Olimpiai bajnokok példaképe volt a magyar kajakkirály

A kajak-kenuban kétszeres Európa-bajnok Petróczy János szerdán ünnepli 80. születésnapját. A Honvéd örökös bajnoka korát meghazudtolóan éli mindennapjait. Születésnapján például 90 kg-t nyomott fekve. A kiváló sportember egész életét a sportágban töltötte, attól a mai napig képtelen elszakadni. Az olimpiai bajnok Kökény Roland is felnézett rá, de világbajnokok egész sora tartotta Petróczyt példaképnek. Petróczy János kitartása és akaratereje a mai napig legendás, személye és pályafutása etalonként állítható mindenki elé.

Átütő magyar sikerek a kajak-kenu Eb-n – ezzel a címmel jelent meg a Népsport 1959. augusztus 30-i száma. A Duisburgban megrendezett Európa-bajnokságon a férfi kajak kettes 10 000 méteres versenyszámában a Szöllösi Imre, Petróczy János kettős aranyérmes lett. 

“Pontban három órakor dördült el az a pisztolylövés, amelynek nyomán egyszerre harminc versenyző tizenöt kajakban ülve kavarta lapátjával a Berta See vizét, hogy eldöntse, melyik közülük Európa legjobb párosa a 10 000 méteres távon.

És egészen pontosan 45:05.8 másodperc múlva a célban lévő harang kondulása jelezte, hogy ez a páros: Szöllösi–Petróczy. Alig néhány perc múlva a tóparton felcsendült a Himnusz, miközben négy magyar versenyző, az aranyérmes Szöllősi és Petróczy mellett a bronzérmes Urányi-Fábián kettős is a dobogóra állhatott.”Ez volt Petróczy János első Európa-bajnoki győzelme, amelyet 1961-ben a kajak négyesek 10 000 méteres versenyszámában Poznanban megismételt.

Az 1956-os melbourne-i olimpián aranyérmes Fábián László így beszélt Petróczy Jánosról: “Rendre fáradtan mentem az iskolába, ehhez jöttek még a kajakos edzések. Az első nekibuzdulásom után hamar feladtam ezt a sportot, de aztán visszatértem.

Többek között azért, mert rettentően tetszett, ahogyan kortársam, Petróczy János lapátolt.Az első versenyemen úgy lettem harmadik, hogy Petróczytól legalább 100 métert kaptam.”

A nagyszerű állóképességekkel rendelkező Petróczy János azonban nemcsak az Európa-bajnokságokon, hanem két világbajnokságon is remekelt. 1958-ban Prágában a férfi kajak négyes 1000 méteres számában, majd 1966-ban, Berlinben a K4 10 000 méteren lett világbajnoki ezüstérmes.A már említett 1959-es duisburgi Eb-n szerzett aranyérme mellé nyert egy ezüstöt is a K2 1000 méteren.

Petróczy János soha nem tudott elszakadni a kajaksporttól. A legjobb bizonyíték erre, hogy 1989-ben, azaz 52 évesen a veteránolimpiának is nevezett Master’s Gamesen világbajnok lett.A verseny nehézségét jól mutatta, hogy a huszonhat indulóból mindössze tizenketten fejezték be a versenyt, Petróczy János pedig négyperces előnnyel lett világbajnok.

forrás: origo.hu

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók