Kozák Danuta elárulta sikerei titkát

Továbbra sem állt le az edzésekkel a várandós Kozák Danuta. Az ötszörös olimpiai bajnok kajakozónak nagyon hiányzik a kajakozás, de már nem mer hajóba ülni. Az InfoRádió Víztükör című magazinműsornak adott interjúban beszélt arról is, hogy örökre emlékezetes marad számára az előző versenyszezon több állomása is.

Interjú
Hír

Korábban hangsúlyozta, hogy edz, amíg csak lehet. Még tartja ezt?

Igen, még most is edzem, nem álltam le, hiszen fontos, hogy a szülés után a regenerálódást meggyorsítva, zökkenőmentesen tudjak visszaállni az igazi kemény munkába. Nem szabad teljesen leállni, hiszen nekem a sport a mindennapjaim alapját jelenti.

Hányadik hetében jár a terhességnek?

A huszonhatodikban.

Akkor következik az utolsó három hónap…

Igen, lassan belépek az utolsó trimeszterbe, már izgulok is a szülés miatt. Még az összes babaholmit össze kell szednünk, a szobát meg kell csinálnunk, szóval rengeteg feladat van, de nagyon várom.

Sokat olvasgat ebben a témában?

Nem mondom, hogy állandóan ezeket a könyveket vagy cikkeket bújom, de igen, sokat olvasgatok.

Legutóbb elmondta, hogy kikérte az olimpiai bajnok társak, Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa és Fazekas-Zur Krisztina tanácsait is. Tartja velük a kapcsolatot, hogy esetleg egy-egy változást jobban tudjon értelmezni?

Natasával és Katival az első trimeszterben beszélgettem. A múlt héten Krisztára újra ráírtam, hogy ő hogyan csinálta, és hamarosan újra rákérdezek Natasáéknál is, hogy ebben az állapotban ők mit edzhettek. Természetesen minden terhesség más, nem biztos, hogy az válik be, mint nekik. Nekem magamra kell figyelnem, és hogy mit szeretnék utána elérni, ez alapján rakjuk össze az edzésprogramot.

Hogyan tapasztalta, mennyire nőtt meg az érdeklődés a baba miatt?

Sokan keresnek, de nem hazudtolom meg önmagam, most is inkább a háttérbe húzódom. Több műsorba el tudnék menni, de nekem nagyon fontos a nyugodt háttér, a nyugodt légkör, így jobban érzem magam.

Ha visszagondolunk az előző időszakra – akár a tavalyi sikerekre – mennyire hiányzik a kajakozás, a vízi munka?

Nagyon hiányzik, főleg amikor látom a többiek Facebook-posztjait, hogy ők már elmentek külföldre edzőtáborozni. Ilyenkor nagyon viszket a tenyerem, hogy lapátot ragadjak és hajóba üljek. Tudom, hogy ennek most nincs itt az ideje, de jó nézni, hogy nekik már egyre jobban kedvez az időjárás a kajakozáshoz. Ahogy lehet, én is lelátogatok a vízpartra.

Egy-egy könnyebb vízi edzés még belefér?

A harmadik trimeszterben ezt már nem kockáztatnám meg, úgyhogy valószínűleg nem ülök be a hajóba, de

a vízpart mellett töltött idő nekem így is felüdülést jelent.

Ez egy különleges érzés, különleges állapot? Vagy arra a sok élményre, sikerre emlékezteti, amelyet a vízen elért?

A kettő együtt. Nekem a vízpart mindig is az egyik kedvenc helyszínem, kivéve ha tele van szúnyoggal. Persze arra is emlékeztet, hogy mennyi edzést végeztem. Jó ezekre visszagondolni.

A 2016-os eredménysora tökéletesre sikerült. Ha a tavaly történtekre visszagondolunk, a hat legfontosabb döntő közül kettőben nem voltak ideálisak a feltételek, egyszer amikor a moszkvai Európa-bajnokságon a rajtnál a szervezők nagyot hibáztak, többekhez hasonlóan leállt, de aztán szenzációs teljesítménnyel mégis tudott nyerni, míg az első riói döntőjében nem lehetett friss a két nappal korábbi gyomorrontás után…

Valóban voltak versenyek, amikor nem voltak ideális körülmények, szerencsére az egész felkészülésben figyeltünk arra, hogy bármi történik a versenyen, akkor is ész nélkül tovább és tovább kell menni a célig. Ezt sikerült a tavalyi évben minden versenyemen megvalósítani. Mind a két említett versenyélmény nosztalgikus pont lesz az életemben, mert jó arra visszagondolni, hogy nehezített körülmények között is diadalt tudtam aratni. Az ember elmosolyodik, amikor arra gondol vissza, hogy Moszkvában a rajtgép egyszerűen csak lement, a mezőny egyik fele értetlenül állt, a másik fele pedig – mint a meszes – elindult előre. Ebből a vert helyzetből mégis nyertem. Mosolyt csal az arcomra a mai napig, hogy ez hogyan történhetett meg.

Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy 400-450 méteren keresztül a megszokottnál is nagyobb tempót kellett diktálni a győzelemért. Mennyire volt ez különleges helyzet?

Edzésnek teljesen jó volt, hiszen sokkal nagyobb iramot kellett diktálnom, hogy egyáltalán beérjem a többieket, sőt, még az élre is állhassak. Volt ebben még egy különlegesség, mert rá 50 percre volt egy másik rajtom, Szabó Gabival mentünk párosban, és persze ott is csúcsformában kellett lennem. A történtek után a moszkvai Eb-ről úgy jöttem haza, hogy két erős pályát tudtam menni egy napon. Ezzel magamnak is bizonyítottam, hogy igenis elbírom a három számot Rióban.

Szándékos volt, hogy egész évben különleges magabiztosságot sugárzott? A szezon elején, Duisburgban legyőzte az új-zélandi vb-címvédő Lisa Carringtont, míg az első hazai válogatón második helyezett Csipes Tamara visszalépett, mert nem is bízott abban, hogy vissza tudna vágni önnek…

Tény, hogy nem szerettem volna, ha kétségek merülnek fel. Minden egyes versenyhez határozottan kellett odaállnom. Persze egy-egy verseny előtt nem lehet tudni, ki milyen eredményt ér el, de nem engedhettem meg magamnak azt a luxust, hogy leteszem a lapátot vagy hagyom az ellenfeleket közelebb férkőzni.

A riói olimpia élményeiről sokat beszélgettünk. Fél év távlatából nézve az egyes és a négyes viszonylag könnyű volt vagy csak sima?

Az egyes nagyon érdekes verseny volt, mert előtte nagyon nyugodt voltam, szinte hihetetlen, hogy csak egy játéknak fogtam fel az egészet. Úgy vágtam neki életem egyik legfontosabb versenyének, mintha csak edzés lenne. Nem érdekelt, hogy ki néz, ki hall, ki lát, csak magammal törődtem, így ez igazi örömkajakozás volt egy amúgy nagyon kemény pályán. A négyes szintén egy nagyon jó hangulatú verseny volt. Kellett a sikerhez, hogy keményen koncentráltunk, és soha nem dolgoztunk egymás ellen. Könnyűnek tűnt, de a fő, hogy belül nagyon tudatos volt az egész.

Forrás: Inforádió

 

Az edzők álma Kárász Anna és Vad Ninetta

Simon Miklós irányításával Dél-Afrikában készül Kárász Anna és Vad Ninetta is a következő szezonra. Az Angliából hazatért szakember mesélt a távoli edzőtáborról és a két világbajnok kajakos formájáról.

Hír

Stábunknak a dél-afrikai edzőtáborban Simon Miklós elmondta, hogy a klasszikus vízi alapozás zajlik ezekben a hetekben, hónapokban.

„Nagyon kemény alapozó munkát végzünk, a kilométergyűjtés mellett fokozatosan emeljük az intenzitást. A lányok még egy kicsit előrébb is tartanak, mint ahogy vártam tőlük. Néha engem is meglepnek, annyira jól és gyorsan reagálnak az edzéseken” – nyilatkozta Simon Miklós.

☀️ 😎 💦 • #southafrica #rodeplaatdam #training #water #flatwater #canoesport #canoesprint #workhard #trainhard #so #good #feeling #balance #move #morning #session #thuesday #sunnyday #nelo #kayaks #braca #paddle #nike #forever #iloveit #justdoit

Anna Karasz (@anna__karasz) által megosztott bejegyzés,


A Roodeplaat Dam-i edzőtábor helyszínéről, amelyről Hüttner Csaba szövetségi kapitány hosszabban is beszámolt, Simon elmondta, hogy jobbat nem is találhattak volna.

„Európában most meglehetősen hideg van, de az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy március környékén azért még nincs ott jó idő. Itt viszont a versenyzők a technikára tudnak összpontosítani, mivel komfortosan érzik magukat a hajóban azzal, hogy nem kell a hideggel foglalkozniuk. Hogy milyen Ninettával és Annával dolgozni? Nagyon élvezem, mindkét lány rendkívül elszánt és profi, az edzők álma.”

Simon Miklós videónyilatkozata Dél-Afrikából:

Újabb komoly megbecsülés a magyar kajak-kenunak

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) döntése értelmében 2022-ben Szegeden rendezik meg a gyorsasági világbajnokságot az ifjúsági és U23-as korosztálynak. Így 2005 és 2014 után már harmadszorra lesz Magyarország a házigazdája a sportág legrangosabb utánpótlás regattájának.

Hír

Az ICF pénteken, tokiói ülésén határozott a különböző szakágak világbajnokságainak helyszíneiről.

A kanadai Dartmouth harmadszor lesz a felnőtt gyorsasági vb házigazdája 2022-ben, korábban 1997-ben és 2009-ben volt ezen a helyszínen az év legjelentősebb versenye. Ugyanebben az évben a szlalom világbajnokság Augsburgban, a felnőttek maratoni vb-je a portugáliai Ponte de Limában, a vadvízi- és a kajakpóló világbajnokság Franciaországban lesz, a sárkányhajó szakág legjobbjai pedig Ukrajnában versenyeznek majd.

Magyar szempontból azonban a legfontosabb, hogy a 2022-es ifjúsági és U23-as világbajnokságot ismét Szeged rendezheti meg.

„A magyar sport és azon belül a mi sportágunk világszintű megbecsültségét mutatja, hogy ismét ilyen rangos verseny lesz Szegeden – mondta a hír hallatán Makrai Csaba, utánpótlás szövetségi kapitány. – A hazai utánpótlásnak nagy lehetőség ez, hiszen a jelenlegi 12-17 éveseink számára óriási motivációt jelenthet, hogy 5 év múlva, ifiként, vagy akár U23-as versenyzőként hazai közönség előtt szerepelhetnek, ha kijutnak a világbajnokságra.”

A szövetség elnöke is hatalmas sikernek tartja, hogy Szeged újabb fontos világbajnokság otthona lesz. Schmidt Gábor bízik abban, hogy rövidesen a szlalom-szakágak legjobbjai is versenyezhetnek majd Magyarországon.

„Az ICF mai döntése kiemelkedő sportdiplomáciai siker számunkra, az amúgy is bombaerős magyar utánpótlásnak pedig ez valóban újabb nagy lökést adhat. A 2005-ben és 2014-ben megrendezett szegedi verseny után korcsoportok kaptak szárnyakat és az utánpótlás vb-n elért jó eredmény után rövidesen berobbantak a felnőtt nemzetközi mezőnybe is. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy Magyarországon a szlalom szakágban is elinduljon az utánpótlásnevelés. Ezzel párhuzamosan minden megteszünk azért, hogy ebben az olimpiai szakágban is rangos nemzetközi utánpótlásversenyt rendezhessünk itthon a következő években” – mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

A Szegedi Olimpiai Központban a fejlesztések és felújítások nem állnak meg a következő másfél évben. A létesítményben idén májusban felnőtt gyorsasági világkupa lesz, jövőre pedig a nemzetközi kajak-kenu sportág legrangosabb regattájának, a felnőtt olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak ad otthont a Maty-éri pálya.