Lucz Dóra is mindent vitt

Dóri diadal

Újabb három olimpiai versenyszámban szereztek érmet a magyar versenyzők. Lucz Dóra szombaton a női négyes vezérevezőseként lett Európa-bajnok, vasárnap pedig megint olimpiai távon, K-1 200 méteren tudott győzni. Aranyérmes lett K-2 200 méteren Balaska Márk és Birkás Balázs, 200 egyesben ezüstérmet szerzett Devecseriné Takács Kincső és Horváth Bence, férfi C-2-ben pedig bronzérmesek lettek a magyarok.

Alighanem még Magyarországon sem hitte volna egy évvel ezelőtt senki, hogy 2017-ben Európa női kajakos trónján Takács Tamara és Lucz Dóra ül majd. 200 méteren utóbbi is úgy evezett ma, mintha évek óta ott lenne a világversenyek felnőtt döntőiben és 4 századdal győzött a dán Jörgensen előtt.

„Jól sikerült a rajt, utána is jónak éreztem a pályámat és az eredmény sem lett rossz. Nagyon örülök a sikernek, mert a döntőben mindenki ott volt, aki Európában számít” – mondta boldogan a kétszeres felnőtt Európa-bajnok Lucz Dóra.

Olimpiai távon szerzett nagyon értékes Európa-bajnoki ezüstérmet Horváth Bence is. Sprinterünk hatalmasat meccselt Rió olimpiai bajnokával, a brit Heath-el és csak célfotóval kapott ki, így jó előjelekkel várja az augusztus végi világbajnokságot is.

„Kicsit megpöcköltem a rajtgépet, tehát a startomon még lehet csiszolni, de ezt leszámítva nagyon jó pályát mentem. Senki sem verhetetlen, a világbajnokságon akár még az olimpiai bajnokot is legyőzhetem” – mondta a friss ezüstérmes Horváth Bence.

Devecseriné Takács Kincső C-1 200 méteren a táv háromnegyedéig meggyőzően vezetett, csak a végén szorult a második helyre a címvédő orosz Romasenko mögé.

„Az első 100 méterem hibátlan volt, a vége nem, így tudom, hogy miben kell fejlődnöm a következő hetekben. Örülök ennek az ezüstéremnek, mert nagyon jó időt mentünk, az orosz ellenfelem a világ valaha mért legjobbjával győzött” – mesélte Devecseriné Takács Kincső.

200 méteren párosban is összejött az aranyérem a magyaroknak, méghozzá férfi kajakban. Balaska Márk és Birkás Balázs nagyon meggyőző előnnyel nyert az orosz és a német hajó előtt és szerezte meg Hüttner Csaba válogatottjának kilencedik Európa-bajnoki címét.

„Nagyon összeraktuk Balázzsal a pályát, a közepén sokkal gyorsabban tudtunk menni, mint korábban. Boldog vagyok, mert legyőztük a németek és az oroszokat is, pedig mindkét hajóban ült egy-egy olimpiai bajnok. Nyugodtan várjuk a szerdai szétlövést a második válogatón győztes Horváth Bencéék ellen” – utalt az előttük álló feladatra is Balaska Márk.

A női kajakban nem sikerült dobogóra állni K-2 200 méteren, viszont C-2-ben Hajdu Jonatánnak és Fekete Ádámnak igen. Ezzel teljesült a szövetségi kapitány vágya, aki a verseny előtt azt nyilatkozta, hogy szeretné, ha mind a négy szakág tudna érmet szerezni.

„Nem ismertem eddig a 200 páros mezőnyét, jó visszajelzés nekünk ez az érem – mondta Hajdu Jonatán. – Rengeteg időnk van a világbajnokságig, sokat fogunk készülni erre a párosra és akkor az év legfontosabb versenyén is elérhetünk valami szép eredményt.”

A verseny vasárnap az 5000 méteres döntőkkel zárul. A magyar csapat mérlege már most is minden várakozást felülmúl, jelenleg 9 arany-, 2 ezüst-, és 3 bronzéremmel vezetjük az éremtáblázatot és ebből 8 dobogós helyezést olimpiai számban szereztünk meg.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók