Nincs leállás a fiataloknak

A legjobbaknak még lehetőségük sem volt kipihenni a hétvégi világbajnokság fáradalmait, de péntektől ismét vízre szállnak Szegeden, az ifjúsági és U23-as magyar bajnokságon. A fiatalok ezúttal a bajnoki pontokért, illetve az első éves ifik az ORV-keretbe kerülésért is küzdenek a Maty-éren.

Hétvégén ob
Hír

Azokat az U23-as versenyzőket kivéve, akik a felnőtt világbajnokságon is rajthoz állnak, tulajdonképpen a teljes Pitestiben rajthoz álló válogatott keret részt vesz a hétvégi országos bajnokságon, amelyen egyébként is óriási mezőny gyűlik majd össze. A viadalra 54 egyesület közel 2000 versenyzőjét nevezték be.

„A válogatott keretbe kerülésért, illetve a bajnoki pontok megszerzéséért küzdenek majd a versenyzők, illetve ez a magyar bajnokság az első éves ifiket párosban a szeptember végi ORV-re is válogatja, ami a négyesek összeállítása szempontjából is mérvadó lehet – mondta Dónusz Éva, utánpótlás szövetségi kapitány. – A mezőny azért ennyire népes, mert sok serdülőt neveztek fel ifibe, illetve az ifi versenyzők pedig előfordul, hogy U23-as korosztályban állnak rajthoz. Ez pedig a bajnoki pontok megszerzésén kívül azért lehet fontos, mert így van lehetőségük beleerősödni a következő korosztályba.”

Már a harmadik ifi világbajnoki címét szerezte az elmúlt hétvégén Gazsó Alida Dóra. A KSI SE versenyzője első éves ifiként most K-1 500 méteren győzött a vb-n, így értelemszerű, hogy toronymagas esélyese lenne a hétvégi versenynek, ha elindulna az ifik között. A világbajnoknő viszont ezúttal az U23-as korosztályban teszi magát próbára.

„A világbajnokság után testben és lelkileg is fáradtak vagyunk, ilyenkor valóban nem egyszerű ráhangolódni az országos bajnokságra. Szerencsére U23-ban indulok, a felnőttek között pedig nincs rajtam olyan nyomás, mint a saját korosztályomban lenne. A héten egyébként csak napi egy edzésünk van, utána tudunk lazítani; vacsorázni, vagy moziba menni a lányokkal. Remélem, hogy szerzek majd pontokat a klubomnak a hétvégén, aztán pedig kezdődhet a szabadság” – mesélt a hetéről a világbajnok versenyző.

Szabadságból Gazsó Dorkának összesen két hét jut, mert aztán utána megkezdi a felkészülést a szeptember végi Olimpiai Reménységek Versenyére, amit idén – a felnőtt vb-hez hasonlóan – a csehországi Racicében rendeznek. Vannak olyan versenyzők is, például a szintén egyéni világbajnok Varga Ádám, akik a hétvégi szegedi regatta után sem állnak le, hanem felkészülnek a maratoni vb-válogatóra és ha ott sikerrel veszik az akadályt, akkor a szeptemberi dél-afrikai világbajnokságra is. Számukra az az egy-két hét pihenés csak szeptember végén kezdődhet meg.

Kimlén is elindul a kajak-kenus élet

Kimle eddig sárkányhajó csapatával volt jelen a kajak-kenu sport térképén. Most újít a klub, amely megkezdte a faluban és Ásványrárón a gyerekek toborzását. A fiatalokkal a győriek korábbi versenyzője, Kovács Attila foglalkozik majd.

Új utak
Hír

A sportágat kedvelők nyilván többször is találkoztak már híreinkben a Kimlei Sárkányok nevével. Kimle községben, a Mosoni-Dunán erős csapatot kovácsoltak össze az elmúlt évek során, az egyesület példának okáért részt vett a szeptemberi Velencében rendezett klub-világbajnokságon is, amelyről a 20-as női hajójuk bronzéremmel tért haza. Nem mellesleg a falu szervezi a környék egyik legszínvonalasabb sportrendezvényét, a Szigetközi sárkányhajó fesztivált is.

Idén ősztől újít az egyesület, Kimlén is elindul a kajak-kenus élet, Jakab Mihály vezetésével megkezdik az utánpótlás nevelést az egyesületben.

„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség pályázatának köszönhetően lehetőségünk nyílt eszközbeszerzésre, így három egyes kajakkal és egy páros hajóval megkezdjük az utánpótlásképzést – mondta Jakab Mihály. – A GYVSE korábbi versenyzője, Kovács Attila vezeti majd az edzéseket, jelenleg a toborzásnál tartunk, a kimlei és ásványrárói általános iskolákból várjuk a gyerekeket az egyesületünkbe. Egy másik pályázatnak köszönhetően megújul a csónakházunk, így rendezett környezetben tudjuk majd fogadni a fiatalokat. A célunk, hogy jövőre öt igazolt versenyzőnk legyen, akik el tudnak indulni a magyar bajnokságon, 2019-ben pedig szeretnénk ezt a számot megduplázni.”

Megkezdődött a kölyöktábor Dunavarsányban

5 edző, 27 egyesület, 76 gyerek – ez számokban a hétfőn kezdődött kölyök válogatott tábor. Egy héten át Dunavarsányban edzenek a 12-13 éves korosztály legjobbjai, akiket meglátogatott Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány.

Hír

Megkezdődött a felkészülés a 2018-as szezonra a kölyök válogatott számára. Huszonhét egyesületből 76 gyerek utazott el Dunavarsányba, ahol öt edző, Major Ildikó, Kovács Gábor, Hargittai István, Kása Ferenc és Révész Zoltán irányításával edzenek a fiatalok, akik a jó időnek köszönhetően napi két vizes edzésen tudnak részt venni.

„Szombat délelőttig lesznek itt a fiatalok, akik napi három-négy edzésen vesznek részt. A hat nap során természetesen időre menéseket is végzünk, 2000 méteren és 10 kilométeren mérjük fel, hogy milyen állapotban vannak a gyerekek – mondta Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány. – A gyerekek már nagyon várták ezt a tábort, az ő életükben mérföldkő, hogy itt lehetnek és remek edzők irányításával végezhetik a munkát.”