Minden a kenuzásról – megjelent Szabó Attila hiánypótló műve

Hiánypótló művet jelentett meg sportágunk örökös bajnoka, Szabó Attila. A Minden a kenuzásról című edzéselméleti könyvet – amelynek megjelenését a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szponzorálta – szerdán mutatták be az Örkény István könyvesboltban.

Miért döntött úgy, hogy megír egy ilyen jelentőségű szakmai könyvet?

Három okból vállalkoztam erre a munkára – mondja Szabó Attila. – Egyrészt nem volt a sportágunknak korszerű, modern kajak-kenus tankönyve. A felsőoktatásban fehér folt ez a terület és a külföldi szakirodalom is meglehetősen gyér és hiányos. A legutóbbi könyv, amely a sportág edzéselméleti részével foglalkozott Füzesséry Gyula tollából 1970-ben jelent meg. Főleg az utánpótlással foglakozott. Az oktatásunkban szinte a mai napig Granek István 1966-os Kajakozás, kenuzás című könyve az etalon. Jómagam is részt vettem a TF-en a középfokú edzőképzésben és bizony hiány a minőségi szakkönyv. A másik ok pedig, hogy az edzőként megélt sikereim hátterét, tapasztalásait, felismeréseit, például az olimpiai bajnok Pulai Imre, Novák Ferenc párossal vagy Vajda Attilával megélt munka eredményeit szerettem volna egy kötetben tudni, ezzel is segítve más edzőkollégák munkáját. A harmadik ok pedig az egységes kenus szaknyelv kialakítása és létrehozása volt.

A könyvben fellelhető egy video anyag is.

Dr. Béres Sándorral a Testnevelési Egyetem atlétika tanszékének adjunktusával készítettük el a dvd-t, amely a kenutechnikát három oldalról való videó felvétellel szemlélteti. A sikeres magyar kenus technika egységes oktatását segítheti az elkészült video anyag.

Ki volt a segítségére a könyvkiadásban? Könnyű manapság egy ilyen szakjellegű művet megjelentetni?

Köszönettel tartozom a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek és Schmidt Gábor főtitkárnak, hiszen minden segítséget megadott ahhoz, hogy létre jöhessen ez a könyv.

Tervezi, hogy angol nyelven is megjelentetik?

A könyv végében van egy angol nyelvű összefoglaló. Ha igény van a teljes könyv angolra fordítására, természetesen nem zárkózom el előle.

És milyen érzés kézbe venni egy saját könyvet?

Hétfőre lett kész, és amikor először megfogtam, megszagoltam, akkor tudatosult bennem, hogy igen, létrehoztam valami fontosat.

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók