Mészáros Márton nyert Bécsben

Közel 300 induló állt rajthoz szombaton a bécsi maratoni versenyen. A jelentős magyar részvétel alapján inkább hazai, mint nemzetközi megmérettetés volt ez a mieink számára. A férfi kajakosoknál Mészáros Márton legyőzte Boros Adriánt, a nőknél Horváth Noémi a kenusoknál Nagy Gergely Balázs nyert.

Maraton
Hír

Kirajzottak Bécsbe a magyar versenyzők ezen a hétvégén, sokan álltak rajthoz a mieink közül az osztrák fővárosban megrendezett hagyományos maratoni versenyen. A férfi kajakosoknál érdekes eredmény született: az építőkös Mészáros Márton legyőzte Boros Adriánt, aki az elmúlt időszakban több nemzetközi versenyen is szerepelt, a harmadik helyen pedig a riói olimpiát is megjárt, Európa-bajnoki bronzérmes Kopasz Bálint zárt.

“A verseny hat körös volt öt futással, körülbelül huszonöt kilométert teljesítettünk – mondta Mészáros Márton. – Úgy érzem, ez a verseny jó gyakorlási lehetőség volt az országos bajnokság előtt, élesben ki tudtuk próbálni hogy jó úton haladunk a maratoni felkészülésben. Amit már a télen elkezdtünk az edzőnkkel, Szilárdi Katalinnal, aki egy jó kemény, nagy mennyiségű alapozási munkát vezényelt le nekünk. Az utóbbi két hétben pedig Tolnán, Barina Jóska bácsi vezetésével egy speciális maratoni felkészülésből álló táborozáson vettünk részt. Vért izzadva készültünk páros társammal, Gere Bálinttal és Boros Adriánnal, akitől sokat tanulhattunk a maratonról.”

A hölgyek versenyében Horváth Noémi volt a leggyorsabb, második Váczai Enikő, a harmadik az osztrák Yvonne Schurring lett. A kenusoknál pedig Nagy Gergely Balázs győzött, a második helyre pedig Laczó Dániel érkezett.

Az egyesre koncentrál az újjászületett Vad Ninetta

Vad Ninetta elárulta, hogy úgy érezte, már nem szeret kajakozni, ezért váltania kellett, és szerinte nagyon jól döntött, amikor Simon Miklóst választotta edzőjének.

Hír

A Vasas ötszörös világbajnok kajakosa 2016 novemberében váltott edzőt, és a Nagy-Britanniából 10 év után hazatért Simon Miklóssal kezdte el a közös munkát, amely gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen négyesben világbajnoki címet nyert 2017-ben.

„Pozitívnak és eredményesnek tartom a váltást – kezdte Vad Ninetta az Inforádió Víztükör című adásában.  Nagyon jó döntést hoztam, hiszen

bele voltam fásulva a helyzetembe, kimondhatom, hogy nem szerettem kajakozni,

és kellett Simon Miklós motiváltsága ahhoz, hogy újra azt érezzem: én ezt szeretném csinálni. Mentálisan nagyon sokat segített nekem, és olyan szakmai tudása is van, amely szintén a hasznomra vált, ez kiderült az elmúlt sikeres évben.”

A 29 éves versenyző idén az 500 egyesre koncentrál, ezért a válogatón ebben a számban szeretne minél jobban szerepelni. „Minden évben nagyon nehéz kijutni egy világbajnokságra a hazai mezőnyből. Arra számítok, hogy Dana (Kozák Danuta) és Tami (Csipes Tamara) is nagyon jó formában lesznek, amikor elkezdenek kajakozni. Nagyon kemény versenyszezon elé nézünk. Az egyes az, ami nagyon számít, hiszen egy jó egyes szereplés után lehet magunknak párt találni” – mondta Vad Ninetta, aki tavaly Takács Tamarával ment párosban.

„Tamival még nem beszéltünk a 2018-es évről. A tájékoztató verseny után összeülünk, és megbeszéljük, hogy hogyan tovább. Benne van az, hogy együtt folytatjuk, de természetesen sok szempont van, amit figyelembe kell venni. Nagyon jó páros volt a miénk, a vébé talán a rutintalanságunk miatt nem sikerült úgy, ahogy terveztük, de az összes többi versenyen nagyon jól szerepeltünk” – emlékezet vissza arra, hogy a vb-n 500 párosban csak ötödikek lettek.

Vad Ninetta március 3-án indul Dél-Afrikába egy hónapra. A 29 éves versenyző elmondta, hogy nagyon sokat fejlődött az elmúlt egy évben, ezért reméli, hogy jó állapotban ülhet majd hajóba a melegvízi edzőtáborban. „Elsősorban dolgozni megyünk ki, gyűjteni a kilométereket, de hétvégente lesz egy kis időm pihenni. Egy szafaritúrát biztos, hogy beiktatunk, ezt már megbeszéltük a csapattal” – mondta Vad Ninetta.

Dobogón a magyarok a Dusin

Boros Adriánék és Czéllai Zsófiáék a második, Kiszli Vandáék pedig a harmadik helyen végeztek a Dél-Afrikában rendezett Dusi Marathonon.

Hír

A világ egyik legveszélyesebb kajakversenyének harmadik, utolsó napján 36 kilométert kellett kajakozva és futva megtennie a mezőnynek. Boros Adrián és dél-afrikai társa, Carl Foscher másodikként vágott neki a szombatnak, de nem tudta ledolgozni a hátrányát a világ legjobb maratoni kajakosainak tartott Hank McGregor, Andy Birkett egységgel szemben.

Vegyes párosban Czéllai Zsófia a helyi Brandon van der Walt oldalán két nap után szintén a második helyen állt, és sikerült is megtartania ezt a pozíciót.

Női párosban Kiszli Vanda az ugyancsak dél-afrikai Jenna Warddal szintén a dobogón végzett, ők harmadikként zártak.

Rövidesen a helyszínről jelentkezünk exkluzív anyagokkal, addig is az utolsó nap teljes felvétele: