Legalább 200-an futottak Koló emlékére

A mai félmaratoni távot, vagyis a Győr-Budapest futóverseny befejező szakaszát a hagyományokhoz híven rengeteg kajakos és kenus is teljesítette, hogy ezzel tisztelegjen Kolonics György emléke előtt, aki minden évben részt vett a teljes ultramaratonon. Az idén három napra elosztott 142 kilométeres távon kiválóan szerepelt a győri kenusok váltója, akik hetedik helyezést szereztek a 48 csapatos mezőnyben.

Rengeteg fiatal kajakos és kenus, valamint sok masters futó, köztük Storcz Botond és Csabai Edvin is részt vett a mai félmaratonon. Az emlékfutás Simicskó István sportért felelős államtitkár rajtjelére indult, aki a mezőnnyel együtt lefutotta az első 7 kilométeres távot is.

„Idén még a szokásosnál is többen voltak a Koló-futáson, ami azt jelzi, hogy szerencsére egyáltalán nem kopik a legendás kenus emléke – meséli Csabai Edvin, aki Kolonics György egykori csapattársaként és barátjaként futotta le a félmaratoni távot. – Nagy dicséret illeti az UTE versenyzőit és edzőit, szinte az egész kajak-kenus szakosztály felvonult a mai futáson, de más egyesületekből is sokan eljöttek.”

A verseny idén is Budakesziről rajtolt, a futók 21,09 kilométer megtétele után a budapesti MOM-Parknál értek a célba. A leggyorsabb kajak-kenus a vízen többszörös világbajnok maratonista, Kövér Márton lett, aki 1 óra 22 perces idejével előkelő helyen végzett a félmaraton összetett mezőnyében is.

Nagyon jól szerepelt a Graboplast Győr kenus különítménye is, akik csapatban végigfutották a teljes Győr-Budapest távot. A mezőny kedden rajtolt, az első nap Győrből Tatáig kellett eljutni. A második nap Tatáról Budakesziig értek el a futók, a zárónapon pedig természetesen teljesítették a félmaratoni befutót.

„A célunk az volt, hogy a legjobb 10 között végezzünk, ezért nagyon elégedettek vagyunk az összetett hetedik helyezéssel – mondta Varga Dávid, világbajnoki bronzérmes kenus, aki Devecseri Ádámmal, Horváth Ákossal, Németh Benedekkel és Nagy Gergellyel váltóban teljesítette az ultramaratont. – Szeretnénk ezzel a klubunknál hagyományt teremteni, mert korábban győri kajak-kenus csapat még nem indult ezen az ultramaratoni versenyen. A célban meg is ígértem Koló apukájának, Gyuri bácsinak, hogy jövőre is futunk.”

A szervezők ígérete szerint a jövő évi jubileumi, huszonötödik ultramaratoni futást a klasszikus útvonalon, Bécs-Sopron-Győr-Tata-Budapest érintésével, ötnapos versenyként rendezik meg.

Fotó: MTI

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók