Kovács Katalin a középfutamból jutott döntőbe

Péntek délután az 500 méteres elő- illetve középfutamokkal folytatódott a szegedi válogató.

Hír

Minden esélyes döntőbe jutott az 500 méteres versenyszámokban a szegedi válogatón, de nem mindenki “egyenes ágon”. A női kajakosoknál Kovács Katalin Paksy Tímea mögött második lett az előfutamban, így az olimpiai bajnoknak túlóráznia kellett, a középfutamból azonban biztosan lépett tovább. Paksy Tímea mellett Janics Natasa és Kozák Danuta tudott előfutamot nyerni, de ott lesz a döntőben Benedek Dalma és Csipes Tamara is.

A délután másik legérdekesebb híre, hogy Pulai Imre 1000 méter után 500-on is döntőzhet, hiszen 43 évesen is csak néhány másodperccel kapott ki a fiataloktól. Pulai Imre 22 évvel idősebb, mint a döntő legifjabb tagjai, Devecseri Ádám és Mező Dávid.

A férfi kajakosoknál öt előfutamot rendeztek, itt nem lehetett azonnal a döntőbe jutni. Storcz Botond felnőtt kapitány szerint a május végi MOL Világkupán is bizonyító Szalai Tamás ment a legmeggyőzőbben, de Vereckei Ákos és az MTK-s Tóth Dávid is két futamgyőzelemmel menetelt a döntőig.

A párosoknál csak a férfi kajakban volt szükség előfutamokra. Az elsőt a nagy esélyes Kucsera Gábor, Kammerer Zoltán kettős nyerte, a másodikban Holpert Ervin és Kökény Roland megelőzte a Boros, Sík párost.

%REKLAM%

Storcz Botond felnőtt kapitány értékelése:

“Az időeredményeket és a helyezéseket kár összehasonlítani egy ilyen nap végén, teljesen mindegy, hogy ki milyen úton jutott a döntőbe, lényeg, hogy az esélyesek mind ott lesznek. Ez a fajta lebonyolítási rend nagyon tetszik! Ugyanúgy, ahogy majd az Európa-bajnokságon is lesz, az első napon lebonyolítottuk az összes 500-as és 1000-es előfutamot, szerintem egy tökéletes bemelegítő napot tartottunk. A nagy dolgok úgyis majd szombaton és vasárnap dőlnek el…” – értékelt Storcz Botond.

 

Szombat délelőtt az 1000 méteres döntőkkel, délután a 200 méteres előfutamokkal folytatódik a szegedi válogató.

A első nap eredményei

Versenyrutinra hajt a szülés után visszatérő Csipes Tamara – videó

Hét héttel a szülés után máris elkezdte az edzéseket Csipes Tamara, aki tavaly november 22-én adott életet kislányának, Olíviának.

Visszatérés
Hír

„Az a legfontosabb most, hogy kialakítsuk úgy az életünket, hogy hozzászokjunk ezekhez a körülményekhez, és minél több edzés beleférjen az időmbe” – nyilatkozta a Digi Sportnak a 28 éves olimpiai-, világ- és Európa-bajnok kajakos.

Csipes Tamara szerencsésnek vallja magát, mert eddig engedi őt pihenni kislánya, Olívia, másra viszont nehezen van ideje. „Szerencsére nagyon jó babám van, sokat alszik, így én is tudok pihenni. Időszűkében vagyok persze, mint minden anyuka, nem lesz egyszerű belezsúfolni egy napba két edzést.”

A magyar szövetség örökös bajnoka ennek ellenére úgy fogalmazott, hogy négy hét múlva már szeretne olyan formába lendülni, hogy ha edzője bármit kér tőle, azt meg tudja csinálni. Célja természetesen nem rövidtávú, tehát nem feltétlenül 2018-ban szeretne jó eredményeket elérni.

„A tokiói olimpia a fő cél, ennek megfelelően kell felépítenem az évet. Szeretnék akkor is versenyezni, ha úgy érzem, hogy nem sikerült túl jól a felkészülésem, mert a versenyrutint meg kell az idén szereznem” – mondta Csipes Tamara.

Ennél többet nem tehetett a női kajaknégyes

Bár a női kajaknégyes sosem nyert még az Év Sportolója díjátadáson - ezúttal is csak a harmadik lett a Davis-kupa válogatott és a férfi 4x100-as gyorsváltó mögött -, de a lányok azt mondják, annál többet nem tudtak tenni, hogy megnyerték a világ- és Európa-bajnokságot is. Remélik, hogy ez egyszer elég lesz a győzelemhez a szokásos évvégi gálán is.

Hír

A Kaliforniában élő Fazekas-Zur Krisztina (edzője Rami Zur) nem tudott ott lenni a gálán, a hivatalos Facebook-oldalán így fogadta az eredményt: „Sikerült a harmadik helyet megcsípjük a 2017-es egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában. Azért sajnálom, hogy a női négyes sosem nyer… Szerintetek mit kellene még elérjünk, hogy méltóak legyünk mi is erre a címre?”

Amikor a hajó egy másik tagjának, Takács Tamarának (edzője Fábiánné Rozsnyói Katalin) tettük fel ugyanezt a kérdést, így válaszolt: „Nagyon elkényeztetjük a szurkolókat és az újságírókat azzal, hogy mindig aranyakat nyerünk, de reméljük, hogy egyszer az első helyen végezhetünk a szavazáson is, mert nagyon sok munka van ezekben az eredményekben. Azt sejtettem, hogy most sem fogunk nyerni, de azért reméltem, hogy a második helyre odaérhetünk. Ennek ellenére nekem hatalmas élmény volt, hogy végigvonulhattam a vörös szőnyegen, és ilyen nagy sportolókkal tölthettem az estét.”

Sportcsillagok Gálaest🌟✨ Köszönjük a szavazatokat!😘 Egyéniben, a legjobb női sportolók között, az 5.helyen végeztem! ☺️ A női kajak négyes a kis csapat kategóriában, pedig 3.helyezet lett! Megtisztelő volt a jelöltek között lenni!☺️ Gratulálok minden győztesnek!🎉💪🏼

A post shared by Tamara Takacs World Champion (@tamitakacs) on

A női egyéni sportolóknál az ötödik helyen végzett Takács Tamara, akinek hajnali 2-ig tartott az este, akárcsak Medveczky Erikának (edzője Csipes Ferenc). Világbajnokunk szintén nagyon jól érezte magát a gálán, de ugyanúgy meglepte őt is, hogy a Davis Kupa-válogatott végzett az első helyen a szavazáson. „Nem igazán tudom, hogy mit lehet még megnyerni, hogy elismerjék az újságírók is a teljesítményünket, de mi abszolút nem arra hajtunk, hogy ezt a díjat megnyerjük. Inkább hozzuk az aranyérmeket a világeseményeken évközben, és vigye el más az év sportolója címet az év végén. Jelöltként egyébként most először voltam a gálán, és nagyon jól éreztem magam. Nem mindennapos azért egy sportoló életében, hogy ilyen eseményen vehet részt” – mondta Medveczky Erika.

Fazekas-Zur Krisztina helyett az Európa-bajnokságon Lucz Dóra (edzője Almási Nándor) ült a győztes hajóban, de Fazekashoz hasonlóan ő sem tudott ott lenni a gálán, mivel sífutó-edzőtáborban van Ausztriában. „Meglepett az eredmény, hogy a teniszezők nyertek, ettől függetlenül nagyon örülök, hogy az első háromban tudtunk végezni, és gratulálok nekik a győzelemhez. Az biztos, hogy a kajakosok egy nem olimpiai évben világ- és Európa-bajnoki aranyérmeknél többet nem tudnak elérni.”

Vad Ninetta (edzője Simon Miklós) is azt emelte ki, hogy ők annál többet, hogy a világ- és Európa-bajnokságot is megnyerték, nem tudnak tenni. „Szerettünk volna nyerni a szavazáson is, mint minden versenyen, amin elindulunk, ezt szerintem mondhatom a lányok nevében is. Kicsit csalódott vagyok, de annak is örülünk, hogy az első háromban végeztünk ugyanúgy, mint az elmúlt években szinte mindig. Hoztuk azt a szintet, amit szoktunk, de ez most sem volt elég a győzelemhez. Lehet, hogy kellene néhány sikertelen év, hogy újra szenzáció legyen a győzelmünk. Persze ez semmit nem von le a teniszezők érdemeiből, akiknek gratulálunk az első helyhez!” – mondta az ötszörös világbajnok, akinek ez volt a második Év Sportolója Gálája.

A kajaknégyes (amely gyakorlatilag kajakötös) Magyarországon edző tagjai közül a téli felkészülés alatt Vad Ninetta március elején egy hónapra Dél-Afrikába utazik melegégövi edzőtáborba, akárcsak Lucz Dóra, míg Takács Tamara Portugáliában készül majd, Medveczky Erika pedig marad itthon, és Dunavarsányba fog edzeni.