Lélekmozgató események a Magyar Parasport Napján

Február 22-én ünneplik a Magyar Parasport Napját, amelyet a Magyar Országgyűlés döntése alapján 2018-ban tartottak meg először.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) ebben az évben is a szakmai programok és protokolláris események mellett az ország összes köznevelési intézményét (óvodáját, iskoláját) megszólította Lélekmozgató névre keresztelt programjával, arra kérve az intézményvezetőket, pedagógusokat, hogy február 22-én érzékenyítő, interaktív osztályfőnöki órát, rendhagyó testnevelés órát, játékos sportfoglalkozást tartva emlékezzenek meg a magyar parasportolókról, a magyar parasportról.

A program keretében, eleget téve az iskolák, óvodák meghívásának, több válogatott paraversenyzőnk is részt vett Lélekmozgató eseményeken. Közülük Varga Katalin három iskolai intézményben is látogatást tett, a Szekszárdi Szakképzési Centrum I. István Szakképző Iskolájában, a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában és a Bálint Sándor Általános Iskola Szegedben beszélgetett a tanulókkal.

Juhász Tamás egy budapesti óvodában járt Pruzsina István edzővel, ahol nagyon jó hangulatú beszélgetés zajlott a gyerekek és Tamás között többek között arról, hogyan él egy mozgáskorlátozott, és milyen erőfeszítéseket kell tennie a mindennapi életben, illetve ezt hogyan lehet a versenysporttal összehangolni.

A Magyar Parasport Napja alkalmából a Magyar Paralimpiai Bizottság 2020. február 21-én ünnepi közgyűlést tartott a Magyar Sportok Házában. Az eseményen díjazták a 2019-ben világ- és Európa-bajnokságokon érmet szerzett parasportolókat, köztük Varga Katalin Eb-bronzérmest és Kiss Péter világ- és Európa-bajnokot. Az esemény fénypontja volt, amikor az olimpiai és paralimpiai mozgalom világszintű mobilitási partnere, egyben a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatója, a Toyota átadta azt a Toyota Proace Verso kisbuszt, amellyel Kiss Péter parakajak versenyző, valamint csoportja világversenyekre történő felkészülését támogatja, ehhez csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is, amely ugyancsak beszállt a szponzorálásba.

„Hatalmas öröm számunkra, hogy a világszintű olimpiai és paralimpiai mozgalom támogatójaként ismert Toyota egy ilyen kiemelkedő magyar tehetség, Kiss Péter világversenyekre való felkészülését közvetlenül is támogathatja – kezdte László Richárd, a Toyota magyarországi országigazgatója. – Péter évekkel ezelőtt belevágott a lehetetlenbe, és már ilyen rövid idő alatt, ilyen fiatalon is olyan elképesztő eredményeket ért el, amely mindannyiunkban őszinte tiszteletet ébreszt, és

mindenki számára valódi inspirációul szolgálhat.

Bízunk benne, hogy támogatásunk hozzájárulhat ahhoz, hogy a lehetetlen valóra váljon, és akár az olimpiai álmok is elérhető közelségbe kerülhetnek számára.”

A Magyar Parasport Napjának másik eleme idén a szakmai program volt, amelynek keretében a társadalmi szemléletformálás mellett a hazai szakemberek is lehetőséget kaptak a fejlődésre, egy nemzetközi szakemberek bevonásával megrendezett egész napos szakmai konferencia keretében, amely módot adott az 50 évvel ezelőtt megalakult Halassy Olivér Sport Clubról való megemlékezésre is. A Magyar Parasport Napján került sor ezen felül a hagyományossá vált koszorúzásra is az Olimpia Parkban, méltó főhajtásként a már elhunyt magyar paralimpiai bajnokok és paralimpikonok előtt.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók