Megújult a tehetségfelmérő Eszkimó-Indián Játékok

A nagykanizsai után a gyomaendrődi Régiós Eszkimó-Indián Játékok is kiváló hangulatban zajlott le. A gyerekek nagyon élvezték a felkészítő korosztály jelentősen átalakított, élménygazdag állapotfelmérőjét, amely a Magyar Kajak-Kenu Szövetség 2018-as tehetségmenedzselő programjának egyik részét képezi.

A nagykanizsai esemény után a hétvégén Gyomaendrődön folytatódott az országos bajnoki rendszer előszobájaként számon tartott Régiós Eszkimó-Indián Játékok, amelyen már a 2018-as tehetségmenedzselő program keretében megújított eseményen vehettek részt a gyerekek. A tehetségmenedzselő anyagot közel 30 – főleg utánpótlás – kajak-kenu edző állította össze, ennek egy részét képezi a ráncfelvarráson átesett Eszkimó-Indián Játékok. A rendezvény célja, hogy alapügyességi, kreatív, élményszerző feladatokat végezzenek a gyerekek, kajak-kenus közegben mozogjanak, és érezzék jól magukat. A “verseny” végén az indulók közül nem első-második-harmadik helyezetteket választottak, hanem minden gyermek teljesítményét oklevéllel jutalmazták és díjazták a szervezők.

Az U11-es és U12-es korosztályban nem változtak az évek óta megszokott feladatok, továbbra is a kislabdadobás, húzódzkodás, futás-evezés hármas várt a gyerekekre. Az U10-esek választhattak, hogy az idősebbekhez csatlakoznak, vagy az U8-as és U9-es korosztály feladatsorát hajtják végre, amely jelentősen megváltozott.

Az előkészítő korosztály „versenye” három állomásból áll: egy vízi ügyességiből, egy játékos váltóversenyből és egy négykilométeres evezésből. A vízi ügyességi feladatsorban egy bójához kell beállni, öt métert kanalazni jobbra, ötöt balra, ezután hátrafelé evezni, rajtpozícióban megtartani a lapátot, majd elevezni – ezáltal megtanulják a gyerekek kezelni a hajót. A játékos váltóverseny régióként eltérhet, itt szabadkezet kapnak a szervezők a feladatok összeállításában. A sport értékeinek továbberősítése érdekében a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a váltóverseny csapatainak beosztása során a gyerekeket nemtől és egyesülettől függetlenül sorolják be. Ezzel a szervezési változtatással az a cél, hogy a gyerekek közelebbről is megismerjék egymást, a más klubnál készülő kortársaikat – valamint egyesületi hovatartozástól függetlenül szurkolhassanak egymásért és a közös sikerért.

„A kőrösiek és a gyomaendrődiek remek helyszínt biztosítottak az Eszkimó-Indián Játékok hétvégi állomásának – kezdte a világbajnoki ezüstérmes egykori kajakos, Sík Márton, aki az edzők által összeállított, 104 oldalas tehetségmenedzselő anyag elkészítéséről szóló projektet fogja össze.

Fantasztikus volt látni, hogy milyen jól kezelik a gyerekek a hajókat

és, hogy a váltóversenyben milyen remekül teljesítették a feladatokat, amelyekkel csak ott ismerkedtek meg. Nagyon jól sikerült ez a hétvégi felmérő, kiváló volt a hangulat. Jó volt látni azt is, hogy van potenciál ezekben a gyerekekben, és ha nem is lesz mindegyikükből olimpiai bajnok kajak-kenus, de köztük vannak a leendő nagy versenyzők is. Ami a tehetségmenedzselő programot illeti, azt tudni kell, hogy ez a 2018-as év egy tesztév, amelynek végén átvizsgáljuk a programot, eszközöljük a változtatásokat, amennyiben szükség lesz rá, és 2019-ben véglegesítjük.”

Világbajnok kajakosunk, az Alsó-Duna régió képviselője, Boros Gergő is elutazott Gyomaendrődre, és hasonlóan jó véleménnyel volt a megreformált felmérőről. „A kezdeti aggodalmakkal ellentétben nagyon jól sikerült az esemény. Attól tartottak, hogy a vízi ügyességi feladatok túl nehezek lesznek, de

99 százalékban meg tudták csinálni a gyerekek, nem okozott nekik problémát.

A négykilométeres evezésen is változtattunk, figyelembe vettük a helyi adottságokat, és amíg eddig 36 perc alatt kellett leevezni a távot, most az első hat időeredményéből átlagot vontunk, és ennek a 107 százalékát vettük limitidőnek, mint a Forma-1-ben. Bevált, hiszen szinte mindenki belefért ebbe az időbe. A sorversenyeket is nagy lelkesedéssel csinálták, például abroncsokat gurítottak vagy homokzsákokat cipeltek. A cél az volt, hogy ne kimondottan versenyhangulatú legyen az esemény, hanem egy jókedélyű állapotfelmérés, amit a gyerekek élveznek, és ezt sikerült is elérnünk.”

Június 30-án és július 1-jén Nőtincsen, Mosonmagyaróváron és Tiszafüreden is rendeznek Régiós Eszkimó-Indián Játékokat – részletek a versenynaptárban a megfelelő eseményre kattintva.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók