Magas állami kitüntetést kapott Fábiánné Rozsnyói Katalin

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadóban. Példamutató, áldozatos tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozat kitüntetésben részesült Fábiánné Rozsnyói Katalin mesteredző, korábbi olimpiai ezüstérmes kajakozó.

„Hívjon tíz perc múlva, mert beindítom a motorost” – kért egy kis időt szerda délután Fábiánné Rozsnyói Katalin, aki délelőtt magas állami kitüntetést vehetett át Balog Zoltán minisztertől.

Most is edzést tart Kati néni?

Hát persze. A csoportomból maradtak itthon versenyzők, velük is foglalkozni kell, őket is készítem az országos bajnokságra. Nincs pihenés.

Mit szól hozzá, hogy ilyen magas állami kitüntetéssel ismerték el eredményes pályafutását?

Nagyon büszke vagyok erre. Jó érzés professzorok, orvosok, egyetemi docensek között megjelenni, jó érzés az, hogy tudják, ki vagyok, ismerik a pályafutásomat, őszintén kérdezgetnek a kajakozásról.

Ha megkérdezik öntől, hogy mire a legbüszkébb a pályafutásából, mit mond?

Arra, hogy még mindig itt vagyok. Én ugyanis kibírok mindent. Pont az egyik orvos mondta nekem: bár tudja, hogy nőtől nem illik a korát megkérdezni, de kíváncsi, hogy hány évesen ülök be még mindig a motorosba. Mondtam neki, hogy hetvenhárom. Azt mondta, az ő felesége is pont annyi. Kérdezte, hogy mi a titkom? Hát a férfiak! – feleltem neki. Engem ugyanis fiatalon tartanak a fiaim. Agyilag is frissnek kell lennem, meg is kell jelennem közöttük, nem engedhetem meg azt, hogy elhagyjam magam. Sajnos sok a gondom a magánéletemben, én az edzésekkel levezetem a felgyülemlett feszültséget, nekem örömöt ad, ha vízen lehetek, de csak akkor, ha a srácok is partnerek benne.

Azok?

Igen, azok.

Hogy indította őket útnak a milánói világbajnokságra?

Ne higgye, hogy a buksijukat simogattam. Azt mondtam nekik, úgy álljanak oda az előfutamra is, mintha az a döntő lenne. Nem szabad elbízni magukat, nem lehet úgy kiállni, hogy mi nyertük az Európa Játékokat, és mi vagyunk a Janik. Ha nagy a mellény, akkor nagyot fognak csodálkozni is. Én a munkát elvégeztem, nekem nem lesz lelkiismeret-furdalásom.

Nehéz lesz kvótát szerezni?

A kvótával szerintem nem lesz gond, de örülnék neki, ha dobogósak lennének. Ha nem, akkor sincs baj, mert jön az ősz és majd jól kijavítom a hibákat.

„Először is gratulálok Kati néninek ehhez az elismeréshez, ő az, aki valóban a legmagasabb kitüntetést érdemli. Hogy miért? Mert az edzésmódszereiben húsz évvel megelőzte a korát, és ezt bizton állíthatom. Ő mindig mert változtatni, újítani, sosem félt kipróbálni új dolgokat. Ez a bátorság pedig hatalmas fegyver volt a kezében. Kati néni jóban és a rosszban is mindig következetes volt, törekedett az állandóságra. Ha rosszul mentünk, tudtuk, hogy nincs mese, jön a büntetés. Nála nem lehetett semmit sem megúszni.”

Kőbán Rita, kétszeres olimpiai bajnok

„Szívből gratulálok ehhez az elismeréshez. Kati néni hihetetlen munkát végez el, lenyűgöző az a lelkesedés, amivel a mai napig jelen van ebben a sportágban. Tényleg minden elismerést megérdemel a pályafutása”

Kovács Katalin, háromszoros olimpiai bajnok

fotó: MTI

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók