Mégse

Megküzdeni a világ élvonalával és az átállással

Kéthetes edzőtáborban készült itthon a magyar válogatott az október közepén Kínában rendezendő ifjúsági, U21-es és felnőtt maraton világbajnokságra, ahol az átállással is meg kell küzdeniük a más kontinensről érkezőknek.

Hír

Weisz Róbert szövetségi kapitány válogatottjában 17 felnőtt versenyző kapott helyet, míg az U23-as és ifjúsági korosztályban 20 magyar kajak-kenus áll rajthoz.

„Az előzetesen tervezetthez képestt nagyobb lett a csapat létszáma, mivel kevesen dupláznak majd a vébén – kezdte Weisz Róbert. – A teljes küldöttség 53 fő lesz, de ebben benne vannak azok az edzők is, akik önköltségen tartanak a csapattal. A költséghatékonyság érdekében két részletben fog kiutazni a válogatott, és nem is a saját hajóinkat használjuk majd, hanem a Nelótól bérlünk odakint. A vébé kezdése előtt két nappal érkezünk ki, az első napon pedig már vízre is szállnak egyéniben az ifjúsági versenyzők, de a rövidkörös felnőtt futamokat is a nyitónapon rendezik, így sokat nem tudnak ismerkedni a hajókkal.”

A felnőtteknél Czéllai-Vörös Zsófia és Kiszli Vanda is három-három számban indul: a rövidkörös és a hagyományos K-1 mellett párosban is megküzdenek az érmekért: előbbi Kolozsváriné Csay Renátával, utóbbi Pupp Noémivel egy hajóban.

„Az idén az Európa-bajnokságon először csináltam végig ugyanezt a programot, és nem volt vele gond. Talán fejben jobban ott kell lenni, mint fizikálisan, hogy mind a három számban maximálisan tudjak teljesíteni. Prioritást egyik sem élvez, az egyes és a páros is ugyanolyan közel áll a szívemhez. A rövidkörös lehet talán a legnehezebb, de ifi koromban síkvizeztem, 200 egyesben versenyeztem, tehát van bennem robbanékonyság is” – mondta Czéllai-Vörös Zsófia, aki az idei Eb-n ezt be is bizonyította, hiszen megnyerte a rövidkörös versenyt, valamint párosban Csay Renátával is győzött, egyesben pedig Kiszli Vanda mögött másodikként zárt, tehát két arannyal és egy ezüsttel térhetett haza a kontinenstornáról.

 

„Eddig 99 százalékosnak mondanám a szezonomat, egyedül az Eb-n hibáztam a futószakaszon. A vébén is

minden számban a dobogóra szeretnék állni,

és nem titkolom, hogy a legfényesebb éremért állok rajthoz mindenhol. Van pár taktika a fejemben, és nagyon remélem, hogy semmilyen külső körülmény nem szól majd bele a versenybe. Még soha nem jártam Kínában, az akklimatizálódás nem lesz egyszerű, de mindenki küzdeni fog vele, viszont ezt nem problémának fogom fel, hanem megoldandó feladatnak. A maximumot szeretném kihozni magamból, és ha ez sikerül, akkor elégedett leszek” – fogalmazott Czéllai-Vörös Zsófia.

A férfiaknál Boros Adrián indul a legnagyobb eséllyel, ő egyesben és párosban Máthé Krisztiánnal is rajthoz áll. „Mindkettőt szeretném megcsinálni százszázalékosan, egyik sem élvez prioritást a másikkal szemben – kezdte Boros. – Ha az egyiket meg tudom csinálni úgy, hogy mindent beleadok, akkor a másikat is. Jósolgatni nem szeretnék, meglátjuk, hogy mire lehet ez elég. Akkor leszek elégedett, ha a vébé után elmondhatom, hogy a maximumot hoztam ki magamból, és nem zavart be semmilyen külső körülmény a versenyembe” – nyilatkozta Boros Adrián, akinek kisebb problémát jelenthet az akklimatizálódás, főleg, hogy keletre utaznak, és az érkezés után néhány nappal már versenyeznie is kell.

„Rengeteget utazok, ezért tudom, hogy nekem ez okozhatja a legnagyobb problémát. Ha 300 kilométerre megyek, akkor is szeretek egy nappal korábban odaérni. Itt hat óra lesz az időeltolódás, de inkább a 20 órás utazás fog megviselni. Versenyeztem már azon a helyen, ahol a kínai vébé lesz, és sajnos

a keleti utazással vannak gondjaim.

Amikor Amerikába megyek, akkor elég egyszer fennmaradnom, és már át is álltam, de itt sajnos pont rossz irányba megyünk, van, hogy két hét is kell, mire át tudok állni. Szerencsére azonban nekem nem kell egyből versenyeznem, lesz egy-két napom, hiszen kedden érkezünk, és szombaton lesz az első futamom. Fejben kell ezt rendbe tennem, nem szabad kétségbe esnem. Próbálok majd minél többet pihenni.”

A magyar válogatott október 14-én, hétfőn utazik ki a vébére, a keddi kiérkezést követően szerdán edzenek egyet, csütörtökön pedig már kezdődnek is a versenyek.

Csak a hátukat nézte a világ kajakos lányainknak

Az ifi, az U23-as és a felnőtt rövidkörös verseny után a normál távon is magyar győzelem született női kajak egyesben a Kínában zajló maraton kajak-kenu világbajnokságon.

Hír

Kiszli Vanda címvédőként, Czéllai-Vörös Zsófia pedig kihívójaként állt rajthoz szombaton. A magyar versenyzők olyan tempót diktáltak, hogy az egész mezőnyből csupán ketten tudtak velük menni, de az utolsó szakaszon őket is állva hagyták. A véghajrában Kiszli Vanda ritmust váltott, és végül magabiztosan nyerte meg második aranyérmét a vébén, hiszen a rövidkörös versenyben is ő győzött. Ez azt jelenti, hogy eddig minden női kajakos számot magyar versenyző nyert meg a világbajnokságon.

„Nagyon nehéz verseny volt, nagyon erősek és gyorsak voltak a lányok, akárcsak a rövidkörös versenyben – kezdte az értékelést Kiszli Vanda.

Azt hittem, nem tudom befejezni a döntőt,

úgy lüktetett a kezem a végén, de azt mondogattam magamnak, hogy meg tudom csinálni. Tudtam, hogy Zsófi nagyon gyors, hiszen együtt edzünk. Tavaly is én nyertem a vébét, szóval mindenki engem akart megverni, ezért is vagyok ennyire boldog.”

Czéllai-Vörös Zsófia az idei Európa-bajnokság után a vébén is ezüstérmes lett Kiszli Vanda mögött. „Az volt a taktikám, hogy az elejétől nagy iramot diktálok, ez sikerült is, a mezőny nagy része korán meghalt, de egy kicsit én is. Az utolsó futószakasznál csak arra gondoltam, hogy ugorjak ki a hajóból, fussak egy nagyot, de azért maradjon erőm a végére, Vandának azonban több maradt. Sokat fejlődtem tavaly óta, együtt edzettünk az elmúlt hónapokban, és ez sokat számított. Nagyon jól tudtuk segíteni egymást most is.”

Született még egy magyar érem szombaton, női kenu egyesben Kisbán Zsófia harmadik lett, így a rövidkörös versenyben szerzett ezüstérme után nyert egy bronzérmet is, ugyanitt Bragato Giada a hetedik helyen zárt.

A férfiak ugyanezen számában Horváth Márton kilencedikként végzett, a napok óta betegséggel küzdő Dóczé Ádám pedig az antibiotikumtól legyengült, és bár elkezdte a versenyt, de sajnos nem tudta befejezni. Ennek ellenére vasárnap szeretne rajthoz állni párosban.

Férfi kajakban Boros Adrián hatodik, Györgyjakab Máté tizedik lett. Weisz Róbert szövetségi kapitány tájékoztatása szerint Györgyjakab kapott egy időbüntetést szabálytalan bójakerülésért, a versenybírák pedig azt nem vették figyelembe, hogy előtte meglökték őt. Boros Adrián sokáig az élbolyban ment, ám az argentin versenyző kifordította őt, így jelentős hátrányba került, amit már nem tudott behozni.

A magyar válogatott így is toronymagasan vezeti az éremtáblázatot nyolc arany-, hat ezüst- és négy bronzéremmel.

A vasárnapi zárónap programja magyar idő szerint:
2.30 Férfi C-2
5.15 Női K-2
8.15 Férfi k-2

Már hét aranynál járunk a kínai vébén

A fantasztikus csütörtöki kezdést (három világbajnoki cím) is sikerült túlszárnyalnia a magyar kajak-kenu válogatottnak pénteken a Kínában zajló ifjúsági, U23-as és felnőtt maraton világbajnokságon. A hét versenyszámból négyben magyar siker született!

Hír

A második nap nem rendeztek a felnőttek számára versenyt, viszont ugyanúgy kettős magyar győzelemmel indult a nap, mint csütörtökön. Az ifi kajakos lányok között párosban a Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter egység győzött, utóbbi versenyzőnek az egyes után ez már a második aranyérme volt a vébén. Az ezüstérmet a Csonka Eszter, Csengeri Evelin duó szerezte meg.

Az ifista fiúk ugyanezen számában szintén magyar elsőségnek örülhettünk, hiszen Őry Zsombor és Erdélyi Tamás ért elsőként a célba, ugyanitt Vékássy Bendegúz és Redl András negyedikként zárt.

Az ifiknél a harmadik páros versenyszámban, férfi kenuban is csak a magyarok hátát nézte a mezőny, itt Horváth Benedek és Nagy Olivér lett a világbajnok, Kollár Kristóf és Hodován Dávid az ötödik helyen kenuzott a célba. Horváth Benedeknek szintén ez volt a második világbajnoki aranya Kínában.

A pénteki negyedik (összesen már a hetedik) magyar vb-címet az U23-asoknál szerezte Katona Lili kajak egyesben, ugyanitt Nagy Viktóra lecsúszott a dobogóról, negyedikként zárt.

További három magyar érem is született még a második napon: Molnár Csenge (C-1 ifi) ezüst-, Laczó Dániel (C-1 U23) és Györgyjakab Máté (K-1 U23) pedig bronzérmes lett. Meczkó Viktória (C-1 ifi) és Béke Kornél (K-1 U23) egyaránt a kilencedik helyen végzett.

A szombati program magyar idő szerint (már csak a felnőtteknek rendeznek versenyt):
2.15 Női C-1
4.00 Férfi C-1
6.30 Női K-1
9.00 Férfi K-1