Már várják a plovdivi pezsgést

Két fiatal hölgy, Takács Tamara és Lucz Dóra száll vízre a női kajakosoknál az olimpiai egyes számokban a pénteken kezdődő plovdivi Európa-bajnokságon. A két versenyzőnek közös célja is lesz majd a kontinensviadalon: a női négyesben Medveczky Erikával és Vad Ninettával közösen szeretnének minél jobb eredményt elérni.

Bizonyítás
Hír

Tavaly júniusban már láthattuk felnőtt Európa-bajnokságon szerepelni Takács Tamarát. Fábián Lászlóné versenyzője, akkor K-1 és K-2 1000 méteren is ezüstérmes lett. Most ő képviselheti hazánkat K-1 500 méteren, ami nagy megtiszteltetés számára.

„Nagyon várom már ezt a hétvégét, hiszen imádok versenyezni, szeretem a pezsgést, és örülök neki, hogy ilyen fiatalon már ott tudok lenni az egyes mezőnyben. Biztos vagyok benne, hogy kemény lesz a mezőny, de ahogyan a Világkupán is, itt is szeretném megmutatni, hogy megállom a helyem a felnőttek között – magyarázta a mindössze 20 esztendős kajakos, aki szerint erősnek tűnik a magyar négyes, így bízik benne, hogy a csapathajó is ott tud majd lenni a dobogón Plovdivban.

Lucz Dóra 2014-ben a moszkvai világbajnokságon már a felnőtt 4×200 méteres váltó tagja volt, de ez a verseny lesz az első felnőtt Európa-bajnoksága.

„A felnőtt mezőnyben még nincs túl nagy tapasztalatom, de bízom benne, hogy jól tudom majd venni az akadályokat. A műsor alapján ott lesz mindenki, aki Európában kétszáz méteren számít, de én elsősorban majd magamra koncentrálok, hogy meg tudjam csinálni, amit elterveztünk az edzőmmel, Almási Nándorral – mondta Lucz Dóra. – Remélem, hosszútávon meghatározó leszek majd a nemzetközi mezőnyben, azonban ehhez még nagyon sokat kell dolgoznom, illetve itthon is folyamatosan bizonyítani kell, hiszen példának okáért Vad Ninetta nagyon kemény ellenfél. Örülök, hogy idén nekem sikerült kijutni az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra is, de tudom, hogy Magyarországon ez csak pillanatnyi állapot, jövőre is és mindig meg kell küzdeni ezekért az eredményekért. Próbálok mindig megbízható és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, hogy a jövőben tudjanak rám építeni, akár csapathajóban is.”

Erősebb lehet a sportolói képviselet

Sportolói Bizottság alakulhat a Magyar Kajak-Kenu Szövetségen (MKKSZ) belül. Az új bizottság tagjai kizárólag a különböző szakágak olyan aktív felnőtt versenyzői lehetnek, akik benne vannak valamelyik válogatott keretben. A létrejövő testület elnöke pedig az MKKSZ elnökségének teljes jogú tagja lesz.

Hír

A hónap végi rendes közgyűlés előkészítéseként az MKKSZ Elnöksége alapszabály-módosítást kezdeményez. A sportág küldöttei szavazhatnak majd arról, hogy a sportolóknak legyen-e erősebb képviselete a szövetség elnökségén belül.

„Az elnökség által javasolt alapszabály-módosítás szerint létrejönne a mi sportágunkban is egy ahhoz hasonló Sportolói Bizottság, ami egyébként a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban és a Magyar Olimpiai Bizottságban már működik.

Az alakuló bizottságba egy felnőtt válogatott kerettag férfi-, és női versenyzőt delegálna a gyorsasági szakág, ugyanígy két versenyzőt delegálna a szlalom-szakág, a para-szakág és a nem olimpiai szakágak is. A nyolctagú bizottság tagjai pedig maguk szavaznánk meg, hogy ki legyen a testületük elnöke, azzal a kikötéssel, hogy elnök csak a két gyorsasági sportoló egyike lehetne

– mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke.

Amennyiben a sportág közgyűlése elfogadja a tervet, akkor májusban a sportolók már megválaszthatják a bizottság első tagjait. Azok a versenyzők, akik tisztséget vállalnának az új testületben, magukat tudják jelöltetni. A tervek szerint a felnőtt válogatottak tagjai majd a májusi rangsorolón szavazhatnak a gyorsasági- és a paraszakág jelöltjeire. A Sportolói Bizottság elnöke pedig addig lesz majd tagja az MKKSZ Elnökségének, ameddig a jelenlegi Elnökség mandátuma tart.

Járjuk be vízen Magyarország vadregényes tájait!

Reneszánszát éli a víziturizmus Magyarországon. A Vízitúra Kupa versenyein a friss túrázók is megismerkedhetnek a közeggel, a káprázatos tájakon át vezető vízitúra-útvonalakon pedig egyre több lesz az európai színvonalú megálló.

Hír

Természet közelsége, harmónia, szabadság – garantált érzések azok számára, akik tavasztól őszig vízre szállnak, és csatlakoznak a víztúrázók népes táborához. Számos felfedezésre váró, vadregényes, gyönyörű vízfelület található Magyarországon, a Bejárható Magyarország program keretén belül pedig jól kiépített, európai színvonalú, megfelelő eszközparkkal ellátott megállóhelyek létesülnek folyamatosan a következő egy évben.

Az ötvenes-hatvanas évek mozgalmas vízi élete után ismét reneszánszát éli a vízi turizmus, amelyhez jó keretet adhat a sportág legnagyobb és legnépszerűbb, országos méretű amatőr vízitúrás versenysorozata, a Vízitúra Kupa.

A Facebook-ikonra kattintva megnyílik a galéria:

Az idén már 17. alkalommal megrendezendő Vízitúra Kupa egy hét fordulóból álló versenysorozat, amelyben a szervező helyszínek egy közös és egységes szabályrendszer szerint szervezik a versenyüket, de mindenhol a saját vízterületükre jellemző sajátosságokkal fűszerezik az eseményeket.

A már gyakorlottabb túrázók jelentkezése mellett a szervezők ugyanúgy szívesen várják a túrakajakozással még csak most kacérkodókat is. Ezeken az eseményeken a gyerekek, családok, friss túrázók szervezett keretek között próbálhatják ki a sportágat, megbarátkozhatnak a közeggel, a vízzel – ők ráadásul külön kategóriában indulhatnak. A versenyzők távja általában 20 és 42 kilométer, a friss túrázóké pedig 5 és 10 kilométer között van.

A Vízitúra Kupa állomásai:
1. forduló: 2018. május 6. – Dunakeszi
2. forduló: 2018. május 19. – Baja (Duna, Sugovica)
3. forduló: 2018. június 16. – Csákánydoroszló (Rába)
4. forduló: 2018. július 7. – Szigetszentmiklós (RS-Duna)
5. forduló: 2018. július 21. – Ráckeve (Duna)
6. forduló: 2018. augusztus 11. – Tokaj
7. forduló: 2018. szeptember 08. – Dunakiliti (Duna, Szigetköz)

A vízitúra sorozat további tudnivalóiról ide kattintva, az ismertetőt letöltve tájékozódhatnak.