Mégse

Nyolcévesen kerekesszékbe került, 16 évesen Európa-bajnok lett

Kiss Péter idén májusban csodát tett, amikor élete első felnőtt parakajak Európa-bajnokságán a riói paralimpia első három helyezettjét és az aktuális világbajnokot is megverve aranyérmet nyert KL1-ers kategóriában. De hogy jutott el idáig a még mindig csak 16 éves sportoló?

Hír

Nyolcéves korában egy vírusfertőzés miatt kényszerült kerekesszékbe. „Hirtelen jött egy betegség megfázással, 41-42 fokos lázzal – mesélte Kiss Péter az M2 Petőfi TV-nek. – Kezdtem érezni, hogy nem vagyok a helyzet magaslatán, elkezdett zsibbadni a talpam és gyengülni az izomzatom. A háziorvos azt mondta, hogy pihenjek egy hetet és jobb lesz, a vírus addig dolgozott. Utána ölbe kellett bevinnie édesanyámnak. A pécsi Gyermekklinikára mentünk, ahol

diagnosztizálták a Guillain-Barre-szindrómát.”

Kiss Péter ezt követően Budapestre került a Mozgásjavító Általános Iskolába, ahol találkozott Pruzsina Istvánnal, aki az ott tanuló diákoknak biztosít sportolási lehetőséget.

„A betegségem előtt csak futottam és fociztam, futni nagyon szerettem. A betegségem által egy kicsit elhagytam magam, majd mondták, hogy kezdjek el úszni. Akkor látták, hogy tehetségem is van hozzá, majd leküldtek kajakozni, és kiderült, hogy a 25 méteres medencében egy jó kis túrakajakkal is megyeget az evezés” – mondta Kiss Péter.

Legyőzte az Eb-n a világelitet

„Ügyes gyerek, tehetséges, jó a vízfogása, jó a keringése az úszóedzések miatt. Vegyítettük ezt a kettőt – vette át a szót Pruzsina István. – Látszik rajta, hogy nagyon akarja, nagyon szeretne bizonyítani. Ez az egész együttműködés nem jöhetett volna létre, ha Petya szülei nem bíznak meg bennem, szóval ezt ezúton is nagyon köszönöm nekik, akárcsak a Honvéd kajak-kenu szakosztályának, amely mindenben segíti őt. De köszönettel tartozom Locsmándi Alajos iskolaigazgatónak, aki maximálisan támogatja a parasportot, valamint Szűcs István úszóedzőnek, mert közösen dolgozunk. Amikor nem kajakozik Petya, akkor úszik, és ezt a két programot teljesen össze tudjuk hangolni úgy, hogy

Petya fejlődése legyen szem előtt tartva, ne pedig a különböző edzői érdekek.”

Az Európa-bajnokságon szerzett aranyérme után megnőttek az elvárások Kiss Péter felé, de Pruzsina István igyekszik ezt egészséges keretek között tartani.

„Az elsődleges cél, hogy a válogatók során kijusson a szegedi világbajnokságra, majd ott olimpiai kvótát szerezzen. Ő még az út elején jár, egy kezdő versenyző. Szerintem 2024-re lesz egy érett, kiforrott kajakos.”

Az M2 riportja Dunavarsányból:

A párosból merítene egyesben Kárász Anna

A szolnoki első válogatón az NKM Szeged négyszeres kajakos világbajnoka, Kárász Anna párosban első lett Kozák Danutával, viszont egyesben szeretne javítani, mert a hatodik hellyel nem elégedett - éppen a kettős sikeressége miatt nem.

Hír

– Egyenesednek a kérdőjelek az első válogató eredményei­nek ismeretében?
– A páros esetében elég egyenes immár. Most is éppen a Kozák Danutával közös edzésen vagyok túl, és elég jól ment alattunk a hajó. Ahogy a válogatón – kezdte a Délmagyarnak adott interjút Kárász Anna.

– És az egyes?
– Azzal egy ideje kínlódok, és nincsenek jó érzéseim vele kapcsolatban. Elég hullámzó a teljesítmény, de azon vagyok, hogy az első válogatóhoz ké­pest jobban menjek egyesben is. Ám magam sem tudom, mennyit tudok fejlődni.

– A páros sikere elég motiváló az egyesre?
– Igen, segít, és szeretném a duónk mögé tenni az egyes produkciót is.

– Szegedre mosolyog a Klauzál téri visszaszámláló órán.
– Sajnos elég ritkán járok mostanában Szegeden, de a hétvégén éppen ott leszek. A napokban gondoltam arra, hogy mennyit segíthetne, ha gyakrabban lennék otthon a városban, mert erőt ad, és a világbajnokság közeledtével a promóciók révén folyamatosan rám köszön Szeged.

– Mennyire volt új a szerepkör, a fotózás, a beállítások betartása?
– Nem volt nehéz. Oldott volt a hangulat, jól éreztem magam, kifejezetten élveztem.

– A második válogató kapcsán is lesz újdonság. Zavaró lehet a hétköznapi versenyzés?
– Erre csak a verseny után tudok majd felelni. Nem volt még ilyen, de nem érzem előre, hogy gond lenne. A pihenőt úgy tartjuk, ahogy kell, így nem hiszem, hogy baj lehet abból, hogy június 18–20. keddre, szerdára és csütörtökre esik.

– Ezen a válogatón megmarad prioritásnak az egyes és a páros 500 méteren?
– Igen. Az egyes és a páros válogatók alapján jelöli ki a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba a négyest, így például a második selejtező utáni héten rendezendő Európa Játékokra is, amelynek a fehéroroszországi Minszk ad otthont.

De ez a négyes szerintem teljesen más lesz, mint amelyik majd a szegedi vébén indul.

– Vb és Szeged: folyamatos információk érik az embert. Alig több mint hetven nap van hátra addig, fokozódik már az izgalom?
– Egyelőre leköt a második válogató.

– Mikor edzhetnek a Maty-éren?
– Elvileg július 1-jétől lesz víz a tóban. A szívem nagyon Szegedre húz, de ha például a párosra készülünk, akkor Szolnokon maradok, mivel Kozák Danutáék oda vannak berendezkedve.

Visszatalált önmagához Bodonyi András

Áprilisban volt egy törés a felkészülésében, de most visszatalált a saját technikájához Bodonyi András, aki a második válogatón egyértelműen győzni szeretne kenu egyes 1000 méteren.

Hír

A férfi kenusoknál csupán a két olimpiai számban, 1000 egyesben és párosban rendeznek válogatót, ez jó döntésnek bizonyult Hüttner Csaba szövetségi kapitány részéről, hiszen rengetegen indultak, és szoros versenyeket láthattak a nézők. Egyesben Kiss Tamás csupán 0,083 másodperccel győzte le Bodonyi Andrást, aki újfajta edzéssel készül a második válogatóra.

„Nagyjából elégedett vagyok az elvégzett munkával – kezdte az InfoRadio Víztükör című adásában Bodonyi. – Az első válogatóra nem sikerült jól felkészülnöm, nem is voltam elégedett sem a kenuzásommal, sem az eredménnyel.

Bár az első válogatót megelőző hetek sokkal sötétebb jövőt jósoltak,

mint amilyennel végül a 0,083 ezredes vereségemmel lett. Azóta kezd összeállni a mozgásom, technikailag sokat fejlődtem, mentálisan is próbálom összeszedni magam. Úgy érzem, jó állapotban vagyok a második válogató előtt.”

Változtatott a felkészülésén, főleg egyénileg készül, külön vezényli neki Vécsy Viktor az edzéseket, és elmondása szerint így sokkal jobban tud magára figyelni.

„Jobb a technikám, sokkal stabilabban mozgok most a kenuban, ezt egy jó iránynak tartom, amerre most elindultam. Áprilisban rossz mozgások rögzültek a technikámban, és ebből nehéz volt kimászni, de már csak a finomhangolás van hátra. Annyira nem új ez az egész, csak saját magamat, a saját mozgásomat kellett megtalálnom. Tavaly is a második válogatóra állt össze a technikám, amivel végül a szétlövést is sikerült megnyernem.”

Bodonyi András hozzátette: egyértelmű célja az, hogy kijusson a világbajnokságra 1000 egyesben. „Ez az egyetlen esélyem arra, hogy olimpiai kvótát szerezzek majd a szegedi vébén. Azt gondolom, hogy a magyar férfi kenus élmezőny nem változott tavalyhoz képest, ugyanúgy Kiss Tamással harcolok az első helyért, és

most is tizedmásodpercek fognak dönteni.

Mivel azonban csak 1000 egyesben és párosban rendeznek válogatót, így jóval többen indulnak el ebben a két számban. Az első válogatón még középfutamot is kellett menni, akkora volt a mezőny, tehát többet kell versenyezni. Viszont a dobogós helyekért szerintem ugyanazok fognak harcolni.”

A második válogatót június 18. és 20. között rendezik Szolnokon.