Nincs leállás a fiataloknak

A legjobbaknak még lehetőségük sem volt kipihenni a hétvégi világbajnokság fáradalmait, de péntektől ismét vízre szállnak Szegeden, az ifjúsági és U23-as magyar bajnokságon. A fiatalok ezúttal a bajnoki pontokért, illetve az első éves ifik az ORV-keretbe kerülésért is küzdenek a Maty-éren.

Hétvégén ob
Hír

Azokat az U23-as versenyzőket kivéve, akik a felnőtt világbajnokságon is rajthoz állnak, tulajdonképpen a teljes Pitestiben rajthoz álló válogatott keret részt vesz a hétvégi országos bajnokságon, amelyen egyébként is óriási mezőny gyűlik majd össze. A viadalra 54 egyesület közel 2000 versenyzőjét nevezték be.

„A válogatott keretbe kerülésért, illetve a bajnoki pontok megszerzéséért küzdenek majd a versenyzők, illetve ez a magyar bajnokság az első éves ifiket párosban a szeptember végi ORV-re is válogatja, ami a négyesek összeállítása szempontjából is mérvadó lehet – mondta Dónusz Éva, utánpótlás szövetségi kapitány. – A mezőny azért ennyire népes, mert sok serdülőt neveztek fel ifibe, illetve az ifi versenyzők pedig előfordul, hogy U23-as korosztályban állnak rajthoz. Ez pedig a bajnoki pontok megszerzésén kívül azért lehet fontos, mert így van lehetőségük beleerősödni a következő korosztályba.”

Már a harmadik ifi világbajnoki címét szerezte az elmúlt hétvégén Gazsó Alida Dóra. A KSI SE versenyzője első éves ifiként most K-1 500 méteren győzött a vb-n, így értelemszerű, hogy toronymagas esélyese lenne a hétvégi versenynek, ha elindulna az ifik között. A világbajnoknő viszont ezúttal az U23-as korosztályban teszi magát próbára.

„A világbajnokság után testben és lelkileg is fáradtak vagyunk, ilyenkor valóban nem egyszerű ráhangolódni az országos bajnokságra. Szerencsére U23-ban indulok, a felnőttek között pedig nincs rajtam olyan nyomás, mint a saját korosztályomban lenne. A héten egyébként csak napi egy edzésünk van, utána tudunk lazítani; vacsorázni, vagy moziba menni a lányokkal. Remélem, hogy szerzek majd pontokat a klubomnak a hétvégén, aztán pedig kezdődhet a szabadság” – mesélt a hetéről a világbajnok versenyző.

Szabadságból Gazsó Dorkának összesen két hét jut, mert aztán utána megkezdi a felkészülést a szeptember végi Olimpiai Reménységek Versenyére, amit idén – a felnőtt vb-hez hasonlóan – a csehországi Racicében rendeznek. Vannak olyan versenyzők is, például a szintén egyéni világbajnok Varga Ádám, akik a hétvégi szegedi regatta után sem állnak le, hanem felkészülnek a maratoni vb-válogatóra és ha ott sikerrel veszik az akadályt, akkor a szeptemberi dél-afrikai világbajnokságra is. Számukra az az egy-két hét pihenés csak szeptember végén kezdődhet meg.

Lucz Dóra: Ez kemény lesz!

Az Európa-bajnok Lucz Dóra szerint a nagy nevek visszatérésével kőkemény szezon elé néznek a magyar női kajakosok. A 23 éves versenyző Dél-Afrikában készül, ahol az aranybányászattal is megismerkedett.

Hír

Március 4-én érkezett meg Dél-Afrikába és a hónap végéig marad Lucz Dóra. Eddig Szénási Zsófival ketten edzettek, néha beszálltak Kugler Attilához és Bogár Gáborhoz és egyszer Vad Ninettáékhoz, a héten pedig megérkezett testvére, Lucz Noémi, aki csatlakozott hozzájuk.

Hétfőtől péntekig napi két edzés és kiegészítés, szombaton pedig egy hosszabb evezés szerepel a programban. „Elsősorban még a kilométergyűjtésnél tartunk, de már négy-hat-nyolc perces résztávok is előfordulnak, főleg a technikára figyelünk most – kezdte Lucz Dóra. – Az idő nagyon jó, a szél néha fúj, de nem különösebben zavaró. A szállás is nagyon jó, az ételek nem mindig tökéletesek, de összességében kiváló körülmények között vagyunk.”

Közönségük is akad edzés közben a háttérben:

 

🦌🦌😊 #kudu #training #canoe #trainingpartner

Dora Lucz (@ldori) által megosztott bejegyzés,

Lucz Dóra szerint a téli felkészülése remekül sikerült, jó állapotban érkezett ki a melegvízi edzőtáborba. Hogy milyen számokban szerepelhet az idén eredményesen, az nagyban függ a mezőny erősségétől is.

„Ez egyesekre készülök, de nem zárkózom el a csapathajótól sem.

Szívesen lennék például a négyes tagja, ami tudom, hogy nehéz lesz, hiszen tavalyhoz képest többen leszünk. Például visszatér Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Szabó Gabi és Janics Natasa is, szóval kemény lesz!” – mondta a 23 éves Európa-bajnok kajakos.

Azért kikapcsolódni is van lehetőségük, a vasárnapjaik szabadok, akkor tudnak programot szervezni. „Legutóbb a Gold Reef Cityben voltunk, amely egy vidámpark és azon belül van egy aranybánya. ott egy rövid idegenvezetés során megtudhattuk, hogy miként bányásszák az aranyat. A következő hétvégére tervezünk egy szafari túrát” – mondta Lucz Dóra.

Kikapcsolódás a vidámparkban:

Lucz Dóra a kilométerek gyűjtése mellett egy vidámparkba is ellátogatott Dél-Afrikában. Beszámoló az edzőtáborról a kajakkenusport.hu-n. @ldori #kajakkenusport #kajak #canoe #goldreefcity

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,

Medveczky Erika: Dél-Afrika helyett Dunavarsány és a család

Az itthon készülő Medveczky Erika szeretné megismételni a tavalyi szezonját, de nem lesz egyszerű, hiszen pályafutása egyik legjobb évében két világbajnoki címet és egy Eb-aranyat nyert.

Hír

Medveczky Erika azon kevesek közé tartozik, akik nem utaztak el melegvízi edzőtáborba, és itthon készülnek a szezonra, míg a versenyzők nagy része Dél-Afrikában és Portugáliában edz.

„Ősszel átbeszéltük a csapattal, sorakoztattunk érveket és ellenérveket mindkét oldalon – kezdte a 29 éves, négyszeres világbajnok kajakos, aki Dunavarsányban készül. – Fontos szempont volt, hogy visszatér szülésből Csipes Tamara, alkalmazkodtunk hozzá, hiszen mégiscsak ő a csapat olimpiai bajnoka. De nekem Dél-Afrikával egyébként is van egy kis gondom, hiszen hiába jó az idő és tökéletesek a körülmények, az én szervezetem nehezen tudja tolerálni azt, hogy a 32 fokból hazajövök a 2 fokba, ilyenkor ez rettenetesen megvisel. Portugáliával szemben pedig nem állunk rosszul, ha az időjárást vesszük, hiszen ott is folyamatosan esik az eső és nincs is meleg, így viszont hétvégén hazamehetek a családomhoz, és az mindennél többet ér.”

Alapvetően hétfőről szombatig napi három edzés (két evezés és egy kiegészítő edzés, például futás, kondi vagy úszás szerepel a programban), ezen a héten azonban kivételesen már korábban hazamehetett Medveczky Erika a hazánkba érkező hidegfront miatt.

💪🚣 #newboat #newseason #thankyou @plastex_boats #veryhappy #blackboat #plastexboats #teamhun #kajakkenusport #strongaa #bestrongaa

Medveczky Erika (@medveczky_e_) által megosztott bejegyzés,

Az idén Szegedről a Honvédba igazolt kajakos szerint a mindennapjai nem sokat változtak a klubváltással, hiszen eddig is a honvédosokkal készült. „Nehéz döntés volt, és nagyon hálás vagyok a szegedieknek, de ez volt a logikus döntés, hogy mégiscsak egy csapatban, egy edzővel készüljek.”

Tavaly két világbajnoki és egy Európa-bajnoki aranyat nyert Medveczky Erika, de azt mondja, a visszatérőkkel jelentősen megerősödő mezőnyben is szeretné megismételni a 2017-es szezont. „Még maradt is bennem tavaly, ha az 500 egyest nézzük. Ráadásul talán egy kicsit jobb formában vagyok most, mint tavaly ilyenkor, bár soha nem tartoztam a tavaszi menők közé, 15 fok alatt valahogy mindig nehézkes a mozgásom. Mindenesetre az idén is az egyesre koncentrálok, időközben majd kialakul, hogy inkább csapathajó vagy egyes lesz a fő irányvonal.”

Medvezky Erika egész áprilisban Dunavarsányban készül, majd onnan Szolnokra megy edzőtáborba.