Nincs leállás a fiataloknak

A legjobbaknak még lehetőségük sem volt kipihenni a hétvégi világbajnokság fáradalmait, de péntektől ismét vízre szállnak Szegeden, az ifjúsági és U23-as magyar bajnokságon. A fiatalok ezúttal a bajnoki pontokért, illetve az első éves ifik az ORV-keretbe kerülésért is küzdenek a Maty-éren.

Hétvégén ob
Hír

Azokat az U23-as versenyzőket kivéve, akik a felnőtt világbajnokságon is rajthoz állnak, tulajdonképpen a teljes Pitestiben rajthoz álló válogatott keret részt vesz a hétvégi országos bajnokságon, amelyen egyébként is óriási mezőny gyűlik majd össze. A viadalra 54 egyesület közel 2000 versenyzőjét nevezték be.

„A válogatott keretbe kerülésért, illetve a bajnoki pontok megszerzéséért küzdenek majd a versenyzők, illetve ez a magyar bajnokság az első éves ifiket párosban a szeptember végi ORV-re is válogatja, ami a négyesek összeállítása szempontjából is mérvadó lehet – mondta Dónusz Éva, utánpótlás szövetségi kapitány. – A mezőny azért ennyire népes, mert sok serdülőt neveztek fel ifibe, illetve az ifi versenyzők pedig előfordul, hogy U23-as korosztályban állnak rajthoz. Ez pedig a bajnoki pontok megszerzésén kívül azért lehet fontos, mert így van lehetőségük beleerősödni a következő korosztályba.”

Már a harmadik ifi világbajnoki címét szerezte az elmúlt hétvégén Gazsó Alida Dóra. A KSI SE versenyzője első éves ifiként most K-1 500 méteren győzött a vb-n, így értelemszerű, hogy toronymagas esélyese lenne a hétvégi versenynek, ha elindulna az ifik között. A világbajnoknő viszont ezúttal az U23-as korosztályban teszi magát próbára.

„A világbajnokság után testben és lelkileg is fáradtak vagyunk, ilyenkor valóban nem egyszerű ráhangolódni az országos bajnokságra. Szerencsére U23-ban indulok, a felnőttek között pedig nincs rajtam olyan nyomás, mint a saját korosztályomban lenne. A héten egyébként csak napi egy edzésünk van, utána tudunk lazítani; vacsorázni, vagy moziba menni a lányokkal. Remélem, hogy szerzek majd pontokat a klubomnak a hétvégén, aztán pedig kezdődhet a szabadság” – mesélt a hetéről a világbajnok versenyző.

Szabadságból Gazsó Dorkának összesen két hét jut, mert aztán utána megkezdi a felkészülést a szeptember végi Olimpiai Reménységek Versenyére, amit idén – a felnőtt vb-hez hasonlóan – a csehországi Racicében rendeznek. Vannak olyan versenyzők is, például a szintén egyéni világbajnok Varga Ádám, akik a hétvégi szegedi regatta után sem állnak le, hanem felkészülnek a maratoni vb-válogatóra és ha ott sikerrel veszik az akadályt, akkor a szeptemberi dél-afrikai világbajnokságra is. Számukra az az egy-két hét pihenés csak szeptember végén kezdődhet meg.

“Mesteri” márványtáblát avattunk

Mától márványtábla őrzi a sportág legkiválóbb edzőinek nevét a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Latorca utcai székházában. A mesteredzők köszöntésén azok a szakemberek vehettek át emléklapot, akiknek az elmúlt évtizedek legnagyobb sikereit köszönhetjük.

Hír

2001 óta hagyomány, hogy márványtáblára vési fel a kajak-kenu sportág azoknak az Örökös Bajnokoknak a nevét, akik versenyzőként legalább öt világbajnoki elsőséget, vagy egy olimpiai aranyérmet szereztek. Az utóbbi évtizedekben a kiváló versenyzőknél némileg kevesebb szó esett azonban azokról a szakemberekről, akik edzőként hozzájárultak az elmúlt 75 év eredményeihez és pályafutásuk során végigkísérték a legeredményesebb válogatott sportolóinkat. Ezért mostantól újabb márványtábla került fel az MKKSZ székházának falára, amelyre a sportág eddigi 48 mesteredzőjének neve került fel.

“Régi adóságunkat törlesztjük most, csak köszönettel tartozunk azoknak a kollégáknak, akik az elmúlt 75 évben az ország egyik legeredményesebb olimpiai sportágává tették a kajak-kenut. Az itt megjelent kiváló pedagógusok nemcsak eredményes versenyzőket neveltek fel, hanem számtalan olyan fiatalt is, akik az élet más területein bizonyítanak a mindennapokban, ennek ellenére legtöbbjük nem szakadt el teljesen a vízparttól sem. Ráadásul nemcsak sportolók kerültek ki az idősebb edzők kezeik közül, hanem a saját utánpótlásukról gondoskodva olyan kollégákat indítottak el a pályán, akik később maguk is mesteredzők lettek. Nagyon bízom abban, hogy az itt megjelent edzők még hosszú évekig, évtizedekig örökítik majd át a sportág szellemiségét. Megtiszteltetés, hogy a kajak-kenus család nevében köszönetet mondhatok nekik a sok évtizedes nevelőmunkáért” – mondta köszötőjénben Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke.

A mesteredzők nevét megörökítő máránytáblát két legendás tréner, Füzesséry Gyula és Dávid Géza leplezte le.  A tábla felavatása után az ünnepségen megjelent szakemberek oklevelet vettek át Schmidt Gábortól, valamint Doma Gergőtől, az MKKSZ szakmai igazgatójától.

“Ugyanannyira örültem a legkisebb gyerekek sikereinek a pályám során, mint azoknak a világbajnoki, vagy olimpiai érmeknek, amelyeket a tanítványaim szereztek. Óriási megtiszteltetés volt, amikor 1989-ben mesteredzővé választottak és nagyon jó érzés az is, hogy az én nevem is fent lehet a most felavatott márványtáblán” – mondta el az ünnepségen többek között Vaskuti István és Kövér Márton egykori edzője, Koléder Vilmos.

“A mesteredzők között mindig kakukktojásnak éreztem magam, mert talán az egyetlen vagyok a névsorban, aki soha nem foglakozott felnőtt válogatott versenyzőkkel. Számomra a legnagyobb öröm, hogy olyan sportolókkal foglalkozhattam, akik ma már teljes életet élnek, függetlenül attól, hogy sikeres kajakosok lettek felnőttként, vagy valamilyen civil pályán érnek el sikereket” – tette hozzá Agócs Mihály, aki Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Benedek Dalma és Paksy Tímea nevelőedzője volt.

A kajak-kenu sportág mesteredzőinek névsora:

Gelle Sándor
Granek István
Füzesséry Gyula
Szabó Sándor
Söptei Róbert
Szabó Ferenc
Dr. Parti János
Kolozsvári István
Kulcsár János
Kemecsey Imre
Péhl József
Vén Lajos
Hajba Antal
Babella László
Horváth Péter
Ürögi László
Szántó Csaba
Vajda Vilmos
Dávid Géza
Felkainé Gállos Éva
Angyal Zoltán
Dunai István
Nagy György
Fábián Lászlóné
Farkas Zoltán
Kluka József
Koléder Vilmos
Spang Ottó
Tóth Árpád
Sóti István
Svidró József
Sztanity László
Várkonyi Géza
Vaskuti István
Ludasi Róbert
Gyöngyösi János
Soltész Árpád
Nagy László
Séra Miklós
Sziklenka László
Kása Ferenc
Sári Nándor
Székffy Géza
Simon Miklós
Szabó Attila
Barina József
Agócs Mihály
Szilárdi Katalin

Kipróbálná magát a gyorsasági szakágban

Sikeres évet zárt Kiszli Vanda 2017-ben, ősszel mégis váltott, Budapestre költözött és új csapattal állt neki a felkészülésnek. A paksiak kiválósága a jövőben a maratoni táv mellett a gyorsasági szakágban is szeretné megmérettetni magát, többek közt rajthoz állna 2018-ban az itthoni rendezésű Egyetemi Világbajnokságon is.

Hír

A Dél-Afrikában K-2-ben felnőtt világbajnoki címet szerző Kiszli Vanda, Mihalik Sára páros kapta meg az Év maratoni női kajakosának járó díjat a kajak-kenu sportág év végi gálavacsoráján. Kiszli Vanda az idei világbajnokságon egyesben is jól szerepelt, ezüstérmes lett. Jövőre már K-1-ben is egyértelműen a vb-arany a célja.

“Örültem a második helynek is, de nem elégedhetek meg ezzel, az első hely megszerzésére törekszem. Persze mindenki nyerni akar, ahogy én is, az motivál, hogy egyesben és párosban is aranyérmes lehessek” – mondta Kiszli Vanda.

Egyesben itthon továbbra Csay Renáta lehet a legnagyobb ellenfele. Vanda nagyon jó kapcsolatban van a szakág tizennyolcszoros világbajnokával,  azt viszont, nem tartja elképzelhetőnek, hogy párosban együtt versenyezzenek.

“A versenyeken ellenfelek vagyunk, ott mindenki magáért küzd, egyébként pedig barátok. Nem szeretnék párt váltani, hiszen sok idő, amíg megszokja az ember a másikat. Úgy érzem, hogy Sára személyében megtaláltam azt, akivel elérhetjük a célunkat, úgy, ahogy az szeptemberben is sikerült.”

A világbajnokságot követően volt egy kis pihenője, de ősszel már elkezdte a felkészülést a következő szezonra. Budapestre költözött, így Mihalik Sárával minden nap együtt tudnak edzeni.

“Folytatjuk a munkát és készülünk a következő évre. Jelenleg benti edzéseink vannak, de úgy néz ki, hogy februárban el tudunk menni melegvízi edzőtáborba. Szeretném magam kipróbálni a gyorsasági szakágban is, jövőre itthon lesz az Egyetemi Világbajnokság, jó lenne, ha ezer párosban mi állhatnánk ott rajthoz Sárával.”