Megvan a 100. magyar Európa-bajnoki aranyérem!

Az 1000 méteres döntők során 1 arany, 2 ezüst és 1 bronzérmet szereztünk. Szabó Gabriella és Csipes Tamara a magyar válogatott fennállásának 100. Európa-bajnoki címét nyerte meg női párosok között a spanyolországi kontinensviadalon.

„A lányok úgy mentek el a mezőny mellett az utolsó 300 méteren, mintha szembe jöttek volna” – mondta Hüttner Csaba utánpótlás kapitány, az Eurosport szakkomentátora. Női K-2 1000 méteren Szabó Gabriellának és Csipes Tamarának közepesen sikerült a rajtja, a harmadik, majd a második helyen haladtak az orosz hajó mögött, 300 méternél azonban hatalmasat robbantottak a magyar lányok és a hihetetlen finisüknek köszönhetően végül több mint 1 hajónyi előnnyel nyerték meg a döntőt az oroszok előtt.

Az első magyar ezüstérmet Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos szerezte meg. A rutinos magyar páros nagyon tudatosan versenyzett, jó rajt után gyors utazótempóval mentek végig a távon és csak a német Hollstein-Ihle párossal nem tudtak mit kezdeni a hajrában, így ezüstérmet szereztek.

%REKLAM%

Szintén ezüstérmet szerzett a németek mögött K-4 1000 méteren a Dombi Rudolf-Szalai Tamás-Kökény Roland-Hadvina Gergely összetételű magyar hajó, akik ezzel a produkcióval bebizonyították, hogy nem véletlenül szavazott nekik bizalmat Storcz Botond szövetségi kapitány.

Az egyéni versenyszámokban sem maradtunk érem nélkül Sarudi Pálnak köszönhetően. C1-1000 méteren a magyar induló nagyon jól kapta el a rajtot, jól kontrolálta az egész távot és nagy csatában szerzett bronzérmet a német Brendel és a francia Goubel mögött.

K-1 1000 méteren Kucsera Gábornak nem sikerült a bravúr, de nem sok hiányzott ahhoz, hogy dobogóra állhasson. Gyengébb rajt után Gábor utazóban együtt tudott haladni a mezőnnyel, az utolsó 100 métere azonban bekötött és szoros versenyben lett hatodik helyezett. Első a német Max Hoff lett.

Magyar szempontból negatív meglepetés született női K-1 1000 méteren. A szám címvédője, Kovács Katalin nem tudott dobogóra állni, formán kívül versenyzett, csak negyedik lett. Az Európa-bajnok a brit Rachel Cawthorn lett, akinek edzője Benedek Dalma korábbi trénere, Simon Miklós.

C-2 1000 méteren Tóth Márton és Mike Róbert beragadta a rajtnál, kb. 500 méternél kezdték el utolérni az élbolyt. A negyedik helynél tovább azonban nem tudtak felzárkózni a magyarok, a versenyt a végig vezető azeriek nyerték meg, az orosz és a román egység előtt.

%REKLAM2%

C-4 1000 méteren az ötödik hely jutott a magyaroknak. A Széles-Varga-Vass-Kiss összeállítású nagyon fiatal magyar egység becsülettel küzdött, kihajtotta magát, de nem volt komoly esélyük harcba szállni dobogós helyért.

Storcz Botond: Összességében nincs okunk panaszra. Egyedül Kovács Kati negyedik helye okozhat csalódást, a többiek az elvárásoknak megfelelően szerepeltek és láttam néhány kiváló teljesítményt is. Az Európa-bajnok női K-2 leiskolázta a mezőnyt, tanítani való volt, ahogy megindultak a cél előtt 300 méterrel, onnantól csak a hátukat nézte mindenki. Nagyon szépen ment a férfi páros is, az előfutamok után biztos voltam abban, hogy vagy arany, vagy ezüstérmet szereznek, az utóbbi sikerült. Borzasztóan örülök a fiú négyes sikerének, évek óta nem álltunk dobogón ebben a versenyszámban, a srácok meghálálták a bizalmam. Sarudi Pali bronzérme is egyértelmű siker, úgy néz ki, hogy Vajda Attilán kívül még egy klasszis versenyzőnk van ezen a távon. Kucsera Gábor tud ennél jobbat, de így is csak nüanszokon múlt, hogy dobogós legyen. A kenu páros hozta magát, de azért szebb lett volna, ha érmet szereznek és egy fokkal jobbat vártam a C-4-es egységünktől is. A németek lehengerlően szerepeltek ma, jól látszik, hogy katonás rendben készülnek, minden versenyszámra megvan a „specialistájuk”. Nem hiszem, hogy a világbajnokságig nagyot zuhanna a formájuk, mi viszont még fejlődhetünk addig.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók