Mégse

Megtalálta a helyes utat Szabó Gabi

A háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella több edzőváltáson esett át az elmúlt időszakban, a nyarat pihenéssel és feltöltődéssel töltötte, mostanra azonban megtalálta azt a közeget, ahol remélhetőleg újra a régi lehet.

Hír

A 31 éves kajakos gyakorlatilag a teljes szezont kihagyta tavaly, majd októberben kezdett el edzeni új edzőjével, Hadvina Gergellyel, akinek csoportjában van Bodonyi Dóra, Gál Péter és Sarudi Pál is. Utóbbi versenyző nem utazott ki velük Portugáliába, a többiek azonban március 24-től április 14-ig Portugáliában edzőtáboroznak.

„Az előző évem az útkeresés éve volt, úgy érzem, megtaláltam a helyes utat – kezdte Szabó Gabriella. – Nagyon örülök, hogy ebbe a csoportba kerültem, fizikálisan korábban sem volt problémám, mentálisan voltak gondok, de Hadvina Gergely csoportjában erről már szó sincs.

Megérte a féléves keresgélés, Tokióig már szeretnék itt maradni.”

A nyáron négy hónap szünetet rendelt el magának, ezalatt próbált feltöltődni úgy, hogy a kajakozást félretette. Nem volt nehéz viszont felvennie a ritmust a többiekkel, hiszen mozogni így is szinte minden nap eljárt.

„Nem hagytam el magam. Reggel 6-ra már mentem az uszodába úszni vagy a Hármashatár-hegyre futni, tehát az állóképességemet igyekeztem megtartani, csak a kondit és a kajakozást hagytam el. Ezért kicsit gyengébben kezdtem az őszt, de szerencsére az izom gyorsan visszajött, a téli felkészülés nagyon jól sikerült, vártam már, hogy vízen legyünk, és evezzünk.”

Hogy mivel próbált a nyáron feltöltődni? „Egyszer voltam Toscanában, de ezt leszámítva az utazgatás elmaradt, amit nem is bánok, mivel egyébként is sokat vagyunk külföldön, jó volt rendszeresen a saját ágyamban ébredni. Az élet apró örömei… Próbáltam minél többet lenni a családommal és a barátaimmal, tudtam végre főzőcskézni, amire előtte nem igazán volt időm.”

Christmas is coming 🥧🎄 #hajnalisütés #mégötfélelesz #deazserbóakedvenc

Gabi Szabó (@gabi.szabo) által megosztott bejegyzés,

Szabó Gabriella feltöltődve vág tehát neki a szezonnak, céljai pedig nem változtak a korábbi évekhez képest. „Ugyanúgy a páros és a négyes vonz, ezekben szeretnék kijutni a világversenyekre. Ehhez egyesben kell olyan színvonalat nyújtanom, hogy minél többen érdemes találjanak a páros és négyes hajókra. Első lépésben a páros a célom.”

A Balaton közepén evezhettek a családok is

A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Fonyód közösen.

Hír

Az átevezésen Fonyód-Badacsony-Fonyód útvonalon kellett megtenni a 10 kilométeres távot bármilyen kézi hajtású vízi járművel – érkeztek is kajakokkal, kenukkal, SUP-okkal, tengeri kajakokkal és sárkányhajókkal is.

„A fonyódiak korábban már megrendezték ezt az átevezést, amelyet tavaly a szövetségünk is felkarolt, mert így szélesebb körben is fel tudjuk hívni a figyelmet a vízi sportok szépségére. 2017-ben a kedvezőtlen időjárás miatt augusztusban és szeptemberben is el kellett halasztani az eseményt” – mondta még az esemény előtt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

Ugyanazon a napon, gyönyörű szép időben rendezték meg a Balaton-átevezést és az időjárás miatt többször elhalasztott Balaton-átúszást, ezt kihasználva nagyon sokan mind a két módon átszelték hazánk legnagyobb tavát. Így tett Révész Máriusz kormánybiztos is, aki előbb átúszta a Balatont, majd negyedmagával átkenuzta.

De ott volt az indulók között – a teljesség igénye nélkül – Vaskuti István olimpiai bajnok kenus, Storcz Botond olimpiai bajnok kajakos, Csabai Edvin 17-szeres maratoni világbajnok kenus, Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó, Bácskai János, Ferencváros polgármestere és Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke is.

Az eseményre mintegy 250 hajót és 700 indulót vártak az előzetes nevezések alapján, ehelyett 671 hajó 1386 „versenyzője” vágott neki a Balatonnak, és szelte át a tavat biztonságban.

„Számunkra is meglepő, hogy milyen hatalmas volt az érdeklődés – kezdte Berényi Péter szervező. – Kimondottan egy családi rendezvénynek szántuk, amelyen egy kihívás keretében bárki megmérettethette magát, a Balaton közepén evezhetett, ezt azért nem teheti meg mindenki a hétköznapokban ilyen biztonságos körülmények között. Hat mentőmotoros, két segédmotoros, 11 vitorlás biztosította a versenyt a Balatonon, de a mentők is rendelkezésre álltak a parton.”

Minden célba érő kapott egy lángost a parton, és amellett, hogy a Balaton-átevezés egy családi, szabadidős esemény volt, különböző kategóriákban győztest is hirdettek.

Az abszolút bajnok a Bagó Bálint, id. Lacsik Péter, ifj. Lacsik Péter, Kaszás Kornél, Kiss Bence, Krenák Mihály, Lovass Márk, Porubszky Norbert, Szabó Péter alkotta Győri Nyolcas hajó lett, amely 34 perc 11 másodperc alatt teljesítette a 10 kilométeres távot.

Az abszolút győztes Győri Nyolcas öt tagja a délutáni eredményhirdetésen

Az eredményeket ide kattintva lehet böngészni. Köszönjük minden indulónak a türelmet, amíg vártak a regisztrációra, várunk vissza mindenkit jövőre is!

Taroltak a magyar kajakosok Valladolidban

Hét érmet, közte négy aranyat nyertek a magyarok a 21. Gran Premio Internacional de Valladolid elnevezésű maratoni versenyen.

Hír

A fő szám a kajak négyeseké volt Spanyolországban, 5000 méteren a nőknél a Czéllai-Vörös Zsófia, Katona Lili, Bara Alexandra, Lazúr Margaréta egység győzött, a férfiaknál pedig Boros Adrián, Szakály Viktor, Mészáros Márton és Máthé Krisztián ezüstérmet nyert. Másnap, 6000 méteren a női négyes ismét az élen végzett, míg a férfiak a negyedik helyen értek célba.

Egyéniben a nőknél és a férfiaknál is kettős magyar siker született, Czéllai-Vörös Zsófia nyert Bara Alexandra előtt, valamint Boros Adrián győzött, Máthé Krisztián pedig másodikként zárt.

Az összetettben a nőknél a mieink az első, a férfiak pedig a harmadik helyen végeztek, míg az összevont versenyben Magyarország második lett.

A négyes verseny itt visszanézhető: