Önállóság, közös gondolkodás, fejlődés – jól vizsgázott idén a régiós rendszer

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség tavalyi évzáró közgyűlésén döntött arról, hogy új régiókra osztja fel a sportágat, s regionális irodákat hoz létre, amelyet Kadler Gusztáv alelnök, Doma Gergő szakmai igazgató koordinálásával, valamint az adott régióhoz tartozó elnökségi tag irányításával felügyel és működtet. A döntésnek köszönhetően helyi szinten nagyobb önállóságot kaphattak és kaphatnak a régiók, amelyek már idén számos érdemi döntést hoztak.

Régió
Hír

A szövetség vezetése tavaly határozott arról, hogy új szervezeti felépítés alapján irányít. Hat régióra osztotta a sportágat, regionális irodákat hozott létre, amelyek helyi szinten szervezik és képviselik a sportág ügyeit, érdekeit. Mi az első év tapasztalata?

Hogy jó döntés született, amikor a közgyűlés megszavazta ezt a rendszert – mondta Kadler Gusztáv, a regionális működésért felelős alelnök. – Hat régió, a budapesti, a Dunakanyar, az Alsó-Duna és Dél-Nyugat Magyarország, a Felső-Duna és Észak-Nyugat Magyarország, az Alsó-Tisza és Körösök, valamint a Felső-Tisza régió. Ezzel a döntéssel közelebb kerültek az adott térségben található klubok, amelyek közösen segítik egymás működését, közös feladatokat és célokat fogalmaznak meg, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alapszabályában elfogadott stratégia mintájára tartalommal töltik meg a saját működésüket.

Melyek ezek a tartalmak?

Kialakultak régiós válogatottak, időről időre szerveznek régiós edzőtáborokat, helyi szinten közös versenyeket, továbbképzéseket és részt vesznek a VíziVándor programban is. A régiós szervezetek együtt döntenek a térséget érintő különböző fejlesztésekről és arról is, hogyan használják fel a szövetségből érkező anyagi forrásokat. A lényege ennek a döntésnek, hogy a szövetség nagyobb önállóságot biztosít helyi szinten a kluboknak. Főként azért, mert a saját területükön, a saját közösségeikben ők tudják jobban megszólítani az embereket, képviselni akár önkormányzati, iskolai szinten vagy a szponzorok előtt a sportágat. A mi érdekünk, hogy a sportágban dolgozók minél közelebb kerüljenek a forrásokhoz, s ezeket a forrásokat a helyi döntéshozók a saját céljaik, igényeik szerint használják fel úgy, hogy közben a sportág fejlesztését szolgálják.

Ez egyfajta elengedés, ugyanakkor a szövetség részéről szükség van bizonyos kontrollra is.

Így van. Ezért dolgoznak a régiós irodáinkon régiós titkárok, akik napi szinten tartják a kapcsolatot Doma Gergő szakmai igazgatóval, aki oroszlánrészt vállalt ebből a munkából. Ugyanakkor az elnökségben jelen vannak a régiók képviselői is, tehát megvan a visszacsatolás a sportág vezetése felé. A lényeg, hogy ezek a szervezetek nagyobb hatáskörrel, nagyobb képviselettel rendelkeznek idéntől, kialakult az átjárhatóság a klubok között, s létrejött egyfajta közös gondolkodás, ami egyértelműen a sportág érdekeit szolgálja. Hadd mondjak pár példát. Vannak olyan régiók, amelyekben megtalálhatóak olyan klubok, ahol erősebb a kenus szakág. A szövetség egyik fő sportszakmai koncepciója a kenu szakág megerősítése és ezek az egyesületek segítséget próbálnak nyújtani ahhoz, hogy nem csak a térségben, de az országban is előrelépés jöjjön létre. Egy másik remek példa a VíziVándor program. A régiók felismerték, hogy az utánpótlás bázis szélesítésére milyen lehetőségek rejlenek ebben a projektben, van olyan régió, amely példának okáért felvette a kapcsolatot a regionális oktatási központtal és nyolcvan iskolát hívott meg egy őszi VíziVándor előadásra. Összességében jó látni és segíteni az adott területek törekvéseit, és bár még megvannak a gyerekhibái ennek a régiós koncepciónak, hosszú távon óriási fejlődést jelenthet a sportágnak.

Drámai hajrá a Dusin

Továbbra is remekül szerepelnek a magyarok a világ egyik legveszélyesebb kajakversenyén, a Dél-Afrikában zajló Dusi Marathonon.

Hír

A nyitónap után a második napon 43 kilométer várt a mezőnyre. A péntek pedig így indult Dél-Afrikában:

A férfi párosoknál Boros Adrián a dél-afrikai Carl Foscherrel egy hajóban három másik kettőssel szinte együtt ért a célba. Hivatalosan Borosék másodikként végeztek a világ legjobbjainak tartott Hank McGregor, Andy Birkett egység mögött.

A női párosok versenyében a csütörtökihez hasonlóan a harmadikként zárta a napot Kiszli Vanda a dél-afrikai Jenna Warddal a Jordan Peek, Cana Peek és a Bridgitte Hartley, Christie Mackenzie kettős mögött.

A vegyes párosoknál a második helyről várta a napot Czéllai Zsófia és Brandon van der Walt, a magyar, dél-afrikai kettősnek sikerült ledolgoznia valamennyit hátrányából, és továbbra is a második helyen áll.

Rövidesen jelentkezünk a helyszínről is tudósítással.

Boros Adrián még az első nap után nyilatkozott stábunknak:

A szombati zárónapon 36 kilométer vár a mezőnyre.

Dobogón a magyarok a Dusin

Boros Adriánék és Czéllai Zsófiáék a második, Kiszli Vandáék pedig a harmadik helyen végeztek a Dél-Afrikában rendezett Dusi Marathonon.

Hír

A világ egyik legveszélyesebb kajakversenyének harmadik, utolsó napján 36 kilométert kellett kajakozva és futva megtennie a mezőnynek. Boros Adrián és dél-afrikai társa, Carl Foscher másodikként vágott neki a szombatnak, de nem tudta ledolgozni a hátrányát a világ legjobb maratoni kajakosainak tartott Hank McGregor, Andy Birkett egységgel szemben.

Vegyes párosban Czéllai Zsófia a helyi Brandon van der Walt oldalán két nap után szintén a második helyen állt, és sikerült is megtartania ezt a pozíciót.

Női párosban Kiszli Vanda az ugyancsak dél-afrikai Jenna Warddal szintén a dobogón végzett, ők harmadikként zártak.

Rövidesen a helyszínről jelentkezünk exkluzív anyagokkal, addig is az utolsó nap teljes felvétele: