Önállóság, közös gondolkodás, fejlődés – jól vizsgázott idén a régiós rendszer

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség tavalyi évzáró közgyűlésén döntött arról, hogy új régiókra osztja fel a sportágat, s regionális irodákat hoz létre, amelyet Kadler Gusztáv alelnök, Doma Gergő szakmai igazgató koordinálásával, valamint az adott régióhoz tartozó elnökségi tag irányításával felügyel és működtet. A döntésnek köszönhetően helyi szinten nagyobb önállóságot kaphattak és kaphatnak a régiók, amelyek már idén számos érdemi döntést hoztak.

Régió
Hír

A szövetség vezetése tavaly határozott arról, hogy új szervezeti felépítés alapján irányít. Hat régióra osztotta a sportágat, regionális irodákat hozott létre, amelyek helyi szinten szervezik és képviselik a sportág ügyeit, érdekeit. Mi az első év tapasztalata?

Hogy jó döntés született, amikor a közgyűlés megszavazta ezt a rendszert – mondta Kadler Gusztáv, a regionális működésért felelős alelnök. – Hat régió, a budapesti, a Dunakanyar, az Alsó-Duna és Dél-Nyugat Magyarország, a Felső-Duna és Észak-Nyugat Magyarország, az Alsó-Tisza és Körösök, valamint a Felső-Tisza régió. Ezzel a döntéssel közelebb kerültek az adott térségben található klubok, amelyek közösen segítik egymás működését, közös feladatokat és célokat fogalmaznak meg, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alapszabályában elfogadott stratégia mintájára tartalommal töltik meg a saját működésüket.

Melyek ezek a tartalmak?

Kialakultak régiós válogatottak, időről időre szerveznek régiós edzőtáborokat, helyi szinten közös versenyeket, továbbképzéseket és részt vesznek a VíziVándor programban is. A régiós szervezetek együtt döntenek a térséget érintő különböző fejlesztésekről és arról is, hogyan használják fel a szövetségből érkező anyagi forrásokat. A lényege ennek a döntésnek, hogy a szövetség nagyobb önállóságot biztosít helyi szinten a kluboknak. Főként azért, mert a saját területükön, a saját közösségeikben ők tudják jobban megszólítani az embereket, képviselni akár önkormányzati, iskolai szinten vagy a szponzorok előtt a sportágat. A mi érdekünk, hogy a sportágban dolgozók minél közelebb kerüljenek a forrásokhoz, s ezeket a forrásokat a helyi döntéshozók a saját céljaik, igényeik szerint használják fel úgy, hogy közben a sportág fejlesztését szolgálják.

Ez egyfajta elengedés, ugyanakkor a szövetség részéről szükség van bizonyos kontrollra is.

Így van. Ezért dolgoznak a régiós irodáinkon régiós titkárok, akik napi szinten tartják a kapcsolatot Doma Gergő szakmai igazgatóval, aki oroszlánrészt vállalt ebből a munkából. Ugyanakkor az elnökségben jelen vannak a régiók képviselői is, tehát megvan a visszacsatolás a sportág vezetése felé. A lényeg, hogy ezek a szervezetek nagyobb hatáskörrel, nagyobb képviselettel rendelkeznek idéntől, kialakult az átjárhatóság a klubok között, s létrejött egyfajta közös gondolkodás, ami egyértelműen a sportág érdekeit szolgálja. Hadd mondjak pár példát. Vannak olyan régiók, amelyekben megtalálhatóak olyan klubok, ahol erősebb a kenus szakág. A szövetség egyik fő sportszakmai koncepciója a kenu szakág megerősítése és ezek az egyesületek segítséget próbálnak nyújtani ahhoz, hogy nem csak a térségben, de az országban is előrelépés jöjjön létre. Egy másik remek példa a VíziVándor program. A régiók felismerték, hogy az utánpótlás bázis szélesítésére milyen lehetőségek rejlenek ebben a projektben, van olyan régió, amely példának okáért felvette a kapcsolatot a regionális oktatási központtal és nyolcvan iskolát hívott meg egy őszi VíziVándor előadásra. Összességében jó látni és segíteni az adott területek törekvéseit, és bár még megvannak a gyerekhibái ennek a régiós koncepciónak, hosszú távon óriási fejlődést jelenthet a sportágnak.

Felülmúlták a várakozásokat a férfi négyesek és a válogatott is

Az első versenyén szereplő mindkét férfi kajak négyes érmet szerzett a Szegeden rendezett Világkupán az új olimpiai számban, 500 méteren. A tervezett 15 helyett 24 éremmel zárta a magyar válogatott az év első nemzetközi gyorsasági viadalát, ezzel éremtábla élén végzett.

Szeged2018
Hír

A kajaknégyesek versenye volt a vasárnap, és talán az egész Világkupa legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye – legalábbis magyar szempontból mindenképp. Az új olimpiai számban, férfi 500 méteren a most először összeültetett mindkét magyar egység bejutott a döntőbe, és nem csak, hogy bejutott, de a dobogóra is felállhatott. A Balaska Márk, Birkás Balázs, Dudás Miklós, Kuli István négyes a spanyolok mögött a második helyen végzett, míg a Tótka Sándor, Molnár Péter, Mozgi Milán, Somorácz Tamás alkotta hajó hajszállal mögöttük bronzérmes lett.

„Ezért lehet meglepetés a házi versenyben a győzelmünk, mert az elő- és középfutamokban nem mutattuk meg, hogy mire vagyunk képesek.

Akkor 80 százalékon mentünk, a döntőben pedig odatettük a 120-at”

– mondta Dudás Miklós.

A másik négyesből Tótka Sándor azt nyilatkozta, hogy nagyon örül a bronzéremnek, és elárulta azt is, hogy a duisburgi Világkupán változtatnak a két négyesen, az egyik a Tótka, Molnár, Dudás, Kuli, a másik pedig a Balaska, Birkás, Mozgi, Somorácz hajó lesz. Ezután jelöli ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány, hogy milyen összeállítású kvartett indul majd az Európa-bajnokságon.

Női kajak négyesben a felkészülésben jóval előttünk járó új-zélandi és ausztrál hajó mögött a Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta egység bronzérmet nyert, míg a rendkívül fiatal Katrinecz Rita, Szabó Ágnes, Racskó Fruzsina, Gamsjager Lisa-Maria kvartett ötödikként zárt.

„Nem vártam sehova magunkat, mert alapvető hibákkal küzdöttünk a korábbi futamokban, és csak az lebegett a szemem előtt, hogy ne boruljunk be. Mindannyian munkából jöttünk, szóval nem szabad elégedetlennek lennünk egy bronzérem után” – mondta Medveczky Erika.

„Voltak hibák, de összeálltunk annyira, hogy egy bronzéremre elég legyen. Örülök, hogy tudtunk a végére egy akkorát hoppolni, hogy behúzzuk magunkat a harmadik helyre” – nyilatkozta Vad Ninetta.

A magyar csapat második aranyérmét a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenu páros szerezte, amely a legrövidebb távon, 200 méteren is hatalmas előnnyel nyert. A Némedi, Konrád, Lelovics Dávid duó ugyanitt ötödik lett.

„Mindketten imádjuk a hátszelet, szóval ez jól jött nekünk – kezdte Fekete. – Viszont rosszabb idő volt, mint tegnap, mert hullámzott a víz, és oldalról is jöttek a hullámok, kormányos szemmel ez nem ízlett annyira. Mindenképp nyerni akartunk, mivel ez egy gyengébb mezőny volt, szóval elégedettek vagyunk. Nagyon jó itt, a magyar közönség előtt versenyezni, végig hallottuk őket a versenyen, olyan volt, mintha többen ültünk volna a hajóban.”

A sprintszámokban nem ez volt az egyetlen magyar érem vasárnap, hiszen női kajak párosban két egységünk is felállhatott a dobogóra, Hagymási Réka és Szabó Ágnes a második, Kiss Blanka és Lucz Anna pedig harmadik lett. Itt is verhetetlennek tűnt a Lisa Carrington, Aimee Fisher új-zélandi páros.

„A rajtot jobban elkaphattuk volna, de utána felvettünk egy jó utazási sebességet. Az új-zélandiakról tudtuk, hogy jók lesznek a kétszeres olimpia bajnok Lisa Carrington vezetésével. A válogatón majd eldől nálunk is, hogy mely számokra fogunk koncentrálni” – mondta Hagymási Réka.

Női kenu egyes 500 méteren is két magyar állhatott a dobogóra, a kínai Xu Shixiao nagy fölénnyel győzött Lakatos Zsanett és Nagy Bianka előtt.

Férfi kajak egyes 500 méteren a tavalyi vb-induló Kopasz Bálintot is megelőzve Noé Zsombor bronzérmet nyert, Kopasz negyedik lett. „Nagyon meglepett ez az ezüstérem, mert nem vagyok még csúcsformában. Álomskalp, hogy Bálintot megvertem, de ő már fáradtan érkezett erre a versenyre, míg nekem ez volt az egyetlen számom, nagy dolog, hogy így is ekkorát tudott menni” – nyilatkozta sportszerűen Noé Zsombor.

A 200 méteres egyes számokban nem tudtunk dobogóra állni, női kajakban az Európa-bajnok Lucz Dóra nyolcadik, férfi kajakban Apagyi Levente hetedik, női kenuban Balla Virág ötödik, Takács Kincső hetedik, míg férfi kenuban Hajdu Jonatán negyedik, Korisánszky Dávid pedig hetedik lett.

A délutáni, 5000 méteres zárószámokban egy újítást láthatott a szépszámú közönség, hiszen a nemzetközi szövetség megváltoztatta a lebonyolítást, és a maraton mintájára a versenyzőknek futniuk is kellett a hajóval. A női kenusoknál jól alkalmazkodtak a magyarok, Lakatos Zsanett arany-, Bragato Giada pedig bronzérmet nyert.

A női kajakosoknál Kiszli Vanda lemásolta Lakatos teljesítményét, és megszerezte a magyar válogatott negyedik aranyérmét, majd a maratoni világbajnok kajakos, Boros Adrián zárta a Világkupát egy ezüstéremmel.

A verseny előtt 15 éremmel lett volna elégedett Hüttner Csaba szövetségi kapitány, ehhez képest 24-et (4 arany, 8 ezüst és 12 bronz) szerzett a magyar csapat, így az éremtábla élén végzett. Az olimpiai számokat tekintve három ezüstéremmel (Kopasz Bálint, Bodonyi Dóra, férfi kajaknégyes) és három bronzéremmel (férfi kajak négyes, női kajak négyes, Takács, Balla női kenu páros) zártuk a Világkupát.

Csúcsformán kívül is kiváló szereplés

Az éremszámmal elégedett Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki szerint a csúcsformát a válogatóra időzítő magyar csapat így is jól teljesített a szegedi kajak-kenu Világkupán.

Szeged2018
Hír

„Hiányérzetem legfeljebb amiatt lehet, hogy olimpiai számban nem szereztünk aranyérmet – kezdte az értékelést Hüttner Csaba a szegedi Világkupán 24 érmet nyert, így az éremtábla élén végzett magyar válogatott teljesítményéről. – Természetesen ez egy nagyon fontos nemzetközi verseny volt, ráadásul hazai közönség előtt, de ne felejtsük el, hogy nekünk két hét múlva lesz a válogatónk, akkorra időzítették a csúcsformát a versenyzők, nem pedig mostanra.”

Kiemelte, hogy az új olimpiai számban, 500 méteren mindkét férfi kajak négyesünk felállhatott a dobogóra, amely azt jelenti, hogy van nyolc olyan versenyzőnk, akik közül egy négyest kialakítva meg tudjuk majd szerezni az olimpiai kvótát.

„A női mezőnyben lesz a legsűrűbb a válogató, hiszen 500 egyesben dől el, hogy ki ül a négyesbe, tehát nagy baklövés lett volna, ha a versenyzők ide hozzák ki a csúcsformát. Ezzel együtt láttunk kiváló időeredményt Bodonyi Dórától, akit csak egy új-zélandi kajakos vert meg, de ők ugye csúcsformában érkeztek ide a válogatójuk után. Kellemes meglepetés volt a Lucz Anna, Kiss Blanka páros teljesítménye is.”

A kenusoknál látott előrelépést Hüttner Csaba, kiemelte, hogy Hajdu Jonatánék két számban is a dobogóra álltak, és már 500 méteren is tudnak jól menni, a kapitány reméli, hogy jövőre, olimpiai számban, 1000 méteren is számolni kell majd velük.

„Az egyik legnagyobb mezőny női kenuban volt, hiszen volt olyan szám, ahol hat előfutamot rendeztek. Nagyon jó jel, hogy a szegedi Nagy Bianka ifjúsági korú versenyzőként is dobogóra tudott állni, tehát van még egy emberünk Balla Virágon, Takács Kincsőn és Lakatos Zsanetten kívül, aki nemzetközi versenyen is kimagaslót tud nyújtani.”

A duisburgi Világkupára jóval kisebb és fiatalabb magyar küldöttség utazik, a két férfi kajak négyesben két-két ember helyet cserél, Balaska és Birkás megy Mozgival és Somoráczzal, míg a másik hajóba Tótka, Molnár, Kuli és Dudás ül be. Mellettük Nagy Bianka, Molnár Csenge, Apagyi Levente, Csizmadia Kolos és Varga Márk alkotja még a magyar csapatot.