Könyv jelent meg Kocsis Mihályról

Megjelent Kocsis Levente Mihály könyve Kocsis Mihály testnevelő tanár élete és munkássága címmel. A díszes bemutatót a Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában tartották meg.

Fájdalmasan régen, még a 80-as évek közepén hunyt el Kocsis Mihály testnevelő tanár, sportszervező, aki évtizedekig volt meghatározó személyisége a 20. századi magyar sportmozgalomnak, munkája napjainkban is hatással van az egyetemes magyar sportra. Kocsis Mihály volt az, aki a hatvanas évek közepén, a Központi Sportiskola Igazgatójaként lefektette a sportiskolai rendszer alapjait.

„Mi, egykori KSI-sek a kor akkori követelményei szerint jó körülmények között, kiváló edzőktől tanulhattuk meg a sport alapjait, eszmeiségét. Kocsis Mihály a KSI igazgatójaként kidolgozta a honi utánpótlás-nevelés elméletét és gyakorlatát is, amellyel évtizedekre biztosította be a magyar sport eredményességét” – mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, aki egykori KSI-s kajakosként kezdte, majd később edzőként és szakosztályvezetőként folytatta pályafutását.

Az MKKSZ elnöke hozzátette: Nem véletlen az sem, hogy éppen a kajak-kenu szövetség a házigazdája az eseménynek, hiszen Kocsis Mihály nemcsak a KSI és a Tatai Edzőtábor létrehozója és egykori igazgatója, valamint a csepeli munkássport atyja volt, hanem az MKKSZ korábbi elnökségi tagja, a Budapesti Kajak-Kenu Szövetség volt elnöke. Sőt, a kajak-kenu sportág magyarországi meghonosítója is volt, aki először ültetett hajóba későbbi kiválóságokat, mint például az első magyar kajakos olimpiai bajnokot, Urányi Jánost. Schmidt Gábor szerint nem túlzás azt állítani, hogy a Tanár úr alapozta meg Csepelen a sportág sikerességét.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is megtisztelte jelenlétével a könyvbemutatót. „Amikor Kocsis Mihályról beszélgetek másokkal, akkor csak a professzionalizmus, a tudás, a segítőkészség hangzik el vele kapcsolatban. Mindezt úgy, hogy a XX. század minden nyomorát átélte, meghurcolták, népbíróság elé állították, mindeközben az olimpizmus segítője volt, az 1948-as játékokon ő vezette a delegátust. Én személy szerint szeretném azt elérni, hogy a tatai edzőtábor, amelynek megálmodója és vezetője volt, az ő nevét viselje majd.”

Az eseményen beszédet mondott többek között Dénes Tamás, Dávid Sándor vagy Varga Feró bá, a kajak-kenu sportág első magyar olimpiai érmese, aki 1952-ben szerzett bronzot K-2 10000 méteren Gurovits Józseffel.

A Pannónia Nyomda gondozásában megjelent 585 oldalas könyv 5300 forintért kapható.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók