Nincs leállás a fiataloknak

Hétvégén ob

A legjobbaknak még lehetőségük sem volt kipihenni a hétvégi világbajnokság fáradalmait, de péntektől ismét vízre szállnak Szegeden, az ifjúsági és U23-as magyar bajnokságon. A fiatalok ezúttal a bajnoki pontokért, illetve az első éves ifik az ORV-keretbe kerülésért is küzdenek a Maty-éren.

Azokat az U23-as versenyzőket kivéve, akik a felnőtt világbajnokságon is rajthoz állnak, tulajdonképpen a teljes Pitestiben rajthoz álló válogatott keret részt vesz a hétvégi országos bajnokságon, amelyen egyébként is óriási mezőny gyűlik majd össze. A viadalra 54 egyesület közel 2000 versenyzőjét nevezték be.

„A válogatott keretbe kerülésért, illetve a bajnoki pontok megszerzéséért küzdenek majd a versenyzők, illetve ez a magyar bajnokság az első éves ifiket párosban a szeptember végi ORV-re is válogatja, ami a négyesek összeállítása szempontjából is mérvadó lehet – mondta Dónusz Éva, utánpótlás szövetségi kapitány. – A mezőny azért ennyire népes, mert sok serdülőt neveztek fel ifibe, illetve az ifi versenyzők pedig előfordul, hogy U23-as korosztályban állnak rajthoz. Ez pedig a bajnoki pontok megszerzésén kívül azért lehet fontos, mert így van lehetőségük beleerősödni a következő korosztályba.”

Már a harmadik ifi világbajnoki címét szerezte az elmúlt hétvégén Gazsó Alida Dóra. A KSI SE versenyzője első éves ifiként most K-1 500 méteren győzött a vb-n, így értelemszerű, hogy toronymagas esélyese lenne a hétvégi versenynek, ha elindulna az ifik között. A világbajnoknő viszont ezúttal az U23-as korosztályban teszi magát próbára.

„A világbajnokság után testben és lelkileg is fáradtak vagyunk, ilyenkor valóban nem egyszerű ráhangolódni az országos bajnokságra. Szerencsére U23-ban indulok, a felnőttek között pedig nincs rajtam olyan nyomás, mint a saját korosztályomban lenne. A héten egyébként csak napi egy edzésünk van, utána tudunk lazítani; vacsorázni, vagy moziba menni a lányokkal. Remélem, hogy szerzek majd pontokat a klubomnak a hétvégén, aztán pedig kezdődhet a szabadság” – mesélt a hetéről a világbajnok versenyző.

Szabadságból Gazsó Dorkának összesen két hét jut, mert aztán utána megkezdi a felkészülést a szeptember végi Olimpiai Reménységek Versenyére, amit idén – a felnőtt vb-hez hasonlóan – a csehországi Racicében rendeznek. Vannak olyan versenyzők is, például a szintén egyéni világbajnok Varga Ádám, akik a hétvégi szegedi regatta után sem állnak le, hanem felkészülnek a maratoni vb-válogatóra és ha ott sikerrel veszik az akadályt, akkor a szeptemberi dél-afrikai világbajnokságra is. Számukra az az egy-két hét pihenés csak szeptember végén kezdődhet meg.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók