Mégse

Medveczky Erika lett az év sportolója

A tradicionális Csongrád megyei napilap, a 107 éves Délmagyarország sportrovata 48. alkalommal adta át az év legjobbjainak járó elismeréseket a szegedi Hungi Vigadóban – összesen húsz kategóriában osztották ki a díszes üvegtrófeákat. A megyében az év legjobb női sportolója az idén szegedi színekben versenyző világ- és Európa-bajnoki aranyérmes Medveczky Erika lett.

Hír

Az idei hazai és világeseményeken bőven volt oka Csongrád megyének a sport területén az izgalomra, az örömre, a sikerek megélésére. A régió versenyzői remekül szerepeltek a világ- és hazai eseményeken, amit a Délmagyarország napilap immár 48. alkalommal ismert el a CE Glass által elkészített díszes üvegtrófeákkal.

Az NKM Szeged Vízisport Egyesület kajakosa, Medveczky Erika például a racicei kajakos, kenus világbajnokság legeredményesebb magyar indulója volt – ő kapta az év legjobb női sportolója elismerést a tradicionális, 107 éves lap díjátadógáláján. Hatalmas szeretet és ováció fogadta a budapesti vizes vb-n a 97 éves úszót, Bánki Horváth Bélát, aki a Lapcom Zrt. vezérigazgatójától, Andreas  Merztől vehette át az év szenior sportolójának járó elismerést. Ismert és elismert sportújságíró országosan is a 73 éves Thékes István, aki futballozott, teniszezett, és évtizedek óta tudósítja a szegedi eseményekről a Nemzeti, korábban Népsportot – a Magyar Sportújságíró-szövetség elnökségi tagja, Sörös Jenő adta át neki a díjat.

Az elismerést kiérdemlők között volt két parasportoló, az erőemelő Sztanó György és a kajakos Suba Róbert, az év csapata lett a magyarkupa-bronzérmes Naturtex-SZTE-Szedeák kosárlabda-együttese, illetve az olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes nehézatléta, Márton Anita edzője, Eperjesi László is.

A már említett díjátadók mellett pedig szerepet kapott a súlyemelő olimpikon Nagy Péter, a Délmagyarország főszerkesztője, Bonifert Gábor, Szeged alpolgármestere, Szentgyörgyi Pál, a magyar kajakos, kenus válogatott szövetségi kapitánya, Hüttner Csaba, illetve a korábbi válogatott jégkorongozó, Pápai Miklós is.
forrás: Délmagyarország

Megvan a vb-re és Eb-re utazó keret

A hétvégi szolnoki válogatót követően Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány előterjesztésére a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége elfogadta a magyar válogatott keret névsorát a soron következő korosztályos világversenyekre.

Hír

Az első ilyen világversenyt, az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságot az olaszországi Auronzóban rendezik.

A magyar válogatott kerete az Eb-re:

Az év fő versenye, a világbajnokság július 26. és 29. között lesz Plovdivban. Az Eb-n még nem, de itt már elindul Takács Tamara is. A még mindig csak 21 éves kajakos, aki már a felnőttek között is világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát, 500 és 1000 egyesben áll rajthoz Bulgáriában.

A magyar válogatott kerete a vb-re:

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége részéről elfogadásra került a felnőtt, az U23-as és az ifjúsági maratoni Európa-bajnokságra utazó magyar keret is.

A maraton Eb-re utazó csapat:

 

Emberfeletti magyar teljesítmény az Eb-n

Akárcsak tavaly, az idén is 15 érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott az Európa-bajnokságon, és bár az aranyérmek számában nem léptünk előre, de Hüttner Csaba szerint ez sokkal erősebb Eb volt, mint a tavalyi, mivel ez a verseny kvalifikált az Európa Játékokra.

Hír

„Abszolút elégedett vagyok a teljesítménnyel. A célunk az, hogy a világbajnokságra megtartsuk ezt a jó formát – kezdte az értékelést a szövetségi kapitány, aki a szakágakon is végigment, kezdve a férfi kenuval. – Kiss Tamás negyedik helye egy előre mutató teljesítmény, benne lett volna egy érem is. A dobogóra nehéz felállni a vb-n, de egy stabil pontszerző hely meg lehet neki is.

A párosokat pedig tovább kell erősíteni, és konkurenciát kell teremteni nekik.”

Az 500 férfi kajak négyes a bravúrosnak mondható harmadik helyen végzett, Hüttner Csaba szerint reálisan a harmadik legjobb négyes most a miénk a spanyolok és a németek mögött. „Nagyon boldog lennék, ha a vb-n is a dobogóra tudnának állni a srácok, akiknek most azért kell dolgozniuk, hogy csökkentsék a hátrányukat a spanyolok és a németek mögött a vb-ig, majd pedig az olimpiáig.”

A férfi kajak négyes remekül ment, de tovább kell fejlődni, hogy utolérjük a két legjobb egységet

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy a férfi kajakosoknál az 1000 méter párosban állunk a legtávolabb az olimpiai kvótaszerzéstől. Nagyon bízik ugyanakkor az 500-on most Európa-bajnoki címet nyert Mozgi Milán, Somorácz Tamás kettősben, de fel kell építeni melléjük további párosokat.

A férfi egyes kajakosoknál Hüttner Csaba szerint két versenyző emelkedik ki, a portugál Fernando Pimenta és Kopasz Bálint. „Azt azért látni kell, hogy a hazai versenyeken Bálint nincs olyan erőkifejtésre kényszerítve, mint itt a világversenyeken, és az 500 méterre elkészült az erejével fejben és fizikálisan, innentől kezdve csak az 1000 egyesre fog koncentrálni, ami szerintem jó döntés.”

Kopasz Bálintnak sok volt az 500 és az 1000 egyes, mostantól csak a hosszabb távra koncentrál

A szülés után két Eb-arannyal és egy Eb-ezüsttel visszatért Kozák Danutáról a szövetségi kapitány elmondta, hogy számított erre a remek teljesítményre, és örül, hogy az ötszörös olimpiai bajnok bebizonyította, hogy továbbra is Magyarország egyik legjobb sportolója, és mindig lehet rá számítani.

A kenus Balla Virág ugyancsak három érmet, két aranyat és egy bronzot nyert.

„Ezen a versenyen emberfelettit alkotott,

ez a teljesítmény egy nagy lökést adhat neki a világbajnokságra, de nem szabad ezzel megelégedni, hiszen a vb-n kanadai és kínai versenyzők is lesznek, ezért tovább kell dolgozni és fejlődni.”

Kozák Danuta mellett Balla Virág volt a magyar válogatott másik sztárja

A világbajnokságot augusztus 22. és 26. között Portugáliában rendezik, előtte, július 13. és 15. között vár még egy válogató a versenyzőkre Szolnokon.