Megküzdeni a világ élvonalával és az átállással

Kéthetes edzőtáborban készült itthon a magyar válogatott az október közepén Kínában rendezendő ifjúsági, U21-es és felnőtt maraton világbajnokságra, ahol az átállással is meg kell küzdeniük a más kontinensről érkezőknek.

Weisz Róbert szövetségi kapitány válogatottjában 17 felnőtt versenyző kapott helyet, míg az U23-as és ifjúsági korosztályban 20 magyar kajak-kenus áll rajthoz.

„Az előzetesen tervezetthez képestt nagyobb lett a csapat létszáma, mivel kevesen dupláznak majd a vébén – kezdte Weisz Róbert. – A teljes küldöttség 53 fő lesz, de ebben benne vannak azok az edzők is, akik önköltségen tartanak a csapattal. A költséghatékonyság érdekében két részletben fog kiutazni a válogatott, és nem is a saját hajóinkat használjuk majd, hanem a Nelótól bérlünk odakint. A vébé kezdése előtt két nappal érkezünk ki, az első napon pedig már vízre is szállnak egyéniben az ifjúsági versenyzők, de a rövidkörös felnőtt futamokat is a nyitónapon rendezik, így sokat nem tudnak ismerkedni a hajókkal.”

A felnőtteknél Czéllai-Vörös Zsófia és Kiszli Vanda is három-három számban indul: a rövidkörös és a hagyományos K-1 mellett párosban is megküzdenek az érmekért: előbbi Kolozsváriné Csay Renátával, utóbbi Pupp Noémivel egy hajóban.

„Az idén az Európa-bajnokságon először csináltam végig ugyanezt a programot, és nem volt vele gond. Talán fejben jobban ott kell lenni, mint fizikálisan, hogy mind a három számban maximálisan tudjak teljesíteni. Prioritást egyik sem élvez, az egyes és a páros is ugyanolyan közel áll a szívemhez. A rövidkörös lehet talán a legnehezebb, de ifi koromban síkvizeztem, 200 egyesben versenyeztem, tehát van bennem robbanékonyság is” – mondta Czéllai-Vörös Zsófia, aki az idei Eb-n ezt be is bizonyította, hiszen megnyerte a rövidkörös versenyt, valamint párosban Csay Renátával is győzött, egyesben pedig Kiszli Vanda mögött másodikként zárt, tehát két arannyal és egy ezüsttel térhetett haza a kontinenstornáról.

 

„Eddig 99 százalékosnak mondanám a szezonomat, egyedül az Eb-n hibáztam a futószakaszon. A vébén is

minden számban a dobogóra szeretnék állni,

és nem titkolom, hogy a legfényesebb éremért állok rajthoz mindenhol. Van pár taktika a fejemben, és nagyon remélem, hogy semmilyen külső körülmény nem szól majd bele a versenybe. Még soha nem jártam Kínában, az akklimatizálódás nem lesz egyszerű, de mindenki küzdeni fog vele, viszont ezt nem problémának fogom fel, hanem megoldandó feladatnak. A maximumot szeretném kihozni magamból, és ha ez sikerül, akkor elégedett leszek” – fogalmazott Czéllai-Vörös Zsófia.

A férfiaknál Boros Adrián indul a legnagyobb eséllyel, ő egyesben és párosban Máthé Krisztiánnal is rajthoz áll. „Mindkettőt szeretném megcsinálni százszázalékosan, egyik sem élvez prioritást a másikkal szemben – kezdte Boros. – Ha az egyiket meg tudom csinálni úgy, hogy mindent beleadok, akkor a másikat is. Jósolgatni nem szeretnék, meglátjuk, hogy mire lehet ez elég. Akkor leszek elégedett, ha a vébé után elmondhatom, hogy a maximumot hoztam ki magamból, és nem zavart be semmilyen külső körülmény a versenyembe” – nyilatkozta Boros Adrián, akinek kisebb problémát jelenthet az akklimatizálódás, főleg, hogy keletre utaznak, és az érkezés után néhány nappal már versenyeznie is kell.

„Rengeteget utazok, ezért tudom, hogy nekem ez okozhatja a legnagyobb problémát. Ha 300 kilométerre megyek, akkor is szeretek egy nappal korábban odaérni. Itt hat óra lesz az időeltolódás, de inkább a 20 órás utazás fog megviselni. Versenyeztem már azon a helyen, ahol a kínai vébé lesz, és sajnos

a keleti utazással vannak gondjaim.

Amikor Amerikába megyek, akkor elég egyszer fennmaradnom, és már át is álltam, de itt sajnos pont rossz irányba megyünk, van, hogy két hét is kell, mire át tudok állni. Szerencsére azonban nekem nem kell egyből versenyeznem, lesz egy-két napom, hiszen kedden érkezünk, és szombaton lesz az első futamom. Fejben kell ezt rendbe tennem, nem szabad kétségbe esnem. Próbálok majd minél többet pihenni.”

A magyar válogatott október 14-én, hétfőn utazik ki a vébére, a keddi kiérkezést követően szerdán edzenek egyet, csütörtökön pedig már kezdődnek is a versenyek.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók