Kozák Danuta mentalitásából merítene

Egyértelműen egyesben szeretne az idén bizonyítani Kiss Tamás. A pekingi olimpiai bronzérmes kenus Kozák Danutával is készül a portugáliai edzőtáborban, és reméli, hogy annyit merít majd az olimpiai bajnok kajakos hozzáállásából, hogy az első számú magyar kenussá váljon.

Kiss Tamás remek formában érzi magát mind lelkileg, mind fizikailag. Nagyon jól halad a felkészülése, a betegségek elkerülték, nem kellett kihagynia napokat, rövidesen pedig Portugáliába utazik, ahol többek között az olimpiai bajnok Kozák Danutával készül majd hat héten keresztül.

„A csapatunk létszáma megfogyatkozott, csupán hárman vagyunk, de a két másik társam nem tud hosszabb időre kijönni melegégövi edzőtáborba, ezért edzőmmel, Ludasi Róberttel úgy döntöttünk, hogy keresünk egy csapatot – mondta az InfoRádió Víztükör című műsorában Kiss Tamás. – Megkerestük Kozák Danutáékat, akik, mint utólag kiderült, szintén edzőpartnert kerestek, így egyeztek a szakmai célok. Az utóbbi két évben volt már női kajakos a csapatomban, aki hasonló sebességgel megy, mint egy férfi kenus, Danuta mellett pedig, aki az egyik legjobb női kajakos, még nagyobb kihívás lesz edzeni.”

Kozák Danuta és Kiss Tamás is 1987-es születésű és mindketten Pekingben szerezték első olimpiai érmüket, először még egy ifjúsági világbajnokságon találkoztak.

A csepeli kenus számára az is újdonság lesz az idei felkészülésben, hogy ilyen sokáig, hat hétig edzőtáborozik melegégövi körülmények között. Mint mondta, az elmúlt évek után úgy érezte, hogy valami drasztikus változásra van szüksége.

„Nem voltam maradéktalanul elégedett az utóbbi évek eredményeivel. A riói olimpián szerettem volna érmet szerezni, ez nem sikerült, és azt hittem, hogy túltettem magam rajta, de a 2017-es évem is ráment erre a sikertelenségre. Motiválatlan voltam az edzéseken, úgy éreztem, hogy mindig össze kellett magam szednem, hogy megcsináljam az edzéseket, nem volt bennem az a tűz, ami korábban, most ezt szeretném visszanyerni, és szerintem jó irányba haladok. Danuta az egyik leprofibb versenyző, és az ő mentalitásából merítve biztosan sokkal jobb eredményeket tudok elérni. Az a célom, hogy képes legyek egy teljes szezont a maximumon végig versenyezni, és az első számú magyar kenus legyek. Ha sikerül, akkor az nemzetközi vonalon is szép eredményeket szülhet. Méltó szeretnék lenni arra, hogy Vajda Attila örökébe lépjek.”

Kiss Tamás elárulta azt is, hogy egyelőre csak az egyesre koncentrál, és ennek rendel alá mindent. „Tavaly hoztunk az edzőmmel egy rossz döntést, amikor igent mondtunk arra a felkérésre, hogy Vasbányai Henrikkel menjek párost. Ez felborította az egész egyes felkészülési tervemet, és még egyszer nem követjük el ezt a hibát – az idén csakis az egyesre koncentrálok.”

A 30 éves csepeli kenus beszélt arról is, hogy jelenleg a magyar másodvonalban érzi magát, ami éppen elég a hétköznapi boldoguláshoz, de szeretne a legjobbak közé visszakerülni. „Az nagyon jó, hogy a magyar szövetség segíti az edzőtáboraimat, de ahhoz, hogy magasabb színvonalon tudjak élni, az első vonalhoz kell tartoznom – ez is motivál most, mert szeretnék előrébb tartani a magánéletemben. Még nem tudom, hogy mihez kezdek, ha visszavonulok, mert egyelőre nem találtam meg, hogy mi lehetne a hivatásom. Edzőként nem tudom elképzelni magam, de valamilyen mentális segítségnyújtásra, versenyekre való mentális felkészítésben talán tudnék segíteni a versenyzőknek. Mégiscsak húsz éve benne vagyok a sportágban.”

Kiss Tamás február 20. és április 7. között edzőtáborozik a portugáliai Montebelóban.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók