Nem kell világbajnoknak lenni

Ádám Krisztián egy általános iskolában és egy gimnáziumban tanít földrajzot és testnevelést, délutánonként pedig a nagymarosi kajakpólós műhelyben próbálja megszerettetni a vízi életet a gyerekekkel. Eddig önköltségen jártak külföldre, versenyekre, de rövidesen belépteti az egyesületet a Magyar Kajak-Kenu Szövetségbe, amely segíteni próbálja a sportág egyik magyarországi fellegvárának működését.

Ádám Krisztián a 90-es évek második felében kajakpólózott Nagymaroson, majd 2010 környékén újraéledt a gondolat a fejében, hogy meg kellene ismertetni a gyerekekkel a sportágat, ezért létrehozott egy kajakpóló műhelyt.

„Zebegényben és Szobon tanítok általános iskolában és gimnáziumban, így a délutáni edzésekkel tökéletesen lefedi egymást a tanítás és a kajakpóló – kezdte a földrajz, testnevelés szakos tanár. – Mintegy 35 gyerek van nálam, 8-tól 16 éves korig, ekkora utánpótlásbázis csak Oroszlányban van, de épített kajakpóló-pályát is csak Nagymaroson, Oroszlányban és Szegeden találni.”

Télen Zebegényben van heti két tornatermi edzésük kedden és csütörtökön, hétvégén pedig Vácon készülnek az uszodában, itt a felnőttek is csatlakozni szoktak hozzájuk. „Mivel tanár vagyok, nyáron több a szabadidőm, ezért ilyenkor napi négy edzést is tartok a különböző korosztályoknak és nyári táborokat is szervezek a gyerekeknek, de egyébként évközben is igyekszünk többször együtt túrázni.”

A nagymarosi klub egy önálló egyesület, amely minden évben rendez egy versenyt, azt támogatja az önkormányzat. Ezen felül kaptak a nagymarosi kajakpólósok egy kis épületet, ahol konditermet, öltözőt és vizes blokkot építettek ki, biztosítottak számukra a hajótárolásra egy hangárt, illetve, ha versenyre utaznak, akkor egy kilencszemélyes kisbuszt kapnak az önkormányzattól. Minden mást, így a külföldi versenyeken való részvételt is saját erőből állják. Ádám Krisztián nevezi őket, lefoglalja a szállást, intézi az utazást, kiszámolja, hogy mi mennyibe fog kerülni, majd elosztja annyi felé, amennyien utaznak, így önköltségen vesznek részt a gyerekek a versenyeken. Ez azonban rövidesen változhat, hiszen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is a támogatásáról biztosította a nagymarosi kajakműhelyt.

„A szövetség részéről Doma Gergő és Vaskuti István is járt nálunk, de Patyi Melindával is tartom a kapcsolatot, ők biztosítottak arról, hogy kapunk tőlük valamilyen segítséget. Az egyesületünket be fogom léptetni a Magyar Kajak-Kenu Szövetségbe, igazolt versenyzőink lesznek. Ezúton is köszönjük az MKKSZ-nek, hogy ilyen pozitívan állnak hozzánk” – mondta Ádám Krisztián.

A nagymarosiak szinte csak külföldön találnak maguknak ellenfelet, leszámítva az országos bajnokságot, amelyet az idén június 30-án és július 1-jén, most először Nagymaroson rendeznek meg. Egy évben többször is elutaznak külföldre. „Nemrég voltunk Észak-Írországban egy versenyen, ahol az U16-os korosztállyal egy 16 csapatos tornán, a harmadik helyen végeztünk. Áprilisban megyünk Triesztbe, és az idén Németországban, Essenben lesz a legkomolyabb versenyünk, ott kiderül, hogy hova tartozunk világszinten.”

És, hogy mi a célja Ádám Krisztiánnak? „Nem kell, hogy bárkinek legyen vízilabdás vagy kajakos múltja, sőt, még lehet, hogy hosszabb távon jobb is, ha nincs, mert a régi berögződéseket nehéz átformálni. Bárki lejöhet hozzánk, aki tud úszni, minden másra megtanítom én. Azt szeretném, hogy minél több gyerek mozogjon, hogy minél többen megszeressék ezt a sportot és a vízi életet. Az eredmény nálunk másodlagos.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók