Mégse

Kozák Danuta mentalitásából merítene

Egyértelműen egyesben szeretne az idén bizonyítani Kiss Tamás. A pekingi olimpiai bronzérmes kenus Kozák Danutával is készül a portugáliai edzőtáborban, és reméli, hogy annyit merít majd az olimpiai bajnok kajakos hozzáállásából, hogy az első számú magyar kenussá váljon.

Hír

Kiss Tamás remek formában érzi magát mind lelkileg, mind fizikailag. Nagyon jól halad a felkészülése, a betegségek elkerülték, nem kellett kihagynia napokat, rövidesen pedig Portugáliába utazik, ahol többek között az olimpiai bajnok Kozák Danutával készül majd hat héten keresztül.

„A csapatunk létszáma megfogyatkozott, csupán hárman vagyunk, de a két másik társam nem tud hosszabb időre kijönni melegégövi edzőtáborba, ezért edzőmmel, Ludasi Róberttel úgy döntöttünk, hogy keresünk egy csapatot – mondta az InfoRádió Víztükör című műsorában Kiss Tamás. – Megkerestük Kozák Danutáékat, akik, mint utólag kiderült, szintén edzőpartnert kerestek, így egyeztek a szakmai célok. Az utóbbi két évben volt már női kajakos a csapatomban, aki hasonló sebességgel megy, mint egy férfi kenus, Danuta mellett pedig, aki az egyik legjobb női kajakos, még nagyobb kihívás lesz edzeni.”

Kozák Danuta és Kiss Tamás is 1987-es születésű és mindketten Pekingben szerezték első olimpiai érmüket, először még egy ifjúsági világbajnokságon találkoztak.

A csepeli kenus számára az is újdonság lesz az idei felkészülésben, hogy ilyen sokáig, hat hétig edzőtáborozik melegégövi körülmények között. Mint mondta, az elmúlt évek után úgy érezte, hogy valami drasztikus változásra van szüksége.

„Nem voltam maradéktalanul elégedett az utóbbi évek eredményeivel. A riói olimpián szerettem volna érmet szerezni, ez nem sikerült, és azt hittem, hogy túltettem magam rajta, de a 2017-es évem is ráment erre a sikertelenségre. Motiválatlan voltam az edzéseken, úgy éreztem, hogy mindig össze kellett magam szednem, hogy megcsináljam az edzéseket, nem volt bennem az a tűz, ami korábban, most ezt szeretném visszanyerni, és szerintem jó irányba haladok. Danuta az egyik leprofibb versenyző, és az ő mentalitásából merítve biztosan sokkal jobb eredményeket tudok elérni. Az a célom, hogy képes legyek egy teljes szezont a maximumon végig versenyezni, és az első számú magyar kenus legyek. Ha sikerül, akkor az nemzetközi vonalon is szép eredményeket szülhet. Méltó szeretnék lenni arra, hogy Vajda Attila örökébe lépjek.”

Kiss Tamás elárulta azt is, hogy egyelőre csak az egyesre koncentrál, és ennek rendel alá mindent. „Tavaly hoztunk az edzőmmel egy rossz döntést, amikor igent mondtunk arra a felkérésre, hogy Vasbányai Henrikkel menjek párost. Ez felborította az egész egyes felkészülési tervemet, és még egyszer nem követjük el ezt a hibát – az idén csakis az egyesre koncentrálok.”

A 30 éves csepeli kenus beszélt arról is, hogy jelenleg a magyar másodvonalban érzi magát, ami éppen elég a hétköznapi boldoguláshoz, de szeretne a legjobbak közé visszakerülni. „Az nagyon jó, hogy a magyar szövetség segíti az edzőtáboraimat, de ahhoz, hogy magasabb színvonalon tudjak élni, az első vonalhoz kell tartoznom – ez is motivál most, mert szeretnék előrébb tartani a magánéletemben. Még nem tudom, hogy mihez kezdek, ha visszavonulok, mert egyelőre nem találtam meg, hogy mi lehetne a hivatásom. Edzőként nem tudom elképzelni magam, de valamilyen mentális segítségnyújtásra, versenyekre való mentális felkészítésben talán tudnék segíteni a versenyzőknek. Mégiscsak húsz éve benne vagyok a sportágban.”

Kiss Tamás február 20. és április 7. között edzőtáborozik a portugáliai Montebelóban.

Rendessy Eszter ifjúsági olimpiai bajnok!

Egészen ellenállhatatlan versenyzéssel a kajakos Rendessy Eszter aranyérmet nyert a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpián a gyorsasági versenyben. Pálla Balázs a fiú kenusoknál a negyedik helyen végzett.

Hír

A lány kajakosoknál már a selejtezőben is toronymagasan a legjobb időt evezte Rendessy Eszter (közel öt másodperccel volt gyorsabb a második legjobbnál), majd a kieséses rendszerben a 16 között 12 másodperccel győzte le a mexikói Andrea Rocha Doniast, a negyeddöntőben hét másodperccel a francia Romane Charayront, de az elődöntőben is hat másodperccel volt gyorsabb a kazah Stela Sukhanovánál.

A fináléban Katarina Pecsukova volt Rendessy Eszter ellenfele, legalábbis papíron, ugyanis – ahogy senkinek, úgy – a szlovák lánynak sem volt esélye a mi Esztink ellen, aki több mint öt másodperc előnnyel megnyerve a döntőt ifjúsági olimpiai bajnok lett!

Rendessy Eszter nagyon magabiztosan lett aranyérmes

A fiú kenusok versenye jóval szorosabb volt: Pálla Balázs a negyeddöntőbe negyedikként jutott tovább, ahol hatalmas csatában, mindössze 0,5 másodperccel, de megverte a brazil Diego Araujo Do Sacimentót. A fináléba jutásért nem bírt a kazah Dias Bakhraddinnal, így a bronzéremért küzdhetett. Az utolsó helyosztón a cseh Jiri Minarik egy hajszállal ugyan, de megelőzte Páll Balázst, aki végül a negyedikként zárt – ő előzetesen a legjobb ötbe szeretett volna kerülni, így túlteljesítette saját elvárásait.

A másik két magyar, Gönczöl Laura (lány kenu) és Kiss Ádám (fiú kajak) szombaton versenyez a gyorsasági szakágban, majd a vasárnapi pihenőnap után hétfőn és kedden rendezik a szlalom küzdelmeit.

Letesztelték versenyzőink az olimpia helyszínét

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya szerint nagyon hasznos volt, hogy egy kisebb csapattal Japánba utazhattak, és felmérhették a helyi körülményeket a 2020-as tokiói olimpia előtt.

Hír

A versenyzők közül Medveczky Erika, Kárász Anna, Bodonyi Dóra, Tótka Sándor, Molnár Péter, Kopasz Bálint, Balla Virág és Takács Kincső repült Japánba, de velük volt három edző, egy orvos, egy masszőr is és egy személy, aki a mérésekért felelt.

„Azért utaztunk ki, hogy felmérjük a körülményeket, még akkor is, ha most nem volt olyan meleg, és nem volt olyan magas a páratartalom, mint amilyen az olimpia ideje alatt lesz – kezdte Hüttner Csaba, miután szerdán délután landoltak a Liszt Ferenc Repülőtéren. – Most 25-30 fok volt, ennél szerintem tíz fokkal melegebb lesz az olimpia alatt. A páratartalom azonban így is nagyon magas volt, így fontos információkkal gazdagodtunk odakint. Mindenki át tudott állni négy-öt-hat nap alatt, de azt csak jövőre, az előolimpián tudjuk majd lemérni, hogy érdemi munkát mennyire tudunk majd végezni, hiszen akkor a világbajnokság után egy héttel, csúcsformában érkezünk Japánba. Azt viszont már most is láttuk, hogy

az anyagcserefolyamatok nagyon lelassulnak, a folyadékpótlás rendkívül fontos,

az első két napban így is megterhelőek voltak az edzések néhány versenyző számára.”

A szövetségi kapitány és csapata folyamatos mérésekkel próbált minél több hasznos információt begyűjteni. Edzés előtt és után is rendszeresen mérték a versenyzők súlyát, a hematokrit szintet, a folyadékveszteséget, a reakcióidőt, de pszichológiai teszteket is töltettek ki velük, hogy lássák, milyen a közérzetük. Különböző protokollok szerint volt, hogy edzés alatt nem szabadott inniuk, volt, hogy csak tiszta vizet fogyaszthattak és volt, hogy különböző izotóniás italokat is ihattak.

Folyamatosan mérték versenyzőinket

Ami a helyszínt és az étkezést illeti, a szállodák rendkívül tiszták, az ételek választéka nagyon bő, bárki megtalálhatta a magának való ételt. Sokan elmélyedtek a helyi gasztronómiában, de egyetlen versenyző sem rontotta el a gyomrát a két hét alatt. Hogy az olimpián melyik tokiói szállodában fog lakni a magyar küldöttség, az egyelőre nem dőlt el. Mindenesetre két hotelt néztek meg, abból az egyik a helyi Disneyland ellátószállodája, ahol rengeteg gyerek fordul meg. Nem valószínű, hogy a játékok ideje alatt bezárnák a Disneylandet, így várhatóan nem az a zsúfolt hotel lesz a szálláshely, hiszen ott nem lehet zavartalanul pihenni.

„Maga a versenypálya kívülről már látszik, de még titkos, nem engednek be senkit. Azt tudjuk, hogy lebontottak egy hidat, mert a lábai miatt nem tudott volna áthaladni alatta a verseny, és építettek egy másikat a helyére, amelynek nincsenek lábai. A céltorony és kiszolgáló épületek félig kész vannak, a hullámfogó rendszer elkészült mindkét oldalon, azt folyamatosan tesztelik, láthatón szépen elnyeli a hullámokat” – mondta Hüttner Csaba.

Hüttner Csaba szerint nagyon hasznos volt a japán túra

A szövetségi kapitány beszámolt arról is, hogy a japánok kitűnő vendéglátók voltak, mindig gondoskodtak arról, hogy a magyar csapat a szabadidejében ki tudjon kapcsolódni. „Bármilyen program, ahova elvittek bennünket,

plusz töltöttséget adott a versenyzőknek.

Felgyalogoltunk például egy szentélybe, amely egy hegy tetején volt, az is felért egy kisebb edzéssel ebben a páratartalomban, de voltunk a térség legnagyobb botanikus kertjében, megnéztünk egy 2000 éves épületet egy szigeten, kilátóban és barlangban jártunk és fogadást is tartottak a tiszteletünkre, ahol a polgármester mellett több nagyhatalmú vezető is megjelent. Minden programot percre pontosan és tökéletesen megszerveztek nekünk” – számolt be a szövetségi kapitány, utalva egyúttal arra, hogy mi várható az olimpián is Japánban 2020-ban.