Mégse

Közel a kvótához újabb két magyar

Tovább folytatódott a magyarok remek szereplése a Barcelonában zajló ifjúsági olimpiai (YOG) kvalifikációs viadalon, amelynek második napján a lány kenusok és a fiú kajakosok versenyeztek síkvízen.

Hír

A selejtezőből Gönczöl Laura a második, Opavszky Réka pedig a pótselejtezőből a nyolcadik legjobb idővel jutott a nyolc közé, azaz az egyenes kieséses szakaszba. Gönczöl egészen a döntőig menetelt, ahol kikapott, Opavszky pedig a negyeddöntőben búcsúzott, de előbbi az első, utóbbi pedig a harmadik helyen áll az európai rangsorban a vasárnapi szlalom előtt. A kontinensről a hat legjobb jut ki az októberi, Buenos Aires-i ifi olimpiára, viszont egy nemzetből csak egy versenyző kvalifikálja magát a YOG-ra.

A fiú kajakosoknál Kiss Ádám ugyancsak a második idővel került a negyeddöntőbe, Majoros Mátyás viszont szoros versenyben kilencedik lett, így nem folytathatta az egyenes kiesés szakaszban. Kiss a nyolc között könnyedén verte lengyel ellenfelét, majd az elődöntőben kikapott a későbbi győztes fehérorosz kajakostól, de a harmadik helyért rendezett futamon újra nyerni tudott. Az európai rangsorban is a harmadik helyről várja Kiss Ádám a folytatást, azaz a vasárnapi szlalomot.

Kiss Ádám közel Buenos Aireshez

„Volt két nagyon erős üzbég kenus a lányoknál, az egyiket megverte Laura az elődöntőben, a másiktól kikapott a döntőben, de ők ketten uralták az egész napot – kezdte az értékelést Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány. – A fiú kajakosokkal is elégedett vagyok, mindenki maximálisan odatette magát, tetszik nagyon a gyerekek hozzáállása. A hétvégén a szlalom következik, amely Magyarországon még gyerekcipőben jár, de remélem, hogy a remek síkvízi eredmények után meg tudjuk tartani jó helyezésünket szlalomban is.”

Szombaton női kajakban és fiú kenuban rendezik a szlalomversenyeket ugyanilyen lebonyolítással (selejtezőkből az első öt jut a negyeddöntőbe, majd a pótselejtezőkből a legjobb három idővel rendelkező csatlakozik hozzájuk az egyenes kieséses szakaszban).

Remek magyar kezdés a YOG-kvalifikáción

Fantasztikusan kezdték a magyar lány kajakosok a Barcelonában zajló ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyt, miután az első és a harmadik helyet szerezték meg a nyitónapon.

Kiválóan nyitottak a házigazdák

Hat versenyszámban rendeztek 1000 méteres döntőt szombaton délelőtt az Egyetemi Világbajnokságon, Szolnokon. A házigazda magyar csapat három aranyérmet, valamint egy ezüstöt és egy bronzot gyűjtött. Rajtuk kívül egy-egy világbajnoki címet szerzett Ausztrália, Fehéroroszország, Csehország és Lengyelország is, utóbbi C-2 1000 méteren, holtversenyben nyert egy magyar egységgel.

Egyetemi VB 2. nap
Hír

Az egyetemi vébé első döntőjét könnyedén nyerte az ausztrál Simon McTavish, aki közel 3 másodpercet vert a második helyen befutó Doba Richárd Alfrédra, mögöttük pedig Ihar Baicheuski lett harmadik, Fehéroroszország színeiben.

C-1 1000 méteren viszont a magyar versenyző verte nagy különbséggel fehérorosz riválisát. Dóri Bence Balázs, a Testnevelési Egyetem hallgatója végig tartani tudta maga mögött Viktar Halaliukot és több mint két másodperc különbséggel nyert aranyérmet, a harmadik itt a cseh Brezina lett.

“Meglepett a fehérorosz fiú, mert az előfutamban jóval kisebb iramot diktált és a robbantásai is kevésbé voltak erősek, de a végén éreztem magamban az erőt és úgy gondoltam, ennek elégnek kell lenni arra, hogy behúzzam az első helyet” – mondta a verseny után a magyar kenus.

K-2 1000 méteren a német egység rajtolt a legjobban, a Pflugfelder, Schultz párossal csak a magyarok, Béke Kornél és Gál Péter István tudta tartani a lépést. A magyarok az első párszáz méter után az élre álltak és fél hajóval vezetve nyerték meg a házigazdák második aranyérmét. A két egység mögött az olaszok lettek a harmadikok.

“Tudtuk, hogy jól fognak menni a németek, az volt a technikánk, hogy megpróbáljuk őket iramból megverni és ez sikerült is, mert hiába indítottak, nem jöttek hozzánk közelebb. Olyan pályát jöttünk, amit begyakoroltunk” – mondta Béke Kornél, aki szintén a Testvevelési Egyetem hallgatója.

A kenu párosok versenyében a pálya két szélén rajtoló lengyelek és magyarok versenyeztek nagyot, mögöttük a riválisok másodpercekkel maradtak le. A célba érkezés után először a lengyel egységet hirdették ki győztesnek, végül a célfotó kielemzése után holtversenyt hirdettek a két hajó között.

“Jól sikerült a rajtunk és nagyon erős utazót mentünk a magyarokkal együtt, a hajrában pedig óriási volt a csata, boldog vagyok, hogy sikerült nyernünk” – mondta a lengyel Aleksander Kitewski, aki Grzegorz Brynski párjaként lett aranyérmes.

A férfi kajaknégyesek versenyében rajt-cél győzelmet aratott a fehérorosz-hajó. Ilya Fedarenka, Ivan Kupryienka,  Aliaksei Misiuchenka és Kiryl Nikitsin a cseh és a lengyel négyes előtt győzött.

C-4 1000 méteren négy egységről, a csehekről, az ukránokról, a magyarokról és lengyelekről szólt a döntő. A világbajnoki címet a Simon Hajek, Sebastian Maizner, Jakub Brezina, David Macháček összeállítású hajó nyerte nagy csatában az ukránok előtt. A harmadik helyért pedig a magyarok és a lengyelek küzdöttek, a bronzérmet végül a házigazdák vehették át.

A verseny szombaton délután a 200 méteres előfutamokkal folytadóik, vasárnap, a zárónapon pedig 22 döntőt rendeznek 500-, illetve 200 méteren.

Elhunyt Fábián László

Gyászoljuk első olimpiai bajnokunkat, a sportág egyik legnagyobb alakját. Öcsi bácsi Urányi János párjaként lett aranyérmes 1956-ban, nyert több világbajnoki és Európa-bajnoki címet is. Edzőként szintén a csúcsra ért, több olimpiai bajnok kajakos felkészülését segítette. Fábián Lászlót álmában érte a halál, 82 éves volt. Emlékét örökre megőrizzük!

gyász
Hír