Megvan az ifjúsági olimpiai láng útja

Az ifjúsági olimpiai lángot július 24-én, kedden az Athéni Panathenaic stadionban, hagyományos ünnepségen keretében gyújtják meg, és már másnap megérkezik Buenos Aires-be. Onnan országos útjára indul, majd október 6-án, a játékok megnyitójára érkezik vissza Argentína fővárosába. Az ifjúsági olimpiára a magyar kajak-kenusok megszerezték az összes kvótát.

Az első szakasz során a láng Buenos Aires vonzáskörzetébe tartozó városokba látogat el, miközben az olimpia üzenetét hirdeti, melynek célja egy jobb világ megteremtése.

A láng útja hivatalosan augusztus 5-én indul, mikor megérkezik La Platába, Buenos Aires-tartomány fővárosába, itt kerül sor az első váltóra. Az út majdnem 60 napos lesz és közel 14 ezer km hosszan bejárja Argentínát, míg október 6-án megérkezik a megnyitó ünnepségre, amely a hagyományokkal ellentétben nem egy stadionban, hanem a városközpontban lesz megtartva.

Az út bemutatja a rendező ország kulturális és földrajzi sokszínűségét, miközben a láng véghalad észak-nyugaton, észak-keleten, Cuyo-tartományon, a pampákon, és Patagónián. Ugyanebben a szellemben készült az út logója, aminek ugyancsak a sokféleség és a multi-kulturalizmus az alapja.

Minden egyes városban 10 fáklyavivő lesz, akik egy-egy km-t fognak megtenni a lánggal. Az út alatt a láng ellátogat Argentína legikonikusabb és legkedveltebb helyeire, ilyen például Mar del Plata, a Nemzeti Zászló Emlékműve Rosarioban, az Iguazu-vízesés, és a Perito Moreno gleccser.

A magyar kajak-kenusok mind a négy kvótát megszerezték az ifjúsági olimpiára, eszerint Rendessy Eszter, Gönczöl Laura, Pálla Balázs és Kiss Ádám indul majd Buenos Airesben.

(forrás: Olimpia.hu)

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók