Mégse

Megvan az első magyar világbajnoki cím Szegeden!

A parakajakos Kiss Péter fantasztikus versenyzéssel megszerezte az első magyar érmet, és mindjárt az első aranyérmet az ICF olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. Rajta kívül Varga Katalin is kvótát szerzett, de az épeknél az olimpiai számokat tekintve továbbjutott Kozák Danuta, Kiss Tamás és a Kammerer, Gál páros is. Összefoglaló a péntek délelőtti történésekről.

Hír

Várható volt, hogy az idén berobbant, 16 évesen Európa-bajnoki címet nyert Kiss Péter a szegedi világbajnokságon is érmet nyerhet, de a legmerészebb álmok váltak valóra: a fiatal parakajakos elképesztően érett versenyzéssel győzött a KL1-es kategóriában, megszerezve ezzel a magyar küldöttség első érmét. És nem mellékesen a paralimpiai kvótát.

„A hátszél nem könnyítette meg a rajtot, nem úgy akadt a lapát, ettől féltem is a verseny előtt, de tudtam, hogy ha nem borulok be, akkor utána nem lesz baj, bele tudok majd pörgetni. Az utolsó 50 méteren nagyon izgultam, hogy mi lesz, nem hittem el, hogy van ilyen, de a szurkolók tényleg beordítottak a célba.

Ha ők nincsenek, szerintem nincs meg az aranyérem se.

Az edzőmnek, a családomnak és a barátaimnak is nagyon köszönöm a támogatást! A paralimpián is hasonló a célom egy még komolyabb felkészülés után” – mondta az újdonsült világbajnok.

Ugyanebben a számban Suba Róbert ötödik lett, majd a következő paradöntőben, női KL2-ben Varga Katalin hatodikként zárt, amellyel megszerezte a magyar csapat második kvótáját.

„Elégedetlen vagyok, nem erre készültem,

de ez a hatodik hely is kvótát ér

– kezdte Varga Katalin. – Látszik, hogy nagyon erős a mezőny, a két brit utolérhetetlen, mennek, mint a gőzmozdony. A hátszél nem zavart, rövidíti a pályát, bár technikailag nem vagyok túl jó benne. Szerettem volna dobogós helyen végezni ez előtt a fantasztikus közönség előtt, de remélem, hogy lesz még itt világbajnokság, amelyen elindulhatok, és valóra válthatom az álmomat.”

Kozák Danuta volt a nap első magyarja, aki vízre szállt. A K-1 500 méteres előfutamból nem lehetett egyből a fináléba kerülni, ötszörös olimpiai bajnokunk pedig másodikként jutott tovább a középdöntőbe.

„A tegnapi nap után rendbe kellett tenni a fejemet – utalt a páros kizárásra, amelyről bővebben itt nyilatkozott. – Ez a nagy hátszél már zavaró, de nem volt olyan rossz a pálya. Próbáltam jó érzéssel kajakozni. Nem tudom, hogy mi lesz a döntőben, most egyelőre a középfutamra koncentrálok, lentről építkezem.”

Egy másik olimpiai számban, C-1 1000 méteren ugyancsak a középdöntőbe lehetett kerülni, a mezőny erősségét jelzi, hogy hat előfutamot rendeztek. Kiss Tamás második lett a saját futamában, ezzel továbbjutott.

A Kammerer Zoltán, Gál Péter István kajak páros 1000 méteren előfutamában a negyedik helyen zárt, így szintén középdöntős.

Kammerer Zoltán: „Szerettünk volna egy jót versenyezni, de az első 100 méteren eldőlt, hogy a negyedikek leszünk. Nem mentünk maxot, ennél azért többet tudunk. Szombaton éles pályát kell teljesítenünk,

a kvótákat pedig vasárnap osztogatják, szóval jól állunk.”

Gál Péter István: „Ez egy 85-90 százalékos pálya volt, nem azt mentük, amit tudunk, bőven van még bennünk, amit a középfutamban majd kihozunk magunkból. Hihetetlen érzés volt itt versenyezni, kevesen vannak még kint, de máris éreztem a közönség biztatást. Ez tíz százalék pluszt jelentett.”

Jobban ment a Balaska Márk, Apagyi Levente kettős, amely 200 méteren több mint egy hajót adott a teljes mezőnynek, és futamgyőztesként azonnal a fináléba jutott.

Apagyi Levente: „Nagyon érdekes, mert otthon a válogatón sokkal jobban izgulok, ahhoz képest itt nem volt semmi gond. Így terveztük, hogy megyünk egy max pályát, és megnézzük, hogy a többiek hogyan mennek hozzánk képest.”

Balaska Márk: „Megismertük egymást Levivel, akivel az edzésen kívül is összhangba kerültünk,

szerintem nem lesz gond a döntőben.

Ha már itt vagyunk Magyarországon egy világbajnokságon, akkor legyen már egy fényes érem a nyakunkban!”

Balla Virágnak és Devecseriné Takács Kincsőnek nem a 200 a száma, de előfutamukból így is bejutottak a döntőbe.

Balla Virág: „Ráhangolódás volt az 500-ra. Gyakoroltuk a rajtot, és hogy minél jobban kikapjuk a lapátot, mivel hátszél van.”

Devecseriné Takács Kincső: „Nekünk ez az időjárás is kedvez, hiszen Virág mindenhez tud alkalmazkodni, nekem pedig csak le kell őt követnem.”

A délelőtt zárószámában Bodonyi András C-1 500 méteren a B döntőbe jutott.

A délutáni program 14.30-kor kezdődik, az M4 sport is élőben közvetíti.

Kamera is előad az utánpótlás-konferencián

Világklasszis sportolók, köztük háromszoros olimpiai bajnokunk, Kammerer Zoltán, és a sporttudomány legjobbjai is előadnak november 28-án az utanpotlassport.hu hagyományos, Egy nap az utánpótlásért című konferenciáján. A Magyar Edzők Társaságának szakmai együttműködésével, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár fővédnökségével megvalósuló esemény helyszíne a fővárosi Lurdy Ház lesz.

Hír

Minden, amit a bajnokká válás legfontosabb időszakáról, a gyerek- és fiatalkorról tudni kell – ez a mottója a szakportál által már kilencedik alkalommal megszervezett konferenciának, melynek programjában különleges előadások és klasszis előadók sora várja az érdeklődő edzőket, testnevelőket, sportszakembereket, nem utolsó sorban a szülőket.

A MediaBook Kiadó égisze alatt működő utanpotlassport.hu szerkesztősége a nemrégiben megjelent – és a karácsonyi könyvpiac slágerének ígérkező – Így lettünk bajnokok című, harminc jelenlegi klasszis sportolónak a felnőtté válásig tartó időszakát felölelő portrékötet vezérfonalára fűzte fel a konferencia témáit.

Hogy miképpen csinálták, milyen gondokkal küzdöttek, hogyan élték meg a sikereket és a kudarcokat gyerekkorukban azok, akik eljutottak a világsikerig. Honnan indultak és milyen út vezetett számukra a nagy győzelmekig? Mit tanulhatnak az egyes történetekből a pályájuk elején most járó fiatal sportolók, a szüleik, az edzőik?

Az egész napos konferencián

elmondja gondolatait Kammerer Zoltán,

a világbajnok öttusázó Marosi Ádám és az olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó Ungvári Miklós. A résztvevők beszélgetést hallhatnak az ötkarikás aranyérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándor és a nyíltvízi úszó vb-első Rasovszky Kristóf édesanyjával, valamint a párosvilágbajnok teniszező, Babos Tímea édesapjával. Előadást tart Földesiné dr. Szabó Gyöngyi sportszociológus, Lénárt Ágota pszichológus és Köpf Károly, a Magyar Edzők Társasága titkára mellett a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Gergely István, a Budapesti Honvéd jelenlegi elnöke, valamint Vajda Zsuzsanna, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium testnevelés-munkaközösségének vezető tanára is.

Részletes program, részvételi feltételek és jelentkezés itt.

Idén a Szeged lett a legeredményesebb

Elkészült a tagszervezetek közti bajnoki összesítés, idén az NKM Szeged VE végzett az abszolút első helyen a pontversenyben. A klub az elmúlt években rendre ott volt a dobogó valamelyik fokán. 2019-ben a második a Graboplast Győr lett, a harmadik pedig a KSI SE.

Hír

A szegediek tavaly sem maradtak le sokkal a győri klub mögött, sőt, ha a masters eredményeket nem számítjuk bele, akkor az egyesület – minimális különbséggel – már 2018-ban is megnyerte a bajnoki összesítést.

“Óriási büszkeség számunkra, hogy az élen zártunk. A versenysportban 2018-ban mindössze 0,25 pont előnnyel nyertük meg az összesített pontversenyt. Az idén még több pontot szereztünk,

sokat léptünk előre és szinte mindenben fejlődtünk.

Ez a nagyszerű eredmény pedig egy tudatos szakmai munka gyümölcse, amely mögött egy nagy csapat áll” – mondta Sík Márton. Az NKM Szeged VE szakmai vezetője hozzátette, hogy az egyesület motorjai azok a lelkes edzők, akik szinte az év minden napján dolgoznak, de megköszönte a segítséget a klub minden alkalmazottjának, valamint a szülőknek, és az egyesület támogatóinak is.

Az összesített pontversenyben tavaly 1571 pontot szerzett a győztes győri klub, idén a szegediek 1674-el nyertek. 2019-ben az első és a második között 76,5 pont lett a különbség, 2018-ban ennél jóval kisebb, mindössze 8,5 pont különbség döntött. A harmadik helyezett mindkét évben a KSI SE lett, amelyik 130 ponttal többet szerzett idén, mint egy évvel korábban. A bajnoki összesítésbe idén már a sárkányhajós eredmények is bekerültek, de ebben a szakágban a legjobb három egyesület közül csak a Graboplast Győr szerzett pontokat.

Az első három helyezett mögött 2019-ben az UTE lett a negyedik, de a lila-fehérek már több mint 150 bajnoki ponttal vannak lemaradva a dobogóról, tehát a legjobb három, és az üldözők között ezúttal is kisebb szakadék alakult ki. Az UTE kajak-kenusai ennek ellenére egy helyet előreléptek, hiszen idén meg tudták előzni a most ötödik helyen végző Lágymányosi Sparit.

További érdekesség, hogy a legjobb tíz egyesület mezőnye alig változott. Az élklubbok közül 2019-ben kiesett a Tiszafüred (ezúttal 11. lett), míg a tavaly tizenegyedikként végző MTK idén a nyolcadik helyezést szerezte meg a bajnoki listán.

Bajnoki Pont Részletes 2019