Kozák Danuta mentalitásából merítene

Egyértelműen egyesben szeretne az idén bizonyítani Kiss Tamás. A pekingi olimpiai bronzérmes kenus Kozák Danutával is készül a portugáliai edzőtáborban, és reméli, hogy annyit merít majd az olimpiai bajnok kajakos hozzáállásából, hogy az első számú magyar kenussá váljon.

Hír

Kiss Tamás remek formában érzi magát mind lelkileg, mind fizikailag. Nagyon jól halad a felkészülése, a betegségek elkerülték, nem kellett kihagynia napokat, rövidesen pedig Portugáliába utazik, ahol többek között az olimpiai bajnok Kozák Danutával készül majd hat héten keresztül.

„A csapatunk létszáma megfogyatkozott, csupán hárman vagyunk, de a két másik társam nem tud hosszabb időre kijönni melegégövi edzőtáborba, ezért edzőmmel, Ludasi Róberttel úgy döntöttünk, hogy keresünk egy csapatot – mondta az InfoRádió Víztükör című műsorában Kiss Tamás. – Megkerestük Kozák Danutáékat, akik, mint utólag kiderült, szintén edzőpartnert kerestek, így egyeztek a szakmai célok. Az utóbbi két évben volt már női kajakos a csapatomban, aki hasonló sebességgel megy, mint egy férfi kenus, Danuta mellett pedig, aki az egyik legjobb női kajakos, még nagyobb kihívás lesz edzeni.”

Kozák Danuta és Kiss Tamás is 1987-es születésű és mindketten Pekingben szerezték első olimpiai érmüket, először még egy ifjúsági világbajnokságon találkoztak.

A csepeli kenus számára az is újdonság lesz az idei felkészülésben, hogy ilyen sokáig, hat hétig edzőtáborozik melegégövi körülmények között. Mint mondta, az elmúlt évek után úgy érezte, hogy valami drasztikus változásra van szüksége.

„Nem voltam maradéktalanul elégedett az utóbbi évek eredményeivel. A riói olimpián szerettem volna érmet szerezni, ez nem sikerült, és azt hittem, hogy túltettem magam rajta, de a 2017-es évem is ráment erre a sikertelenségre. Motiválatlan voltam az edzéseken, úgy éreztem, hogy mindig össze kellett magam szednem, hogy megcsináljam az edzéseket, nem volt bennem az a tűz, ami korábban, most ezt szeretném visszanyerni, és szerintem jó irányba haladok. Danuta az egyik leprofibb versenyző, és az ő mentalitásából merítve biztosan sokkal jobb eredményeket tudok elérni. Az a célom, hogy képes legyek egy teljes szezont a maximumon végig versenyezni, és az első számú magyar kenus legyek. Ha sikerül, akkor az nemzetközi vonalon is szép eredményeket szülhet. Méltó szeretnék lenni arra, hogy Vajda Attila örökébe lépjek.”

Kiss Tamás elárulta azt is, hogy egyelőre csak az egyesre koncentrál, és ennek rendel alá mindent. „Tavaly hoztunk az edzőmmel egy rossz döntést, amikor igent mondtunk arra a felkérésre, hogy Vasbányai Henrikkel menjek párost. Ez felborította az egész egyes felkészülési tervemet, és még egyszer nem követjük el ezt a hibát – az idén csakis az egyesre koncentrálok.”

A 30 éves csepeli kenus beszélt arról is, hogy jelenleg a magyar másodvonalban érzi magát, ami éppen elég a hétköznapi boldoguláshoz, de szeretne a legjobbak közé visszakerülni. „Az nagyon jó, hogy a magyar szövetség segíti az edzőtáboraimat, de ahhoz, hogy magasabb színvonalon tudjak élni, az első vonalhoz kell tartoznom – ez is motivál most, mert szeretnék előrébb tartani a magánéletemben. Még nem tudom, hogy mihez kezdek, ha visszavonulok, mert egyelőre nem találtam meg, hogy mi lehetne a hivatásom. Edzőként nem tudom elképzelni magam, de valamilyen mentális segítségnyújtásra, versenyekre való mentális felkészítésben talán tudnék segíteni a versenyzőknek. Mégiscsak húsz éve benne vagyok a sportágban.”

Kiss Tamás február 20. és április 7. között edzőtáborozik a portugáliai Montebelóban.

A fagy sem fogott ki a versenyzőkkel a Héraklész felmérőn

A hétvégén lezajlott a Héraklész fizikai erőfelmérő utolsó állomása, Győr és Paks után Tiszaújvárosban is a tavalyinál többen jelentek meg a helyszínen.

Hír

A három felmérőn összesen több mint 1800-an vettek részt, Győrben körülbelül 800, Pakson 600, a hétvégén Tiszaújvárosban pedig több mint 400 sportoló mérte fel, hogy milyen állapotban van a téli alapozási időszak végén akár a tavalyi önmagához, akár a többi versenyzőhöz képest.

„A hétvégén nagyon ködös, hideg, párás volt a reggel, a fagyott futópályára tervezett Cooper-teszt helyett betonon tudtak futni a sportcsarnok körül a versenyzők, de ezt leszámítva minden tökéletesen sikerült. A korábbi éveknél nagyobb létszám volt minden helyszínen, és a paraszakág képviselői is megjelentek a hétvégén” – nyilatkozta a paraválogatott szövetségi kapitánya, Weisz Róbert.

Doma Gergő szakmai igazgató elmondta, hogy a Héraklész fizikai felmérő a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egy kiemelt fontosságú eseménye, amely hagyományt hosszú távon kívánják továbbvinni.

„Mindamellett bizonyos gyakorlatokban tervezünk némi finomítást. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a sportágspecifikus képességek és készségek mérésére, az ízületi mozgékonyság megőrzésére és a törzsizmok megerősítésére. Ezzel kapcsolatban egy munkaanyag-tervezet már az asztalomon van, amelyeket különböző edzői egyeztetői fórumokon szeretnék végleges formába önteni. Köszönöm az edzőkollégák áldozatos munkáját, és hogy évről évre nagyobb számban és kiváló felkészültséggel érkeznek a Héraklész fizikai felmérőre” – mondta Doma Gergő.

Fotók Facebook-oldalunkon:

Dobogón a magyarok a Dusin

Boros Adriánék és Czéllai Zsófiáék a második, Kiszli Vandáék pedig a harmadik helyen végeztek a Dél-Afrikában rendezett Dusi Marathonon.

Hír

A világ egyik legveszélyesebb kajakversenyének harmadik, utolsó napján 36 kilométert kellett kajakozva és futva megtennie a mezőnynek. Boros Adrián és dél-afrikai társa, Carl Foscher másodikként vágott neki a szombatnak, de nem tudta ledolgozni a hátrányát a világ legjobb maratoni kajakosainak tartott Hank McGregor, Andy Birkett egységgel szemben.

Vegyes párosban Czéllai Zsófia a helyi Brandon van der Walt oldalán két nap után szintén a második helyen állt, és sikerült is megtartania ezt a pozíciót.

Női párosban Kiszli Vanda az ugyancsak dél-afrikai Jenna Warddal szintén a dobogón végzett, ők harmadikként zártak.

Rövidesen a helyszínről jelentkezünk exkluzív anyagokkal, addig is az utolsó nap teljes felvétele: