Mégse

Megvan az első magyar világbajnoki cím Szegeden!

A parakajakos Kiss Péter fantasztikus versenyzéssel megszerezte az első magyar érmet, és mindjárt az első aranyérmet az ICF olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. Rajta kívül Varga Katalin is kvótát szerzett, de az épeknél az olimpiai számokat tekintve továbbjutott Kozák Danuta, Kiss Tamás és a Kammerer, Gál páros is. Összefoglaló a péntek délelőtti történésekről.

Hír

Várható volt, hogy az idén berobbant, 16 évesen Európa-bajnoki címet nyert Kiss Péter a szegedi világbajnokságon is érmet nyerhet, de a legmerészebb álmok váltak valóra: a fiatal parakajakos elképesztően érett versenyzéssel győzött a KL1-es kategóriában, megszerezve ezzel a magyar küldöttség első érmét. És nem mellékesen a paralimpiai kvótát.

„A hátszél nem könnyítette meg a rajtot, nem úgy akadt a lapát, ettől féltem is a verseny előtt, de tudtam, hogy ha nem borulok be, akkor utána nem lesz baj, bele tudok majd pörgetni. Az utolsó 50 méteren nagyon izgultam, hogy mi lesz, nem hittem el, hogy van ilyen, de a szurkolók tényleg beordítottak a célba.

Ha ők nincsenek, szerintem nincs meg az aranyérem se.

Az edzőmnek, a családomnak és a barátaimnak is nagyon köszönöm a támogatást! A paralimpián is hasonló a célom egy még komolyabb felkészülés után” – mondta az újdonsült világbajnok.

Ugyanebben a számban Suba Róbert ötödik lett, majd a következő paradöntőben, női KL2-ben Varga Katalin hatodikként zárt, amellyel megszerezte a magyar csapat második kvótáját.

„Elégedetlen vagyok, nem erre készültem,

de ez a hatodik hely is kvótát ér

– kezdte Varga Katalin. – Látszik, hogy nagyon erős a mezőny, a két brit utolérhetetlen, mennek, mint a gőzmozdony. A hátszél nem zavart, rövidíti a pályát, bár technikailag nem vagyok túl jó benne. Szerettem volna dobogós helyen végezni ez előtt a fantasztikus közönség előtt, de remélem, hogy lesz még itt világbajnokság, amelyen elindulhatok, és valóra válthatom az álmomat.”

Kozák Danuta volt a nap első magyarja, aki vízre szállt. A K-1 500 méteres előfutamból nem lehetett egyből a fináléba kerülni, ötszörös olimpiai bajnokunk pedig másodikként jutott tovább a középdöntőbe.

„A tegnapi nap után rendbe kellett tenni a fejemet – utalt a páros kizárásra, amelyről bővebben itt nyilatkozott. – Ez a nagy hátszél már zavaró, de nem volt olyan rossz a pálya. Próbáltam jó érzéssel kajakozni. Nem tudom, hogy mi lesz a döntőben, most egyelőre a középfutamra koncentrálok, lentről építkezem.”

Egy másik olimpiai számban, C-1 1000 méteren ugyancsak a középdöntőbe lehetett kerülni, a mezőny erősségét jelzi, hogy hat előfutamot rendeztek. Kiss Tamás második lett a saját futamában, ezzel továbbjutott.

A Kammerer Zoltán, Gál Péter István kajak páros 1000 méteren előfutamában a negyedik helyen zárt, így szintén középdöntős.

Kammerer Zoltán: „Szerettünk volna egy jót versenyezni, de az első 100 méteren eldőlt, hogy a negyedikek leszünk. Nem mentünk maxot, ennél azért többet tudunk. Szombaton éles pályát kell teljesítenünk,

a kvótákat pedig vasárnap osztogatják, szóval jól állunk.”

Gál Péter István: „Ez egy 85-90 százalékos pálya volt, nem azt mentük, amit tudunk, bőven van még bennünk, amit a középfutamban majd kihozunk magunkból. Hihetetlen érzés volt itt versenyezni, kevesen vannak még kint, de máris éreztem a közönség biztatást. Ez tíz százalék pluszt jelentett.”

Jobban ment a Balaska Márk, Apagyi Levente kettős, amely 200 méteren több mint egy hajót adott a teljes mezőnynek, és futamgyőztesként azonnal a fináléba jutott.

Apagyi Levente: „Nagyon érdekes, mert otthon a válogatón sokkal jobban izgulok, ahhoz képest itt nem volt semmi gond. Így terveztük, hogy megyünk egy max pályát, és megnézzük, hogy a többiek hogyan mennek hozzánk képest.”

Balaska Márk: „Megismertük egymást Levivel, akivel az edzésen kívül is összhangba kerültünk,

szerintem nem lesz gond a döntőben.

Ha már itt vagyunk Magyarországon egy világbajnokságon, akkor legyen már egy fényes érem a nyakunkban!”

Balla Virágnak és Devecseriné Takács Kincsőnek nem a 200 a száma, de előfutamukból így is bejutottak a döntőbe.

Balla Virág: „Ráhangolódás volt az 500-ra. Gyakoroltuk a rajtot, és hogy minél jobban kikapjuk a lapátot, mivel hátszél van.”

Devecseriné Takács Kincső: „Nekünk ez az időjárás is kedvez, hiszen Virág mindenhez tud alkalmazkodni, nekem pedig csak le kell őt követnem.”

A délelőtt zárószámában Bodonyi András C-1 500 méteren a B döntőbe jutott.

A délutáni program 14.30-kor kezdődik, az M4 sport is élőben közvetíti.

Tovább tart sárkányhajósaink kiváló vb-sorozata

Tíz éremmel tért haza a Römi Sárkányhajó Klub a Kijevben rendezett sárkányhajó klubvilágbajnokságról.

Hír

A sportágban évente felváltva rendezik a nemzetek és a klubok közötti vébét, az idén a klubok következtek. A kijevi tornán 15 ország mintegy 1000 versenyzője vett részt, Magyarországot a Römi KKSK képviselte 38 versenyzővel. A mieink három arany-, kettő ezüst- és öt bronzéremmel tértek haza az ukrán fővárosból.

Aranyérmet nyert 2000 méteren a 20-as mix, a masters 10-es mix és a masters 10-es férfi csapat, ezüstérmes lett az 50+ masters 10-es mix 500 méteren és az 50+ masters férfi csapat 2000 méteren.

Harmadikként zárt 200 méteren a 20-as mix, az 50+ masters 10-es mix, a masters 20-as férfi együttes, valamint 500 méteren a masters 20-as férfi és a masters 20-as mix csapat.

„Abszolút aláírtam volna a világbajnokság előtt ezt az eredményt, mert

láttam, hogy milyen bivalyerős mezőny lesz

– kezdte az értékelést Reményi Péter, a klub vezetője, aki a tíz éremszerző hajóból nyolcban ott ült. – Volt négy-öt elképesztően erős ukrán klub, amely 100-150 fővel indult a mi 38 versenyzőnkhöz képest. Gyakran a célbaérés után mi máris ugrottunk be egy másik hajóba, és indultunk a következő versenyszámban, míg ők mindig friss emberekkel tudtak rajthoz állni. Ezt nem panaszkodásképp mondom, mert nagyon büszke vagyok a versenyzőimre.”

Reményi Péter hozzátette, hogy egy 50 éves átlagéletkorú csapattal vették fel a versenyt a 20-30 évesekkel szemben, összesen 24 számban indultak.

Szeretném kiemelni a sokszoros maratoni kenuvilágbajnok Györe Attilát, aki nemcsak a hajóban volt a csapat motorja, hanem azon kívül is vezető szerepet töltött be. Köszönjük a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökének, Schmidt Gábornak, hogy annak ellenére kifizették a nevezési díjat, hogy ez csak egy klubvébé volt. Boldog vagyok, mert 2006 óta nem rendeztek olyan világbajnokságot, amelyről ne tértünk volna haza aranyéremmel” – zárta Reményi Péter.

Kopasz Bálint megállíthatatlan

A 22 éves versenyző a világbajnoksághoz hasonlóan Tokióban, az előolimpián is oktatta a mezőnyt, nem tudták megzavarni a körülmények, simán nyert K-1 1000 méteren. Rajta kívül pénteken érmet szerzett a Medveczky Erika, Gazsó Dorka összeállítású alkalmi kajakpáros, valamint Suba Róbert is a KL1-es kategóriában.

Hír

“Újra meg akartam mutatni az ellenfeleknek, hogy

engem nem könnyű megverni”

– mondta a 1000 egyes döntő után Kopasz Bálint, akivel csak a szegedi vb-n bronzérmet szerző Fernando Pimenta tudta tartani a lépést, de ő is csak 900 méterig. A hajrában a magyar versenyző húzott “három nagyobbat”, és ezúttal is simán nyert a portugál előtt, a harmadik pedig a német Jacob Schopf lett.

“A körülményeken azért még lesz mit javítaniuk a szervezőknek itt Tokióban. Hullámos a pálya, főleg a felevező sávon, ahol hatalmas a motorcsónak-forgalom is, megfeszített izmokkal kell bemelegíteni, hogy ne boruljunk be, ez pedig sérülésveszélyes. Sok a hal, medúzákat is láttam a vízben, és itt a pályán nem jutottunk jó minőségi ételhez. A szálloda ugyanakkor csúcsszuper, szerencsére jövőre is ott fog lakni a csapat. Három napja érkeztem Japánba, nem volt gondom az akklimatizációval, de ha jövőre sikerül csapatba kerülnöm, akkor érdemes lesz hamarabb kiutaznom – értékelte a helyi körülményeket Kopasz Bálint.

A világbajnokság után két hét alatt mindössze háromszor szállt  hajóba Medveczky Erika, aki ráadásul kedden evezett először párost Gazsó Dorkával. A lányokon látszott, hogy futamról-futamra jobban csúszik alattuk a hajó, a döntőben közel voltak a világbajnok fehérorosz pároshoz, de végül egy apró baki miatt lecsúsztak a harmadik helyre, a lengyel duó mögé.

“A végén csak arra tudtunk koncentrálni, hogy

nehogy beboruljuk a cél előtt

– mondta a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika. – Nem vagyunk összeszokott páros, és jelenleg edzettek sem, rettenetesen elfáradtunk a táv végére, ráadásul nagyobb méretű hajóban is eveztünk, így a cél előtt elkezdtünk billegni. Reggel még csak reménykedtem abban, hogy be tudunk jutni a döntőbe, így most nagyon örülünk ennek a bronzéremnek.”

A pénteki versenynap utolsó érmét Suba Róbert szerezte, aki harmadik lett a KL1-es kategóriában. A számot – a friss világbajnok Kiss Péter távollétében – a korábbi vb-győztes brazil Cardoso Da Silva nyerte. A másik magyar, Juhász Tamás megbillent a döntőben, így nem jutott közel az éremszerzéshez.

C-2 1000 méteren a Kiss Balázs, Dóri Bence duónak sem sikerült a dobogóra lépnie, pár tizeddel elmaradva a bronzéremtől az ötödik helyen végeztek. A hölgyeknél K-1 200 méteren az alig 20 éves Lucz Anna hetedik lett a rendkívül erős mezőnyben.

Női C-1 200 méteren is derekasan helyt álltak a mieink, annak ellenére, hogy Devecseriné Takács Kincső és Balla Virág csak a B-döntőbe tudott bekerülni. Előbbi olyan idővel nyerte meg a futamot, hogy az A-döntőben azzal dobogóra állhatott volna, mögötte pedig párja, Balla Virág másodikként futott be.