Megvan az első magyar érem a világbajnokságon

A paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert szerezte az első magyar érmet a Portugáliában zajló kajak-kenu világbajnokságon. Az épek versenyében csütörtökön délután minden magyar továbbjutott.

Délutánra rendkívül párás meleg lepte el a pályát, ám ez szerencsére nem fogta meg versenyzőinket. Olyannyira nem, hogy megszületett az első magyar érem. A parakajakosok KL1-es kategóriájában Suba Róbert (felső képünkön) második, Juhász Tamás pedig negyedik lett.

„Elégedett vagyok, de látok sajnos hibákat, nem úgy jött össze, ahogy vártam, de persze örülök. Az első háromba vártam magam kajakban, a kenus döntőben a negyediktől a hatodik hely a célkitűzés” – mondta Suba Róbert.

Suba fentről a negyedik pályán, fehér hajóban:

Varga Katalin a kenusok között szerdán elért negyedik helye után csütörtökön szintén negyedik lett a női kajakosok L2-es sérültségű kategóriájában.

Az épek között a délutáni programot két világbajnoki címvédő 200-as kajak párosunk nyitotta, előbb a Hagymási Réka, Szabó Ágnes kettős futamában a harmadik helyen zárva került egyből a döntőbe, majd a Balaska Márk, Birkás Balázs duó jött be magabiztos versenyzéssel a második helyre, kvalifikálva ezzel magát a fináléba.

Bodonyi Dóra szintén azonnal a döntőbe jutott, miután az első méterektől kezdve vezetve, hatalmas fölénnyel nyerte előfutamát kajak egyes 1000 méteren. Ugyanezen a távon, a férfi kenusoknál a keret másik Bodonyija, András elszakadt a mezőnytől a brazil Dos Santosszal, csak ő tudta tartani a tempót a riói olimpia ezüstérmesével. Bár végül a második helyen ért célba, így mennie kell még egy középfutamot, de nagyon reménykeltő volt ez a teljesítmény, hiszen ezzel az idővel megnyerte volna a másik két előfutamot, vagy legalábbis jobb időt ment, mint az ott győztes cseh Fuksa és német Brendel.

„Szerettem volna egy jó előfutamot menni, mert

kell, hogy egy durvább pályával kezdje el az ember a versenyt,

hogy beégjen a tüdeje. Még nem éreztem a legjobbnak a mozgást, 95 százalékosnak mondanám. Remélem, lesz ez még jobb is” – mondta Bodonyi András.

A női kenusok egyik olimpiai számában, 200 egyesben annyi nevező volt, hogy itt nem lehetett egyből a döntőbe jutni, ennek ellenére Balla Virág egy kevésbé jól sikerült rajtot követően megnyerte futamát, és készülhet a szombat délelőtti középdöntőre.

A Sarudi Pál, Kiss Balázs, Kiss Tamás, Takács Mihály Áron kenu négyes utolsó lett futamában, de mivel csak tíz kenus egység indult 500 méteren, így a középdöntőből még lesz esélyük bejutni a fináléba.

Pénteken már döntőket is rendeznek Portugáliában, az M4 Sport 16.30-tól élőben közvetíti a finálékat, míg a szombati és a vasárnapi döntőket 12.50-től a Duna Worldön követhetik a szurkolók, de élőben jelentkezünk mi is a Facebook-oldalunkon és az Instagramunkon.

A csütörtök délelőtti történések:

Kozák és Kopasz erődemonstrációja

Kozák Danuta és Kopasz Bálint is remek evezéssel mutatkozott be a Portugáliában zajló kajak-kenu világbajnokságon, de a Kárász, Kozák páros is nagyon jól ment, és egyből a döntőbe jutott.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók