobbjaink a tél folyamán a kvalifikációs verseny szlalom részére készülnek majd és természetesen a szokásos alapozó munkát is elvégzik. Tavasszal pedig a legjobb négyből kiválasztjuk azokat a versenyzőket, akiknek esélyük nyílik Barcelonában a kvótaszerzésre” – folytatta a kapitány.

Ez a válogató a 2002-es és a 2003-as korosztály legjobbjait érinti.