Olimpiai bajnok is hokikorit húz az emléktornán

Szombaton rendezik az Újpesti Jégcsarnokban az I. Séra Miklós Kajak-Kenus Jégkorong Bajnokságot. Az egykori mesteredző legeredményesebb tanítványa, a kétszeres olimpiai aranyérmes Horváth Gábor is jégre lép a tornán.

Jégkorong
Hír

„Miki bácsi azon kevesek egyike volt, aki egyszerre volt magyar bajnok jégkorongban és kajakban is. Nagyon sok kajakossal megszerettette kiegészítő sportágként a jégkorongot. Ha első ránézésre nem is hasonlít egymásra a két sportág, de mindkettőben nagyon fontos a mozgáskoordináció és az egyensúlyérzék, mindkettőt eszközzel végezzük és mindkettő dinamikus izomzatot fejleszt” – nyilatkozta az InfoRádió Víztükör című műsorában Horváth Gábor.

A korábbi klasszis kajakos, a Honvéd szakosztály-vezetője a 2007-ben elhunyt Séra Miklósról elmondta, hogy nemcsak egy nagy szaktudással rendelkező mesteredző, hanem egy rendkívüli pedagógus is volt. „Nagyon figyelt arra is, hogy a versenyzői fel tudjanak készülni a pályafutásuk utáni aktív életre, kötelező volt például mindenkinek iskolába járnia. Ezer szállal kötődtek hozzá a tanítványai, mindig is nagyon jó csapatot tudott maga köré építeni.”

Ezek közül a tanítványok közül többen is ott lesznek február 3-án az Újpesti Jégcsarnokban.

Az I. Séra Miklós Jégkorong Bajnokság hivatalos időrendje:

18:30 csapatok érkezése, öltözés

19:00 Csapatok felsorakoznak a jégen

19:05 Ünnepélyes megnyitó

19:20 Alapszakasz megkezdése (kispálya)

21:50 Alapszakasz vége

22:15 Első elődöntő (nagypálya)

22:40 Második elődöntő (nagypálya)

23:10 Döntő (nagypálya)

23:30 Eredményhirdetés

 

Foltán László főszervező korábban így nyilatkozott a tornáról.

Jégsárkányok lepték el a Városligeti Műjeget

Hatalmas sikerrel zárul az I. Jégsárkány Kupa, amelyet a Városligeti Műjégpályán rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pénteken késő este.

Hír

A csípős hideg és a késői időpont ellenére több százan eljöttek az impozáns környezetben, a Vajdahunyad vára tövében tartott rendhagyó eseményre, amelyen a rendezők által biztosított, élekre szerelt sárkányhajókban, speciális evezőkkel versenyeztek a résztvevők, így szezonon kívül is találkozhattak versenykörülmények között a sárkányhajósok.

Összesen 16 csapat nevezett, a négy futamból az első kettő jutott a középdöntőbe, majd rendeztek D, C, B és A döntőt is, végül a váci Dunai Sárkányok győztek. „Életemben először ültem ilyen jégsárkányban, hatalmas élmény volt – kezdte közvetlenül a célbaérés után a győztes csapat egyik tagja. – Sárkányhajózunk, de ez azért más mozgást igényel, a vízen előre teszed a lapátot és húzod magad, itt pedig lökni kellett a hajót. Nagyszerűen éreztük magunkat ezen a csodálatosan helyszínen, köszönjük a szervezőknek! Ha lesz jövőre is ilyen, biztosan eljövünk, hogy megvédjük a címünket.”

Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője is elégedetten konstatálta a rendezvény sikerességét. „Nagyon boldog vagyok, hogy a sok nevező csapat mellett a nézők is ilyen szép számmal kilátogattak. Maga a jégsárkány két éve létezik, az idén januárban volt belőle először világbajnokság, gondoltuk, megpróbáljuk meghonosítani Magyarországon is, és mivel a vízen elég erősek vagyunk sárkányhajóban is, így reméljük, hogy jégsárkányban is egyre jobbak leszünk. Felkészülni nem könnyű, hiszen kevés eszköz van még rá Magyarországon, de szeretnénk jövőre is megrendezni az eseményt, hogy legalább versenykörülmények között tudjanak gyakorolni a csapatok.”

Galériánk az eseményről ide kattintva nézhető meg.

A fagy sem fogott ki a versenyzőkkel a Héraklész felmérőn

A hétvégén lezajlott a Héraklész fizikai erőfelmérő utolsó állomása, Győr és Paks után Tiszaújvárosban is a tavalyinál többen jelentek meg a helyszínen.

Hír

A három felmérőn összesen több mint 1800-an vettek részt, Győrben körülbelül 800, Pakson 600, a hétvégén Tiszaújvárosban pedig több mint 400 sportoló mérte fel, hogy milyen állapotban van a téli alapozási időszak végén akár a tavalyi önmagához, akár a többi versenyzőhöz képest.

„A hétvégén nagyon ködös, hideg, párás volt a reggel, a fagyott futópályára tervezett Cooper-teszt helyett betonon tudtak futni a sportcsarnok körül a versenyzők, de ezt leszámítva minden tökéletesen sikerült. A korábbi éveknél nagyobb létszám volt minden helyszínen, és a paraszakág képviselői is megjelentek a hétvégén” – nyilatkozta a paraválogatott szövetségi kapitánya, Weisz Róbert.

Doma Gergő szakmai igazgató elmondta, hogy a Héraklész fizikai felmérő a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egy kiemelt fontosságú eseménye, amely hagyományt hosszú távon kívánják továbbvinni.

„Mindamellett bizonyos gyakorlatokban tervezünk némi finomítást. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a sportágspecifikus képességek és készségek mérésére, az ízületi mozgékonyság megőrzésére és a törzsizmok megerősítésére. Ezzel kapcsolatban egy munkaanyag-tervezet már az asztalomon van, amelyeket különböző edzői egyeztetői fórumokon szeretnék végleges formába önteni. Köszönöm az edzőkollégák áldozatos munkáját, és hogy évről évre nagyobb számban és kiváló felkészültséggel érkeznek a Héraklész fizikai felmérőre” – mondta Doma Gergő.

Fotók Facebook-oldalunkon: