Mégse

Nagy sikerrel zárult az első kihívás

Szinte a teljes magyar U8-U14-es utánpótlást megmozgatta az április elején meghirdetett Facebook-kihívás. A játék négy hete alatt 63 egyesület 1157 U8-U14-es korosztályú versenyzője vett részt, akik közül ötvenen értékes nyereményekkel gazdagodtak, de hétfői sorsoláson a résztvevő kluboknak is volt izgulnivalója.

Hír

A kihívás résztvevői négy héten át minden hétfőn új feladatot kaptak, amelyet egy-egy ismert válogatott sportoló mutatott be. A gyakorlatok elvégzéséről a gyereknek rövid videókat kellett feltölteni a kihívás zárt közösségi felületére.

Négy hét alatt összesen 1939 videót töltöttek fel gyerekek, illetve kisebbek esetén a szülők. A hétfői sorsolásban az a 379 versenyző vehetett részt, akik egy hónap alatt korcsoportjuk mind a négy feladatát végrehajtották.

“Meglepett, hogy ilyen nagy számban neveztek a gyerekek, és ennyien teljesítették a kihívást – mondta a sorsolás alatt az olimpiai bajnok Dónusz Éva. – Jó látni, hogy ennyi aktív és lelkes fiatal versenyzője van a kajak-kenunak,

van jövője a mi sportágunknak, ha ezekre a gyerekekre nézek.”

A sorsoláson Dónusz Éva mellett a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella is részt vett. Ketten összesen 50 nevet húztak ki az urnából, minden nyertes #kajakkenukihívás feliratú pólóval, valamint egy “Ahogy tőlünk telt” című kajak-kenu történeti könyvvel lett gazdagabb. 

A klubok közül vadonatúj Hódy eszkimókajakot nyert egy éves használatra a Tiszaújváros, az Atomerőmű SE, a Lágymányosi Spari, a Hajdúnánás, és a Best of Kajak-Kenu Egyesület, az MK-1-es versenyhajót az Esztergomi KKSE, az MC-1-et pedig a Pro Rekreatione VVSI kapta meg örökbe. A sporteszközöket a Hódy Sport ajánlotta fel.

A #kajakkenukihívás a következő két hétben egy kvízjátékkal folytatódik. Az első tíz kérdést május 6-án szerdán reggel töltjük fel a Facebook-csoportba. A teszt összesen 60 kérdésből áll majd, május 18-án a következő sorsoláson azok vehetnek részt, akik legalább 45 kérdésre helyes választ küldenek be. A nyeremény a kvízjáték végén is 50 darab póló, és 50 darab könyv lesz. 

A május 4.-i sorsolás nyertesei.

Kincső-Virág 1:1

A két legjobb magyar női kenus kiváló formában kezdte az idényt, kedden délelőtt C-1 200 méteren bizonyítottak. A szolnoki tesztverseny-sorozat első futamát Balla Virág nyerte meg Takács Kincső előtt, a másodikban pedig helyet cserélt a két győri versenyző, délután együtt indulnak NC-2 500 méteren.

Hír

Lyukasnak számít az olimpiai kvalifikáció szempontjából a női kenu egyesek 200 méteres száma, a világbajnokságon tavaly a szegedi Nagy Bianka nem került be a legjobbak közé, így a szövetségi kapitány idén keresi azt a versenyzőt, aki jövő májusban – a szintén szegedi – pótkvalifikációs versenyen megszerezheti a harmadik kvóta. 

Sajnos Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső – miután tavaly párosban ők már szereztek kvótát – nem indulhat a jövő májusi versenyen – pedig kedd délelőtt mindketten megmutatták, hogy 200 egyesben is kiváló formában vannak. 

Az edzésverseny első futamát C-1 200 méteren Balla Virág nyerte 46,86-as idővel, mögötte párja, Devecseriné Takács Kincső lett a második 47.43-al, az UTE versenyzője, Lakatos Zsanett pedig harmadik helyezést ért el 49.03-al.

A második futamban, kisebb hátszélben Takács Kincső győzött, ideje 47.43 lett, a másodiknak Balla Virág érkezett 48.44-el, a harmadikként Nagy Bianka futott be 50.23-al.

“Mindig akkor sikerül jól a felkészülésünk, ha

az ötszáz élvez prioritást,

elsősorban arra építjük az edzésmunkát, 200-on pedig egyszer Virág győz, egyszer én, ezt mindig az adott pálya dönti el” – mondta a második futamot megnyerő Devecseriné Takács Kincső. 

A tesztversenyen délután a férfi K-4 500, valamint a női C-2 500 méteres futamokat rendezik, utóbbibban természetesen a számban világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső páros is érdekelt. 

Megműtötték Gál Pétert

A szolnoki kajakost négy héttel ezelőtt ütötte el egy figyelmetlen autós a zebrán, a bal vállán megsérült izületi tokokat műtéttel kellett helyrehozni. A beavatkozást kedden végezték a Sportkórházban, a válogatott kajakos már otthon van, legkorábban szeptemberben szállhat vissza a hajóba.

Hír

“Készült egy MR-vizsgálat, ami megállapította, hogy a jobb vállam nem szenvedett komoly sérülést, a balt viszont meg kellett műteni – mondta Gál Péter. – A Sportkórházban a járvány után

én voltam az első beteg a műtőben,

három holland csavart kaptam a vállamba, ezek fixálják a megsérült ízületi tokokat. Az orvosom, Dr. Pavlik Attila, és keretorvosunk Dr. Toman József szerint jól sikerült a beavatkozás, vannak még fájdalmaim, remélem azok hamar elmúlnak.”

A baleset május 9-én történt, a versenyzőt futóedzés közben, egy kétsávos út zebráján ütötték el. Nem emlékszik pontosan a baleset körülményeire, de szerencsésnek tartja magát.

“A külső sávban érkező autós elengedett, a belső sávban közlekedő hölgy azonban nem vett észre, és elütött. Nem tudom pontosan, hogy mekkora tempóval jött, talán nem hajtott túl gyorsan, de így is komoly ütést kaptam. A vétkes sofőr azóta többször érdeklődött az állapotom felől, nem haragszom rá, mindenki követhet el hibákat. Összességében

járhattam volna sokkal rosszabbul is.”

A szolnoki versenyző a jobb vállát már óvatosan elkezdhette mozgatni, a balt viszont még négy hétig rögzítőkötés védi, utána indulhat a rehabilitációja. Ha minden jól halad, akkor Gál Péter szeptemberben újra vízre szállhat, így nem kellett feladnia tokiói álmait. 

“Kiváló állapotban voltam, amikor a baleset történt, pont előtte mentünk először pályát, és erősebbnek éreztem magam, mint tavaly tavasszal. Így most pontosan tudom, hogy milyen munkát kell majd végeznem szeptembertől, hogy jövőre jó formában térhessek vissza. Mindent megteszek azért, hogy ott lehessek az olimpián” – tette hozzá a válogatott versenyző.