Mégse

Megküzdeni a világ élvonalával és az átállással

Kéthetes edzőtáborban készült itthon a magyar válogatott az október közepén Kínában rendezendő ifjúsági, U21-es és felnőtt maraton világbajnokságra, ahol az átállással is meg kell küzdeniük a más kontinensről érkezőknek.

Hír

Weisz Róbert szövetségi kapitány válogatottjában 17 felnőtt versenyző kapott helyet, míg az U23-as és ifjúsági korosztályban 20 magyar kajak-kenus áll rajthoz.

„Az előzetesen tervezetthez képestt nagyobb lett a csapat létszáma, mivel kevesen dupláznak majd a vébén – kezdte Weisz Róbert. – A teljes küldöttség 53 fő lesz, de ebben benne vannak azok az edzők is, akik önköltségen tartanak a csapattal. A költséghatékonyság érdekében két részletben fog kiutazni a válogatott, és nem is a saját hajóinkat használjuk majd, hanem a Nelótól bérlünk odakint. A vébé kezdése előtt két nappal érkezünk ki, az első napon pedig már vízre is szállnak egyéniben az ifjúsági versenyzők, de a rövidkörös felnőtt futamokat is a nyitónapon rendezik, így sokat nem tudnak ismerkedni a hajókkal.”

A felnőtteknél Czéllai-Vörös Zsófia és Kiszli Vanda is három-három számban indul: a rövidkörös és a hagyományos K-1 mellett párosban is megküzdenek az érmekért: előbbi Kolozsváriné Csay Renátával, utóbbi Pupp Noémivel egy hajóban.

„Az idén az Európa-bajnokságon először csináltam végig ugyanezt a programot, és nem volt vele gond. Talán fejben jobban ott kell lenni, mint fizikálisan, hogy mind a három számban maximálisan tudjak teljesíteni. Prioritást egyik sem élvez, az egyes és a páros is ugyanolyan közel áll a szívemhez. A rövidkörös lehet talán a legnehezebb, de ifi koromban síkvizeztem, 200 egyesben versenyeztem, tehát van bennem robbanékonyság is” – mondta Czéllai-Vörös Zsófia, aki az idei Eb-n ezt be is bizonyította, hiszen megnyerte a rövidkörös versenyt, valamint párosban Csay Renátával is győzött, egyesben pedig Kiszli Vanda mögött másodikként zárt, tehát két arannyal és egy ezüsttel térhetett haza a kontinenstornáról.

 

„Eddig 99 százalékosnak mondanám a szezonomat, egyedül az Eb-n hibáztam a futószakaszon. A vébén is

minden számban a dobogóra szeretnék állni,

és nem titkolom, hogy a legfényesebb éremért állok rajthoz mindenhol. Van pár taktika a fejemben, és nagyon remélem, hogy semmilyen külső körülmény nem szól majd bele a versenybe. Még soha nem jártam Kínában, az akklimatizálódás nem lesz egyszerű, de mindenki küzdeni fog vele, viszont ezt nem problémának fogom fel, hanem megoldandó feladatnak. A maximumot szeretném kihozni magamból, és ha ez sikerül, akkor elégedett leszek” – fogalmazott Czéllai-Vörös Zsófia.

A férfiaknál Boros Adrián indul a legnagyobb eséllyel, ő egyesben és párosban Máthé Krisztiánnal is rajthoz áll. „Mindkettőt szeretném megcsinálni százszázalékosan, egyik sem élvez prioritást a másikkal szemben – kezdte Boros. – Ha az egyiket meg tudom csinálni úgy, hogy mindent beleadok, akkor a másikat is. Jósolgatni nem szeretnék, meglátjuk, hogy mire lehet ez elég. Akkor leszek elégedett, ha a vébé után elmondhatom, hogy a maximumot hoztam ki magamból, és nem zavart be semmilyen külső körülmény a versenyembe” – nyilatkozta Boros Adrián, akinek kisebb problémát jelenthet az akklimatizálódás, főleg, hogy keletre utaznak, és az érkezés után néhány nappal már versenyeznie is kell.

„Rengeteget utazok, ezért tudom, hogy nekem ez okozhatja a legnagyobb problémát. Ha 300 kilométerre megyek, akkor is szeretek egy nappal korábban odaérni. Itt hat óra lesz az időeltolódás, de inkább a 20 órás utazás fog megviselni. Versenyeztem már azon a helyen, ahol a kínai vébé lesz, és sajnos

a keleti utazással vannak gondjaim.

Amikor Amerikába megyek, akkor elég egyszer fennmaradnom, és már át is álltam, de itt sajnos pont rossz irányba megyünk, van, hogy két hét is kell, mire át tudok állni. Szerencsére azonban nekem nem kell egyből versenyeznem, lesz egy-két napom, hiszen kedden érkezünk, és szombaton lesz az első futamom. Fejben kell ezt rendbe tennem, nem szabad kétségbe esnem. Próbálok majd minél többet pihenni.”

A magyar válogatott október 14-én, hétfőn utazik ki a vébére, a keddi kiérkezést követően szerdán edzenek egyet, csütörtökön pedig már kezdődnek is a versenyek.

Más színezete kezd lenni a Párizs-keretnek

Újabb összetartáson vett részt a Párizs-keret, 13 férfi kajakos hétfőtől szombatig Tatán edzőtáborozott. Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány szerint szépen kinőtte magát a fakó csapat.

Hír

Akárcsak legutóbb a sevillai melegvízi edzőtáborban, ismét Nyerges Attila és Matyus Zsolt irányítása alatt készült, csak ezúttal Tatán Noé Zsombor, Bogár Gábor, Noé Bálint, Dombvári Bence, Németh Viktor Máté, Koleszár Mátyás, Béke Kornél, Gál Péter, Redl András, Varga Ádám, Kós Benedek, Erdőssy Csaba és Kammerer Zoltán is.

Komoly alapozó munkát végeztek a héten: három futó-, három úszó- és négy konditermi edzés szerepelt a programban, amelyet szombaton délelőtt a Tatai-tó körüli két körrel, azaz 14 kilométer futással zárnak.

„Kinőtte magát ez a fakó csapat – kezdte Makrai Csaba, aki szinte minden nap ott volt Tatán a kajakosokkal, és akinek felügyelete alá tartozik a Párizs-keret. – Ezeknek a srácoknak a nagy része gyakorlatilag a második vonalnak felelt meg, amikor létrehoztuk a keretet, azóta azonban rengeteget fejlődtek, a szegedi világbajnokságon például az 500 és 1000 párosban, valamint az 1000 négyesben már nyolcan ültek ebből a keretből. A héten itt volt, és személyesen megnézte őket Tatán Schmidt Gábor elnök úr és Hüttner Csaba szövetségi kapitány is, ez is jelzi, hogy komoly figyelmet kapnak ezek a srácok. Egészen más színezete kezd lenni ennek a keretnek,

már messze nem az a fakó csapat,

hanem egy olyan társaság, amelytől a szakmai vezetés is azt várja, hogy igenis legyen esélye a kvótaszerzésre 1000 párosban a pótkvalifikációs versenyen.”

Makrai Csaba kiemelte, hogy ebben nagy szerepe van a két idősebb, rutinosabb versenyzőnek, Kammerer Zoltánnak és Dombvári Bencének. „Kammerer a mentora volt ennek a Párizs-keretnek, ő maga kérte, hogy a fiatalokkal készülhessen, de nem csak példaképként funkcionál, attól sokkal több, kőkeményen edz, és

úgy készül, hogy szeretne ott lenni az olimpián.

Ugyanez igaz Dombvárira is, aki ugyancsak maximálisan odateszi magát, érzik mindketten, hogy az utolsó lehetőségük, hogy még egy olimpián ott lehessenek, és ennek érzik is a súlyát.”

A Párizs-keretből Kammerer Zoltán, Dombvári Bence, Varga Ádám, Noé Zsombor, Gál Péter, Béke Kornél és Redl András februárban három hétre Dél-Afrikába vonul edzőtáborba a válogatottal, március elsején jönnek haza, majd nyolcadikán újabb három hétre már a teljes Párizs-keret Sevillába repül. A szakmai stáb célja, hogy ez utóbbi edzőtáborban már megtalálja azt a párost, amely sikerrel veheti fel a versenyt az olimpiai kvótáért.

Budapestre látogatnak Európa legjobbjai

Az idén végre Budapest is komoly kajak-kenu világversenyt rendezhet 2020. július 20-26. között, hiszen Magyarországon kerül sor az ifjúsági, U23-as és felnőtt maraton Európa-bajnokságra, méghozzá egy teljesen új helyszínen. Erről kérdeztük a verseny egyik főszervezőjét, Weisz Róbertet.

Hír

„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szeretett volna Budapesten rendezni egy nemzetközi versenyt, és mivel gyorsasági kajak-kenu pálya még nincs a fővárosban, így esett a választás a maraton Európa-bajnokságra, amelyre soroksári Duna szakasz kiválóan alkalmas. Nagyon örülünk annak, hogy végre a főváros is otthont adhat egy ilyen jeles eseménynek” – mondta Weisz Róbert szövetségi kapitány, aki egyben az Eb technikai vezetője is.

A Daru-domb és az előtte fekvő terület lesz az Európa-bajnokság központja. A domb és Kolonics sétány közötti lépcsős partvonal akár lelátónak is megfelel, a szervezők úgy terveziuk, hogy a sétány magasságában lesz a rajt, a befutó és a futószakasz is.

„A maratonnál általában a rajt egy klasszikus stégről történik, de az elmúlt időszakban több versenyen a síkvízen is ismert rajtgépből indultak a kajak-kenusok. Mi is vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy ezt tudjuk csinálni. A rajt után folyásiránnyal lefelé indul majd el a mezőny, 1700 méterrel lejjebb lesz a forduló, ez már belelóg a csepeli kajak-kenu pályába. A felső fordulót a Kolonics sétányhoz tesszük, hogy

minél közelebb vigyük a nézőkhöz ezt az izgalmas részt.

Egy kör 3,6 kilométer lesz, ebből 100 méter a futószakasz. A verseny befejező kiskörében egy kilométert kell megtennie a mezőnynek, a végén pedig folyásiránnyal szemben lesz a befutó” – vázolta fel a pályáról való tudnivalókat Weisz Róbert.

A szövetségi kapitány hozzátette, hogy a magyar versenyzőkön már érezni, hogy nagyon készülnek az Eb-re, amelyet második alkalommal rendez meg Magyarország (korábban Győr látta vendégül Európa legjobbjait).

„Valószínűleg az idén meg is fordul a prioritás a vb és az Eb között, mert versenyzőink nagyon szeretnének hazai közönség előtt bizonyítani. Mi ehhez minden segítséget meg is adunk, úgy tervezzük, hogy az Európa-bajnokság előtt

még egy edzőtábort tartunk majd a versenyhelyszínen.

A kontinenstorna előtti két nap, július 20-án és 21-én a masters Európa Kupát rendezzük meg ugyanezen a helyszínen, így addigra már teljesen kész lesz a pálya, akkor is lesz lehetőségük versenyzőinknek megszokniuk a környezetet. Az idén a világbajnokságra, amely egy hónappal később lesz, nem is rendezünk második válogatót, hanem az országos bajnokság alapján kerül kihirdetésre az Európa-bajnoki keret, amelyen csak egy gyengébb Eb-szereplés esetén változtatunk.”

A futamokról drónok segítségével élő közvetítés is lesz az interneten, de a helyszínre kilátogató nézők is láthatják majd a történéseket egy nagy kivetítőn.

Várunk mindenkit szeretettel a maraton Európa-bajnokságra júliusban!