Olimpiai bajnokok példaképe volt a magyar kajakkirály

A kajak-kenuban kétszeres Európa-bajnok Petróczy János szerdán ünnepli 80. születésnapját. A Honvéd örökös bajnoka korát meghazudtolóan éli mindennapjait. Születésnapján például 90 kg-t nyomott fekve. A kiváló sportember egész életét a sportágban töltötte, attól a mai napig képtelen elszakadni. Az olimpiai bajnok Kökény Roland is felnézett rá, de világbajnokok egész sora tartotta Petróczyt példaképnek. Petróczy János kitartása és akaratereje a mai napig legendás, személye és pályafutása etalonként állítható mindenki elé.

Hír

Átütő magyar sikerek a kajak-kenu Eb-n – ezzel a címmel jelent meg a Népsport 1959. augusztus 30-i száma. A Duisburgban megrendezett Európa-bajnokságon a férfi kajak kettes 10 000 méteres versenyszámában a Szöllösi Imre, Petróczy János kettős aranyérmes lett. 

“Pontban három órakor dördült el az a pisztolylövés, amelynek nyomán egyszerre harminc versenyző tizenöt kajakban ülve kavarta lapátjával a Berta See vizét, hogy eldöntse, melyik közülük Európa legjobb párosa a 10 000 méteres távon.

És egészen pontosan 45:05.8 másodperc múlva a célban lévő harang kondulása jelezte, hogy ez a páros: Szöllösi–Petróczy. Alig néhány perc múlva a tóparton felcsendült a Himnusz, miközben négy magyar versenyző, az aranyérmes Szöllősi és Petróczy mellett a bronzérmes Urányi-Fábián kettős is a dobogóra állhatott.”Ez volt Petróczy János első Európa-bajnoki győzelme, amelyet 1961-ben a kajak négyesek 10 000 méteres versenyszámában Poznanban megismételt.

Az 1956-os melbourne-i olimpián aranyérmes Fábián László így beszélt Petróczy Jánosról: “Rendre fáradtan mentem az iskolába, ehhez jöttek még a kajakos edzések. Az első nekibuzdulásom után hamar feladtam ezt a sportot, de aztán visszatértem.

Többek között azért, mert rettentően tetszett, ahogyan kortársam, Petróczy János lapátolt.Az első versenyemen úgy lettem harmadik, hogy Petróczytól legalább 100 métert kaptam.”

A nagyszerű állóképességekkel rendelkező Petróczy János azonban nemcsak az Európa-bajnokságokon, hanem két világbajnokságon is remekelt. 1958-ban Prágában a férfi kajak négyes 1000 méteres számában, majd 1966-ban, Berlinben a K4 10 000 méteren lett világbajnoki ezüstérmes.A már említett 1959-es duisburgi Eb-n szerzett aranyérme mellé nyert egy ezüstöt is a K2 1000 méteren.

Petróczy János soha nem tudott elszakadni a kajaksporttól. A legjobb bizonyíték erre, hogy 1989-ben, azaz 52 évesen a veteránolimpiának is nevezett Master’s Gamesen világbajnok lett.A verseny nehézségét jól mutatta, hogy a huszonhat indulóból mindössze tizenketten fejezték be a versenyt, Petróczy János pedig négyperces előnnyel lett világbajnok.

forrás: origo.hu

Tokióban elindították az olimpiai visszaszámláló-órát

Leleplezték azt a három méter magas órát Tokióban, amely a 2020-as nyári olimpiáig hátralévő időt mutatja.

Hír

Az ünnepélyes ceremóniára a japán főváros Ginza nevű bevásárló negyedében került sor 981 nappal a játékok megnyitója előtt.

Az 1,2 tonnás óra a japán zászlóra emlékeztet: az ezüstlábakon álló szerkezet kör alakú és piros csakúgy, mint a nemzeti lobogóban található felkelő nap motívum.

Forrás: MOB

A rendszer magasabb szintre lép

Fontos határozatokat fogadott el a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) múlt héten megrendezett közgyűlése. Dr. Baráth Etele szerint a "sportág parlamentje" nagy lépéseket tett a középtávú fenntarthatóság érdekében és azért is, hogy főleg regionális szinten megtalálja az együttműködési lehetőségeket más szabadtéri sportokkal, illetve gazdálkodó szervezetekkel is.

Hír

Tavaly decemberben, a MKKSZ tisztújító közgyűlésén választották meg a közgyűlés elnökének Dr. Baráth Etelét. Idén ősszel először rendezett a sportág olyan közgyűlést, ami elsősorban szakmai kérdésekben fogadott el határozatokat.

“Olyan témákat tűztünk napirendre, amelyek szoros összefüggésben állnak egymással. Bármennyire elcsépelt fogalomnak tűnik, de a fókuszban a fenntarthatóság kérdése volt – mondta Dr. Baráth Etele. – Határozat született arról, hogy a tavaszi közgyűlésre alternatív költségvetést kell tervezni, ami felkészül egy anyagi szempontból nehezebb időszakra. Ennek a határozatnak az a jelentősége, hogy az egyesületek képviselői ezzel önmagukra nézve vállaltak kötelezettségeket és ésszerű módon költik el a rendelkezésükre álló forrásokat. Rengeteg pénz jutott a rendszerbe, az infrastruktúrális fejlesztések nagy része lezajlott, mostantól olyan beruházásokra kell költeni, amelyek a költségek csökkentését, illetve a fenntarthatóságot szolgálják. Szintet léptünk azzal, hogy ilyen kérdéseket meg tudtunk vitatni.”

A közgyűlés a kajak-kenu sport regionális szerkezetének további erősítésével is egyetértett.

“Ezzel szorosan összefügg, hogy elsősorban régiós szinten megtaláljuk a közös munka lehetőségét más szabadtéri sportokkal. Szeretnénk olyan klasztereket létrehozni, amelyek közösen fellépve alakítanak ki együttműködést a saját régiójukban a sporttal, vagy a környezetvédelemmel, egészséges életmóddal összefüggő tevékenységet végző gazdálkodó szervezetekkel.”

Magyarországon is működik olyan gazdasági szövetség, amely tömöríti a magyar GDP 40-50%-át kitermelő vállalatokat. Ezeknek a cégeknek tevékenységük miatt a környezetvédelemmel kapcsolatban van felelőségük, vagy önként vállalnak felelőséget akár egészségügyi programokban. Az alakuló klasztereknek a tervek szerint ezekkel a cégekkel kell partnerséget kialakítani.

“A kajak-kenu sportágnak van barter megállapodása sportszergyártó cégekkel, akik az együttműködés keretében olcsóbban adják nekünk a termékeiket. Közvetlenül tudná támogatni az egyesületeket, ha például energiaitermelő szervezetekkel is tudnánk hasonló szerződést kötni. Ez jelentősen megváltoztathatná az egyes régiókban a sportszponzorációt is.”

A közgyűlés a sportág fenntarthatóságot segítő kérdések megtárgyalása mellett tudomásul vette a kajak-kenu specifikus diagnosztikai-egészségügyi központról és a hozzá tartozó informatikai rendszerek, eszközök kiépítéséről szóló tájékoztatót is.

A közgyűlés felkérte a Szövetség vezetését, hogy tárja fel azokat a partnereket, akikkel ezen a területen hosszabb távú érdemi együttműködést lehet kialakítani, és mindezek ismeretében vizsgálja meg a „szabadtéri” sportokat együttesen, ezen belül a kajak-kenu sportágat is szolgáló együttműködés lehetséges formáit és ezt egy éven belül terjessze a sportág közgyűlése elé.