Mégse

Már Japánban a csapat

Akklimatizációs edzőtáborba utazott, valamint részt vesz a jövő heti tokiói tesztversenyen is a felnőtt magyar válogatott néhány tagja. Hüttner Csaba szövetségi kapitány, és Boros Gergely szakmai igazgató vezetésével az első héten elsősorban a versenyzők időeltolódáshoz, valamint éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodását tesztelik.

Hír

Nincs megállás, ez a mottója az elmúlt hetekben a felnőtt magyar kajak-kenu válogatott magjának. Alig nyolc nappal a rendkívül sikeres hazai rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság, valamint egy nappal a Red Bull Vízisprint után hétfőn útrakelt a válogatott néhány tagja, hogy a jövő évi olimpiai helyszínén ismerje meg a kinti körülményeket.

“Tavaly már szerveztünk hasonló edzőtábort októberre, most újabb alanyokkal teszteljük le az átállást, majd a jövő heti előolimpián is részt veszünk – mondta el közvetlenül a Japánban való megérkezés után Hüttner Csaba. – Ezt a hetet Takamacuban töltjük, abban az edzőtáborban, ahova majd az olimpiai előtt is kiutazunk, egy hét múlva pedig megyünk Tokióba, ahol versenyzőink végre kipróbálhatják az olimpiai pályát, méghozzá éles körülmények között.”

Folyamatosan mérik kint a versenyzőket

A csapat hétfőn délben indult, és Moszkva, valamint Tokió érintésével magyar idő szerint kedden délben landolt az edzőtábor helyszínén, Takamacuban. Az első turnusban Gazsó Dorka, Lucz Anna, Adolf Balázs, Dóri Bence, Kiss Balázs, Devecseriné Takács Kincső és Balla Virág utazott ki, jövő hét elején érkezik Tokióba, az előolimpiára Medveczky Erika, Kopasz Bálint, valamin a férfi négyes minden tagja.

“A női kenupáros, Medveczky Erika, Tótka Sándor és Kopasz Bálint tavaly is járt már Japánban, de nem szeptember legelején, hanem október vége felé, ami az időjárás szempontjából teljesen más. Velük, és az új alanyokkal mérjük fel a körülményeket, valamint az edzőtábort, és jövő héten Tokióban természetesen az olimpiai létesítményt is. Izgalmas lesz a következő két hét, mert míg tavaly közvetlenül a téli alapozás megkezdése előtt érkeztünk, idén rögtön a szezon lezárása után, relatív csúcsformában tréningezhet, illetve versenyezhet itt mindenki” – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Idén a Szeged lett a legeredményesebb

Elkészült a tagszervezetek közti bajnoki összesítés, idén az NKM Szeged VE végzett az abszolút első helyen a pontversenyben. A klub az elmúlt években rendre ott volt a dobogó valamelyik fokán. 2019-ben a második a Graboplast Győr lett, a harmadik pedig a KSI SE.

Hír

A szegediek tavaly sem maradtak le sokkal a győri klub mögött, sőt, ha a masters eredményeket nem számítjuk bele, akkor az egyesület – minimális különbséggel – már 2018-ban is megnyerte a bajnoki összesítést.

“Óriási büszkeség számunkra, hogy az élen zártunk. A versenysportban 2018-ban mindössze 0,25 pont előnnyel nyertük meg az összesített pontversenyt. Az idén még több pontot szereztünk,

sokat léptünk előre és szinte mindenben fejlődtünk.

Ez a nagyszerű eredmény pedig egy tudatos szakmai munka gyümölcse, amely mögött egy nagy csapat áll” – mondta Sík Márton. Az NKM Szeged VE szakmai vezetője hozzátette, hogy az egyesület motorjai azok a lelkes edzők, akik szinte az év minden napján dolgoznak, de megköszönte a segítséget a klub minden alkalmazottjának, valamint a szülőknek, és az egyesület támogatóinak is.

Az összesített pontversenyben tavaly 1571 pontot szerzett a győztes győri klub, idén a szegediek 1674-el nyertek. 2019-ben az első és a második között 76,5 pont lett a különbség, 2018-ban ennél jóval kisebb, mindössze 8,5 pont különbség döntött. A harmadik helyezett mindkét évben a KSI SE lett, amelyik 130 ponttal többet szerzett idén, mint egy évvel korábban. A bajnoki összesítésbe idén már a sárkányhajós eredmények is bekerültek, de ebben a szakágban a legjobb három egyesület közül csak a Graboplast Győr szerzett pontokat.

Az első három helyezett mögött 2019-ben az UTE lett a negyedik, de a lila-fehérek már több mint 150 bajnoki ponttal vannak lemaradva a dobogóról, tehát a legjobb három, és az üldözők között ezúttal is kisebb szakadék alakult ki. Az UTE kajak-kenusai ennek ellenére egy helyet előreléptek, hiszen idén meg tudták előzni a most ötödik helyen végző Lágymányosi Sparit.

További érdekesség, hogy a legjobb tíz egyesület mezőnye alig változott. Az élklubbok közül 2019-ben kiesett a Tiszafüred (ezúttal 11. lett), míg a tavaly tizenegyedikként végző MTK idén a nyolcadik helyezést szerezte meg a bajnoki listán.

Bajnoki Pont Részletes 2019

Szabó Gabriella ismét egy csapatban Kozák Danutával

Az Újpesti Torna Egyletben folytatja a pályafutását a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Szabó Gabriella. A rutinos versenyző így ismét egy csapatban készülhet gyerekkori párostársával, Kozák Danutával, akivel mindhárom ötkarikás aranyérmét nyerte.

Hír

“Danával korábban már sokszor bebizonyítottuk, hogy nemcsak a versenyeken vagyunk jó hatással egymásra, hanem a felkészülés alatt is. Vártam már, hogy újra együtt dolgozhassunk,

erős csapatot fogunk alkotni hármasban Lucz Dórival”

– mondta az UTE új versenyzője, aki 11 év után távozott a Budapesti Honvédtól.

Szabó Gabriella a riói játékokat követően több edzőnél is megfordult, az elmúlt három évben mégsem tudott bekerülni a magyar válogatottba. Új klubja színeiben szeretné visszaküzdeni magát a legjobbak közé. A felkészítéséért továbbra is Tóth László felel majd.

A 33 éves Szabó Gabriella 2012-ben Londonban négyesben, négy évvel később, Rio de Janeiróban négyesben és párosban lett olimpiai bajnok, emellett 2008-ban, Pekingben ezüstérmet szerzett, szintén a K-4-es versenyszámban.