Mégse

Megvan az első magyar világbajnoki cím Szegeden!

A parakajakos Kiss Péter fantasztikus versenyzéssel megszerezte az első magyar érmet, és mindjárt az első aranyérmet az ICF olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. Rajta kívül Varga Katalin is kvótát szerzett, de az épeknél az olimpiai számokat tekintve továbbjutott Kozák Danuta, Kiss Tamás és a Kammerer, Gál páros is. Összefoglaló a péntek délelőtti történésekről.

Hír

Várható volt, hogy az idén berobbant, 16 évesen Európa-bajnoki címet nyert Kiss Péter a szegedi világbajnokságon is érmet nyerhet, de a legmerészebb álmok váltak valóra: a fiatal parakajakos elképesztően érett versenyzéssel győzött a KL1-es kategóriában, megszerezve ezzel a magyar küldöttség első érmét. És nem mellékesen a paralimpiai kvótát.

„A hátszél nem könnyítette meg a rajtot, nem úgy akadt a lapát, ettől féltem is a verseny előtt, de tudtam, hogy ha nem borulok be, akkor utána nem lesz baj, bele tudok majd pörgetni. Az utolsó 50 méteren nagyon izgultam, hogy mi lesz, nem hittem el, hogy van ilyen, de a szurkolók tényleg beordítottak a célba.

Ha ők nincsenek, szerintem nincs meg az aranyérem se.

Az edzőmnek, a családomnak és a barátaimnak is nagyon köszönöm a támogatást! A paralimpián is hasonló a célom egy még komolyabb felkészülés után” – mondta az újdonsült világbajnok.

Ugyanebben a számban Suba Róbert ötödik lett, majd a következő paradöntőben, női KL2-ben Varga Katalin hatodikként zárt, amellyel megszerezte a magyar csapat második kvótáját.

„Elégedetlen vagyok, nem erre készültem,

de ez a hatodik hely is kvótát ér

– kezdte Varga Katalin. – Látszik, hogy nagyon erős a mezőny, a két brit utolérhetetlen, mennek, mint a gőzmozdony. A hátszél nem zavart, rövidíti a pályát, bár technikailag nem vagyok túl jó benne. Szerettem volna dobogós helyen végezni ez előtt a fantasztikus közönség előtt, de remélem, hogy lesz még itt világbajnokság, amelyen elindulhatok, és valóra válthatom az álmomat.”

Kozák Danuta volt a nap első magyarja, aki vízre szállt. A K-1 500 méteres előfutamból nem lehetett egyből a fináléba kerülni, ötszörös olimpiai bajnokunk pedig másodikként jutott tovább a középdöntőbe.

„A tegnapi nap után rendbe kellett tenni a fejemet – utalt a páros kizárásra, amelyről bővebben itt nyilatkozott. – Ez a nagy hátszél már zavaró, de nem volt olyan rossz a pálya. Próbáltam jó érzéssel kajakozni. Nem tudom, hogy mi lesz a döntőben, most egyelőre a középfutamra koncentrálok, lentről építkezem.”

Egy másik olimpiai számban, C-1 1000 méteren ugyancsak a középdöntőbe lehetett kerülni, a mezőny erősségét jelzi, hogy hat előfutamot rendeztek. Kiss Tamás második lett a saját futamában, ezzel továbbjutott.

A Kammerer Zoltán, Gál Péter István kajak páros 1000 méteren előfutamában a negyedik helyen zárt, így szintén középdöntős.

Kammerer Zoltán: „Szerettünk volna egy jót versenyezni, de az első 100 méteren eldőlt, hogy a negyedikek leszünk. Nem mentünk maxot, ennél azért többet tudunk. Szombaton éles pályát kell teljesítenünk,

a kvótákat pedig vasárnap osztogatják, szóval jól állunk.”

Gál Péter István: „Ez egy 85-90 százalékos pálya volt, nem azt mentük, amit tudunk, bőven van még bennünk, amit a középfutamban majd kihozunk magunkból. Hihetetlen érzés volt itt versenyezni, kevesen vannak még kint, de máris éreztem a közönség biztatást. Ez tíz százalék pluszt jelentett.”

Jobban ment a Balaska Márk, Apagyi Levente kettős, amely 200 méteren több mint egy hajót adott a teljes mezőnynek, és futamgyőztesként azonnal a fináléba jutott.

Apagyi Levente: „Nagyon érdekes, mert otthon a válogatón sokkal jobban izgulok, ahhoz képest itt nem volt semmi gond. Így terveztük, hogy megyünk egy max pályát, és megnézzük, hogy a többiek hogyan mennek hozzánk képest.”

Balaska Márk: „Megismertük egymást Levivel, akivel az edzésen kívül is összhangba kerültünk,

szerintem nem lesz gond a döntőben.

Ha már itt vagyunk Magyarországon egy világbajnokságon, akkor legyen már egy fényes érem a nyakunkban!”

Balla Virágnak és Devecseriné Takács Kincsőnek nem a 200 a száma, de előfutamukból így is bejutottak a döntőbe.

Balla Virág: „Ráhangolódás volt az 500-ra. Gyakoroltuk a rajtot, és hogy minél jobban kikapjuk a lapátot, mivel hátszél van.”

Devecseriné Takács Kincső: „Nekünk ez az időjárás is kedvez, hiszen Virág mindenhez tud alkalmazkodni, nekem pedig csak le kell őt követnem.”

A délelőtt zárószámában Bodonyi András C-1 500 méteren a B döntőbe jutott.

A délutáni program 14.30-kor kezdődik, az M4 sport is élőben közvetíti.

Wichmann Tamás megható díjazása, Kiss Péter az év legjobbja

Az Év sportolója díjátadó gála fénypontjaként Wichmann Tamás átvehette az MSÚSZ és a MOB közös életműdíját, míg az Év fogyatékos férfi sportolója kategóriában Kiss Péter Pált választották 2019 legjobbjának.

Hír

A Nemzeti Színházban tartották meg a 2019-es Év sportolója gálát, amelyen több kategóriában is jelöltek voltak kajak-kenusok. Az Év fogyatékos férfi sportolója díjat meg is kapta Kiss Péter Pál, aki 16 évesen előbb Európa-bajnokságot nyert, majd a szegedi világbajnokságon is a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

„Nagyon sokat jelent számomra ez a díj,

ez egy jó visszajelzés az olimpiára nézve, hogy jó úton haladok.

Szeretném megköszönni a családomnak, a barátaimnak, akik mindig mellettem állnak, segítenek, ahol csak tudnak. Ha kell, még szállást is adnak” – mondta önfeledt mosollyal az arcán Kiss Péter Pál.

Edzője, Pruzsina István is jelölt volt az Év legjobb fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzői között, de itt Szabó Tamás (paraúszás) győzött.

Ugyancsak jelölték az egyéni sportágak csapatversenyében az Év legjobbjának a szegedi világbajnokságon aranyérmes női kajak négyest, ám nem a Bodonyi Dóra, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra kvartett kapta a díjat, hanem a Babos Tímea, Kristina Mladenovic világbajnok teniszpáros.

Csipes Tamara is jelölt volt az Én női sportolója díjra, amelyet végül ismét Hosszú Katinka gyűjtött be.

A gála fénypontja csak ezután következett, ugyanis felállva, szűnni nem akaró tapssal köszöntötték Wichmann Tamást. A Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Olimpiai Bizottság közös életműdíját kapta meg a kenulegenda, aki négy olimpián szerepelt, ezeken két ezüstöt és egy bronzérmet nyert, továbbá kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnoknak, 37-szeres magyar bajnoknak mondhatja magát.

„31 éve vagyok a kék-fehér család oszlopos tagja – kezdte beszédét az MTK korábbi kenusa.

61 éve ismerkedtem meg szeretett sportágammal,

azóta rengeteg emlék ülepedett le bennem. Nagyon sok gyerekkel tanítottam meg a lapát helyes kezelését, odáig jutottunk, hogy elszállt felettem az idő, és már nem foglalkozom vele olyan szinten, mint korábban. Az olimpiára készülő minden egyes sportolónak, edzőnek, vezetőnek nagyon jó egészséget, kitartást, szerencsét kívánok, valamint

hazafiságot, amivel minden magyarnak rendelkeznie kell.

Nagyon köszönöm azt a szeretetcunamit, amit önöktől most kaptam, hihetetlenül jólesik.”

A Kolonics György Alapítvány szervezésében az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be a napokban a Wichmann Tamásról készült, a Magyar lapát című portréfilmet. Erről bővebben itt írtunk.

Más színezete kezd lenni a Párizs-keretnek

Újabb összetartáson vett részt a Párizs-keret, 13 férfi kajakos hétfőtől szombatig Tatán edzőtáborozott. Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány szerint szépen kinőtte magát a fakó csapat.

Hír

Akárcsak legutóbb a sevillai melegvízi edzőtáborban, ismét Nyerges Attila és Matyus Zsolt irányítása alatt készült, csak ezúttal Tatán Noé Zsombor, Bogár Gábor, Noé Bálint, Dombvári Bence, Németh Viktor Máté, Koleszár Mátyás, Béke Kornél, Gál Péter, Redl András, Varga Ádám, Kós Benedek, Erdőssy Csaba és Kammerer Zoltán is.

Komoly alapozó munkát végeztek a héten: három futó-, három úszó- és négy konditermi edzés szerepelt a programban, amelyet szombaton délelőtt a Tatai-tó körüli két körrel, azaz 14 kilométer futással zárnak.

„Kinőtte magát ez a fakó csapat – kezdte Makrai Csaba, aki szinte minden nap ott volt Tatán a kajakosokkal, és akinek felügyelete alá tartozik a Párizs-keret. – Ezeknek a srácoknak a nagy része gyakorlatilag a második vonalnak felelt meg, amikor létrehoztuk a keretet, azóta azonban rengeteget fejlődtek, a szegedi világbajnokságon például az 500 és 1000 párosban, valamint az 1000 négyesben már nyolcan ültek ebből a keretből. A héten itt volt, és személyesen megnézte őket Tatán Schmidt Gábor elnök úr és Hüttner Csaba szövetségi kapitány is, ez is jelzi, hogy komoly figyelmet kapnak ezek a srácok. Egészen más színezete kezd lenni ennek a keretnek,

már messze nem az a fakó csapat,

hanem egy olyan társaság, amelytől a szakmai vezetés is azt várja, hogy igenis legyen esélye a kvótaszerzésre 1000 párosban a pótkvalifikációs versenyen.”

Makrai Csaba kiemelte, hogy ebben nagy szerepe van a két idősebb, rutinosabb versenyzőnek, Kammerer Zoltánnak és Dombvári Bencének. „Kammerer a mentora volt ennek a Párizs-keretnek, ő maga kérte, hogy a fiatalokkal készülhessen, de nem csak példaképként funkcionál, attól sokkal több, kőkeményen edz, és

úgy készül, hogy szeretne ott lenni az olimpián.

Ugyanez igaz Dombvárira is, aki ugyancsak maximálisan odateszi magát, érzik mindketten, hogy az utolsó lehetőségük, hogy még egy olimpián ott lehessenek, és ennek érzik is a súlyát.”

A Párizs-keretből Kammerer Zoltán, Dombvári Bence, Varga Ádám, Noé Zsombor, Gál Péter, Béke Kornél és Redl András februárban három hétre Dél-Afrikába vonul edzőtáborba a válogatottal, március elsején jönnek haza, majd nyolcadikán újabb három hétre már a teljes Párizs-keret Sevillába repül. A szakmai stáb célja, hogy ez utóbbi edzőtáborban már megtalálja azt a párost, amely sikerrel veheti fel a versenyt az olimpiai kvótáért.