Mégse

Nyolcévesen kerekesszékbe került, 16 évesen Európa-bajnok lett

Kiss Péter idén májusban csodát tett, amikor élete első felnőtt parakajak Európa-bajnokságán a riói paralimpia első három helyezettjét és az aktuális világbajnokot is megverve aranyérmet nyert KL1-ers kategóriában. De hogy jutott el idáig a még mindig csak 16 éves sportoló?

Hír

Nyolcéves korában egy vírusfertőzés miatt kényszerült kerekesszékbe. „Hirtelen jött egy betegség megfázással, 41-42 fokos lázzal – mesélte Kiss Péter az M2 Petőfi TV-nek. – Kezdtem érezni, hogy nem vagyok a helyzet magaslatán, elkezdett zsibbadni a talpam és gyengülni az izomzatom. A háziorvos azt mondta, hogy pihenjek egy hetet és jobb lesz, a vírus addig dolgozott. Utána ölbe kellett bevinnie édesanyámnak. A pécsi Gyermekklinikára mentünk, ahol

diagnosztizálták a Guillain-Barre-szindrómát.”

Kiss Péter ezt követően Budapestre került a Mozgásjavító Általános Iskolába, ahol találkozott Pruzsina Istvánnal, aki az ott tanuló diákoknak biztosít sportolási lehetőséget.

„A betegségem előtt csak futottam és fociztam, futni nagyon szerettem. A betegségem által egy kicsit elhagytam magam, majd mondták, hogy kezdjek el úszni. Akkor látták, hogy tehetségem is van hozzá, majd leküldtek kajakozni, és kiderült, hogy a 25 méteres medencében egy jó kis túrakajakkal is megyeget az evezés” – mondta Kiss Péter.

Legyőzte az Eb-n a világelitet

„Ügyes gyerek, tehetséges, jó a vízfogása, jó a keringése az úszóedzések miatt. Vegyítettük ezt a kettőt – vette át a szót Pruzsina István. – Látszik rajta, hogy nagyon akarja, nagyon szeretne bizonyítani. Ez az egész együttműködés nem jöhetett volna létre, ha Petya szülei nem bíznak meg bennem, szóval ezt ezúton is nagyon köszönöm nekik, akárcsak a Honvéd kajak-kenu szakosztályának, amely mindenben segíti őt. De köszönettel tartozom Locsmándi Alajos iskolaigazgatónak, aki maximálisan támogatja a parasportot, valamint Szűcs István úszóedzőnek, mert közösen dolgozunk. Amikor nem kajakozik Petya, akkor úszik, és ezt a két programot teljesen össze tudjuk hangolni úgy, hogy

Petya fejlődése legyen szem előtt tartva, ne pedig a különböző edzői érdekek.”

Az Európa-bajnokságon szerzett aranyérme után megnőttek az elvárások Kiss Péter felé, de Pruzsina István igyekszik ezt egészséges keretek között tartani.

„Az elsődleges cél, hogy a válogatók során kijusson a szegedi világbajnokságra, majd ott olimpiai kvótát szerezzen. Ő még az út elején jár, egy kezdő versenyző. Szerintem 2024-re lesz egy érett, kiforrott kajakos.”

Az M2 riportja Dunavarsányból:

Néhány aranyéremmel kevesebb

Ketten együtt valósággal letarolták a nemzetközi versenyeket, mindketten nyertek világbajnoki aranyérmet egyesben, párosban, négyesben, valamint a maratoni szakágban is. Rendessy Eszter 2018 őszén ifjúsági olimpiai bajnok lett, Kőhalmi Emese pedig tavaly mindhárom 500 méteres számban uralkodott az év legfontosabb utánpótlás versenyén. Ők ketten egymás legnagyobb riválisai itthon, párosban és négyesben pedig elválaszthatatlanok, ám utolsó éves ifiként idén nem gyarapíthatják tovább érmeik számát a világbajnokságon, mert a verseny a koronavírus-járvány miatt elmarad.

Hír

Az első szombati 5000 méteres felmérőt Rendessy Eszter nyerte Kőhalmi Emese előtt, a második egyéni indításos futamban pedig helyet cserélt a két versenyző. Lényeg, hogy mindketten jelezték, hogy idén is kiváló formában vannak.

“Mindig jó összemérni magunkat egymással,

de ezek az idők még nem számítanak igazán, majd a a tétversenyeken dől el minden” – kommentálta az eredményeket Kőhalmi Emese.

Nem esett túl jól a két 5000 méter, de túl vagyok rajta, és ennek örülök – mondta a felmérő végén Rendessy Eszter. – Idén egyébként még nem volt gyorsításunk, szinte csak hosszúkat evezünk, több időm lesz a felkészülésre, és így gyorsabb lehetek.”

“Tényleg lehet ez kedvező – veszi vissza a szót Emese. – Több időnk van most a technikát csiszolni, van néhány plusz hónapunk a felkészülésre.”

Az ORV-vel kapcsolatban, ahol idén az utolsó éves ifik is elindulhatnak, Rendessy Eszter azt mondta, hogy szívesen rajthoz áll majd Szegeden, a szeptemberi versenyen. Erre a lányoknak nemcsak K-1-ben, hanem párosban is lehetőségük lehet, hiszen idén tovább csiszolgatják a tavalyi világbajnok egységet.

“Emesével helyet cseréltünk a párosban, most én ülök elől, és

így is jónak tűnik”

folytatta az UTE versenyzője. Kőhalmi Emese pedig a párossal kapcsolatban arról beszélt, hogy nagyon szeretnének idén is együtt indulni nemzetközi versenyen, ő ugyanakkor nagyon bánja, hogy elmarad az ideje utánpótlás világbajnokság.

“Ez az utolsó ifi évünk

– sajnálkozott a május 31-én 18. születésnapját ünneplő KSI-s sportoló. – jó lett volna kijutni az ifjúsági vébére, reménykedtem benne, hogy idén is sikerül” – tette hozzá Kőhalmi Emese.

A lányok jövő héten szombaton 2000 méteren versenyeznek egymással hasonló időmérésen, július közepén pedig már a klasszikus gyorsasági számokkal folytatódik a korosztály edzésverseny-sorozata.

Duplázás mindkét számban

Szolnokon kettős győzelemmel kezdte a szezont férfi kajakpárosban 1000 méteren a Noé Zsombor, Dombvári Bence duó, a kenusoknál pedig hibátlan teljesítmény nyújtott Adolf Balázs Fejes Dániellel. Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint már az első edzésverseny sok kérdést megválaszolt.

Hír

A “zártkapus” szolnoki tesztversenyen nézők természetesen nem, újságírók viszont annál többen jelentek meg, a célban legalább három-négy fotós, valamint hat-hét tévéstáb várta, hogy elinduljon minden idők legfurcsább kajak-kenu szezonja, amelyben az első tétversenyeket a koronavírus járvány miatt augusztus végén bonyolítják le.

Férfi kajak párosban ezen a viadalon versenyzett először Kammerer Zoltán Varga Ádámmal. A háromszoros olimpiai bajnok az első tesztversenyen tavalyi párjával, Gál Péterrel ült volna össze, de a szolnoki kajakos balesete miatt nem állt rajthoz, így Varga Ádám debütált a legrutinosabb magyar versenyző mögött.

Ígéretesen is kezdett a friss páros, de féltávnál robbantott a Noé Zsombor, Dombvári Bence kettős, szereztek egy hajó előnyt, amiből néhány centit a célig meg tudtak tartani, így megnyerték az első fordulót Kammererék előtt. A második futamon a cél előtt 200 méterrel még több mint egy hajónyival vezetett a Kammerer, Varga duó, Dombváriék pedig a harmadik-negyedik helyről óriásit hajrázva nyertek, ismét néhány centivel.

“Ezekkel a tesztversenyekkel fent tudjuk tartani a normális ütemet, annak ellenére, hogy egyelőre nincs túl nagy tétje a dolognak. Két taktikát is kipróbáltunk ma Zsomborral, folytatjuk a munkát” – mondta Dombvári Bence.

“Még jobb lett volna, ha többet készülünk együtt Zolival, összesen három közös edzésünk volt eddig” – mondta Varga Ádám, aki Kammerer Zoltánnal együtt hisz abban, hogy ennek az egységnek van jövője.

C-2 1000 méteren a rutinosabb egységek legnagyobb kihívója Adolf Balázs és Fejes Dániel volt. A két fiatal kenus tudatosan készült az elmúlt hónapokban a párosra annak ellenére, hogy mindketten a jobb oldalon eveznek, így kevesen hittek bennük. Ma az első és a második futamban is simán győztek a Sáfrán, Bakó duó előtt, az első 1000 méteren a rutinos Korisánszky Dávid, Mike Róbert páros lett a harmadik, a másodikon pedig a tavaly válogatót nyerő Kiss Balázs, Dóri Bence futott be a harmadik helyen.

“Edzéseken is próbálgattuk a balos szelet, mert számítottunk arra, hogy ez várhat ránk – mondta a tavalyi világbajnokságon ezüstérmet szerző Adolf Balázs. – Megoldottuk, igyekeztem segíteni Daninak a kormányzásban. Ha együtt maradhatunk, és továbbra is lelkiismeretesen dolgozunk, akkor bízom abban, hogy

a sors majd megjutalmaz bennünket

egy jobbos hátszéllel. Olyan viszonyok között még gyorsabbak is lehetünk, mint a klasszikus párosok.”

“A kenusoknál ez

a fiatal duó kivívta az elismerésem,

szépen versenyeztek, kimagaslottak a mezőnyből, a második 500 méteren esélyt sem adtak a többi egységnek. Férfi kajakban két hajó lógott ki a mezőnyből felfelé. Nem mindig jó jel, ha két egyforma párosunk van, de a következő hónapokban még variáljuk az összeállításokat. Terveim szerint Dombvári Bencét legközelebb összeültettem mással, a Kammerer, Varga duót elindítom ugyanígy, hogy meglegyen a viszonyítási alap, aztán a harmadik próbán megnézzük a Kammerer, Dombvári egységet.”

A tesztversenyek Szolnokon egy hét múlva női C-1 200, C-2 500, valamint férfi K-4 500 méteren folytatódnak.