Mégse

Lúdbőrös pillanatok az I. Séra Miklós Emléktornán

Máris kinőtte magát a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által is támogatott I. Séra Miklós Kajak-Kenus Jégkorong-bajnokság, amelyet szombaton este nagy sikerrel rendeztek meg az Újpest jégcsarnokában.

Hír

A világbajnoki ezüst- és bronzérmes ifjabb Foltán László fejéből pattant ki az ötlet, hogy az egykori legendás edző, Séra Miklós emlékére jégkorongtornát rendezzen, a Magyar kajak-Kenu Szövetség pedig a nem mindennapi kezdeményezés mellé állt.

A 60 évesen, 2007-ben elhunyt szakember játékosként kajak-kenuban és jégkorongban is bajnoki címet nyert, majd mindkét sportágból szakedzői diplomát is szerzett, és volt az ifjúsági jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya is. Kajak-kenus tanítványai olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki címeket nyertek, köztük a kétszeres olimpiai bajnok és olimpiai ezüstérmes Horváth Gábor a legeredményesebb, ám a sprintszámokban érmeket halmozó, hétszeres világbajnok Fehérvári Vince és az ötszörös világbajnok Beé István is az ő irányításával készült.

Séra Miklós tiszteletére először rendezték meg szombaton a tornát a Megyeri úti jégcsarnokban, ahova legalább 300 ember a késő esti időpont ellenére is kilátogatott. „Mi egy kis volumenű dologra számítottunk, amikor kitaláltuk ezt az emléktornát, de nagyon gyorsan kinőtte magát a rendezvény – kezdte Foltán László. – Azt gondoltuk, hogy lesz négy-öt csapat, talán majd valahogy ki tudjuk fizetni a jeget, erre tíz csapat nevezett, ez 70 játékost jelent. A megnyitón levetítettünk Miki bácsiról egy kisfilmet, amelyen tíz évvel ezelőtti képek voltak, és a videón szereplők közül több egykori tanítványa, Horváth Gábor, Bozsik Attila, Sík Márton, Csamangó Attila vagy Beé István is ott állt most a jégen. Egészen különös, lúdbőrös pillanat volt, amikor az egész csarnok síri csendben nézte a kisfilmet, aminek végén mindenki a bottal ütötte a jeget, tapsolt vagy fütyült. Ők ugye ma nem jégkorongoznának, ha Miki bácsi nem vitte volna le őket a jégre.”

A döntőt hajnali fél 1-kor rendezték meg, amelyet végül a Beé István nevével fémjelzett Dr. Endreffy Zoltán Ügyvédi Iroda nyert meg. A mezőnyben egy 12-14 éves gyerekekből álló csapat, a Váci Kicsi Darazsak is ott volt.

Nemcsak a résztvevőket és a nézőket tekintve volt nagy az érdeklődés, hanem országos tévécsatornák, rangos újságok jelentek meg a helyszínen, hogy beszámoljanak a rendhagyó rendezvényről.

Az gyorsan kiderült, hogy hatalmas igény van erre a tornára, ezért Foltán László már arról beszélt Ancsin Jánossal, az UTE jégkorong szakosztályának vezetőjével, minden idők egyik legjobb magyar jégkorongozójával (akinek ifiként még a szövetségi kapitánya volt Séra Miklós), hogy akár a Magyar Jégkorong Szövetséggel karöltve jövőre napközben, még profibb körítéssel rendezzék meg a tornát.

 

Egy pillanatra megpihenni, majd tovább menni az úton

Beérett az ötéves munka Szegeden, miután az NKM Szeged nyerte meg a kajak-kenu pontversenyt 2018-ban a versenysportot tekintve. Az összetettben a Graboplast Győr végzett az élen.

Hír

A szabadidős és a masters eredményeket is beleszámítva a győriek zárták az első helyen a magyar bajnoki pontversenyt a Szeged és a KSI előtt, ám ha csak a versenysportot nézzük, akkor a tavaly harmadik helyen záró NKM Szeged volt a legeredményesebb klub az idén.

„Az elmúlt öt évben egy folyamatos fejlődést mutat a klub, ha ábrázolnom kellene, akkor egy felfelé ívelő görbét rajzolnék. Annak tükrében, hogy a tagszervezetek létszáma és a versenyhelyzet folyamatosan nő, ez a fejlődés nagy elégedettséggel tölt el” – kezdte Sík Márton szakmai vezető, aki 2013 ősze óta irányítja a klub szakmai munkáját.

A világbajnoki ezüstérmes egykori kajakos ezzel együtt úgy gondolja, hogy nincsenek a többiek előtt. „Egyszerűen most mi kerültünk ki győztesen ebből a versenyből. Hogy mi az oka ennek? Az egyik, hogy nagyon jó egyesületek versenyeznek egymással,

a Győr és a KSI legalább annyira kiegyensúlyozott volt egész évben, mint mi,

és ha ők nincsenek, akkor mi sem tudtunk volna ilyen eredményeket elérni. A másik indok pedig, hogy az edzőink a szürke hétköznapokban is rendkívül szorosan és hatékonyan tudnak együtt dolgozni.”

Sík Márton kiemelte, hogy az állami és a Magyar Kajak-Kenu Szövetségtől kapott támogatásokat igyekeztek úgy beépíteni, hogy azzal erősítsék a klub működését és rendszerét. „Mindenki próbálkozik újításokkal, mi is így tettünk. Nagyobb edzői létszámra volt szükségünk, hiszen egyre több gyereket kell megmozgatnunk. A tehetségmenedzselés az egyik legfontosabb pontja a rendszerünknek, amelynek lényege, hogy

a gyengébbeket nem engedjük kihullani,

hanem megpróbáljuk őket megerősíteni és felzárkóztatni. Akik pedig eredményesek, azokat kiemelten menedzseljük a versenysportban és a tanulásban egyaránt, megpróbálunk mindent megadni nekik, hogy beválthassák a hozzájuk főzött reményeket.”

Ezzel együtt a felnőtteknél is kiemelkedően teljesített a többek között Kárász Annát, Birkás Balázst, Nádas Bencét, Kuli Istvánt, Bodonyi Andrást, Molnár Csengét, Nagy Biankát, Suba Róbertet és Varga Katalint is foglalkoztató szegedi klub, amely a világbajnokságon például minden szakágban, a parások között is indított versenyzőt.


„Most egy pillanatra meg kell állnunk, visszacsatolást kell adnunk minden itt dolgozónak, hogy jó úton járunk, ám maximálisan soha nem lehetünk elégedettek, tovább kell haladnunk ezen az úton” – zárta a szakmai igazgató.

Sík Márton szavait alátámasztja, hogy valóban kiváló versenyhelyzet alakult ki az idén is a klubok között, az olyan kisebb egyesületek, mint a Tiszafüred, a Tiszaújváros, a Tata, vagy a Dunaferr is remekül szerepeltek.

A teljes pontversenyt ide kattintva lehet böngészni.

Kiss Ádám arany-, Gönczöl Laura ezüstérmes az olimpián!

Rendessy Eszter fantasztikus pénteki aranyérme után szombaton a fiú kajakosoknál is magyar győzelem született Kiss Ádám révén a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpia gyorsasági versenyében, míg a kenus Gönczöl Laura ezüstérmet nyert.

Hír

Kiss Ádám a negyeddöntőbe jutást követően a cseh Hradil Tomas ellen kvalifikálta magát az elődöntőbe, ahol a hazai pályán versenyző argentin Valentin Rossit is legyőzte. A fináléban Jules Vangeellel kellett megküzdenie az aranyéremért, és több mint egy másodperccel jobb időt evezve meg is szerezte a magyar kajak-kenu csapat második aranyérmét.

Gönczöl Laura a selejtezőben a harmadik legjobb időt elérve jutott tovább, a 16 között esélyt sem hagyott a nigériai Blessing Toboh Amusarnak, 18 másodperccel (!) verte meg az alig több mint kétperces versenyben. A negyeddöntőben ennél is simábban, húsz másodperccel előzte meg az ukrán Amina Palamarcsukot. A négy között viszont már komoly erőbedobásra késztette őt a mexikói Stephanie Angie Rodriguez Guzman, de a magyar versenyző őt is másfél másodperccel legyőzte.

A fináléban az üzbég Gulbakhor Fajzieva volt az ellenfél, aki azonban űridőt ment, Gönczöl Laurának nem volt esélye az aranyéremre, de az ezüst is fantasztikus eredmény!

A mieink tehát két arannyal és egy ezüsttel állnak a gyorsasági szakág versenyei után, ez minden idők legjobb ifjúsági olimpiai szereplése a magyar kajak-kenunak.

A vasárnapi pihenőnapot követően hétfőn és kedden rendezik a szlalom küzdelmeit, ott azonban nem lehetnek ilyen reményeink, mint a gyorsasági versenyeken voltak.