Mégse

Magyar arany- és bronzérem az Eb-n

Két érmet nyertek a magyarok 1000 méteren az olaszországi Auronzóban zajló ifjúsági és U23-as kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Hír

A magyar küldöttség első aranyérmét Bordács Blanka gyűjtötte be, aki az U23-as korosztályban kajak egyesben vívott hatalmas csatát a lengyel Paulina Paszekkal, és egy kilométernyi kajakozás után csupán 0,04 másodperc döntött a két lány között, méghozzá Bordács Blanka javára.

Bordács Blanka döntőjének befutója

Egy bronzérem is jutott a magyaroknak szombaton, Kocsis Ádám az ifik között kenu egyesben végzett a harmadik helyen. Szintén az ifjúsági korosztályban kajak egyesben a fiúknál Kiss Ádám ötödik, a lányoknál Zupkó Vanda nyolcadik lett, a Monoki Marcell, Rédl András kajak páros ugyancsak nyolcadikként zárt, míg a Kállai Róbert Gida, Bucsi Bálint kenu kettőst pályaelhagyás miatt kizárták.

Az U23-asoknál a Varga Dominik, Györgyjakab Máté kajak páros remek versenyzéssel az ötödik helyen ért célba, a Slihoczki Ádám, Szőke Attila kenus egység nyolcadik lett, míg Béke Kornél a kajak egyesek B döntőjében harmadikként végzett, így összesítésben a 12. helyen zárt

„A két érmesünk fantasztikus teljesítményt nyújtott, akárcsak a Varga, Györgyjakab kettős, velük nagyon meg voltam elégedve. Vannak azonban néhányan, akiktől többet vártam, de majd az Eb után otthon kiértékeljük a teljesítményeket” – mondta Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány.

Szombaton délután a 200 méteres középfutamokat rendezték meg, itt a döntőbe jutott Gábor Netta (ifi K-1) és Orosz Adrienn (U23 K-1), a B döntőben folytatja Keresztes Kristóf (ifi K-1), nem jutott viszont tovább Hodován Dávid (ifi C-1), Horváth Ákos (U23 C-1), Kirkov Valentin (U23 K-1) és Miskolczy Fruzsina (U23 C-1).

Vasárnap délelőtt az 500 méteres finálékat, délután pedig a 200-as döntőket rendezik Auronzóban. Az eredményeket ide kattintva lehet követni.

Egyeduralkodó, és biztos vb-induló Kozák és Balla

Az Európa-bajnokságon egyaránt fantasztikusan szereplő Kozák Danuta és Balla Virág nagyon magabiztosan nyerte meg a második világbajnoki válogatót is Szolnokon. Komoly csatát hozott viszont a férfi kajak párosok 1000 méteres versenye.

Hír

A “királynői” számban, 500 egyesben a szülés után remek formában visszatért Kozák Danuta már az első válogatón is nagyon simán nyert, és ezt Szolnokon is megismételte. Több mint egy hajóval előzte meg hétvégi párostársát, Kárász Annát és a harmadik helyen végző Bodonyi Dórát, ezzel eldőlt, hogy ő indulhat az augusztusi, portugáliai világbajnokságon ebben a számban.

„A múltkori válogató könnyebb volt – kezdte Kozák. – Közepes volt a rajtom, de utána eljöttem a mezőnytől. Az Eb után keményen dolgoztam, az elmúlt két hetem érdekes volt, mert előbb a lányom megbetegedett, majd elkapta tőle a nagymama, de szerencsére én egészségesen tudtam ide jönni.”

Női kenu egyes 500 méteren Balla Virág – akárcsak az első válogatón – ezúttal is nagyon magabiztos győzelmet aratott, így ő rajtolhat a világbajnokságon ezen a távon. Az 500 kenu egyes azonban nem olimpiai szám, szóval elképzelhető, hogy Balla Virág átadja másnak a vb-indulási jogot.

„A rajtom nem sikerült jól, mivel erősen fúj a szél, így nehezen tudtunk beállni a gépbe, de a futam többi része jó volt, szóval elégedett vagyok. Még hosszú a hétvége, meglátjuk, miben tudom kvalifikálni magam, és hogyan dönt a szövetségi kapitány, hogy mely számokban indulok” – mondta Balla Virág, aki kisebb hátsérüléssel küzdött az Eb után.

Férfi kenu párosban 1000 méteren is ugyanaz a hajó nyerte a második válogatót, mint az elsőt, Mike Róbert és Korisánszky Dávid senkitől sem zavartatva harcolta ki Szolnokon a vb-indulást.

A férfi kajak párosok 1000 méteres versenyében viszont nagyobb harc alakult ki. Itt az első válogatót az Ilyés Róbert, Hufnágel Tibor kettős nyerte, utóbbi versenyző most Dombvári Bencével állt rajthoz, de nem jutott tovább a selejtezőből, így biztosan lesz itt szétlövés. A kérdés már csak az, hogy mely párosok csapnak össze a vb-indulásért. A szolnoki döntő rendkívül szoros csatát hozott, amelyet végül a Somorácz Tamás, Mozgi Milán egység nyert meg az Ilyés Róbert, Noé Bálint és a Tóth Dávid, Kulifai Tamás hajó előtt, komoly fejtörést okozva ezzel Hüttner Csaba szövetségi kapitánynak, aki később határozza meg, hogy hogyan döntenek majd ebben a számban a vb-indulók kilétéről.

„Próbáltunk egy hatalmas iramot menni, általában a végén tudunk még rátenni, ez most is sikerült” – nyilatkozta Mozgi Milán. „Az utóbbi öt hétben rengeteget tettünk ebbe az 1000 méteres pályába, és ez meghozta a gyümölcsét. Meg szeretnénk nyerni az 500 és az 1000 párost is” – mondta Somorácz Tamás.

Szombaton kilenc döntőt rendeznek Szolnokon.