Megújult és nemzetközi edzőtáborközpont lesz a Kolonics György Vízitelep

Szerdán átadták a megújult Kolonics György Vízisport Központot, amely nem csak a magyar sportolók felkészülését szolgálja, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséggel kötött megállapodás értelmében 2016-tól az ICF nemzetközi edzőközpontjaként is működik. A létesítmény bővítésének második üteme a magyar kormány által a 16 kiemelt sportág számára biztosított infrastrukturális fejlesztési forrásból, összességében 200 millió forintból valósult meg.

A néhány héttel ezelőtti nagy vihar elodázta az átadási ünnepséget, az elmúlt hetek a romeltakarításról, a kármentésről szóltak a Gubacsi hídnál lévő megújult Kolonics György Vízisport Központban, amely azonban szerdán délben teljes díszében fogadta az újságírókat, az érdeklődőket.

Az öt évvel ezelőtt létesült központ három ütemből álló felújításának második szakasza készült el most, a 200 millió forintos beruházásból 44 fő elszállásolására alkalmas sportmotel létesült, emellett új közösségi tér, új konditerem és tornaterem fogadja majd az idelátogató versenyzőket. 

A létesítmény három fontos funkciót lát el. Elsődlegesen sportolóink, utánpótlás válogatottaink központi edzőhelye, és nem kizárólagosan csak a vízfelület, hanem a központban lévő belső infrastruktúra is a versenyzők profi felkészülését szolgálja. És már nem csak a hazai kajakosokét és kenusokét, hiszen a hétvégi montemor-o-velhói magyar szempontból nagy sikerrel záruló ifjúsági és u23-as világbajnokságon megállapodást kötöttünk a nemzetközi szövetség vezetőivel arról, hogy a Kolonics telep 2016-tól az ICF nemzetközi edzőközpontjává is válik. Ez lesz az a központi tábor, ahol a fejlődő országok versenyzői készülhetnek majd a 2020-as tokiói olimpiára, emellett edzőképzést is biztosítunk a külföldi szakembereknek. A harmadik pillér pedig a Vízen bejárható Magyarország programot szolgálja, hiszen ez a létesítmény a turisztikai program egyik fő bázisa lesz – árulta el Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

Kozmann György, a Kolonics Alapítvány új elnöke arról beszélt, mennyire fontos a sportág számára, hogy a 2008-as pekingi olimpia előtt tragikus körülmények között elhunyt kétszeres olimpiai bajnok nevét viseli a nemzetközi edzőközpont.

Koló legendája nem kopott meg, mutatja ezt az is, hogy évről évre egyre többen vesznek részt júliusban a csepeli emlékevezésen – mondta Kolonics György korábbi párja, Kozmann György. – A hat esztendővel ezelőtt létrejött alapítványnak a feladata Koló örökségének ápolása, törekszünk arra, hogy minél többen ismerjék meg az ő pályáját, szellemiségét, sportolói és emberi nagyságát. Büszke vagyok arra, hogy a Kolóról elnevezett létesítmény kilép a nemzetközi porondra.”

Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára elmondta a központban jelenleg is zajlik az ICF mentor programjának tábora, Vereckei Ákos olimpiai bajnok kajakos és Pulai Imre olimpiai bajnok kenus vezetésével 35-40 versenyző készül az augusztusi milánói világbajnokságra. A sportvezető azt is elárulta, hamarosan elindul a fejlesztés harmadik menete is, amelynek keretében új hajótároló épül és megújul a központ közvetlen környezete.

 

Teljes galéria megtekintése

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók