Lúdbőrös pillanatok az I. Séra Miklós Emléktornán

Máris kinőtte magát a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által is támogatott I. Séra Miklós Kajak-Kenus Jégkorong-bajnokság, amelyet szombaton este nagy sikerrel rendeztek meg az Újpest jégcsarnokában.

A világbajnoki ezüst- és bronzérmes ifjabb Foltán László fejéből pattant ki az ötlet, hogy az egykori legendás edző, Séra Miklós emlékére jégkorongtornát rendezzen, a Magyar kajak-Kenu Szövetség pedig a nem mindennapi kezdeményezés mellé állt.

A 60 évesen, 2007-ben elhunyt szakember játékosként kajak-kenuban és jégkorongban is bajnoki címet nyert, majd mindkét sportágból szakedzői diplomát is szerzett, és volt az ifjúsági jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya is. Kajak-kenus tanítványai olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki címeket nyertek, köztük a kétszeres olimpiai bajnok és olimpiai ezüstérmes Horváth Gábor a legeredményesebb, ám a sprintszámokban érmeket halmozó, hétszeres világbajnok Fehérvári Vince és az ötszörös világbajnok Beé István is az ő irányításával készült.

Séra Miklós tiszteletére először rendezték meg szombaton a tornát a Megyeri úti jégcsarnokban, ahova legalább 300 ember a késő esti időpont ellenére is kilátogatott. „Mi egy kis volumenű dologra számítottunk, amikor kitaláltuk ezt az emléktornát, de nagyon gyorsan kinőtte magát a rendezvény – kezdte Foltán László. – Azt gondoltuk, hogy lesz négy-öt csapat, talán majd valahogy ki tudjuk fizetni a jeget, erre tíz csapat nevezett, ez 70 játékost jelent. A megnyitón levetítettünk Miki bácsiról egy kisfilmet, amelyen tíz évvel ezelőtti képek voltak, és a videón szereplők közül több egykori tanítványa, Horváth Gábor, Bozsik Attila, Sík Márton, Csamangó Attila vagy Beé István is ott állt most a jégen. Egészen különös, lúdbőrös pillanat volt, amikor az egész csarnok síri csendben nézte a kisfilmet, aminek végén mindenki a bottal ütötte a jeget, tapsolt vagy fütyült. Ők ugye ma nem jégkorongoznának, ha Miki bácsi nem vitte volna le őket a jégre.”

A döntőt hajnali fél 1-kor rendezték meg, amelyet végül a Beé István nevével fémjelzett Dr. Endreffy Zoltán Ügyvédi Iroda nyert meg. A mezőnyben egy 12-14 éves gyerekekből álló csapat, a Váci Kicsi Darazsak is ott volt.

Nemcsak a résztvevőket és a nézőket tekintve volt nagy az érdeklődés, hanem országos tévécsatornák, rangos újságok jelentek meg a helyszínen, hogy beszámoljanak a rendhagyó rendezvényről.

Az gyorsan kiderült, hogy hatalmas igény van erre a tornára, ezért Foltán László már arról beszélt Ancsin Jánossal, az UTE jégkorong szakosztályának vezetőjével, minden idők egyik legjobb magyar jégkorongozójával (akinek ifiként még a szövetségi kapitánya volt Séra Miklós), hogy akár a Magyar Jégkorong Szövetséggel karöltve jövőre napközben, még profibb körítéssel rendezzék meg a tornát.

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók