Lúdbőrös pillanatok az I. Séra Miklós Emléktornán

Máris kinőtte magát a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által is támogatott I. Séra Miklós Kajak-Kenus Jégkorong-bajnokság, amelyet szombaton este nagy sikerrel rendeztek meg az Újpest jégcsarnokában.

Hír

A világbajnoki ezüst- és bronzérmes ifjabb Foltán László fejéből pattant ki az ötlet, hogy az egykori legendás edző, Séra Miklós emlékére jégkorongtornát rendezzen, a Magyar kajak-Kenu Szövetség pedig a nem mindennapi kezdeményezés mellé állt.

A 60 évesen, 2007-ben elhunyt szakember játékosként kajak-kenuban és jégkorongban is bajnoki címet nyert, majd mindkét sportágból szakedzői diplomát is szerzett, és volt az ifjúsági jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya is. Kajak-kenus tanítványai olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki címeket nyertek, köztük a kétszeres olimpiai bajnok és olimpiai ezüstérmes Horváth Gábor a legeredményesebb, ám a sprintszámokban érmeket halmozó, hétszeres világbajnok Fehérvári Vince és az ötszörös világbajnok Beé István is az ő irányításával készült.

Séra Miklós tiszteletére először rendezték meg szombaton a tornát a Megyeri úti jégcsarnokban, ahova legalább 300 ember a késő esti időpont ellenére is kilátogatott. „Mi egy kis volumenű dologra számítottunk, amikor kitaláltuk ezt az emléktornát, de nagyon gyorsan kinőtte magát a rendezvény – kezdte Foltán László. – Azt gondoltuk, hogy lesz négy-öt csapat, talán majd valahogy ki tudjuk fizetni a jeget, erre tíz csapat nevezett, ez 70 játékost jelent. A megnyitón levetítettünk Miki bácsiról egy kisfilmet, amelyen tíz évvel ezelőtti képek voltak, és a videón szereplők közül több egykori tanítványa, Horváth Gábor, Bozsik Attila, Sík Márton, Csamangó Attila vagy Beé István is ott állt most a jégen. Egészen különös, lúdbőrös pillanat volt, amikor az egész csarnok síri csendben nézte a kisfilmet, aminek végén mindenki a bottal ütötte a jeget, tapsolt vagy fütyült. Ők ugye ma nem jégkorongoznának, ha Miki bácsi nem vitte volna le őket a jégre.”

A döntőt hajnali fél 1-kor rendezték meg, amelyet végül a Beé István nevével fémjelzett Dr. Endreffy Zoltán Ügyvédi Iroda nyert meg. A mezőnyben egy 12-14 éves gyerekekből álló csapat, a Váci Kicsi Darazsak is ott volt.

Nemcsak a résztvevőket és a nézőket tekintve volt nagy az érdeklődés, hanem országos tévécsatornák, rangos újságok jelentek meg a helyszínen, hogy beszámoljanak a rendhagyó rendezvényről.

Az gyorsan kiderült, hogy hatalmas igény van erre a tornára, ezért Foltán László már arról beszélt Ancsin Jánossal, az UTE jégkorong szakosztályának vezetőjével, minden idők egyik legjobb magyar jégkorongozójával (akinek ifiként még a szövetségi kapitánya volt Séra Miklós), hogy akár a Magyar Jégkorong Szövetséggel karöltve jövőre napközben, még profibb körítéssel rendezzék meg a tornát.

 

Nádas és Balaska is küzd a négyesbe kerülésért

A tavaly 500-on párosban és négyesben is Európa-bajnok Nádas Bence, valamint a párosban 200-on vb-címet nyert Balaska Márk is szeretne bekerülni az 500 négyesbe – ezért dolgoznak most Dél-Afrikában.

Hír

Az idén az olimpiai számnak számító 500 férfi kajaknégyesre rendhagyó, K1 400 méteres tájékoztatót írt ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány, hiszen időben körülbelül ez a versenytáv egyezik meg az 500 négyessel.

A Dél-Afrikában edzőtáborozó Nádas Bence és Birkás Balázs is el fog indulni a K1-es válogatón, előbbi K2 500 méteren is rajthoz állna. „Nagyon sokan állunk rajthoz 400-on, nem tudom, hogy ki lesz a favorit, hiszen egy új távról van szó. Ráadásul minden évben jönnek új nevek, az idén is lehetnek meglepetések. Párosban ismét Tótka Sándorral pórbálunk majd menni, a többi még a jövő zenéje, de szeretnék az idén még 1000 méteren is versenyezni.”

A Balaska Márkkal tavaly a világbajnokságon 200 párosban aranyérmet nyert Birkás Balázs az idén 200 egyesben is szeretne bizonyítani az 500 méter mellett.

Hogy mennyire elégedettek a körülményekkel Nádas Bencéék, a helyszínen készített videointerjúnkból ezt is megtudhatják:

Az egyesre koncentrál az újjászületett Vad Ninetta

Vad Ninetta elárulta, hogy úgy érezte, már nem szeret kajakozni, ezért váltania kellett, és szerinte nagyon jól döntött, amikor Simon Miklóst választotta edzőjének.

Hír

A Vasas ötszörös világbajnok kajakosa 2016 novemberében váltott edzőt, és a Nagy-Britanniából 10 év után hazatért Simon Miklóssal kezdte el a közös munkát, amely gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen négyesben világbajnoki címet nyert 2017-ben.

„Pozitívnak és eredményesnek tartom a váltást – kezdte Vad Ninetta az Inforádió Víztükör című adásában.  Nagyon jó döntést hoztam, hiszen

bele voltam fásulva a helyzetembe, kimondhatom, hogy nem szerettem kajakozni,

és kellett Simon Miklós motiváltsága ahhoz, hogy újra azt érezzem: én ezt szeretném csinálni. Mentálisan nagyon sokat segített nekem, és olyan szakmai tudása is van, amely szintén a hasznomra vált, ez kiderült az elmúlt sikeres évben.”

A 29 éves versenyző idén az 500 egyesre koncentrál, ezért a válogatón ebben a számban szeretne minél jobban szerepelni. „Minden évben nagyon nehéz kijutni egy világbajnokságra a hazai mezőnyből. Arra számítok, hogy Dana (Kozák Danuta) és Tami (Csipes Tamara) is nagyon jó formában lesznek, amikor elkezdenek kajakozni. Nagyon kemény versenyszezon elé nézünk. Az egyes az, ami nagyon számít, hiszen egy jó egyes szereplés után lehet magunknak párt találni” – mondta Vad Ninetta, aki tavaly Takács Tamarával ment párosban.

„Tamival még nem beszéltünk a 2018-es évről. A tájékoztató verseny után összeülünk, és megbeszéljük, hogy hogyan tovább. Benne van az, hogy együtt folytatjuk, de természetesen sok szempont van, amit figyelembe kell venni. Nagyon jó páros volt a miénk, a vébé talán a rutintalanságunk miatt nem sikerült úgy, ahogy terveztük, de az összes többi versenyen nagyon jól szerepeltünk” – emlékezet vissza arra, hogy a vb-n 500 párosban csak ötödikek lettek.

Vad Ninetta március 3-án indul Dél-Afrikába egy hónapra. A 29 éves versenyző elmondta, hogy nagyon sokat fejlődött az elmúlt egy évben, ezért reméli, hogy jó állapotban ülhet majd hajóba a melegvízi edzőtáborban. „Elsősorban dolgozni megyünk ki, gyűjteni a kilométereket, de hétvégente lesz egy kis időm pihenni. Egy szafaritúrát biztos, hogy beiktatunk, ezt már megbeszéltük a csapattal” – mondta Vad Ninetta.