Mégse

Kozák Danuta mentalitásából merítene

Egyértelműen egyesben szeretne az idén bizonyítani Kiss Tamás. A pekingi olimpiai bronzérmes kenus Kozák Danutával is készül a portugáliai edzőtáborban, és reméli, hogy annyit merít majd az olimpiai bajnok kajakos hozzáállásából, hogy az első számú magyar kenussá váljon.

Hír

Kiss Tamás remek formában érzi magát mind lelkileg, mind fizikailag. Nagyon jól halad a felkészülése, a betegségek elkerülték, nem kellett kihagynia napokat, rövidesen pedig Portugáliába utazik, ahol többek között az olimpiai bajnok Kozák Danutával készül majd hat héten keresztül.

„A csapatunk létszáma megfogyatkozott, csupán hárman vagyunk, de a két másik társam nem tud hosszabb időre kijönni melegégövi edzőtáborba, ezért edzőmmel, Ludasi Róberttel úgy döntöttünk, hogy keresünk egy csapatot – mondta az InfoRádió Víztükör című műsorában Kiss Tamás. – Megkerestük Kozák Danutáékat, akik, mint utólag kiderült, szintén edzőpartnert kerestek, így egyeztek a szakmai célok. Az utóbbi két évben volt már női kajakos a csapatomban, aki hasonló sebességgel megy, mint egy férfi kenus, Danuta mellett pedig, aki az egyik legjobb női kajakos, még nagyobb kihívás lesz edzeni.”

Kozák Danuta és Kiss Tamás is 1987-es születésű és mindketten Pekingben szerezték első olimpiai érmüket, először még egy ifjúsági világbajnokságon találkoztak.

A csepeli kenus számára az is újdonság lesz az idei felkészülésben, hogy ilyen sokáig, hat hétig edzőtáborozik melegégövi körülmények között. Mint mondta, az elmúlt évek után úgy érezte, hogy valami drasztikus változásra van szüksége.

„Nem voltam maradéktalanul elégedett az utóbbi évek eredményeivel. A riói olimpián szerettem volna érmet szerezni, ez nem sikerült, és azt hittem, hogy túltettem magam rajta, de a 2017-es évem is ráment erre a sikertelenségre. Motiválatlan voltam az edzéseken, úgy éreztem, hogy mindig össze kellett magam szednem, hogy megcsináljam az edzéseket, nem volt bennem az a tűz, ami korábban, most ezt szeretném visszanyerni, és szerintem jó irányba haladok. Danuta az egyik leprofibb versenyző, és az ő mentalitásából merítve biztosan sokkal jobb eredményeket tudok elérni. Az a célom, hogy képes legyek egy teljes szezont a maximumon végig versenyezni, és az első számú magyar kenus legyek. Ha sikerül, akkor az nemzetközi vonalon is szép eredményeket szülhet. Méltó szeretnék lenni arra, hogy Vajda Attila örökébe lépjek.”

Kiss Tamás elárulta azt is, hogy egyelőre csak az egyesre koncentrál, és ennek rendel alá mindent. „Tavaly hoztunk az edzőmmel egy rossz döntést, amikor igent mondtunk arra a felkérésre, hogy Vasbányai Henrikkel menjek párost. Ez felborította az egész egyes felkészülési tervemet, és még egyszer nem követjük el ezt a hibát – az idén csakis az egyesre koncentrálok.”

A 30 éves csepeli kenus beszélt arról is, hogy jelenleg a magyar másodvonalban érzi magát, ami éppen elég a hétköznapi boldoguláshoz, de szeretne a legjobbak közé visszakerülni. „Az nagyon jó, hogy a magyar szövetség segíti az edzőtáboraimat, de ahhoz, hogy magasabb színvonalon tudjak élni, az első vonalhoz kell tartoznom – ez is motivál most, mert szeretnék előrébb tartani a magánéletemben. Még nem tudom, hogy mihez kezdek, ha visszavonulok, mert egyelőre nem találtam meg, hogy mi lehetne a hivatásom. Edzőként nem tudom elképzelni magam, de valamilyen mentális segítségnyújtásra, versenyekre való mentális felkészítésben talán tudnék segíteni a versenyzőknek. Mégiscsak húsz éve benne vagyok a sportágban.”

Kiss Tamás február 20. és április 7. között edzőtáborozik a portugáliai Montebelóban.

Elsöprő magyar siker az egyetemi vb-n

Vasárnap délután zárult az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokság Szolnokon. A 200 méteres döntőkben is a magyar csapat szerepelt a legjobban. A hazai színeket képviselő válogatott 11 arany-, 5 ezüst-, és 4 bronzéremmel zárta a versenyt, ezzel nyert az éremtáblázaton Fehéroroszország és Lengyelország előtt.

Hír

200 méteren egyesben kiválóan teljesítettek a fehérorosz versenyzők. Férfi kajak egyesben Ivan Tsuranau nyert, míg férfi C-1-ben honfitársa, Mikita Miarhuryeu volt a leggyorsabb. Női kenuban, a legrövidebb távon pedig a francia Elore Helle lett a világbajnok.

“Nem rajtoltam jól, nagyon nehéz futam volt, de aztán a táv második felében, egy jó hajrával nyerni tudtam. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, a hangulat a francia versenyzők között kiváló és egyébként is

úgy érzem, hogy mindenki örömmel vett részt ezen a versenyen”

– mondta a győztes, aki testnevelő tanárnak tanul egy francia egyetemen.

A magyar csapat friss U23-as világbajnoka, Lucz Anna simán győzőtt kedvenc számában, női kajak egyes 200 méteren. A hazai csapat egyik legjobbja majdnem egy másodperccel nyert a második helyen befutó lengyel Wlodarczyk előtt. A bronzérmet a fehérorosz Aleksievich szerezte meg.

“Sikerült mindent megcsinálni a döntőben, amit akartam. Tudtam indítani 100-nál és a cél előtt 50 méterrel is, ráadásul a rajtom is jól sikerült. Nem számítottam rá, hogy ilyen simán nyerni tudok, mert az U23-as világbajnokság után egy hetet pihentem” – mondta Lucz Anna.

Férfi K-2 200 méteren az olasz Bartolini, La Spina páros nyerte az egyetemi világbajnoki címet, férfi C-2-ben a Kitewski, Brynski összetételű lengyel egység győzött. A női kajak párosoknál Malcsiner Eszter és Katrincez Rita aratott rajt-cél győzelmet, ez a páros már a második egyetemi világbajnoki címét szerezte a hétvégén, miután vasárnap délelőtt megnyerték a K-2 500 méteres versenyt is. A női kenu párosok versenyét pedig Natallia Trukhanovich és Iryna Vikhruk révén Fehéroroszország nyerte meg.

A férfi kajaknégyesek versenyében Spanyolország megszerezte az első aranyérmét. 200 méteren a Pedro Vázquez Llenin, Enrique Adan Hernandez, Carlos Borrás Caldentey, Pol Busquets I Pujolar alkotta négyes nyert aranyérmet, a kenusoknál a Maksim Krysko, Dzianis Patapenka, Ruslan Sazanavets, Ryhor Maisiuk összeállítású fehérorosz csapathajó lett egyetemi világbajnok, míg a zárószámban a magyar női kajaknégyes (Kis Blanka, Somogyi Szilvia, Szénási Zsófia, Sólyom Dóra) győzött a legrövidebb távon.

A záróünnepségen Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a szervezők nevében megköszönte a részvételt a versenyzőknek, az edzőknek és a versenybíróknak is.

“Az egyetemi világbajnokságok rendszere egy támogatandó, szerethető és fontos dolog.

Remélem, hogy ezen a hétvégén kicsit mi is hozzá tudtunk járulni ennek a mozgalomnak a további sikereihez”

– mondta a zárünnepségen Schmidt Gábor.

Magyar és fehérorosz dominancia 500-on

Az 500 méteres döntők során is a magyar csapat szerepelt a legjobban Szolnokon, az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokságon. A házigazdák 5 arany- és 3 ezüstéremmel zárták a vasárnap délelőttöt, míg a fehérorosz csapat egy aranyérmet, viszont 5 második helyezést és 1 bronzérmet is gyűjtött.

Hír

Férfi K-1 500 méteren a tegnapi hosszabb távhoz hasonlóna Steven McTavish kifogott a mezőnnyel. Ugyan a magyar Noé Zsombor kezdett jobban, féltávnál azonban az ausztrál versenyző utolérte és végül több mint két másodperccel nyert a magyar kajakos előtt, a harmadik pedig a németek egyik legjobbja, Felix Frank lett.

A férfi kenu egyeseknél a fehérorosz Krysko kezdett jól, de aztán jött a magyar Viola Viktor és mellette a brit Jonathan Johnson is. Végül a finisben a magyar versenyző ment a leggyorsabban és hajszállal megverte a fehéroroszt, a bronzérmet pedig Johnson szerezte meg.

Női kajak egyesben a német versenyző kezdett jól, de a cseh Katerina Slivanska is gyors volt az első kétszáz méteren. A magyar Szénási Zsófia azonban nem vesztette el hidegvérét, a saját taktikája szerinte evezett végig és a hajrát ő bírta a legjobban, így a mellette rajtoló Neumiarzhytskaya-val együtt felőrölte a mezőnyt. Zsófia hajszállal a fehérorosz előtt lett első, míg a német Koether végül bronzérmet szerzett.

A női kenusoknál C-1 500 méteren a magyar Kisbán Zsófia nyert elképesztő fölénnyel fehérorosz és ukrán riválisa előtt.

“Arra gondoltam, hogy elejét meghajtom, mert tudtam, hogy az ukrán lány maratonista, így biztos, hogy a végét bírni fogja.

Bejött a taktikám “

– mondta Kisbán Zsófia, aki a kenuzás mellett a Budapesti Műszaki Egyetem mérnök-informatika szakos hallgatója.

A párosok között is arattak a magyarok. Férfi K-2-ben győzött a Hérics Dávid, Gacsal Ákos duó, míg a nőknél szintén 500 párosban az U23-as világbajnok Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita egység nyert.

“Azért az U23-as világbajnoki győzelem egy kicsit nehezebb volt, itt úgy álltunk oda, hogy már előre éreztük, ez meglesz. Egyébként ugyanazzal a taktikával versenyeztünk, mint két hete, ha sikerül nyernünk itt 200 méteren is, akkor kiválóan zárjuk ezt a szezont” – mondta Malcsiner Eszter.

Női kenuban a fehérorosz Trukhanovich, Vikhruk páros nyert, itt második lett a magyar egység, vagyis Kisbán Zsófia és Sáling Laura, míg férfi kenuban a lengyel Aleksander Kitewski, Grzegorz Brynski duó volt a leggyorsabb.

A férfi kajaknégyesek olimpiai számában a Tobias-Pascal Schultz, Björn Barthel, Felix Frank, Felix Landes összeállítású egység nyerte a világbajnoki aranyérmet, mögöttük a magyarok lettek a másodikok, a bronzérmet pedig Fehéroroszorág szerezte meg.

C-4 500 méteren a Simon Hajek, Sebastian Maizner, Jakub Brezina, David Machácek alkotta négyes lett az első az ukránok és a fehérorosz négyes előtt.

“Rengeteg jó egység szerepelt a döntőben, csak az utolsó 50 méterünknek, a nagy hajrának köszönhetjük, hogy nyerni tudtunk.

Azt hittem, hogy elájulok a végén, annyira kihajtottam magam, így viszont most nagyon boldog vagyok.

Tetszik a pálya, bár féltem kicsit, hogy lötyögni fog a víz, de nem voltak hullámok” – mondta David Machácek, aki a Prágai Műszaki Egyetemen mérnöknek tanul.

Női négyesben Lengyelország (Dominika Wlodarczyk, Paulina Markiewicz, Klaudia Cyrulewska, Malgorzata ) szerzett világbajnoki aranyérmet a német hajó előtt, a harmadik helyért pedig nagyot csatáztak a fehéroroszok, a magyarok és a spanyol egység, bronzérmet végül Fehéroroszország viheti haza.

Délután a 200 méteres döntőkkel zárul az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokság Szolnokon.