Megküzdöttek az elemekkel

Sportolói és emberi nagyságukról tettek hétfőn délelőtt tanúbizonyságot azok, akik az esős, szeles 10 fokos időben rajthoz álltak a 10. Kolonics György Emlékfutáson. 2300 kiváló sportember a mostoha körülmények között és fontosnak tartotta, hogy teljesítményével méltó emléket állítson minden idők egyik legjobb kenusának.

Rossz tréfát űzött a verseny szervezőivel a hirtelen késő őszivé váló időjárás. Még vasárnap délután eleredt az eső, így a versenyt lebonyolító BBU munkatársai már eleve rendkívül mostoha viszonyok között jelölték ki a pályát, és a futókat hétfőn reggel sem fogadta ennél jobb idő.

„Végül az a hátrány, amit az időjárás okozott, lett a verseny igazi előnye – mondta Csabai Edvin, a Kolonics Alapítvány elnöke, aki maga is lefutotta a félmaratoni távot. – Talán semmivel sem lehetett volna jobban megemlékezni Kolóról a mai futásnál. Éppen a rá jellemző elszántságra és kitartásra volt azoknak ugyanis szüksége, akik elindultak a versenyen. Ősszel Koló is minden alkalommal lefutotta a félmaratont, őt ismerve biztos vagyok benne, hogy most is ott lett volna a rajtnál és megküzdött volna az elemekkel.”

A futás különböző versenytávjain: 2, 11,5 illetve 21,4 kilométeren és a félmaratoni váltóban összesen több mint 2300-an álltak rajthoz, az indulók közt idén is rengeteg utánpótlás- illetve felnőttkorú, valamint a pályafutását már befejező kajak-kenus lehetett megtalálni. A sportág örökös bajnokai közül futott ma Szabó Gabriella, Storcz Botond, Kammerer Zoltán, valamint Csabai Edvin, de a mezőnyben képviseltette magát a jelen nagyágyúi közül többek közt Kiszli Vanda, Ceiner Benjámin, Máté Krisztián, Koleszár Mátyás és Vidákovich Antal is.

A versenyt megtisztelték jelenlétével az egykori kiváló kenus édesanyja és édesapja, a 21,4 kilométeres táv rajtjelét id. Kolonics György adta meg. Az emlékfutásra kilátogatott Dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közgyűlésének elnöke is.

„Rengetegen segítettek abban, hogy ez a verseny ilyen színvonalon létrejöhessen, nagy köszönet jár a támogatóknak, akik lehetővé tették, hogy ingyenes legyen a nevezés, valamint a KSI SE-nek is, amiért vállalta, hogy a versenyközpontot a népszigeti vízitelepén rendezzük be. Külön köszönjük a BBU csapatának munkáját, akik profi szervezői voltak ennek az eseménynek is és mindenkinek hálásak vagyunk, akik adományt helyeztek el a Kolonics Alapítvány gyűjtődobozában. Az esemény motorja pedig Szemán Róbert barátom volt, aki alapítványunk egyik megrögzött kurátora. Ő biztosította az anyagiakat, ő hozta a szervező csapatot és neki köszönhető, hogy az esemény egyben Olimpiai Ötpróba állomás is volt. Annyian voltak ma, hogy Koló halálának jövő nyári 10. évfordulója előtt elmondhatjuk, emléke ma már nemcsak a kajak-kenus családnak fontos, hanem rengeteg más sportembernek és cégnek is, akik ott álltak a rajtnál, illetve támogatták az eseményt” – tette hozzá Csabai Edvin.

A király számot, a 21,4 kilométeres félmaratonit Galamb Csaba nyerte meg a férfiak, Simona Staicu pedig a hölgyek között. Érdekesség, hogy az urak versenyében összesített harmadik lett Rozbora András világbajnok parakajakos, aki ezzel nyert a kerekesszékes kategóriában.

A Kolonics Alapítvány vándordíját idén is az a női illetve férfi kajak-kenu versenyző vehette át, aki a sportág leggyorsabbja lett. A hölgyek között a tavalyi év után idén is a kajakos Kiszli Vanda győzött, a férfiaknál pedig a KSI SE versenyzője, Bakó Tamás futotta a legjobb időt.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók