Mégse

Önállóság, közös gondolkodás, fejlődés – jól vizsgázott idén a régiós rendszer

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség tavalyi évzáró közgyűlésén döntött arról, hogy új régiókra osztja fel a sportágat, s regionális irodákat hoz létre, amelyet Kadler Gusztáv alelnök, Doma Gergő szakmai igazgató koordinálásával, valamint az adott régióhoz tartozó elnökségi tag irányításával felügyel és működtet. A döntésnek köszönhetően helyi szinten nagyobb önállóságot kaphattak és kaphatnak a régiók, amelyek már idén számos érdemi döntést hoztak.

Régió
Hír

A szövetség vezetése tavaly határozott arról, hogy új szervezeti felépítés alapján irányít. Hat régióra osztotta a sportágat, regionális irodákat hozott létre, amelyek helyi szinten szervezik és képviselik a sportág ügyeit, érdekeit. Mi az első év tapasztalata?

Hogy jó döntés született, amikor a közgyűlés megszavazta ezt a rendszert – mondta Kadler Gusztáv, a regionális működésért felelős alelnök. – Hat régió, a budapesti, a Dunakanyar, az Alsó-Duna és Dél-Nyugat Magyarország, a Felső-Duna és Észak-Nyugat Magyarország, az Alsó-Tisza és Körösök, valamint a Felső-Tisza régió. Ezzel a döntéssel közelebb kerültek az adott térségben található klubok, amelyek közösen segítik egymás működését, közös feladatokat és célokat fogalmaznak meg, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alapszabályában elfogadott stratégia mintájára tartalommal töltik meg a saját működésüket.

Melyek ezek a tartalmak?

Kialakultak régiós válogatottak, időről időre szerveznek régiós edzőtáborokat, helyi szinten közös versenyeket, továbbképzéseket és részt vesznek a VíziVándor programban is. A régiós szervezetek együtt döntenek a térséget érintő különböző fejlesztésekről és arról is, hogyan használják fel a szövetségből érkező anyagi forrásokat. A lényege ennek a döntésnek, hogy a szövetség nagyobb önállóságot biztosít helyi szinten a kluboknak. Főként azért, mert a saját területükön, a saját közösségeikben ők tudják jobban megszólítani az embereket, képviselni akár önkormányzati, iskolai szinten vagy a szponzorok előtt a sportágat. A mi érdekünk, hogy a sportágban dolgozók minél közelebb kerüljenek a forrásokhoz, s ezeket a forrásokat a helyi döntéshozók a saját céljaik, igényeik szerint használják fel úgy, hogy közben a sportág fejlesztését szolgálják.

Ez egyfajta elengedés, ugyanakkor a szövetség részéről szükség van bizonyos kontrollra is.

Így van. Ezért dolgoznak a régiós irodáinkon régiós titkárok, akik napi szinten tartják a kapcsolatot Doma Gergő szakmai igazgatóval, aki oroszlánrészt vállalt ebből a munkából. Ugyanakkor az elnökségben jelen vannak a régiók képviselői is, tehát megvan a visszacsatolás a sportág vezetése felé. A lényeg, hogy ezek a szervezetek nagyobb hatáskörrel, nagyobb képviselettel rendelkeznek idéntől, kialakult az átjárhatóság a klubok között, s létrejött egyfajta közös gondolkodás, ami egyértelműen a sportág érdekeit szolgálja. Hadd mondjak pár példát. Vannak olyan régiók, amelyekben megtalálhatóak olyan klubok, ahol erősebb a kenus szakág. A szövetség egyik fő sportszakmai koncepciója a kenu szakág megerősítése és ezek az egyesületek segítséget próbálnak nyújtani ahhoz, hogy nem csak a térségben, de az országban is előrelépés jöjjön létre. Egy másik remek példa a VíziVándor program. A régiók felismerték, hogy az utánpótlás bázis szélesítésére milyen lehetőségek rejlenek ebben a projektben, van olyan régió, amely példának okáért felvette a kapcsolatot a regionális oktatási központtal és nyolcvan iskolát hívott meg egy őszi VíziVándor előadásra. Összességében jó látni és segíteni az adott területek törekvéseit, és bár még megvannak a gyerekhibái ennek a régiós koncepciónak, hosszú távon óriási fejlődést jelenthet a sportágnak.

Kiválóan nyitottak a házigazdák

Hat versenyszámban rendeztek 1000 méteres döntőt szombaton délelőtt az Egyetemi Világbajnokságon, Szolnokon. A házigazda magyar csapat három aranyérmet, valamint egy ezüstöt és egy bronzot gyűjtött. Rajtuk kívül egy-egy világbajnoki címet szerzett Ausztrália, Fehéroroszország, Csehország és Lengyelország is, utóbbi C-2 1000 méteren, holtversenyben nyert egy magyar egységgel.

Egyetemi VB 2. nap
Hír

Az egyetemi vébé első döntőjét könnyedén nyerte az ausztrál Simon McTavish, aki közel 3 másodpercet vert a második helyen befutó Doba Richárd Alfrédra, mögöttük pedig Ihar Baicheuski lett harmadik, Fehéroroszország színeiben.

C-1 1000 méteren viszont a magyar versenyző verte nagy különbséggel fehérorosz riválisát. Dóri Bence Balázs, a Testnevelési Egyetem hallgatója végig tartani tudta maga mögött Viktar Halaliukot és több mint két másodperc különbséggel nyert aranyérmet, a harmadik itt a cseh Brezina lett.

“Meglepett a fehérorosz fiú, mert az előfutamban jóval kisebb iramot diktált és a robbantásai is kevésbé voltak erősek, de a végén éreztem magamban az erőt és úgy gondoltam, ennek elégnek kell lenni arra, hogy behúzzam az első helyet” – mondta a verseny után a magyar kenus.

K-2 1000 méteren a német egység rajtolt a legjobban, a Pflugfelder, Schultz párossal csak a magyarok, Béke Kornél és Gál Péter István tudta tartani a lépést. A magyarok az első párszáz méter után az élre álltak és fél hajóval vezetve nyerték meg a házigazdák második aranyérmét. A két egység mögött az olaszok lettek a harmadikok.

“Tudtuk, hogy jól fognak menni a németek, az volt a technikánk, hogy megpróbáljuk őket iramból megverni és ez sikerült is, mert hiába indítottak, nem jöttek hozzánk közelebb. Olyan pályát jöttünk, amit begyakoroltunk” – mondta Béke Kornél, aki szintén a Testvevelési Egyetem hallgatója.

A kenu párosok versenyében a pálya két szélén rajtoló lengyelek és magyarok versenyeztek nagyot, mögöttük a riválisok másodpercekkel maradtak le. A célba érkezés után először a lengyel egységet hirdették ki győztesnek, végül a célfotó kielemzése után holtversenyt hirdettek a két hajó között.

“Jól sikerült a rajtunk és nagyon erős utazót mentünk a magyarokkal együtt, a hajrában pedig óriási volt a csata, boldog vagyok, hogy sikerült nyernünk” – mondta a lengyel Aleksander Kitewski, aki Grzegorz Brynski párjaként lett aranyérmes.

A férfi kajaknégyesek versenyében rajt-cél győzelmet aratott a fehérorosz-hajó. Ilya Fedarenka, Ivan Kupryienka,  Aliaksei Misiuchenka és Kiryl Nikitsin a cseh és a lengyel négyes előtt győzött.

C-4 1000 méteren négy egységről, a csehekről, az ukránokról, a magyarokról és lengyelekről szólt a döntő. A világbajnoki címet a Simon Hajek, Sebastian Maizner, Jakub Brezina, David Macháček összeállítású hajó nyerte nagy csatában az ukránok előtt. A harmadik helyért pedig a magyarok és a lengyelek küzdöttek, a bronzérmet végül a házigazdák vehették át.

A verseny szombaton délután a 200 méteres előfutamokkal folytadóik, vasárnap, a zárónapon pedig 22 döntőt rendeznek 500-, illetve 200 méteren.

Elsöprő magyar siker az egyetemi vb-n

Vasárnap délután zárult az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokság Szolnokon. A 200 méteres döntőkben is a magyar csapat szerepelt a legjobban. A hazai színeket képviselő válogatott 11 arany-, 5 ezüst-, és 4 bronzéremmel zárta a versenyt, ezzel nyert az éremtáblázaton Fehéroroszország és Lengyelország előtt.

Hír

200 méteren egyesben kiválóan teljesítettek a fehérorosz versenyzők. Férfi kajak egyesben Ivan Tsuranau nyert, míg férfi C-1-ben honfitársa, Mikita Miarhuryeu volt a leggyorsabb. Női kenuban, a legrövidebb távon pedig a francia Elore Helle lett a világbajnok.

“Nem rajtoltam jól, nagyon nehéz futam volt, de aztán a táv második felében, egy jó hajrával nyerni tudtam. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, a hangulat a francia versenyzők között kiváló és egyébként is

úgy érzem, hogy mindenki örömmel vett részt ezen a versenyen”

– mondta a győztes, aki testnevelő tanárnak tanul egy francia egyetemen.

A magyar csapat friss U23-as világbajnoka, Lucz Anna simán győzőtt kedvenc számában, női kajak egyes 200 méteren. A hazai csapat egyik legjobbja majdnem egy másodperccel nyert a második helyen befutó lengyel Wlodarczyk előtt. A bronzérmet a fehérorosz Aleksievich szerezte meg.

“Sikerült mindent megcsinálni a döntőben, amit akartam. Tudtam indítani 100-nál és a cél előtt 50 méterrel is, ráadásul a rajtom is jól sikerült. Nem számítottam rá, hogy ilyen simán nyerni tudok, mert az U23-as világbajnokság után egy hetet pihentem” – mondta Lucz Anna.

Férfi K-2 200 méteren az olasz Bartolini, La Spina páros nyerte az egyetemi világbajnoki címet, férfi C-2-ben a Kitewski, Brynski összetételű lengyel egység győzött. A női kajak párosoknál Malcsiner Eszter és Katrincez Rita aratott rajt-cél győzelmet, ez a páros már a második egyetemi világbajnoki címét szerezte a hétvégén, miután vasárnap délelőtt megnyerték a K-2 500 méteres versenyt is. A női kenu párosok versenyét pedig Natallia Trukhanovich és Iryna Vikhruk révén Fehéroroszország nyerte meg.

A férfi kajaknégyesek versenyében Spanyolország megszerezte az első aranyérmét. 200 méteren a Pedro Vázquez Llenin, Enrique Adan Hernandez, Carlos Borrás Caldentey, Pol Busquets I Pujolar alkotta négyes nyert aranyérmet, a kenusoknál a Maksim Krysko, Dzianis Patapenka, Ruslan Sazanavets, Ryhor Maisiuk összeállítású fehérorosz csapathajó lett egyetemi világbajnok, míg a zárószámban a magyar női kajaknégyes (Kis Blanka, Somogyi Szilvia, Szénási Zsófia, Sólyom Dóra) győzött a legrövidebb távon.

A záróünnepségen Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a szervezők nevében megköszönte a részvételt a versenyzőknek, az edzőknek és a versenybíróknak is.

“Az egyetemi világbajnokságok rendszere egy támogatandó, szerethető és fontos dolog.

Remélem, hogy ezen a hétvégén kicsit mi is hozzá tudtunk járulni ennek a mozgalomnak a további sikereihez”

– mondta a zárünnepségen Schmidt Gábor.