Olimpiai bajnokok példaképe volt a magyar kajakkirály

A kajak-kenuban kétszeres Európa-bajnok Petróczy János szerdán ünnepli 80. születésnapját. A Honvéd örökös bajnoka korát meghazudtolóan éli mindennapjait. Születésnapján például 90 kg-t nyomott fekve. A kiváló sportember egész életét a sportágban töltötte, attól a mai napig képtelen elszakadni. Az olimpiai bajnok Kökény Roland is felnézett rá, de világbajnokok egész sora tartotta Petróczyt példaképnek. Petróczy János kitartása és akaratereje a mai napig legendás, személye és pályafutása etalonként állítható mindenki elé.

Hír

Átütő magyar sikerek a kajak-kenu Eb-n – ezzel a címmel jelent meg a Népsport 1959. augusztus 30-i száma. A Duisburgban megrendezett Európa-bajnokságon a férfi kajak kettes 10 000 méteres versenyszámában a Szöllösi Imre, Petróczy János kettős aranyérmes lett. 

“Pontban három órakor dördült el az a pisztolylövés, amelynek nyomán egyszerre harminc versenyző tizenöt kajakban ülve kavarta lapátjával a Berta See vizét, hogy eldöntse, melyik közülük Európa legjobb párosa a 10 000 méteres távon.

És egészen pontosan 45:05.8 másodperc múlva a célban lévő harang kondulása jelezte, hogy ez a páros: Szöllösi–Petróczy. Alig néhány perc múlva a tóparton felcsendült a Himnusz, miközben négy magyar versenyző, az aranyérmes Szöllősi és Petróczy mellett a bronzérmes Urányi-Fábián kettős is a dobogóra állhatott.”Ez volt Petróczy János első Európa-bajnoki győzelme, amelyet 1961-ben a kajak négyesek 10 000 méteres versenyszámában Poznanban megismételt.

Az 1956-os melbourne-i olimpián aranyérmes Fábián László így beszélt Petróczy Jánosról: “Rendre fáradtan mentem az iskolába, ehhez jöttek még a kajakos edzések. Az első nekibuzdulásom után hamar feladtam ezt a sportot, de aztán visszatértem.

Többek között azért, mert rettentően tetszett, ahogyan kortársam, Petróczy János lapátolt.Az első versenyemen úgy lettem harmadik, hogy Petróczytól legalább 100 métert kaptam.”

A nagyszerű állóképességekkel rendelkező Petróczy János azonban nemcsak az Európa-bajnokságokon, hanem két világbajnokságon is remekelt. 1958-ban Prágában a férfi kajak négyes 1000 méteres számában, majd 1966-ban, Berlinben a K4 10 000 méteren lett világbajnoki ezüstérmes.A már említett 1959-es duisburgi Eb-n szerzett aranyérme mellé nyert egy ezüstöt is a K2 1000 méteren.

Petróczy János soha nem tudott elszakadni a kajaksporttól. A legjobb bizonyíték erre, hogy 1989-ben, azaz 52 évesen a veteránolimpiának is nevezett Master’s Gamesen világbajnok lett.A verseny nehézségét jól mutatta, hogy a huszonhat indulóból mindössze tizenketten fejezték be a versenyt, Petróczy János pedig négyperces előnnyel lett világbajnok.

forrás: origo.hu

Zombori Dominik: öt arany és új motiváció

Nagy sikert ért el a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyén a szegediek fiatal kenusa, Zombori Dominik, aki öt aranyéremmel zárta az eseményt. Öt arannyal volt csúcstartó a kajakos Piller Szabina, aki 2014-ben Pöstyénben ért el ehhez hasonló sikert, valamint a Slihoczki Ádám, Szőke Attila kenupáros, ők tavaly Szegeden állhattak ötször a dobogó legfelső fokára.

ORV
Hír

Öt arannyal zárta a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyét Zombori Dominik. A szegediek kenusa C-1 500, C-4 500, C-2 1000, C-4 200 és C-2 200 méteren állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A racicei napok a sikerek mellett új motivációt is adtak a fiatal versenyzőnek, aki jövőre olimpiai számban szeretne rajthoz állni és érmet szerezni a korosztályos világbajnokságon.

„Az idén a fő cél az volt, hogy kijussak az Európa- és a világbajnokságra, ami sikerült is, sőt négyesben mindkét versenyen ezüstérmes lettem. Az Olimpiai Reménységek Versenye afféle ráadása volt ennek a szezonnak, és azért is örülök különösen ezeknek az aranyérmeknek, mert betegség után, nem a legjobb állapotban utaztam a versenyre” – mesélte Vécsi Viktor és Boldizsár Gáspár tanítványa, akinek ez volt az utolsó ORV-je, jövőre már csak az ifjúsági korosztályban szerepel.

Hogy melyik távra fókuszál leginkább?

„Bár az idén az ötszáz méter ment a legjobban, természetesen az a célunk az edzőimmel, hogy olimpiai távon, olimpiai számban indulhassak majd a jövő évi világversenyeken – folytatta a versenyző, akinek édesapja is kenuzott, így szülői vonalon ismerkedett meg a sportággal.

„A kenuzás előtt úsztam és dzsúdóztam, de egyik sem fogott úgy meg, mint ez a sportág. Az úszás laboratóriumi körülményei, a faltól-falig élet után nagyon jó volt megélni a természet közelségét, s jó társaságba is kerültem – magyarázta Zombori Dominik, aki a szegedi kenu sikerére is kitért. – Szegeden nagy hagyományai vannak a kenuzásnak, Kacsa bácsi, Vécsi Viktor, Boldizsár Gáspár tudása, tapasztalata nagyon sokat jelent nekünk, és persze az is fontos a sikereinkben, hogy itt van nekünk a Tisza és a Maty-ér is. A Tisza ősszel és tavasszal tökéletes az alapozáshoz, a Maty-ér pedig a legjobbat hozza ki belőlünk a versenyszezonban.”

Idén is lehet jelentkezni a Szentkirályi tehetségprogramjára

A Szentkirályi Tehetségprogramot a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. tavaly azért indított útjára, hogy felkutassa és támogassa az ország fiatal sporttehetségeit. A Magyar Olimpiai Bizottság szakmai együttműködésével indított, négymillió forint összdíjazású programban idén a vizes sportok állnak fókuszban, így 14-18 év közötti kajak-kenusok, úszók és vitorlázók jelentkezését várják. A jelentkezési határidő 2017. október 31.

Pályázat
Hír

A támogatást elnyerő fiatal tehetségek kiválasztásában az idén Kovács Katalin kajakozó, Darnyi Tamás úszó és Majthényi Szabolcs vitorlázó segítenek majd.

A Szentkirályi, Magyarország díjnyertes ásványvize tavaly azzal a céllal indította útjára a Szentkirályi Tehetségprogramot, hogy segítse a fiatal magyar utánpótlás sportolók profi sportkarrierjének elindulását. Tavaly a kajak-kenu, a torna, a vívás és a vízilabda kapott szerepet a programban, idén pedig a kajak-kenusok mellett úszók és vitorlázók jelentkezhetnek, hogy elnyerjék a fejenként 1 millió forint értékű támogatást. A 14-18 éves fiatalok a nyereményt fejlődésükhöz szükséges, és a jobb eredmények eléréséhez nélkülözhetetlen kiadásokra fordíthatják, legyen az egy költséges sporteszköz, edzőtábor, vagy akár egy verseny nevezési díja.

A Tehetségprogramba a fiatalok 2017. augusztus 1. és október 31. között jelentkezhetnek a www.szentkiralyitehetsegek.hu weboldalon keresztül. A jelentkezők közül a három mentor – Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozónő, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó és Majthényi Szabolcs tizenegyszeres világbajnok vitorlázó – részvételével felálló kuratórium választ ki sportáganként egy-egy győztest. A fiatal sportolók mentorálásában ősszel a nagyközönség is szerepet vállalhat: további egymillió forintot ugyanis a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. közönségszavazás alapján oszt majd szét a három fiatal tehetség között.

Forrás: MOB