Mégse

Kopaszt megszorongatták, Balla két aranyat nyert egy nap alatt

Kopasz Bálint a rövidebb távon is nyert, Balla Virág két aranyérmet zsebelt be szombaton, az 500-as négyes pedig visszavágott az 1000-es négyesnek a Szolnokon zajló országos bajnokságon.

Hír

Az ob második napjának délutánján az 500 méteres döntőket rendezték meg. A férfiak király száma, a K1 1000 méter megnyerése után másnap Kopasz Bálint 500-on sem talált legyőzőre, bár Noé Bálint meglehetősen megszorongatta, hiszen a győriek klasszisa csak 0,2 másodperccel tudott győzni.

A nők ugyanezen számában Hagymási Réka nyert az 1000 méteren diadalmaskodó Fazekas-Zur Krisztina előtt. Utóbbi versenyző párosban Kovács Petra Sárával nyerni tudott, így második aranyérmét is megszerezte.

Szintén két aranyérmet nyert, csak egy nap alatt Balla Virág, aki előbb kenu egyesben állhatott fel a dobogó második fokára, majd párosban Devecseriné Takács Kincsővel is behúzták a kötelezőt.

A férfiak ugyanezen számában a Slihoczki Ádám, Hajdu Jonatán egység ért elsőként a célba, míg egyesben Bodonyi András nyert Kiss Tamás és Hajdu Jonatán előtt.

A férfi kajak négyesek versenyében a két világbajnoki induló egység csatáját hozta az 500 méter is, a papírformának megfelelően a Nádas Bence, Birkás Balázs, Kuli István, Tótka Sándor kvartett magabiztosan verte az Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kós Benedek hajót, visszavágva ezzel az 1000 méteren elszenvedett vereségért.

Tóth és Kulifai a párosban szerzett aranyéremmel vigasztalódott.

A női kajakosoknál a Gazsó Alida Dóra, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra világbajnoki négyes tagjai nem állnak rajthoz a hétvégén egyetlen számban sem, távollétükben pedig a Szendy Lilla Katalin, Malcsiner Eszter, Szabó Ágnes, Szénási Zsófia egység nyert.

A férfi kenu négyesek versenyében Korisánszky Dávid, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás és Bakó Tamás, míg a K2 vegyes 200-as döntőben a Kovács Petra Sára és Lazur Barnabás páros győzött.

Vasárnap a 200 és az 5000 méteres versenyekkel zárul az ob.

Szegeden lehet a trónfosztás a király számban

Nem mondhatjuk, hogy 2019 eddig Fernando Pimenta éve lenne. A K1 1000 méteren világbajnoki címvédő portugál versenyzőt az idén többször is legyőzték, például Kopasz Bálint is. Mi várható a férfiak király számában a szegedi vébén?

Hír

Talán mindenkinek megvan a kép, amikor egy jetskin állva ünnepli győzelmét Fernando Pimenta a hazai közönség előtt tavaly a portugáliai világbajnokságon a férfiak király száma, a K1 1000 méter döntője után. Pimenta előtte zsinórban háromszor lett Európa-bajnok, a világ tetejére tavaly állhatott fel először, ám tavaly ilyenkor nem fért ahhoz kétség, hogy ennek a számnak ő a legjobb versenyzője. Az idén azonban újabb fordulatot vett a történet, erről is ír világbajnoki beharangozójában a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF).

A 2019-es év jóval nehezebb Pimenta számára. Egyrészt a duisburgi Világkupán időtlen idők óta először lecsúszott a dobogóról, a negyedik helyen végzett, majd az Európa Játékokon sem tudott nyerni, ugyanis legyőzte őt mind 1000, mind 5000 méteren egy bizonyos Kopasz Bálint.

„A világbajnoki címért hatalmas harc lesz közte és a hazai közönség előtt versenyző Kopasz Bálint között. A magyar kajakos 2017-ben az ötödik lett a vébén, tavaly a harmadik, az idén már megnyerte az Európa Játékokat, a fejlődése teljesen egyértelműen látszik. Méltó kihívója lesz Pimentának” – írja az ICF.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány is bízik Kopaszban. „Azt gondolom, hogy a magyar férfi kajakosok az egyéni teljesítmények alapján jelen pillanatban a világ élvonalába tartoznak, ezt megmutatta például Kopasz Bálint is az idén az Európa Játékokon és a Világkupán is. Bálintnak ráadásul ez dupla hazai pálya lesz, hiszen Szegeden töltötte élete nagy részét, szóval sokat várunk tőle.”

„Előnnyel fogok itt indulni a vébén – erősítette meg a szövetségi kapitány szavait Kopasz Bálint.

Anyukám főztjeit fogom enni, amit dietetikus tervez meg,

és hazai versenyen egyébként is mindig jobban tudtam teljesíteni. Nagyon sokat fog számítani a szurkolók biztatása.”

Az ICF beharangozó cikkében megjegyzi, hogy beleszólhat a versengésbe a cseh Josef Dostal, aki a riói olimpián ezüstérmes volt, a legutóbbi két vébén egyaránt bronzérmet nyert ebben a számban, és világeseményen egyébként sem szokása lemaradni a dobogóról.

Az esélyesek között tartják még számon a veterán dán Rene Poulsent, a szlovák Peter Gellét, a spanyol Roi Rodriguezt és a francia Etienne Hubert-t, de nem lepődnénk meg, ha Kopasz, Pimenta és Dostal végezne az első háromban. Ezzel a sorrenddel mondjuk ki is egyeznénk.

A maximumtól is több kell a kajakkirálynői címhez Szegeden

Egyike volt a nagy versenyeknek a 2018-as világbajnokságon, a 2019-es vébén azonban „a verseny” lesz – így harangozza be a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) a női K1 500-as olimpiai számot, amelyben Kozák Danuta és Lisa Carrington nagy csatáját várják.

Hír

Kozák és Carrington – a két legnagyobb név a jelenlegi női kajakban. Mindketten többszörös olimpiai bajnokok, Szegeden pedig összecsapnak egymással K1 500 méteren, amely a nőknél gyakorlatilag ugyanaz a „király szám”, mint a férfiaknál a K1 1000 méter.

A 2012-es londoni olimpia óta dominálja ezt a távot Kozák Danuta, míg a 200 méter Carrington territóriuma volt. Kozák ugyan néha kacérkodott a rövidebb távval, de nem igazán akart áttérni, míg az új-zélandi versenyző egyértelművé tette, hogy szeretné elkobozni a koronát a magyar kajakostól 500 méteren. A riói olimpia óta a tavalyi világbajnokság volt az első komolyabb nemzetközi versenye a szülésből visszatért Kozáknak, aki mindjárt meg is nyerte az 500 egyest, emlékeztetve mindenkit arra, hogy ki a szám királynője.

Az idén azonban kiderült, hogy ő sem verhetetlen. Igaz, hogy betegség hátráltatta, de az Európa Játékokon kikapott a hazai pályán versenyző Volha Khudzenkától, aki Carringtont is legyőzte már a 2017-es világbajnokságon – Kozák távollétében. A fehérorosz kajakos tavaly Kozák és Carrington mögött harmadik lett a vébén, ő lehet még az, aki beleszól az aranyérem sorsába Szegeden.

Ha jó napot fog ki, a mindössze 23 éves Emma Jörgensen is odaérhet a dobogóra, ahogy tette a riói olimpián is, ahol Kozák mögött ezüstérmes lett, míg az idén az Európa Játékokon bronzérmet szerzett, a 200 métert pedig megnyerte.