Művészetek nagy találkozása

A Magyar Művészeti Akadémia „Evezőspálya céltornya 2016” című pályázatának munkáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Latorca utcai székházában. A pályaművek március 30-ig tekinthetők meg minden munkanapon.

Kiállítás
Hír

„Az építészet, tervezés és alkotás művészet, ahogyan a vízen a mozgás, az edzés és a sikerek megformálása is. Most ez az a pillanat, amikor a művészeti ágak találkoznak, nem is akármilyen környezetben, karnyújtásnyira a Dunától” – mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a kiállítás megnyitóján, a szövetség Latorca utcai székházában.

A Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közös kiállításán 40 év alatti építészek, tervezők munkái láthatók, akik fiktív céltornyokat és környezetüket álmodták meg, egy a versenyek után is jól használható, ideálisra elképzelt kajak-kenu pálya koncepcióját vázolták fel terveikben. A felhívásra 14 pályamű érkezett, a bírálóbizottság Máté Tamás és Vass-Eysen Áron munkáját ítélte a legjobbnak, a második helyezett Szabó Renáta lett, míg a harmadik helyen Árkovics Lilla, Babos Annamária, Gönczöl Zsófia és Weiszkopf András munkája végzett.
A bírálóbizottság elnöke Petrovics Kálmán, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Sportágfejlesztési bizottságának elnöke volt, mellette Bodonyi Csaba, Széchenyi- és Ybl-díjas építész, Vesmás Péter Ybl-díjas építész, Ferencz István építész és Hákli Ferenc, az MKKSZ műszaki vezetője foglalt helyet a zsűriben.

„Mivel a bizottságból sokunknak van kötődése a sportághoz, így valódi ünnepként fogtuk fel ezt a pályázatot, szerencsés és szép találkozása volt ez az építészetnek és a kajak-kenunak” – mondta a kajakos múlttal rendelkező Vesmás Péter a megnyitón.

A kiállítás március 30-ig, minden munkanapon 9 és 16 óra között tekinthető meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Latorca utcai székházában.

Megkezdődött a kölyöktábor Dunavarsányban

5 edző, 27 egyesület, 76 gyerek – ez számokban a hétfőn kezdődött kölyök válogatott tábor. Egy héten át Dunavarsányban edzenek a 12-13 éves korosztály legjobbjai, akiket meglátogatott Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány.

Hír

Megkezdődött a felkészülés a 2018-as szezonra a kölyök válogatott számára. Huszonhét egyesületből 76 gyerek utazott el Dunavarsányba, ahol öt edző, Major Ildikó, Kovács Gábor, Hargittai István, Kása Ferenc és Révész Zoltán irányításával edzenek a fiatalok, akik a jó időnek köszönhetően napi két vizes edzésen tudnak részt venni.

„Szombat délelőttig lesznek itt a fiatalok, akik napi három-négy edzésen vesznek részt. A hat nap során természetesen időre menéseket is végzünk, 2000 méteren és 10 kilométeren mérjük fel, hogy milyen állapotban vannak a gyerekek – mondta Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány. – A gyerekek már nagyon várták ezt a tábort, az ő életükben mérföldkő, hogy itt lehetnek és remek edzők irányításával végezhetik a munkát.”

Vasbányai Henrik: új edző, új klub, új kihívás

Vasbányai Henrik döntött, edzőt és klubot is váltott az idény végén. Világbajnok kenusunk a Merkapt Mekler SE-ben, korábbi párjával, Németh Szabolcs irányításával fogott neki az őszi munkának.

Hír

Az elmúlt időszakban az egyik legtehetségesebb magyar kenusnak lett kikiáltva Vasbányai Henrik, aki 2013-ban világbajnok lett Mike Róberttel C-2 1000 méteren, majd a moszkvai és milánói vb-ezüstérem után Rióban, az olimpián nem sikerült dobogóra állnia. A két versenyző útja szétvált, Vasbányai Henrik a 2017-es idényben egyesben szerepelt – nem sok sikerrel. A szezon végén ezért is határozott úgy, hogy edzőt vált, s korábbi párjával, a négy éve edzőként dolgozó Németh Szabolccsal kezdi meg a felkészülést.

„Megújulásra, változásra volt szükségem, s ehhez olyan embert kerestem, akiben szintén ott van a változás lehetősége, az újító szándék – mondja Vasbányai Henrik. – Szabolccsal korábban együtt versenyeztünk, barátok vagyunk, ennek ellenére bízom benne, hogy jól tudunk együtt dolgozni. Hogy mit vár el tőlem? Kemény munkát és olyan hozzáállást, amire lehet építeni.”

„Henrik edzésmunkájával eddig sem volt gond szerintem. Ellenben sokkal precízebben, profibb módon kell az edzésen kívüli életét élnie, mert valójában az is a felkészülése része. Sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania a pihenésre és arra, hogyan készül rá a munkára, az adott versenyre, az egész évre. Ezzel kapcsolatban is elvárásaim vannak vele szemben – mondta a tréner, aki nem fél attól, hogy nem lesz hatással versenyzőjére. – Négy éve kezdtem az edzői pályám, fiatal vagyok, és talán sokan ebben látják a veszélyt, de pontosan ebben rejlik a pozitívuma is a mi munkakapcsolatunknak. Frissességet, új módszereket viszek Henrik felkészülésébe, az elmúlt években rengeteg szakmai képzésen, előadáson vettem részt, s mellettem szól az is, hogy aktív sportolóként olyan sikeres edzők irányításával dolgoztam, mint Bánszki Imre, Ludasi Róbert vagy Szabó Attila.”

Németh Szabolcs új kenus csapatot hoz létre a Merkaptnál, ide tart két fiatal tehetség, Moldován Milán és Koleszár Zoltán, itt edz Simon Sebestyén és itt nevelkedik az idén ifjúsági maratoni világbajnoki címet szerző Fejes Dániel is.

„Ebben a csoportban Henrik lesz a rangidős, ami újdonság számára, mert a KSI-ben ő volt a legfiatalabb. Itt most példát kell mutatnia, ami szintén felelősséget jelent számára – folytatta az edző, aki konkrét tervekről is beszélt. – Henrik az egyesre készül, de nem zárkózunk el semmitől. Azzal az emberrel fog párost is menni, aki a legjobb számára. Ha Mike Robival megy jól, és mindkét fél ezt akarja, akkor természetesen ismét lesz Vasbányai, Mike páros.”

És hogy miként búcsúzott el egymástól Vasbányai Henrik és két edzője, Oláh Tamás, valamint Varga Zsolt?

„Megértették a döntésemet, korrektül, szépen elköszöntünk egymástól – mondta a versenyző. – Az átigazolásom még nem zárult le, de hamarosan pont kerül ennek a végére is. Másfél hete vagyok a Merkaptnál, ahol már most minden a megújulásról szól. S nagyon bízom benne, hogy 2020-ra magabiztos, kiegyensúlyozott ember leszek ebben a sportágban.”