Kozák Danuta mentalitásából merítene

Egyértelműen egyesben szeretne az idén bizonyítani Kiss Tamás. A pekingi olimpiai bronzérmes kenus Kozák Danutával is készül a portugáliai edzőtáborban, és reméli, hogy annyit merít majd az olimpiai bajnok kajakos hozzáállásából, hogy az első számú magyar kenussá váljon.

Hír

Kiss Tamás remek formában érzi magát mind lelkileg, mind fizikailag. Nagyon jól halad a felkészülése, a betegségek elkerülték, nem kellett kihagynia napokat, rövidesen pedig Portugáliába utazik, ahol többek között az olimpiai bajnok Kozák Danutával készül majd hat héten keresztül.

„A csapatunk létszáma megfogyatkozott, csupán hárman vagyunk, de a két másik társam nem tud hosszabb időre kijönni melegégövi edzőtáborba, ezért edzőmmel, Ludasi Róberttel úgy döntöttünk, hogy keresünk egy csapatot – mondta az InfoRádió Víztükör című műsorában Kiss Tamás. – Megkerestük Kozák Danutáékat, akik, mint utólag kiderült, szintén edzőpartnert kerestek, így egyeztek a szakmai célok. Az utóbbi két évben volt már női kajakos a csapatomban, aki hasonló sebességgel megy, mint egy férfi kenus, Danuta mellett pedig, aki az egyik legjobb női kajakos, még nagyobb kihívás lesz edzeni.”

Kozák Danuta és Kiss Tamás is 1987-es születésű és mindketten Pekingben szerezték első olimpiai érmüket, először még egy ifjúsági világbajnokságon találkoztak.

A csepeli kenus számára az is újdonság lesz az idei felkészülésben, hogy ilyen sokáig, hat hétig edzőtáborozik melegégövi körülmények között. Mint mondta, az elmúlt évek után úgy érezte, hogy valami drasztikus változásra van szüksége.

„Nem voltam maradéktalanul elégedett az utóbbi évek eredményeivel. A riói olimpián szerettem volna érmet szerezni, ez nem sikerült, és azt hittem, hogy túltettem magam rajta, de a 2017-es évem is ráment erre a sikertelenségre. Motiválatlan voltam az edzéseken, úgy éreztem, hogy mindig össze kellett magam szednem, hogy megcsináljam az edzéseket, nem volt bennem az a tűz, ami korábban, most ezt szeretném visszanyerni, és szerintem jó irányba haladok. Danuta az egyik leprofibb versenyző, és az ő mentalitásából merítve biztosan sokkal jobb eredményeket tudok elérni. Az a célom, hogy képes legyek egy teljes szezont a maximumon végig versenyezni, és az első számú magyar kenus legyek. Ha sikerül, akkor az nemzetközi vonalon is szép eredményeket szülhet. Méltó szeretnék lenni arra, hogy Vajda Attila örökébe lépjek.”

Kiss Tamás elárulta azt is, hogy egyelőre csak az egyesre koncentrál, és ennek rendel alá mindent. „Tavaly hoztunk az edzőmmel egy rossz döntést, amikor igent mondtunk arra a felkérésre, hogy Vasbányai Henrikkel menjek párost. Ez felborította az egész egyes felkészülési tervemet, és még egyszer nem követjük el ezt a hibát – az idén csakis az egyesre koncentrálok.”

A 30 éves csepeli kenus beszélt arról is, hogy jelenleg a magyar másodvonalban érzi magát, ami éppen elég a hétköznapi boldoguláshoz, de szeretne a legjobbak közé visszakerülni. „Az nagyon jó, hogy a magyar szövetség segíti az edzőtáboraimat, de ahhoz, hogy magasabb színvonalon tudjak élni, az első vonalhoz kell tartoznom – ez is motivál most, mert szeretnék előrébb tartani a magánéletemben. Még nem tudom, hogy mihez kezdek, ha visszavonulok, mert egyelőre nem találtam meg, hogy mi lehetne a hivatásom. Edzőként nem tudom elképzelni magam, de valamilyen mentális segítségnyújtásra, versenyekre való mentális felkészítésben talán tudnék segíteni a versenyzőknek. Mégiscsak húsz éve benne vagyok a sportágban.”

Kiss Tamás február 20. és április 7. között edzőtáborozik a portugáliai Montebelóban.

Az első magyar érmek a Világkupán

Kárász Anna és Takács Tamara révén kettős magyar siker született a női kajakosok 1000 méteres egyes versenyében, így megvan az első magyar arany- és ezüstérem a szegedi Világkupán.

Hír

Kárász Anna tavalyi hosszú sérüléséből visszatérve nagyon magabiztosan versenyzett a hosszabb, számára újdonságot jelentő távon egészen az előfutamtól kezdve. A verseny második felében nagy fölénnyel vezetett a döntőben, és kétség sem fért a győzelméhez. A finálé másik magyarja, Takács Tamara az utolsó helyen is haladt, de fantasztikus hajrájának köszönhetően ezüstérmesként ért a célba.

„Nem mondanám, hogy sima volt, de nagyon jó, egyenletes pályát jöttem. A végén tudtam indítani, és ez sokat jelentett. Vártam, hogy Tami a végén jönni fog, de szerencsére nem fogyott el az erőm” – nyilatkozta Kárász Anna.

Takács Tamara szándékosan építette fel így a pályát. „Ez volt most a taktikám, hogy az utolsó 300-on próbálom megverni a mezőnyt. Ninettával így beszéltük meg, mert egy óra múlva lesz egy páros versenyünk, az az olimpiai szám, az a fontosabb.”

Az első magyar arany- és ezüstérem a Világkupán. Kárász Anna nyert női kajak egyes 1000 méteren Takács Tamara előtt. @tamitakacs @anna__karasz #vilagkupa #canoe #kajakkenusport

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,

Jól tartalékolt Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa, aki nem sokkal később 500 párosban futamgyőzelemmel jutott be a fináléba Vad Ninettával, míg a másik magyar kettős, Szabó Ágnes és Racskó Fruzsina ugyancsak a döntőben folytatja.

A férfi kenu párosok 1000 méteres versenyében a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó előbb futamgyőztesként bejutott a fináléba, majd ott hatodikként ért célba – a kubai Serguay Torres Madrigal, Fernando Dayan Jorge Enriquez páros nyert. Ugyanitt a B döntőben a Lelovics Dávid, Némedi Konrád kettős a hetedik lett.

Férfi kajak kettes 1000 méteren a Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert egység a középdöntőben búcsúzott, ám a Gacsal Ákos, Kugler Attila páros kvalifikálta magát a döntőbe, ahol végül hetedikként zárt.

„Azt tudtuk, hogy egy nagyon erős mezőny lesz. Egy nap alatt három 1000 méteres pályát kellett menni, ez újdonság volt számunkra. Csupán augusztus óta edzünk együtt, nagyon örülünk ennek az eredménynek” – mondta Gacsal Ákos.

A győzelmet a kanadai Roland Varga és Connor Fitzpatrick szerezte meg, a párosból Varga magyar származású, 15 évesen költözött ki Kanadába, C4 500-on és 1000-en még magyar bajnok volt. Hufnágelék a B döntőben kilencedikként értek célba.

Az új olimpiai számban, női kenu 500 párosban a Balla Virág, Takács Kincső és a Kisbán Zsófia, Bragato Giada kettős második és harmadik hellyel kvalifikálta magát a fináléba. Kenu kettes 200 méteren a Molnár Csenge, Nagy Bianka kettős a középdöntőben búcsúzott. Utóbbi számban a Balla, Takács egység még az előfutamból bejutott a szombati döntőbe. Férfi kenu páros 500 méteren a Slihoczki Ádám, Szőke Attila egység ugyancsak döntős.

Férfi kajak egyes 500 méteren 49 induló volt, hat előfutamot rendeztek, Kopasz Bálint és Noé Zsombor is kvalifikálta magát a középdöntőbe.

Lapozható galéria Instagram-oldalunkról:

 

A péntek magyar érmesei a szegedi Világkupáról. #vilagkupa #canoe #kajakkenusport #kajak

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,

A paraversenyen Suba Róbert péntek délelőtti harmadik helye után délután VL3 200 méteren Molnárné Tóth Julianna is nyert egy bronzérmet, miután kizárták az előtte végzett egyik német versenyzőt, ugyanitt Varga Katalin negyedik lett. A KL3 férfi 200 méter B döntőjében Kiss Erik a harmadik, Török Dávid a hetedik helyen végzett.

Szombaton reggel 8 órakor rajtol a program a Maty-éren, a szurkolókat különböző nyereményjátékok is várják az ingyenes Világkupán.

Időbüntetés és hajótörés a maratoni ob-n

Komoly izgalmak döntöttek a női párosok versenyében a szegedi maratoni kajak-kenu országos bajnokságon, amely egyben válogató a júliusi, horvátországi Európa-bajnokságra is.

Hír

A sokszoros világbajnok Csay Renáta, Bara Alexandra kettős a 26 kilométeres távon sokáig együtt haladt az élen a világbajnoki címvédő Mihalik Sára, Kiszli Vanda és a Czéllai-Vörös Zsófia, Kovács Petra párossal, ám Csayék 800 méterrel a vége előtt félperces időbüntetést kaptak, miután az itatózacskójukat a vízbe dobták, ezért pedig büntetést jár. A Mihalik, Kiszli páros így 26 másodperces előnnyel megnyerte a versenyt.

Ennek ellenére a másodikként célba ért Csay, Bara egység is indulhat az Eb-n, mivel minden versenyszámban az első kettő vehet részt a kontinenstornán. A Czéllai-Vörös, Kovács páros hajója eltört, ők lemaradtak, de a dobogóra így is sikerült felállniuk.

“Rajt után egyből Reniék vízére kerültünk – kezdte Kiszli Vanda. – A második futásnál leszakadtak Zsófiék is tőlünk, majd váltott vízen haladtunk Reniékkel. Az utolsó futásnál szóltak a versenybírók, hogy Reniék büntetést kaptak, amin én nagyon meglepődtem, és bánom is, hogy így dőlt el a verseny. Egy kemény finisre számítottam a két hajó között, de sajnos ebbe a küzdelembe beleszóltak a versenybírók.”

A férfiaknál a 30 kilométeres távot a 2015-ös világbajnok, de azóta is az összes vébén érmet szerző Boros Adrián, Solti László kettős tette meg a leggyorsabban, több mint egy perccel megelőzve a szintén Eb-induló Mészáros Márton, Aranyosi Gábor párost.

A férfi kenusoknál a világbajnoki címvédő Kövér Márton, Dóczé Ádám egység nem tudott elindulni, mivel Kövér térdsérüléssel küzd, távollétükben a Nagy Gergely, Laczó Dániel kettős nyert a Párkányi Marcell, Szatmári Solt páros előtt a 26 kilométeres versenyben.

A női kenusok maratoni ob-futamait jövő pénteken rendezik meg Győrben.