Mégse

Makkegészségesen

Sérülésekről, betegségekről szólt az elmúlt két éve Varga Ádámnak, aki 2017-ben 18 évesen még K-1-ben szerzett ifjúsági világbajnoki címet. A KSI SE fiatal versenyzője szerencsére meggyógyult, ráadásul amikor Kammerer Zoltánnal ül össze, akkor “muzsikál” alattuk a páros, így Matyus Zsolt tanítványa megcélozta Tokiót.

Hír

– Viszontagságos utat járt be azóta, hogy három éve világbajnokként búcsúzott az ifjúsági korosztálytól, hogy érzi magát?

– Most kiválóan, köszönöm. A kálváriám 2 éve, 2018 tavaszán kezdődött, amikor kimentünk melegvízi táborba, és a 20-30 kilométeres hosszú evezésektől rettenetesen elkezdett fájni a fenekem, aztán nyár elejére már a hajóba sem tudtam beülni, a parton kondiztam. Azért nagy nehezen el tudtam indulni az U23-as világbajnokságon, ahol K-1 1000 méteren hetedik lettem. Ennek ellenére a sérülésem nem múlt el, következő télen végig gyógytornára és fizikoterápiára jártam, közben edzettem és tanultam az érettségire, rengeteget kivett belőlem mentálisan és testileg is az az időszak, ezért nagyon örültem, hogy a tavalyi U23-as világbajnokságon K-1, és K-4 1000 méteren is összejött a bronzérem.

Azóta sem tudták megmondani,

hogy mitől gyulladt be az ülőgumóm, de szerencsére úgy néz ki, hogy idénre ez a sérülés elmúlt. Aztán az utóbbi heteket karantén-táborban töltöttem Dunavarsányban, de nem volt semmi tünetem, úgyhogy most tényleg makkegészséges vagyok.

– El is hagyta az edzőtábort, és most ismét a KSI-ben készül…..

– Igen, úgy gondoltam, hogy nekem kényelmesebb itthon edzeni. Most naponta evezek egy hosszabbat, utána vagy futás, vagy kondi. Készülök az augusztusi országos bajnokságra, ami ha minden igaz, akkor válogatóverseny is lesz a világbajnokságra. A június végi második tesztversenyen is rajthoz állok Kammerer Zoltánnal, vele eldöntöttük, hogy idén kipróbáljuk a párost élesben is.

– Hogy találtak egymásra a háromszoros olimpiai bajnokkal?

– Tavaly ősszel a sevilla-i táborban ültünk először össze. Ott minden nap más partnerrel mentünk három perces “max-ot”. Akkor a mi párosunk volt a legerősebb, Zoli jónak érezte, én is, és

az edzők szerint kívülről is jól nézett ki.

Béke Kornéllal is egész jól mentem a idén tavaszi edzőtáborban, de onnan már a járványhelyzet miatt hamar visszajöttünk, így a többiekkel nem tudtam próbálgatni. Ősszel Noé Bálinttal, és Koleszár Mátyással sem mentünk rosszul. 

– Milyen céllal vágott neki az idei felkészülésnek, az 1000 pároson kívül milyen számra készült?

– Mind a három ezer méteres számra készültem, szerettem volna kijutni az olimpiára. Egyáltalán nem mindegy, hogy öt, vagy hat férfi kajakos kvótával utazhatunk ki Tokióba, ezért minden eshetőségre fel akartam készülni. A céljaim természetesen a halasztás miatt sem változtak.

– Mennyire viselte meg, hogy egy évvel későbbre került Tokió?

– Komolyan nem viselt meg, de azért nem örülök neki, hogy eltolták egy évvel az olimpiát. Rengeteget edzettem erre a szezonra, az egész felkészülést úgy csináltam végig, hogy idén lesz Tokió, minden hajnali úszásnál ez a cél lebegett a szemem előtt. Emiatt idén ősszel talán egy kicsit többet pihenek, akár kijutok a világbajnokságra, akár nem. Ugyanakkor a helyzet miatt teljesen indokolt, hogy jövőre lesz az olimpia, szerintem aki figyelte az eseményeket, azt nem lepte meg a halasztás.

– És az kedvező is lehet, hogy így bőven van idő összerakni a legjobb párost a jövő tavaszi pótkvalifikációs versenyre….

– Az biztos, hogy most látni fogjuk melyik páros a leggyorsabb. Aztán egy év alatt még rengeteg dolog változhat. 

A kedd megint mozgalmas lesz

Június 2-án, délelőtt női C-1 200 méteren, délután pedig női C-2 500, valamint férfi K-4 500 méteren rendeznek tesztversenyt Szolnokon. A cél továbbra is az, hogy a magyar élmezőny tagjai versenyzési lehetőséghez jussanak, közben Hüttner Csaba szövetségi kapitány a csapathajók lehetséges összeállításait teszteli.

TESZTVERSENY 2.
Hír

Ezen a héten a férfi párosok szálltak vízre 1000 méteren, június 2-án (kedden) a edzésverseny-sorozat újabb olimpiai számokkal folytatódik. 

“Női kenuban van egy rendkívül ütőképes párosunk – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső évek óta professzionálisan készül a C-2 500 méterre, ők 2019-ben ebben a számban világbajnoki ezüstérmet szereztek, szeretném látni, hogy most hol tartanak a felkészülésben. NC-1 200 méteren viszont tavaly nem jött össze a kvótaszerzés, így a mostani tesztversenyen

azt a kenust keressünk,

aki jövőre sikeres lehet a szegedi pótkvalifikációs viadalon. A férfi K-4-ben pedig a csapathajók lehetséges összeállításait teszteljük, a számban tavaly kvótát szerző versenyzők mellett vízre szállnak majd más izgalmas egységek is.” 

A tavalyi szegedi kvalifikációs világbajnokságon ötödik helyezést-, és négy olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatottnak a Tótka Sándor, Nádas Bence, Birkás Balázs, Kuli István összeállítású négyes. Ebből az egységből most kimarad a szegediek többszörös világbajnoka, Birkás Balázs, helyette a betegség után visszatérő Molnár Péter ült vissza a hajóba. 

“Idén tavasszal is többféle összeállításban teszteltük a négyest, az edzőnk, Hüvös Viktor úgy döntött, hogy

most nélkülem próbálja ki

az egységet az edzésversenyen – mondta Birkás Balázs. –   Nem izgatom magam ezen, hiszen a jövő évi válogatók még messze vannak, addig bármi történhet. – A kapitány kérésének megfelelően beültem egy másik négyesbe, Balaska Márkkal, Dombvári Bencével, és Csizmadia Kolossal indulok majd kedden. Ellenfeleink évek óta K-4-ben versenyeznek, a mi hajónkban pedig Balaska Márk és Csizmadia Kolos elsősorban a 200 egyesre készül, Bence pedig az 1000 párosra, ennek ellenére megpróbálunk mindent kihozni ebből a lehetőségből” – mondta a kétszeres világbajnok, aki jelenleg Szegeden készül, és egyesben kifejezetten jó formában érzi magát. 

A versenyen egy harmadik négyes, a tavalyi U23-as világbajnokságon bronzérmet szerző Béke Kornél, Németh Viktor, Koleszár Mátyás, Varga Ádám összeállítású hajó is vízre száll majd.   

Az eseményen minden egység két óra különbséggel, kétszer teljesíti a távot. A női C-1-es futamok délelőtt 10-kor, és délben, a női kenu párosok versenyei 15.10, és 17.10-kor kezdődnek, a férfi 500 négyesek pedig 15.00-kor és 17.00-kor csapnak össze. A futamokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Facebook-oldalán élőben közvetítjük!

Megműtötték Gál Pétert

A szolnoki kajakost négy héttel ezelőtt ütötte el egy figyelmetlen autós a zebrán, a bal vállán megsérült izületi tokokat műtéttel kellett helyrehozni. A beavatkozást kedden végezték a Sportkórházban, a válogatott kajakos már otthon van, legkorábban szeptemberben szállhat vissza a hajóba.

Hír

“Készült egy MR-vizsgálat, ami megállapította, hogy a jobb vállam nem szenvedett komoly sérülést, a balt viszont meg kellett műteni – mondta Gál Péter. – A Sportkórházban a járvány után

én voltam az első beteg a műtőben,

három holland csavart kaptam a vállamba, ezek fixálják a megsérült ízületi tokokat. Az orvosom, Dr. Pavlik Attila, és keretorvosunk Dr. Toman József szerint jól sikerült a beavatkozás, vannak még fájdalmaim, remélem azok hamar elmúlnak.”

A baleset május 9-én történt, a versenyzőt futóedzés közben, egy kétsávos út zebráján ütötték el. Nem emlékszik pontosan a baleset körülményeire, de szerencsésnek tartja magát.

“A külső sávban érkező autós elengedett, a belső sávban közlekedő hölgy azonban nem vett észre, és elütött. Nem tudom pontosan, hogy mekkora tempóval jött, talán nem hajtott túl gyorsan, de így is komoly ütést kaptam. A vétkes sofőr azóta többször érdeklődött az állapotom felől, nem haragszom rá, mindenki követhet el hibákat. Összességében

járhattam volna sokkal rosszabbul is.”

A szolnoki versenyző a jobb vállát már óvatosan elkezdhette mozgatni, a balt viszont még négy hétig rögzítőkötés védi, utána indulhat a rehabilitációja. Ha minden jól halad, akkor Gál Péter szeptemberben újra vízre szállhat, így nem kellett feladnia tokiói álmait. 

“Kiváló állapotban voltam, amikor a baleset történt, pont előtte mentünk először pályát, és erősebbnek éreztem magam, mint tavaly tavasszal. Így most pontosan tudom, hogy milyen munkát kell majd végeznem szeptembertől, hogy jövőre jó formában térhessek vissza. Mindent megteszek azért, hogy ott lehessek az olimpián” – tette hozzá a válogatott versenyző.