Magyar éremesélyekkel rajtol a sárkányhajó-világbajnokság

Több válogatott gyorsasági kenus részvételével elindult a magyar sárkányhajó-válogatott az Egyesült Államok-beli Gainesville-be, az idei világbajnokság helyszínére.

A 36 fős magyar delegáció szeptember 13. és 16. között az atlantai olimpiai kajak-kenu pályán méri össze erejét a világ legjobb sárkányhajósaival. A magyar válogatott az országos bajnok Römi KKSK-ra épül, de ahogy Reményi Péter, a csapat kormányosa és vezetőedzője elárulta: klasszis kenusok is ott ülnek majd a hajóban.

„Köszönettel tartozom a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek, amely több versenyzőnek is állja az utazását, így

egy egészen ütőképes csapattal vághatunk neki a vébének.

A portugáliai gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon is részt vett versenyzők közül ott lesz velünk többek között Sarudi Pál, Korisánszky Dávid és Fekete Ádám is, de a sokszoros maraton világbajnok Kövér Márton és Györe Attila, valamint az U23-as világbajnok Dóri Bence is sokat hozzátehet a jó szerepléshez. Elég sűrű lesz a program, 21 számban állunk rajthoz, csütörtöktől szinte megállás nélkül versenyzünk majd” – mondta a több mint 20-szoros sárkányhajó világbajnok Reményi Péter.

Három távon, 200, 500 és 2000 méteren, 10-es és 20-as hajóban, férfi, női és vegyes, valamint profi és masters kategóriában is rendeznek versenyeket, Reményi szerint főleg a hosszabb távokon lehet esélyünk.

„Az oroszok, az ukránok, a németek és a távol-keletiek lesznek a legnagyobb ellenfelek, utóbbiak csak sárkányhajóban készülnek, ezért a rövidebb távokon ők nagyon erősek, de ahogy hosszabbodik a táv, annál jobban kijön a kenus tudás, márpedig nálunk sok mindenkinek komoly múltja van ebben. Mastersben mindenképp várok aranyérmet, de egyébként több kategóriában is odaérhetünk a dobogóra” – mondta Reményi Péter.

Már itthon is évek óta komoly versenyeket rendeznek a sárkányhajósoknak

Patyi Melinda csapatvezető, korábbi világ- és Európa-bajnok kajakos is bízik abban, hogy több érmet nyer a magyar válogatott az Egyesült Államokban. „Magyarországon 2005 óta van sárkányhajózás a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség égisze alatt. 2007-ben indult el a Sárkányhajó Roadshow, hogy népszerűsítse a sportágat, ez olyan jól sikerült, hogy 2014 óta nem csak Roadshow-t, de magyar bajnokságot is rendezünk minden évben. Sőt, sárkányhajó-világbajnokságnak adtunk otthont 2010-ben Szegeden, tavaly pedig az Európa-bajnokságot is mi rendeztük. A kajak-kenus hagyományokhoz híven,

világversenyről még nem jöttünk haza érem nélkül,

remélem, így lesz ez az idei világbajnokságon is, főleg 500 és 2000 méteren várok jó eredményt, és érmeket. A 20-as mix kategória a „király kategória” a sárkányhajózásban, remélem, 2000 méteren meg tudjuk mutatni, mit tudunk.”

A csapat kedden reggel indult el, este érkezik meg a helyszínre, szerdán akklimatizálódik, délután rendezik a megnyitót, csütörtökön pedig már kezdődnek a versenyek.

A verseny honlapján, ide kattintva lehet tájékozódni a világbajnokságról, de igyekszünk mi is minden kinti történésről beszámolni.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók