Már várják a plovdivi pezsgést

Két fiatal hölgy, Takács Tamara és Lucz Dóra száll vízre a női kajakosoknál az olimpiai egyes számokban a pénteken kezdődő plovdivi Európa-bajnokságon. A két versenyzőnek közös célja is lesz majd a kontinensviadalon: a női négyesben Medveczky Erikával és Vad Ninettával közösen szeretnének minél jobb eredményt elérni.

Bizonyítás
Hír

Tavaly júniusban már láthattuk felnőtt Európa-bajnokságon szerepelni Takács Tamarát. Fábián Lászlóné versenyzője, akkor K-1 és K-2 1000 méteren is ezüstérmes lett. Most ő képviselheti hazánkat K-1 500 méteren, ami nagy megtiszteltetés számára.

„Nagyon várom már ezt a hétvégét, hiszen imádok versenyezni, szeretem a pezsgést, és örülök neki, hogy ilyen fiatalon már ott tudok lenni az egyes mezőnyben. Biztos vagyok benne, hogy kemény lesz a mezőny, de ahogyan a Világkupán is, itt is szeretném megmutatni, hogy megállom a helyem a felnőttek között – magyarázta a mindössze 20 esztendős kajakos, aki szerint erősnek tűnik a magyar négyes, így bízik benne, hogy a csapathajó is ott tud majd lenni a dobogón Plovdivban.

Lucz Dóra 2014-ben a moszkvai világbajnokságon már a felnőtt 4×200 méteres váltó tagja volt, de ez a verseny lesz az első felnőtt Európa-bajnoksága.

„A felnőtt mezőnyben még nincs túl nagy tapasztalatom, de bízom benne, hogy jól tudom majd venni az akadályokat. A műsor alapján ott lesz mindenki, aki Európában kétszáz méteren számít, de én elsősorban majd magamra koncentrálok, hogy meg tudjam csinálni, amit elterveztünk az edzőmmel, Almási Nándorral – mondta Lucz Dóra. – Remélem, hosszútávon meghatározó leszek majd a nemzetközi mezőnyben, azonban ehhez még nagyon sokat kell dolgoznom, illetve itthon is folyamatosan bizonyítani kell, hiszen példának okáért Vad Ninetta nagyon kemény ellenfél. Örülök, hogy idén nekem sikerült kijutni az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra is, de tudom, hogy Magyarországon ez csak pillanatnyi állapot, jövőre is és mindig meg kell küzdeni ezekért az eredményekért. Próbálok mindig megbízható és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, hogy a jövőben tudjanak rám építeni, akár csapathajóban is.”

Zombori Dominik: öt arany és új motiváció

Nagy sikert ért el a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyén a szegediek fiatal kenusa, Zombori Dominik, aki öt aranyéremmel zárta az eseményt. Öt arannyal volt csúcstartó a kajakos Piller Szabina, aki 2014-ben Pöstyénben ért el ehhez hasonló sikert, valamint a Slihoczki Ádám, Szőke Attila kenupáros, ők tavaly Szegeden állhattak ötször a dobogó legfelső fokára.

ORV
Hír

Öt arannyal zárta a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyét Zombori Dominik. A szegediek kenusa C-1 500, C-4 500, C-2 1000, C-4 200 és C-2 200 méteren állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A racicei napok a sikerek mellett új motivációt is adtak a fiatal versenyzőnek, aki jövőre olimpiai számban szeretne rajthoz állni és érmet szerezni a korosztályos világbajnokságon.

„Az idén a fő cél az volt, hogy kijussak az Európa- és a világbajnokságra, ami sikerült is, sőt négyesben mindkét versenyen ezüstérmes lettem. Az Olimpiai Reménységek Versenye afféle ráadása volt ennek a szezonnak, és azért is örülök különösen ezeknek az aranyérmeknek, mert betegség után, nem a legjobb állapotban utaztam a versenyre” – mesélte Vécsi Viktor és Boldizsár Gáspár tanítványa, akinek ez volt az utolsó ORV-je, jövőre már csak az ifjúsági korosztályban szerepel.

Hogy melyik távra fókuszál leginkább?

„Bár az idén az ötszáz méter ment a legjobban, természetesen az a célunk az edzőimmel, hogy olimpiai távon, olimpiai számban indulhassak majd a jövő évi világversenyeken – folytatta a versenyző, akinek édesapja is kenuzott, így szülői vonalon ismerkedett meg a sportággal.

„A kenuzás előtt úsztam és dzsúdóztam, de egyik sem fogott úgy meg, mint ez a sportág. Az úszás laboratóriumi körülményei, a faltól-falig élet után nagyon jó volt megélni a természet közelségét, s jó társaságba is kerültem – magyarázta Zombori Dominik, aki a szegedi kenu sikerére is kitért. – Szegeden nagy hagyományai vannak a kenuzásnak, Kacsa bácsi, Vécsi Viktor, Boldizsár Gáspár tudása, tapasztalata nagyon sokat jelent nekünk, és persze az is fontos a sikereinkben, hogy itt van nekünk a Tisza és a Maty-ér is. A Tisza ősszel és tavasszal tökéletes az alapozáshoz, a Maty-ér pedig a legjobbat hozza ki belőlünk a versenyszezonban.”

A Buenos Aires-i YOG-ra Sukorón át vezet az út

Jövő hétvégén Sukorón kerül megrendezésre a Dunai István emlékverseny, amely a 2002-es 2003-as születésű versenyzők számára komoly erőpróba lesz. Ez a viadal jelenti ugyanis az első lépcsőfokot a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpiára.

Ifjúsági Olimpia
Hír

Fiataljaink élesíthetik magukat, a jövő hétvégi (szeptember 30-október 1.) sukorói Dunai István emlékversenyen legjobbjaink már a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpia felé tehetnek egy lépést. A kapitány meghívta a négy szakág legjobbjait, akik ezen a viadalon egy elő-kvalifikációs versenyen vesznek részt.

„Ahogyan az Ifjúsági Olimpián lenni szokott, úgynevezett nyolcas alakú pályán válogatóznak majd a versenyzők – mondta Dónusz Éva. – Erre a kvalifikációra a szakágak legjobbjait hívtuk meg, azokat a kajakosokat és kenusokat, akik az év legfontosabb versenyein kiemelkedően teljesítettek. A sukorói viadal eredményei alapján szakáganként négy embert jelölök ki, akik megkezdhetik a felkészülést az áprilisi barcelonai európai kvalifikációs versenyre.”

A barcelonai versenyen – akárcsak a YOG-on – szlalomban és az úgynevezett nyolcas pályán vetélkednek majd a versenyzők, a legügyesebbek a két szakágban szerzett összesített pontok alapján nyerhetnek kvótát a Buenos Aires-i eseményre.

„Legjobbjaink a tél folyamán a kvalifikációs verseny szlalom részére készülnek majd és természetesen a szokásos alapozó munkát is elvégzik. Tavasszal pedig a legjobb négyből kiválasztjuk azokat a versenyzőket, akiknek esélyük nyílik Barcelonában a kvótaszerzésre” – folytatta a kapitány.

Ez a válogató a 2002-es és a 2003-as korosztály legjobbjait érinti.